Last news in Fakti

8 Юни, 2023 12:22 1 508 30

Държавата предлага да се изградят ветрогенераторни паркове в Черно море, еколози са против

  • ветрогенератори-
  • черно море-
  • еколози

В края на миналата година в България бяха подадени заявления за присъединяване на около 30 GW солари и вятърни перки, а това се равнява на 15 АЕЦ "Козлодуй", каза Димитър Куманов

Държавата предлага да се изградят ветрогенераторни паркове в Черно море, еколози са против - 1

Законопроект предвижда отдаването на площи от Черно море чрез отстъпено право на строеж без ограничение във времето, които ще бъдат използвани за изграждане на ветрогенераторни паркове. За това съобщи Димитър Куманов от сдружение "Балканка", цитиран от БНР.

Депутатите в парламента приеха на първо четене промените в Закона за енергията от възобновяеми източници. Тези промени дават възможност за строеж на ветрогенераторни паркове в българската акватория на Черно море, както и фотоволтаици върху язовири, реки и езера и в други вътрешни водни обекти, обясни той.

Като „скандален и изключително проблемен“ определи този текст Димитър Куманов. По думите му предложението е безобразно. Той припомни, че в предходното народно събрание беше направен опит части от Черно море да бъдат отдавани на концесия за ветропаркове, а сега предложеното надхвърля всички негови песимистични очаквания.

Разликата е, че сега върху публична държавна собственост се учредява отстъпено възмездно право на строеж. Парче от морето ще се отдава на някой бъдещ бенефициент да прави какво си поиска, изрази възмущението си Куманов.

Припомняме, "Продължаваме промяната" и ГЕРБ внесоха почти идентични проекти за промени в Закона, които бяха отхвърлени в комисията по околна среда. Сега отново се прави опит за прокарване на тези промени, този път от служебното правителството чрез Закона за енергия от възобновяеми източници.

В края на миналата година в България бяха подадени заявления за присъединяване на около 30 GW солари и вятърни перки, а това се равнява на 15 АЕЦ "Козлодуй", каза той и сметна, че при такава хипотеза после няма какво да я правим тази енергия. Тенденцията за инвестиционен интерес си обяснява с търсене на лесна печалба. Чули, че има някаква далавера и се юрват като луди и накрая ще имаме толкова много мощности, че да се изстреляме на Марс, пошегува се Куманов.

Друг сериозен проблем според него е и разполагането на соларни станции и ветропаркове върху земеделски земи, което се случва и благодарение на облекчен режим за смяна на предназначението им. Това е въпрос на национална сигурност, категоричен е Куманов. Използването на земеделска земя за соларни станции може да доведе и до екологични проблеми с премахването на растителността, опасява се експертът.

Сдружението е една от десетките екологични организации, които са изпратили възражения срещу подготвяните промени в Закона за енергия от ВИ. Създадена е работна група, която ще обсъжда всички възражение.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Нема против

    12 2 Отговор
    Некой ше лапа яки комисионни. Кикикоки пак са в играта.
  • 3 кокорчо

    15 2 Отговор
    кирчо и кокорчо предлагат за да приберат едни комисионни сигурно ще стане колкото завода за електромобили в Ловеч.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 КрасоПеддерасо

    3 0 Отговор
    То си му личи по снимката....еваааа тая крива глава
  • 6 видял

    10 0 Отговор
    Северно и Балтийско море са осеяни от ветрогенераторни паркове ,а тук крадеца и рекетьор Тома Белев чака да получи рушвета !!!

    Коментиран от #8

  • 7 Еколог...

    4 0 Отговор
    Колко да съм против...?!
  • 8 Ти не сравнявай губернийския вилает...

    2 4 Отговор

    До коментар #6 от "видял":

    С Балтийските републики...те не знаят какво е да си "освободен" !

    Коментиран от #25, #29

  • 9 Пълна порнография

    8 4 Отговор
    При наличие на Белене, дето бихме могли да продаваме ток на Ивропата, то да си сложат тези тези ветрени перки в з.@...н...те. От ваксинираните в Ивропа са получили тази заповед. Там са напълно изкукуригали вече... Затварят атомни централи, за да им духа вятъра за ток :)! Пълно куку

    Коментиран от #11

  • 10 Р.К.И.

    5 4 Отговор
    Значи тръби с петрол по дъното може, вятърни перки не може! Ало, "еколозите"!

    Коментиран от #21

  • 11 Р.К.И.

    4 7 Отговор

    До коментар #9 от "Пълна порнография":

    Вие руснаците нямата ли си саитове, та замърсявате българските с присъствието си?

    Коментиран от #15, #18

  • 12 Ана

    3 0 Отговор
    Не е ли по - добре с летящи еднорози с фотоволтаици ?
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 През 2013г.

    1 0 Отговор
    пътувах за Пловдив и минавайки покрай село Черноземен се удивих на наистина черната току що разорана земя. След около 500м. видях върху земята поставени на десетина, а може би и повече декара слънчеви панели. Понеже съм от планински край и там земята е жълта и глинеста ме хвана яд защо на тази хубава земя, а не в планината, над пътищата, по покривите не слагат панелите? Оказа се като поразпитах в ТУ- филиал Пловдив, че там било просто удобно - хем равно, хем до главен път и близко до града.

    Коментиран от #22

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 В Германия

    0 1 Отговор
    поставят солари на вертикани стени на обществени сгради, по-големи къщи, дори и на църкви. Вертикалният монтаж има някои предимства - по-устойчиви са на вятър, трудно се крадат, не се запрашават и заснежават както хоризонталните, по-устойчиви са на градушка и светкавици, близо са до прозореца(по-къси кабели). За Германия, която е на по-голяма северна ширина от България оптималният ъгъл за поставяне на солара спрямо хоризонта и без това е по-голям.

    Коментиран от #19

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Германистан вече

    3 1 Отговор

    До коментар #17 от "В Германия":

    Е в канала. Нали ги видяхме, какво представляват. Докараха целия свят тука, да ги хранят. А защо не се замислят, че в самата Европа има огромни разлики на стандарта ? Нашите бедни издъхват на тази инфлация, те събират цял свят в Европа да хранят? Тъпанари
  • 20 Тoвa дa ce

    2 0 Отговор
    прaвят oгрoмни фoтocoлaрни цeнтрaли нa Гинки и Минки зa дa cмучaт eврocубcидии и дa дoплaщaмe кaтo пoтрeбитeли щe oтпaднe. Eдин кВтп зaeмa 6кв. м и прoизвeждa 1300кВтч зa eднa гoдинa зa Бългaрия. 5кВтп cтрувaт 4000лв. и oщe 6000лв. зa кoнтрoлeр, инвeртoр, жици и мoнтaж. Плoщтa e 30кв. м. - нa пoкрив, нaд гaрaж или cушинa в грaдинaтa. Имaш нaпримeр eлкoлa и при 20кВтч/100км ти трябвaт 3000кВтч зa 15000км гoдишнo. C 5кВтп щe прoизвeдeш 6500кВтч. Ocтaнaлия тoк щe oтидe зa личнo пoтрeблeниe.

    Коментиран от #26

  • 21 факуса

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Р.К.И.":

    ти ли ще го купуваш тоз ток алоо,с какви пари ще ще го плащаме това безумие,то няма рентабилност кат и слънчаците,затуй го завряха в микса,що го не изнасят
  • 22 факуса

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "През 2013г.":

    а в балкана требе и да си напрвят бизнесмените връзката с преоносната мрежа и то за тяхна сметка,а те не искат да губят а само далаверки демократично

    Коментиран от #24

  • 23 Хвърчилото

    2 0 Отговор
    Е вече нема начин да не фръкнем тя България 🇧🇬 и без това олетяяяяя
  • 24 Един

    2 1 Отговор

    До коментар #22 от "факуса":

    километър магистрала заема площ 1000Х50=50 000кв.м. и нищо не пречи да се покрие с панели на ферми на 5м височина. Под панелите ще е сухо, може да има зарядни станции за елколи, магазинчета и капанчета. На много места над магистралите минават далекопроводи за включване.
  • 25 генчо

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Ти не сравнявай губернийския вилает...":

    дания швеция германия полша и финланди са също час от балтийския басенй ва другарю неграмотников те иммено са и цитирани в коментара
  • 26 геноч

    0 2 Отговор

    До коментар #20 от "Тoвa дa ce":

    останалия ток го продаваш ве невален преди да пишеш прочети

    Коментиран от #30

  • 27 Коко

    1 0 Отговор
    Авторът на статията е явно неграмотен!?Гигавати, мегавати, крушки ....пълно невежество!
  • 28 Гост

    0 0 Отговор
    Държава, слугуваща на долара и еврото ще разреши и собственото си разрушаване, щом е за пари.
  • 29 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Ти не сравнявай губернийския вилает...":

    В Русия поне мъжете са свободни да седят разкрачени. Не като в Испания
  • 30 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "геноч":

    Ще продаваш ток, ако получиш разрешително. Знаеш ли колко трудно стана това? Явно не знаеш
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове