Last news in Fakti

18 Юни, 2023 12:07 2 097 34

Искрен Арабаджиев: Гешев е само пешка, която беше свалена. Със Сарафов са двете страни на една и съща монета

  • искрен арабаджиев-
  • иван гешев-
  • пешка-
  • борислав сарафов-
  • монета

Този ВСС, който избра Гешев, години наред не намираше основание да го свали и сега като по команда сваля Гешев, той според нас е нелегитимен, каза депутатът от ПП-ДБ

Искрен Арабаджиев: Гешев е само пешка, която беше свалена. Със Сарафов са двете страни на една и съща монета - 1
Снимка: БНТ

"Този ВСС, който избра Гешев, години наред не намираше основание да го свали и сега като по команда сваля Гешев, той според нас е нелегитимен. Първо, нас ни притеснява органът, който взе решението ден след като излезе указа на президента - прокурорската колегия, а не пленума, защото има индикации, че това решение трябва да се вземе от пленума на ВСС. Второ - бързината на процедурата, която се случи, критериите, по които беше избран и самата личност.Това коментира в "Денят започва с Георги Любенов" Искрен Арабаджиев от ПП-ДБ.Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов също дължи обяснение за проточваните с години дела и внезапното активизиране на прокуратурата след заявката за предсрочното освобождаване на Иван Гешев, допълни той, цитиран от novini.bg.

Този ход с промяната на Гешев и слагането на Сарафов, за мен Гешев е само пешка на шахматната дъска, която беше свалена. Гешев и Сарафов са двете страни на една и съща монета. Това не повишава доверието в прокуратурата. Беше необходимо да се направи бавна обществена дискусия и във ВСС за това кои са лицата, които могат да дадат промяна в работата на прокуратурата", заяви Арабаджиев.

"Продължаваме промяната" все още няма категорично становище по въпроса трябва ли да се премахне фигурата на главния прокурор в съдебната система като цяло. Очакват комисията по конституционни въпроси да провери дали за подобна стъпка не е необходимо свикването на Велико народно събрание. Готови са да подкрепят и драстично орязване на правомощията на главния прокурор като ролята му се запази единствено по методическото ръководство на прокуратурата.
"Орязване на правомощията на главен прокурор също е вариант. Както в съдебната система няма главен съдия, не е резонно да има и главен прокурор. Трябва да се провери дали за премахването на фигурата на главния прокурор е нужно ВНС, но правомощията му трябва да бъдат силно орязани и да дадем свобода на всеки един прокурор да има независимостта да провежда наказателно производство", посочи Арабаджиев.

"Отговорът, който дължи прокуратурата и Сарафов, също е, защото той беше плътно зад Гешев години наред - защо тези дела не са разследваха и нямаше развитие по тях преди години, а сега се отключиха за няколко седмици", посочи депутатът.

Относно избора на Делян Певески за член на комисията по конституционни въпроси Арабаджиев изтъкна, че ПП-ДБ е против, но се съобразява с решението на ДПС в името на необходимостта от съдебна реформа.

"Разбира се, че сме критични към ДПС. Пеевски е предложението на тяхната парламентарна група за член на комисията. Ние изразихме несъгласие, защото смятаме, че ярки политически фигури не е необходимо да са в тази комисия и могат да попречат на процеса. Но в крайна сметка това беше решение на ДПС и ние се съобразяване с това, защото все пак искаме тя да се реализира. Да дадем шанс на движението, ако наистина искат да се освободи съдебната система от влияние, да се случи", каза той.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вашето Мнение

    19 4 Отговор
    А ппдб са 16 пешки в ръцете на козяшкия господар.

    Коментиран от #7

  • 2 ТрампЛин

    18 2 Отговор
    Гешев беше бушон, който си мислеше че е Шалтер!
  • 3 Прокурор

    23 2 Отговор
    Ние от Козяк сменихме Гешефтурата със Сарафтурата. Резултатът е равен 1 : 1 НА ПЕЧЕЛИВШИТЕ - ЧЕСТИТО !
  • 4 Вашето Мнение

    17 5 Отговор
    Ваш ристьо е пешка на херо мустафа, сега подарена на новия в посолствоТО. От писане на доноси е изгладил речта и умнокрасивите шебеци, начело с козила го гледате като божество. Ако прогленете някога ще видите едно нищожество същото като харвардските шарлатани.
  • 5 Ама

    16 2 Отговор
    разбира се , нали за това го сложиха заместник ? И докато Гешев беше в чужбина за тоя де духа , изчисти Боко от какво ли не !
  • 6 ПЕШКА СИ ТИ БЕ НЕЩАСТНИК

    9 3 Отговор
    ОТ ПЕШКАТА СТАВА ГЕНЕРАЛ А ОТ ГЕШЕВ СТАВА САМО ПОЛИТИК КАТ ТЕБ !
  • 7 айде

    9 2 Отговор

    До коментар #1 от "Вашето Мнение":

    да им сложат Миро или Киро за главен прокурор, че да мирясат тези хлапешняри...пък ние българите да стягаме куфарите..
  • 8 ЛЕОПАРДА ОТ ЗООЛОГИЧЕСКАТА ГРАДИНА Е

    12 0 Отговор
    ИЗБЯГАЛ В АЯЗМОТО ! КИРО И БОКО ГО ТЪРСЯТ - ДАНО ГИ ИЗЯДЕ !
  • 9 Малий

    2 11 Отговор
    Гешев каза ,че ще арестува Путин, ако пристигне в България. Е тва го закона.В Путинска държава трябва да се внимава

    Коментиран от #10, #24, #26

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Сарафов

    11 2 Отговор
    има задачата да пази ББ и да изчисти уличаващи документи. Ако ПП много рита срещу това ГЕРБ ще свалят правителството на ПП.

    Коментиран от #14

  • 12 ТрампЛин

    1 10 Отговор

    До коментар #10 от "Индианец":

    4030 души съветски спецчасти влизат с кораб през Варна, за да започне чистката срещу Трайчо Костов

    В края на 1948 г. става ясно, че Трайчо Костов е укривал търговски данни от Съветския съюз. Истината е, че той се позовава на новоприетия Закон за държавната тайна и отказва да каже на съветския посланик в София Бодров на какви цени страната ни търгува, основно тютюн и селскостопански стоки, със страни от Западна Европа и на какви със Съветския съюз.

    Българинът му казва, че това не е разговор за телефон, и очаква да се изяснят очи в очи. Вместо това Бодров се оплаква на Сталин, че българите крият важна информация от СССР и това било проява на вражеско поведение. Костов от юли до ноември е фактическият ръководител на партията, тъй като Георги Димитров е в Москва за лечение.

    Коментиран от #15, #19

  • 13 Бледолик

    9 1 Отговор

    До коментар #10 от "Индианец":

    Забрави да споменеш, че полицайчето дето ръководеше копоите, сега е предложено и издигнато за шеф на гранична полиция от кикидемик денков.
  • 14 ТрампЛин

    1 11 Отговор

    До коментар #11 от "Сарафов":

    Този сценарий е толкоз прозрачен, но с майцепродавци като Копейкин и русофили бол….така ще я караме.

    Коментиран от #16

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Всичко е ясно

    9 0 Отговор
    След атаката с пиратка по Гешев, Сарафов се изказа публично като я описа като най-големият терористичен акт в света. Но тогава не знаеше че има конфликт между Гешев и Бойко. След като разбра за конфликта се извъртя на 180 градуса. Това е цялата работа. Гешев го предвидиха за отстраняване не че уронва престижа на съдебната система, а защото искаха да го използват за да превлекат ПП и ДБ за подкрепа за правителство и по този начин да излязат от изолация и да се изперат.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Допълнение…

    6 2 Отговор

    До коментар #12 от "ТрампЛин":

    България Винаги, Винаги е била под командата и опеката на СССР! Няма едно решение взето от нашето шумкарско правителство! България Все още е под руски контрол, макар и хибриден!
  • 20 Проницателят

    5 1 Отговор
    Искренчо, Искренчо, имахме ви доверие - а вие ни се подиграхте!
  • 21 Наблюдател

    10 0 Отговор
    Ами Искрене, какво да кажа? Кьорав карти не играе. Просто ви прецакаха, това е. Да ви е честит новият Главен Прокурор.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ........

    4 1 Отговор
    На Продажните Пицари всеки с фуражка им е крив,защото им пречи да си правят доставките на кристални пици на спокойствие.Те и МВР искаха да разпуснат миналата година,за да може престъпниците да си вършат престъпленията на воля.
  • 24 Чудомир

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "Малий":

    има един много показателен разказ за красавицата. Прочети го, за да се видиш отстрани.

    Коментиран от #25

  • 25 Краставицата

    0 1 Отговор

    До коментар #24 от "Чудомир":

    ....
  • 26 Чудомир

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "Малий":

    има един много показателен разказ за краставицата. Прочети го, за да се видиш отстрани.
  • 27 Бих казал..

    4 1 Отговор
    Че пп и дб..герб са една и съща страна на монетата..като не изключвам бсп и дпс...да не искате да кажете ...че пп и дб горките са толкова найвни..че са се хванали на вэдицата на борисов...политически приказки и прах в очите на хората..просто се почувстваха заплашени..дали гешев е причината..не знам...но определенно да сключат съглашение с герб...причината е страхът от бъдещи разследвания..
  • 28 да да

    2 1 Отговор
    Едно мазно мекере,и акъл ще дава !Два шамара и да си ходи при майка му....
  • 29 пенко

    1 1 Отговор
    .... " КОЙ НЕ ЗНАЙ ИСКРЕН АРАБАДЖИЕВ .... КОЙ НЕ Е СЛУШАЛ ЗА НЕГО ---БАЛКАНЪТ ПЕЕ --ЕПИЧНА ПЕСЕН " !?!?!?!?!?!?!
  • 30 Бооогу

    2 1 Отговор
    Каквото и да пишете и каквито мнения да давате България загива . Ще ни спаси само нов 09 септември
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Тема правосъдие

    2 1 Отговор
    Вероятно след 2-3 месеца опитните играчи от ГЕРБ-ДПС ще захвърлят на бунището ПП-ДБ. Те си го заслужават заради двойната игра. От ДБ ще изпратят Атанас Славов, който е действително добър юрист и изглежда почтен човек, но той нищо няма да може да направи. Това, което е в момента в България, не е ПРАВОСЪДИЕ, не е и КРИВОСЪДИЕ, а е ЛИПСА на СЪДИЕ. Към настоящия момент всичко е безнадеждно.
  • 33 Докато

    1 0 Отговор
    Вие получите категоричното становище дали да има главен прокурор те мафията със стария ВСС вече ще са го избрали.Гладувахме за вас,Ами действайте,на другите избори да не се чудите защо така.Има толкова опитни юристи,използвайте ги.Организирайте избирането на нов ВСС,че този ще открива процедура другата седмица за избор на нов главен прокурор.Къде живеете заспали,не сте ли разбрали,в най-корумпираната държава в Европа.Какво чакате ,използват ви като чешки,но наивната глава на К.Пртков не увира.До 10 дена щяло да има конституционни реформи предложени и после колко време трябва обсъждане и стария ВСС никой не може да го спре да избере нов главен прокурор.Дамо дрънкате и се мотаете.Няма ли някой с акъл от ДБ да задвижи нещата.Х.Иванов само плямпа и той.Размърдайте се,пешки.
  • 34 Много

    1 0 Отговор
    Се излагате и много гласували за вас ядосахте.Досрга трябваше вече да сте избрали нов ВСС,какво се мотаете.Докато се наканите мафията е с ходове пред вас.Абе политика с открити карти и честно няма наивници.Ако сега този Сарафов не го отстраните,хвърляйте договорките с мутрата Борисов и да се спасява мръсница.Как всички в тая държава знаят какво представлява Банкянското говедо само вие не.Христо Иванов му е ял попарата,и пак пробва заради вас от ПП наивни пешки.Действайте стратегически ,обмисляйте .Ама то няма време.В петък ще се изгаврят с вас и стария ВСС ще започне процедура по избор на главен прокурор и кой ще ги спре?Това са ходове,които досега трябваше да обсъдите.И накрая нищо няма да спечелите от това правителство.При нови избори не ви виждам,макар,че съм ви фен и целта ви беше искрено да има резултат.Но ползвайте акъл от опитни юристи.Във форума Нели Куцкова,съдията която е била във ВСС преди дава полезни коментари.Срещайте се с такива хора с опит ,обсъждайте.Ще ви е от полза.Тия двамата мафиота на първия ред в НС създават всичките проблеми нещата да не вървят в държавата,защото кражбите им са като за световно.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол