Last news in Fakti

17 Юни, 2023 15:28 2 670 37

Ремонт за 23 млн. лв. с ДДС на новата пленарна зала "Света София". И стои празна. Какво следва?

  • пленарна запа-
  • света софия-
  • ремонт-
  • празна

През пролетта на 2021 г. от ИТН предложиха депутатите да се върнат в сградата на площад „Народно събрание“, която е символ на парламентаризма

Ремонт за 23 млн. лв. с ДДС на новата пленарна зала "Света София". И стои празна. Какво следва? - 1
Снимка: БГНЕС

Ремонт за 23 млн. лв. с ДДС на новата пленарна зала "Света София".Депутатите обаче не изкараха дълго там - едва половин година. Какво следва, разказват от bTV.

През пролетта на 2021 г. от „Има такъв народ“, предложиха депутатите да се върнат в сградата на площад „Народно събрание“, която е символ на парламентаризма.
Много пари се изхарчиха и те се наляха в един паметник и символ на комунизма, защото знаете, че другата сграда на Народното събрание е позната като партийния дом, в който дори и вие като журналисти бяхте ограничени и нямахте свободен достъп до отразяването ежедневно на събитията“, заяви Станислав Балабанов от „Има такъв народ“.
Последните заседания в „Света София“ председателства Цвета Караянчева от ГЕРБ-СДС. И днес тя е на мнение, че пустата иначе зала е по-подходяща за рутинния парламентарен график.

„Там са и кабинетите на народните представители и мисля, че е време Народното събрание да се премести там, а тази зала и тази сграда тук да се ползва за тържествени заседания – така, както бяхме решили в 44-ото Народно събрание“, каза тя.

Днес обаче из кулоарите се говори все повече за нуждата от ремонт на парламента, а това означава, че народните представители ще трябва за мислят върху алтернативи за заседанията си.
Тук в сградата на Съединението, депутатите се оплакваха от лошата вентилация, но започне ли ремонтът, те ще трябва да се пренесат в сградата на бившия Партиен дом. Кога ще се случи това обаче, не е ясно.

„И на тази сграда и предстои ремонт, най-малкото на покрива, но виждате и че по фасадата има нужда. Но това, което трябва на първо време да се направи в другата сграда, е да се сложи система за гласуване, защото няма. Предният път беше местена тази система, но тя не може да издържи повече местения, защото е на финала на живота си. 16:32 Моето лично мнение е, че настоящата сграда на площад „Народно събрание“ е автентичната и пленарните заседания трябва да бъдат тук“, заяви Никола Минчев от „Продължаваме промяната“.
„Старият партиен дом и залата, за която се похарчиха десетки милиони, е много по-подходяща за провеждане на ежедневните заседания на Народното събрание“, посочи Борислав Гуцанов от БСП.

„По-важно е съдържанието на сградата. Вярвам, че съдържанието прави смисъла на институцията и се надявам, че все повече народни представители ще влизат обединени и ще олицетворяват надписа, които стои на тази сграда – че Съединението действително прави силата“, каза Цвета Рангелова от „Възраждане“.

Общата площ на помещението е около 1050 кв. м., а само стъкленият купол струваше на данъкоплатеца около милион лева
Новият стъклен покрив придава модерен вид на сградата, а допълнителните подобрения коригират отблясъците на Слънцето.

А залата, макар и мултифункционална, стои празна, като периодично се прави профилактика на техниката.
В зала „Света София“ депутатите могат да правят изказванията си и от място, а функционалността на помещението позволява тук да се свиква и Велико Народно събрание.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пожелание

    27 1 Отговор
    Следва НС.да заседава в СЦЗ . без да го напуска 4 години !!!

    Коментиран от #33

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Агата Кристи

    21 1 Отговор
    Една от "ПЕРЛИТЕ" на Боко.
    А какво става с онзи комплекс с/у "Арена София", където щяха да събират всички министерства на едно място. Построените сгради - съдбата им ???
  • 4 Станчев

    31 1 Отговор
    Направо се местете в затвора!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 123

    4 13 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Да не ядосаш другарката мутрофанова !
    В лявата ръка руското знаме, а в дясната онова с цветовете на дъгата. ЗАПОМНИ ЛИ ?
    И да раздаде чорба от трите крави !

    Коментиран от #7, #8

  • 7 Последния Софиянец

    8 1 Отговор

    До коментар #6 от "123":

    В София се лее проливен дъжд.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Трябва да се ползва

    13 9 Отговор
    Новата сграда а старата направо да се бутне. Нищо добро не е излязло от там вече 33 години
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Макс

    13 1 Отговор
    Е, как какво ? Следва освежителен ремонт и модернизиране , все пак са минали две години . У вас на колко време боядисвате ?
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 попара

    12 0 Отговор
    Следва депутатите да се преместят там и да последва ремонт за 42 милиона лева с ДДС на старата зала.
  • 14 Така е

    6 19 Отговор
    Ако заличат символите на БКП по стените на залата в партииния дом, там би било добре да е народното събрания. Една наистина модерна и добре направена зала. А хубави работи в БГ са много малко. Като са в сградата с демагогския надпис - съединението прави силата, не виждам да има резултат в главите, особено на прокремълските хонорараджии.
  • 15 попара

    1 1 Отговор
    Кексът също е вид съединяване,но следва пръскане силно,след това с времето се раждат деца първо. Те после ни дават силата.
  • 16 Тоест...

    20 4 Отговор
    Всички демократи трябва да се изнесат от България, щом не искат да ползват всичко съградено от социализма. Всичко ни е от соца - болници, ВиК мрежи, язовири, НДК, Народно събрание, музеи, жилищни блокове, детски градини, предприятия, подземни мрежи за кабели, наземни електропроводи, оръжейни заводи, военна техника, АЕЦ, ВЕЦ-ве, ТЕЦ-ове, то няма да ми стигне мястото да изброявам. Ние комунизъм не сме имали, това беше социализъм. Народа на България го построй, но с правилна социална политика, а сега с демокрацията и соц пътищата не можем да закърпим.

    Коментиран от #30

  • 17 Наблюдател

    17 0 Отговор
    Това не беше ремонт, а брутално съсипване на архитектурен паметник от некадърни крадци. Уникална за България зала, с инкрустирани таван, интериор и полилей, най големият. Евро-атлантическите талибани, само рушат и крадат.

    Коментиран от #29

  • 18 Град Симитли

    12 0 Отговор
    Да я дадат под наем за бардак!
    ... Не, че не е...!

    Коментиран от #36

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Росен

    9 0 Отговор
    ИТН са малкото ДПС. Какво да предложат!
  • 22 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    10 0 Отговор
    Плащат Данъкоплатците
  • 23 Дани

    14 0 Отговор
    Тази Караянчева явно няма нищо в главата. Какви тържествени заседания иска да прави. Те правителство не могат да направят, тя за тържества мисли. Какво смислено лично ти направи, че да празнувате.
  • 24 Професор

    13 0 Отговор
    Важното е че парите са похарчени... Усвоени. И какво са 20 милиона лева? Това пари ли са? Всеки месец толкова излизат заплатите на депутатите.
  • 25 Бамбука

    9 0 Отговор
    Нищо чудно на някой политически крадец да му се иска да продаде оригиналната сграда на НС и затова да натискат за преместване в сивата Цитадела.
  • 26 Ужас

    10 0 Отговор
    Затова ли сега търсят дарения за ремонта на белодробната болница

    Аз мисля да построим трета зала за депутатите

    Коментиран от #28

  • 27 Тома ИБРИКОВ

    12 0 Отговор
    a Mерцедесите дето си ходят по селата дупетатите, а? Колко пари ни струват тези, които си въртят игричките, "Кой, откъде ще краде", а? Нали мутрите вместо да са в затвора те се крият в НС с имунитет..
  • 28 В смисъл

    5 0 Отговор

    До коментар #26 от "Ужас":

    Специален затвор?

    Коментиран от #35

  • 29 Моарейн

    15 0 Отговор

    До коментар #17 от "Наблюдател":

    А можеше да бъде чудесна концертна зала, така както е била навремето (и не само, знам това, не ми скачайте, неуважаеми "умно"-кресливци). Акустиката не беше лоша, но със сигурност са я прецакали, защото трябваше да загробят едни пари, за да я направят място за публична изява на 240 случайници, които нямат и най-малката идея какво е закон и законодателен процес.
  • 30 Така е

    1 3 Отговор

    До коментар #16 от "Тоест...":

    Аз не знаех,че България е основана през 1944 г. и дотогава не е имало нищо построено на тази територия-нито болници, нито елзахранване, нито вик, нищо. Трябва нова история - кратка. Не е имало индустриализация,търговия, земеделие и какво ли не. Даже самолетостроене преди 9ти.
  • 31 Йес

    4 0 Отговор
    Ремонтът на зала София струва над 40 МИЛИОНА,ДРАГО СТАДО....
  • 32 фактите

    8 0 Отговор
    Сградата е направена от гранит. Гранитът, въпреки че има висока радиоактивност, няма пропускливост, което е много важно за излъчване на радон, а мощността на дозата гама-лъчение - в никакъв случай човек не престоява плътно до сградата", обясни Кремена Иванова...СТРАХУВАТ СЕ МИЛИТЕ ЗА ЗДРАВЕТО СИ, НЕ ПОМНИТЕ ЛИ? ЗАТОВА НЕ ЩАТ ТАМ. МОРЕ ГРЪМ ДА ГИ УБИЕ ПРЕСТЪПНИЦИТЕ.
  • 33 да слиза и да си прибира шкартото

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "пожелание":

    Където и да си преместат €избраните$, смърди!!!
  • 34 Я го знам ...

    3 0 Отговор
    Да дадат сградата на свиняра от Пловдив да направи ЦУМ -2,щото малкия ЦУМ отдавна го няма !
  • 35 за там са

    4 0 Отговор

    До коментар #28 от "В смисъл":

    на ЦСГ
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Мухаа,хаа!

    3 1 Отговор
    23 милиона за една зала? Сигурно са ги събрали от капачки,а? Но за децата,който се нуждаят от спешно лечение,правим акции за дарения,събираме капачки за кувъози, апаратура.Еаш,та родителка наг,ла и безпардонна с,б,,ирщина! Ние сме виновни - ние търпеливите до извратеност ганъовци,че ви търпим наглостта.При коректно и прозрачно планиране ,с тези пари може да се построи от кота-0,голяма детска градина в някой квартал,дори панелен комплекс.От - до! Включително цялостно оборудване.А те с лека ръка са направили " уйдурма" за свой човек.За да си надтаняват огромните г,зища на меко и широко.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол