9 Юни, 2023 21:30 1 634 23

Валентин Николов: ЕК не одобрява ТЕЦ "Марица изток 2" да се подпомага от държавата

  • енергетика-
  • цена на тока

Сегашният министър на енергетиката Румен Радев може да отмени заповедта на предшественика си Росен Христов и това да не се отрази на цената на тока, каза експертът

Валентин Николов: ЕК не одобрява ТЕЦ "Марица изток 2" да се подпомага от държавата - 1

Сегашният министър на енергетиката Румен Радев може да отмени заповедта на предшественика си Росен Христов и това да не се отрази на цената на тока. Това каза пред БНТ Валентин Николов - бивш директор на АЕЦ "Козлодуй" и бивш председател на борда на директорите на БЕХ по повод твърдението на председателя на КЕВР Иван Иванов, че токът може да поскъпне с повече от планираните 3,6% заради действия на бившия служебен министър на енергетиката Росен Христов в последните дни на мандата му.

Николов добави: „Ако цената на електрическата енергия се запази или увеличи на свободния пазар, то тогава повишението за бита ще бъде от порядъка на 0.4-0.6%. Но ако обаче започне да пада, тази цена може да се увеличи по-значително. Много зависи от прогнозната цена, която ще предложи КЕВР“.

По думите му Европейската комисия не одобрява ТЕЦ "Марица изток 2" да се подпомага от държавата, защото това е кръстосано субсидиране.

"Европейската комисия със сигурност ще реагира на заповедта, така че сегашният министър на енергетиката може спокойно да я отмени и да се търси друг вариант ТЕЦ "Марица-изток 2" да работи“, допълни Николов.

Енергийният експерт категорично заяви, че държавата не може да компенсира загубите на ТЕЦ "Марица-изток 2".


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 А50

    24 4 Отговор
    Що направо не каже, че така са му казали от посолството и точка, затваряме. Оставяме само сащките марици

    Коментиран от #17

  • 3 ГУМЕН КРАДЕВ

    21 6 Отговор
    Купувайте газени ламби и свещи ! И дишайте чист въздух докато тракате зъби през зимата ! Тия окончателно ще ни ликвидират !
  • 4 Варна

    27 3 Отговор
    А бе ЕК няма ли нищо против субсидията за американските ТЕЦ-ве 1 и 3 ?

    Коментиран от #18, #23

  • 5 А какво мисли ек

    19 1 Отговор
    за краденето от дънди прешъс и от гроб-дпс ?
  • 6 Сандо

    21 3 Отговор
    Кога ЕК е направила нещо добро за България?Само заповеди,наказания и тормоз.И награди за националните представители.
  • 7 Хохохо

    12 7 Отговор
    ЕС= СССР това е истината
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ххх

    5 7 Отговор
    Марица Изток 2 да се затваря - имаха 30+ години да поставят сероочистители и познайте - няма! Защото парите за модернизация се прибираха и продължават да се прибират. А в публичното пространство се ширят 2 мита. 1 - много бил евтин тока от там. Ама ако се сметнат емисиите които се плащат от държавата за да работи ТЕЦа ще се окаже, че тока от там е дсота по-скъп от алтернативите - ВЕИ и АЕЦ. 2 - другите ТЕЦове в Маришкия Басейн никой не ги затваря защото са частни - не, те имат сероочистители поставени преди години и мърсотията която изхвърлят е в пъти по-малко. Но и те ще бъдат затворени след няколко години, неизбежно е. Също митове са 60 000-те работни места които ще се загубят - само че по документи там работят около 5000 души! Истината е, че директорските столчета са топли и на никой не му се става.

    Коментиран от #13, #20, #21

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Сух

    7 1 Отговор
    Гледайте последното интервю на Мартин Карбовски с холандец живеещ в България. Ще ви стане ясно защо сме им на ЕС тарикатите..
  • 13 Ти луд ли си, че няма серочистки

    6 2 Отговор

    До коментар #10 от "ххх":

    Японците какво монтираха тогава, бутафорни серочистки ли? А, бе аре ходи се

    Коментиран от #19

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Дългия

    1 1 Отговор
    Тия Марици трябвяше да са ликвидирани много отдавна!
  • 16 дре

    3 0 Отговор
    Изключете краварската централа и ще стане още по евтин тока Докога ще търпим договора дето го подписа оня драгомански циганин
  • 17 гост

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "А50":

    Пак ще повторя , явно е нужно за русолюбци , Контур Глобал излиза на свободен пазар до март 2023 година , след по-малко от 10 МЕСЕЦА , не години , а АЕС Гълъбово от 2026 , след има няма 2 години !! После кое посолство ще ти е виновно , че радневската кал си е изпяла песента и то преди 20 години поне , а не сега ??
  • 18 гост

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "Варна":

    Субсидия НЯМА , колкото и да ти се ще !! Нещо повече , заради ФИКСИРАНАТА по договора цена на изкупуване НЕК миналата година СПЕЧЕЛИ именно от тези централи около 4 МИЛИАРДА лева !! Защото изкупуваше ток на 120-150 лева , а го продаваше на борсата по 750-800 !!! Което е около 3 пъти ПОВЕЧЕ от всички " субсидии" за всички години , откакто има договор с тия централи !!! Тоест за НЕК и за България това са най- изгодните ТЕЦове в историята , колкото и да ти е непоносимо !! И след 10 месеца едната , а след 2 години и другата излизат на свободен пазар !! Което ще е загуба за НЕК и най- вече за любимите ти мини , щото няма да има кой да купува радневската кал , която сега купуват ПО ЗАДЪЛЖЕНИЕ от същия договор !! Тогава ще ревеш " подпишете за още 20 години " , ама няма , хахахх !!
  • 19 гост

    2 3 Отговор

    До коментар #13 от "Ти луд ли си, че няма серочистки":

    За разлика от тебе аз съм " ходил" и в ТЕЦ 2 и в " американските" !! И не само съм ходил , а съм вършил работа там и то точно свързана с " очистили" !! И за твое съжаление това , дето е " монтирано" в ТЕЦ 2 само името му е " очистка" , да не говорим пък , че просто не работи ! Ще дам само един пример за такива като теб !! Сероочистката на Контур Глобал произвежда отпадъчен гипс , който захранва завода на Кнауф в съседство !! ПЛАНИНА от гипс и завод , който захранва цяла България и изнася още два пъти по толкова , практически целия гипсокартон в България е от него !! Гипса от ТЕЦ 2 , който е с почти 2 пъти по-голяма мощност от Контур Глобал дори не може да ги видиш , извозват го с 4-5 самосвала на ден до близко цехче на българска фирма за гипсови изделия !! Толкова за ";сероочистките" ти !!

    Коментиран от #22

  • 20 Ко речи...,Ко...?!

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "ххх":

    Първо не се казва ,,сероочистители",някак си звучи много по бабешки и непрофесионално!
    Казват се-,,СОИ"-,,Сяро Очистващи Инсталации"...!
    И второ!Има СОИ и на осемте енергоблока!А ефективността им на работа,може да види всеки грамотен човек,защото са публикувани Онлайн,на сайта на ТЕЦ-2...!И тя се движи в порядъка на 95-98%...!
    Човек,като не знае нещо,по-добре да си мълчи и да не се излага...!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Динко Нейчев

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "гост":

    И къде в ТЕЦ-2 (Най-големия и най-модерния на БАЛКАНИТЕ) си ходил??? Може би си минавал покрай портала???
  • 23 Динко

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Варна":

    Е, как да има...то тях държавата ги издържа, ама по този повод не се говори...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове