Last news in Fakti

8 Юни, 2023 10:36 2 141 19

Георги Ангелов: 3% дефицит е постижима цел. Тепърва в хазната ще влезе и свръхпечалбата на енергетиката

  • георги ангелов-
  • дефицит-
  • бюджет-
  • хазна-
  • цел

"Не може дълго време да се харчи повече, отколкото се печели. Нито в семейството, нито в държавата”, посочи и Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България

Георги Ангелов: 3% дефицит е постижима цел. Тепърва в хазната ще влезе и свръхпечалбата на енергетиката - 1
Снимка: Нова телевизия

„3% дефицит е постижима цел. В момента сме на 0,6 на сто дефицит и то преди да влязат годишните данък печалба и еднократния данък от енергетиката. Тепърва в хазната ще влезе и свръхпечалбата на енергетиката. Реално половината година е минала и ще излезем на нула”. Това каза в студиото на "Здравей, България" икономистът Георги Ангелов.Темата бе новото правителство и възможна ли е финансова рамка с 3 процента дефицит, без да се вдигат данъците.
„Очевидно имаме тежка и проблемна ситуация с бюджета за 2023 година. Всеки, който се е занимавал с бюджет, вижда, че има заложени резерви. Важното е обаче да има пари за пенсиите. Над 2 милиона души очакват преизчислението на парите за пенсиите си от 1 юли. За мен е важно да няма опасност тези средства да не се осигурят. Има вече големи промени в социалното подпомагане", подчерта и бившият социален министър Христина Христова.
„Трябва да се върнем към нормалността и да възстановим макроикономическата и финансова стабилност. Българската икономика ще продължи да расте, макар и с по-нисък темп. Даже с по-висок темп от средноевропейския. Поне такава е прогнозата на ЕК. В същото време прогнозираният дефицит е далеч над средноевропейския, Не може дълго време да се харчи повече, отколкото се печели. Нито в семейството, нито в държавата”, посочи и Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България .

„Основният проблем е, че свеждаме управлението на публичните финанси до една чисто счетоводна процедура. Трябва да постигнем една стойност, която ни е необходима за кандидатстване в еврозоната и оттам нататък се действа малко на парче. Публичните финанси трябва да се управляват най-малкото със средносрочна перспектива. Когато говорим за съкращаване или замразяване – трябва да знаем, че дори да се отложат някакви разходи, били те за повишение на учителски заплати или за пенсии, те трябва да се отложат за няколко месеца”, категоричен е и икономистът Михаил Кръстев.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тапа Нар

    12 1 Отговор
    чухме записа, ще направите челна стойка и ала бала с урсата, за да набутате България в еврозоната. Ако това бъде допуснато, по-добре направо да се закрие държавата да не се мъчим

    Коментиран от #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 @Козяка@

    11 1 Отговор
    На тези им е наредено да ни вкарат в еврозоната на всяка цена и те слушат и изпълняват. Само се чудя народа къде е. След скандала със записите трябваше на следващия ден да има десетки хиляди на паветата ... а то никой. Докато сме така и управляващите ще са същите.
  • 5 Тома

    9 0 Отговор
    Когато кажат тези за 3% веднага се сещам за аз съм прост и вие сте прости
  • 6 Съдията Дред

    12 1 Отговор
    Ще вкарат милиони в мизерия, само и само да изпълнят задачата да ни набутат в еврозоната
  • 7 Кал Пак

    10 2 Отговор
    от еврото до цифровото евро стъпката е една и тя изобщо няма да зависи от вас. Не си правете илюзии, нахлузят ли ви еврохомота, връщане няма - роби сте доживот. И този живот няма да си струва да се живее
  • 8 Я у лево

    10 2 Отговор
    с този дефицит.Превърнахте го в панацея.Какво го грее обикновения българин,че изкуствено ше го свалите от реалните 6% на 3% Ще паднат цените на храни,стоки,услуги с тази врътка,а?Чисти пионерчета сте .Както едно време..Рапорт даден! Рапорт приет! Натискат ви от Европа и ЕЦБ,да рапорувате,че сме готови за еврозоната.Защо за броени минути решихте да няма растеж на МРЗ? Не ви изнася,по точно на крибчовци,велевци и сие. Но дефицита ще. смъкнете Народа кучета го яли.С мизерни 400-500 евро на месец.Над половин милион пебсионери отиват на 250-300 евро.Този гл,а,,мав народ,няма ли най сетне да се събуи,и да ви измете до един от Парламент и НС.
  • 9 Хахах хах

    5 0 Отговор
    Само с орязване няма да стане. Някои зоросоиди банкери ще трябва ударно да подкрепят идеята.:)
  • 10 Янко Биздуля

    6 1 Отговор
    Ако от Еврозоната няма скрити намерения, няма да ни приемат. Три процента дефицит ама като дългосрочна прогноза а не за една година. Трябват няколко години да задържим този процент. Освен това инфлацията няма да спадне. Вдигат тока с 31 процента дневна и 150 процента нощна енергия. Преноса и достъпа също ще се вдигне, той и сега е по-скъп от потребения ток. Щом се вдигне тока логично е всичко да се вдигне, вода, хранителни стоки, производствени изделия, услуги. Как ще стане? Трябва стабилизиране на икономиката, конкурентно производство и условия това да стане. Това са минимум десет години ако сега сериозно започне всичко.

    Коментиран от #12

  • 11 Слушай жорко

    6 1 Отговор
    Недей да ми ръсиш мозъчни бисери,а отговори на един, едничък въпрос: Колко ще получавам аз лично,ако примерно в момента ми дават нетна заплата 1500 лева,превърнати в евро? Аз ще ти отговоря, с конкретната позиция на БНБ, в нейният доклад за еврозоната..Ще получавате 762 евро( ако не ме лъже паметта) А колко стотици хиляди домакинства,не души ,а домакинства са с много по ниски заплати,далече под 1500 лева? Къде отиват над половин милион пенсионери с пенсия около 510 лева.Заплати,пенсии в евро.Но всички цени също в евро.Ще ги ударите жестоко.Ще ударите и онази прослойка, която към момента се смята,че е средна класа.Средна,средна,но от пет бона максимум,пада на 2500 евро.При всички останали условия за цени в евро.Сега частна детска градина -800-1000 лева.Влиза еврото,заковава на 500 евро. В началото,докато ни успят окончателно.След това резонното.Свободен пазар.Пазарна икономика.

    Коментиран от #13

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Вилица Гладнишка

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "Слушай жорко":

    жорко не е длъжен да мисли за тази прослойка, при положение, че самата тя не мисли за себе си. Гъбите са ужасно скъп плод

    Коментиран от #15

  • 14 Некрадев

    0 1 Отговор
    Да връщат отнетото предния път, по малко за бежанци, да се гледа интереса на боко
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Мислител

    1 1 Отговор
    На всеки капиталист да се подари по един Майбах
  • 18 Костадин Костадинов

    3 2 Отговор
    Ако искате бърза смърт,а не сегашната агония, гласувайте за мен.

    Коментиран от #19

  • 19 Коста от Възраждане

    0 1 Отговор

    До коментар #18 от "Костадин Костадинов":

    Няма да позволя лева да се замени с Евро,обаче има една пречка ,а тя е ТИМ,Варна,,господаря Доган синът му Пеевски и професор Стоян Денчев създателят на задкулисието,те се подчиниха на САЩ,НАТО и Евро съюза, ще ме изработят заедно с мойте хора,Митрофонова,моята приятелка,знае ,кой кой е,а ма не може ми помогна.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол