Last news in Fakti

10 Юни, 2023 05:34 1 520 24

Софиянски: Имам идея за по-добра избирателна система

  • стефан софиянски-
  • депутати-
  • избирателна система

Трябва да се замислим защо допускаме такъв политически елит, заяви бившият служебен премиер

Софиянски: Имам идея за по-добра избирателна система - 1
Снимка: БГНЕС

Ние, избирателите, трябва да се замислим защо допускаме такъв политически елит. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" бившият служебен премиер Стефан Софиянски.

"В няколко поредни парламента виждате какво ниско ниво на доверие имаме към институцията", допълни той.

По думите му трябва да отчетем въпроса защо точно тези хора избираме. "Трябва да се замислим върху избирателната система: необходима ли е такава избирателна система, не трябва ли да се потърси начин, по който да избираме по-добре. И аз имам идея", заяви Софиянски.

Служебният министър-председател в периода 12 февруари 1997 – 21 май 1997 г. разказа и спомени от събитията, които разтърсваха държавата в този период.

"Личните ми спомени не бяха в никакъв случай приятни. Не говоря за времето, в което се ангажирах с правителството. Говоря за януари месец, в който особено 11 януари, нощта пред парламента, беше нещо ужасно, защото видях българи срещу българи. Старах се да направя каквото мога, бях цяла нощ на площада. Мисля, че дори успях да предотвратя няколко сблъсквания", спомня си Софиянски.

По думите му влизането в парламента, трошенето, "всичко беше много тежък спомен".

"Не обичам да си спомням за тази дата. След това обаче като че ли нещата се катализираха. Тука трябва да оценим и изключително разумното поведение на социалистическата партия и разбира се огромната роля на президента Стоянов, който встъпи в длъжност и някак си внесе една стабилизация. Каквото и да вече напрежението тогава, този речник, който чуваме днес, който е дори далече от нормалния български речник, тогава го нямаше. И все пак се постигна съгласие. Тогава ме помолиха да се ангажирам, аз бях кмет, взех си отпуск. 99 дни беше мандатът на служебното правителство. И работих заедно с колегите, и мисля, че успяхме да успокоим нещата", коментира Стефан Софиянски.

Източник: ФОКУС


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Финикиев

    23 1 Отговор
    А имаш ли идея как да си запазиш финикийските знаци?

    Коментиран от #23

  • 2 Доко

    15 0 Отговор
    Идеята е ясна но не искат да я приемат. ГЛАСУВАНЕ на хора по места , които са обвързани със собственост и плащащи данъци. Всичко останало са схеми на власт имащите. Организират пришалци, като ги регистрират предварително и вота е манипулиран.
  • 3 А дали е така

    19 0 Отговор
    Щеше да казва каква идея има, но забрави, от възрастта е. Да му припомня, че тогава не чакахме десет милиарда от ЕС, ако тогава имаше такъв залог сигурно щяха да се избият. Държавата беше изпразнена от другарите и никой не искаше властта. За Пешо Стоянов съм съгласен наистина имаше дарба да увлича и да дава надежда на хората.

    Коментиран от #8

  • 4 Шаран БГ

    11 0 Отговор
    Българинът навярно вече е разбрал, че като ходи на парламентарни избори не знае за кого гласува ! Той и за това не си прави труда да гласува..........
    Не само г-н Ст-.Софиянски, който не споделя идеите си за качествен избор на качествени люде , но и всички политици са наясно, че не е този начинът, за да влязат в Парламента съвестни хора, загрижени за държавата и народа и ! НО пуста жажда за власт и пари, не им позволява да излязат от Партийното събрание и да престанат да манипулират гражданите. Дори са щастливи, с каква огромна данъчна тежест товарят обикновения човечец. Страната се обезлюдява !! Държавата се обездържевява, НО " НИЕ" ТРЯБВА ДА СМЕ НА ВЛАСТ !!! Лъжа е, че само Вие можете да управлявате тази Държава !!
    Належащите неща са няколко : 1/ Премахване / корекция/ на секция "чужбина" 2/ Образователен ценз за гласоподавателите 3/ задължително гласуване 4/ Мандатност за висшите държавни служители 5/ мажоритарност поне за половината от депутатите 6/ Двукамерен Парламент - 120-140 души долна и около 40- 50 човека горна камара -Сенат.
    "Всяка една власт - е твърдял Ат.Буров - независимо от нейното устройство и идеи, след 15 години максимум се КОРУМПИРА !" Сега целия свят може да ни завижда за нивото на корупция . Нужен е изключителен контрол - както по пътищата , така и за държавните служители !!! Тази псевдодемокрация е отвратителна !!!
  • 5 1253

    8 1 Отговор
    Мажоритарна система на избор на личности не на партии
  • 6 Тюфлек

    4 0 Отговор
    Идеята точно не е крадците да са на топло?
  • 7 Начо

    8 0 Отговор
    Кажи как Хепи парк хотел москва докато беше кмет
  • 8 Мееен

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "А дали е така":

    Че тя държавата никога не е била пълна бе.Тоест,винаги е ожирана.Затова ае теглят заеми,за да преживяваме..,За справка-По всяко едно управление изчезват десетки милиарди
  • 9 Бамбука

    2 0 Отговор
    Софиянски каза че има идея как да се промени избирателната система. Идеята че има идея се приема с овации.

    Коментиран от #10

  • 10 Мимч

    5 1 Отговор

    До коментар #9 от "Бамбука":

    Да,ама така и не разбрахме каква е идеята,освен,че има идея...

    Коментиран от #12

  • 11 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    9 1 Отговор
    В магазина :
    - Искам 10 яйца, ама аз да си ги избера ❗
    - Добре, ето ти 10 яйца, избирай си ги ❗
    / койт разбрал , разбрал/
  • 12 Бамбука

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Мимч":

    Малко хумор докато се пие кафе не вреди.
  • 13 коко

    2 0 Отговор
    Депутатите на минимална заплата и без привилегии. Само така ще се изчисти боклука от парламента.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ХАХАХА

    3 0 Отговор
    Тоя герой се изкарва . Ако не беше народът такова стадо щеше да предотврати нещо на куково лято, но тогава беше още възпитан ,научен да цени построеното и това в него ,такива като сугаретката марковия Георги, едрогабаритния Ал йо и други такива екземпляри са причина новите поколения да вандалстват обезценявайки труда на другите.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този е

    3 0 Отговор
    Лари Лафър!
  • 18 Този няма идея какво е закусвал сутринта

    2 1 Отговор
    Този няма идея какво е закусил сутринта, имал идея за нова избирателна система!? Гледай си старините Дядко

    Коментиран от #21

  • 19 Не, мерси!

    0 0 Отговор
    Отказваме всякакви експерименти.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Деси от лом

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Този няма идея какво е закусвал сутринта":

    Не го мисли
  • 22 Русофил

    0 0 Отговор
    Най-добре е депутатските места да се разиграват с ЕГН на национална лотария на 6 месеца.
    Всеки спечелил става депутат, излиза в отпуск и се счита мобилизиран.
    Депутатите живеят в столицата. Получават възнаграждение и 24 часова охрана.
    За тези от провинцията се осигурява първокласен хотел-пансион за сметка на държавата.
    Депутатите, за времето за което са депутати, приемат да бъдат с частично ограничена лична
    свобода с оглед на тяхната сигурност, работата която вършат и елиминиране на външни
    лобистки влияния.
    По време на мандата депутатите са длъжни да присъстват в Народното събрание
    и да участвуват в процедурите по приемане на новите закони. При невъзможност за участие в
    работата на Народното събрание, съответният депутат се заменя служебно от ЦИК на база
    случаен избор.
    Няма партии, няма лидери. Няма зависимости. Няма подкупи. Няма договорки под масата.
    Няма десетки милиони от бюджета за бюлетини и избори. Няма депутати с по 10 мандата.
    Няма търговия с депутати.
  • 23 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Финикиев":

    Софиянски, само за това, че успя да измъкне софийските "Централни хали" от лапите на еврейската мафия му стига да го помним с добро. Като същевременно, Американското посолство, е построено върху най-хубавото кътче от Южния парк, което им е подарено от кмета Софиянски и по този начин стана НЕДОСЕГАЕМ.
  • 24 ганев

    1 1 Отговор
    ООО ТВОЯТА Е ЗНАЕМ ТИ ДА СИ ГЛАВЕН И ДА ПЛЮСКАШ КИНТИ...ЩОТО ТЕ ПОЗАБРАВИХА А МОЯТА И НА ЦЕЛИЯТ БЪЛГАРСКИ НАРОД ВЕЧЕ Е 50 Г ЗАТВОР ЗА ВАС ИЛИ СМЪРТ НОЖА ПРЕРЯЗА КОКАЛА ВЕЧЕ НЯМА НАКЪДЕ
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове