Last news in Fakti

7 Юли, 2023 13:42 1 997 80

"Възраждане" за АЕЦ "Белене": За два дни зачеркнахте възможността България да се превърне в бъдеще в енергиен лидер на Балканите

  • възраждане-
  • аец белене-
  • ядрена енергетика

Правителството на Кирил Петков директно е ощетило българската държава с 40 млрд. лева

"Възраждане" за АЕЦ "Белене": За два дни зачеркнахте възможността България да се превърне в бъдеще в енергиен лидер на Балканите - 1
Снимка: БГНЕС

От парламентарната група на „Възраждане“ излязоха с декларация за АЕЦ "Белене", която депутатът Йордан Тодоров прочете от трибуната в Народното събрание.

"Само в рамките на два дни вие, по-голямата част от избраните от българския народ в тази зала, показахте, че сте способни изключително бързо да унищожите България. Само в рамките на два дни внесохте предложение и с гласуването си в пленарна зала зачеркнахте възможността България да се превърне в бъдеще в енергиен лидер на Балканите", посочи Тодоров.

Той добави, че вземането на сериозни решения за развитието на ядрена енергетика, като най-сигурен и значим нисковъглероден източник на електрическа енергия, са скъпи, трудни и отговорни. По думите му те са стратегически и дългосрочни и не би следвало да се променят с идването на всяко следващо правителство, още по-малко под геополитически или наднационален натиск.

"Днес съвсем честно може да кажем на българския народ, че поради липсата на приета актуална стратегия за устойчиво енергийно развитие и водените политики на парче, без ясна визия за развитие на енергийния отрасъл, проблемите в енергийния сектор ще се задълбочат", смята Тодоров. Той отбеляза и липсата на всякакви оценки колко нови ядрени мощности ще бъдат необходими, за да бъде посрещнато нарастващото търсене на електрическа енергия в средносрочен и дългосрочен план.

По думите му през последните години енергийните експерти все по-твърдо заставали зад визията, че ядрената енергетика е единствената алтернатива поне в следващите сто години.

"Като страна с традиции в използването и управлението на атомна електроцентрала, най-логичен би бил цивилизационният избор България да продължи да използва и развива този отрасъл", смята Тодоров. По думите му със създадената през годините назад научно-техническа база, натрупания опит и обучените специалисти бихме могли да мислим за реактор от ново поколение или дори за разработване и внедряване на проекти за малки модулни реактори.

Според него преди всичко това най-логично би било да се направят първите стъпки към изграждането на седми и осми енергоблок на площадката на АЕЦ "Козлодуй", като заместващи мощности на пети и шести енергоблок, които могат да работят до около 2050 г. Тодоров каза, че заедно с тези възможности имало още една, която „вие - с политическата си зависимост, липса на стратегическа политическа мисъл и план - тотално унищожихте в рамките само на две денонощия“ – възможността за завършването на АЕЦ "Белене".

Тодоров посочи, че има два възможни варианта за изграждане на ядрени мощности – използване на вече закупените и доставени руски реактори и прилежащо оборудване и технологията на американската компания „Уестингхаус електрик“. В близкото минало били изготвени оценки на сумата, нужна за довършване на АЕЦ "Белене" с вече закупените руски реактори – между седем и девет милиарда лева за всеки от двата енергоблока. "Американската компания е индикирала цена от около 30 милиарда лева за ядрен реактор със същата инсталирана мощност, експлоатационен живот и идентична технология в ядрената част на реактора. Основните разлики са в системите за защита", обясни Тодоров.

Според него заради наложените през последните години санкции от страна на Европейския съюз и в частност от България срещу Руската федерация, довършването на АЕЦ "Белене" "от руската компания е невъзможно, а алтернативата към момента е само една – да закупим американската технология.

"Изводът от всичко това е, че освен милиардите, нанесени щети върху българската икономика след спирането на доставките на руски природен газ и нефт, правителството на Кирил Петков, поемайки и прилагайки европейските санкции срещу Русия, директно е ощетило българската държава с 40 млрд. лева", коментира депутатът.

Тодоров отбеляза, че е съвсем нормално да считаме и да се надяваме, че конфликтът в Украйна скоро ще приключи, геополотическата обстановка ще се промени, а нормалните външнотърговски взаимоотношения между Русия и България, и Европа ще бъдат възстановени, с което ще стане възможно и инсталирането на руските реактори в АЕЦ "Белене". По думите му вместо да изчакат търпеливо това да се случи, коалиционните партньори ПП-ДБ, ДПС и ГЕРБ приели решение да продадат руските реактори на Украйна за 1,2 млрд. лева – цена на договарянето им през 2006 г. и много под пазарната цена в настоящата пазарна реалност.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 39 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Подкрепям

    56 26 Отговор
    Възраждане

    Коментиран от #45

  • 2 българина

    40 8 Отговор
    мдаааа, още кандидати за НСъд
  • 3 Русофил

    31 66 Отговор
    Тия от Възраждане трябва да бъдат вкарани в затвора заради защитата на чуждите
    руски интереси.

    Коментиран от #17, #55, #67

  • 4 Мемфис

    30 60 Отговор
    Писна ми от тия руски peдaли! Отивайте в рассия и не се връщайте НИКОГА! Подли предатели!!!

    Коментиран от #21, #56

  • 5 КОТарАК

    13 25 Отговор
    то и Бялата Златка ги говореше едни такива-до златният пръст

    Коментиран от #33

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Закс

    54 7 Отговор
    Кой не разбра ? Всичко трябва да внасяме !!! НЕ да произвеждаме ! Не народ а МЪРША !

    Коментиран от #12

  • 8 олиазса

    52 16 Отговор
    Време е за Възраждане. Българите за огромно съжаление се оказаха най простите на света. Като гласуваха на избори избраха ГЕРБ, ПП и ДБ които са нищо повече от душмани и предатели на същите които ги избраха. Няма да има АЕЦ Белене. Това постигнахте всички дето гласувахте за предатели. Няма да има и ТЕЦ пак заради същите. Най бедни сме защото сте много прости, мИрси.

    Коментиран от #61

  • 9 Българин

    17 35 Отговор
    България ще продължи да развива ядрената си енергетика, но БЕЗ ВАС!

    Чу ли, Копейка?

    :)

    Коментиран от #58, #70

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Абсолютно вярно!

    41 7 Отговор
    И за пет века турско робство България не е била толкова жалка и никаква! Дори и русофобът Стамболов не е и мислил да падне толкова низко!
  • 12 Бъкгарин

    18 31 Отговор

    До коментар #7 от "Закс":

    България има по-голямо производството от когато и да било в Историята, смени листчето, това не върши работа.

    Коментиран от #18, #69

  • 13 Сталин

    22 11 Отговор
    България е към края на дните си,след като Устинхауз започнат доставка на ядрено гориво за АЕЦ Козлодуй,ще настъпи ядрена катастрофа в България поради несъвместимост на ядрените технологии ,вече си осигурих апартамент далече в Испания,след като си продам бетонния колпор-апартамента в София за 200 000Е

    Коментиран от #23, #24

  • 14 Демократ

    18 24 Отговор
    АЕЦ Белене 40 години, от 1983 досега не се е сбъднат,защото е неизпълним, експертно доказано, но се използва като огромна корупционна яма от руско-българската мафия, погълнала милиарди от българските данъкоплатци и настанили се в сметките на мафиотите. Глупостите на копейкин нямат край, кой ще го попита защо 40 години не стигнаха на България да стане чрез Белене енергиен корите? Сега,когато има шанс тази корупционна схема да приключи, всички корупционери подскачат до небето.
  • 15 911

    10 24 Отговор
    Чакам момента, в който устатата и писклива рубладжийска русор обска Коп ейка ще извади листата си за европейските избори, докато години наред смешната му ф ашистка партия е плюла Европейския съюз.
  • 16 Възрожденско ми е

    6 18 Отговор
    Тия малограмотни клоуни гледат да замажат гафа с наглото излъгване на над 400 000 човека, че ще правят референдум . :)))
    Сега декларацийки, постове във ФБ ..., абе патрЕотари от всякъде.
    Силви се кълчи на Преслава в новия си апартамент, копейките го дуАт мощно .

    Коментиран от #19

  • 17 Хихихи..

    8 6 Отговор

    До коментар #3 от "Русофил":

    Ми ела ни вкарай бе,"русофилчо",само се каниш като деденце на ученичка от три години вече!

    Коментиран от #29

  • 18 окедсза

    30 7 Отговор

    До коментар #12 от "Бъкгарин":

    И какво произвежда България бре платен папагал? Нищо. А дори това което се произвежда и то пак е с помощта на Русия.Всички работещи заводи са от миналото и с помоща на Русия. От 1989 г. не е направен и един цех дори. Само кражби и продажби.

    Коментиран от #22, #26, #71

  • 19 Споко бе

    2 5 Отговор

    До коментар #16 от "Възрожденско ми е":

    Като дойде,ще разбереш,кво ти е спешното?
  • 20 Бъдещето

    8 9 Отговор
    на енергиен лидер на балканите е на Турция няма смисъл да лъжеш Костя не те ли предупреди господарят ти Путя
  • 21 Има лесно

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Мемфис":

    Рипай отвисоко,ние нема да се помръднем оттук заради кефа ти..
  • 22 Я па тоА

    8 17 Отговор

    До коментар #18 от "окедсза":

    Само в плоските глави на късо пишко вците сме роби и зависими, нормално защото те така са възпитани и така обичат да си живеят. В модерната ни история виждаме как до скоро бяхме зависими само и единствено от Русия чрез монопола при горивата, монопола при газа, монопола при ядрените ни мощности, зависими от мацква чрез платените им тук орки и политици. Такива ги пускат когато ножа опре кокала и началниците им го осъзнават, че губят позиция тук и са пътници затова се опитват да ни вкарат мисленето на роби и зависимости за да си върнат пак схемите….

    Коментиран от #60

  • 23 Оне

    6 10 Отговор

    До коментар #13 от "Сталин":

    "вече си осигурих апартамент далече в Испания"

    Е как не си осигури апартамент някъде в прекрасната Рузия, а в тая прогнила Испания. Че и си го купувал с отвратителни евроси, вместо със знатни копейки.

    Ц,ц, бива ли така другарю?
  • 24 Кажи честно ...

    6 5 Отговор

    До коментар #13 от "Сталин":

    Ахааа . Това е нещо като газът и петрола от раZZия, без който не можем ?
    Пита ли цонко за апартамента, ама ще го пишете на 200 000 лв., както е по данъчна оценка.
    Само не казвай на Ангел Георгиев, че ще намери схема да те изрита от апартамента за 30 000.
  • 25 Търновец

    3 6 Отговор
    Преди години Хилари Родхам Клинтън посети България и Баце спря Белене. А самия проект нямаше финансова рамка - творен чек

    Коментиран от #27

  • 26 Бъкгарин

    5 15 Отговор

    До коментар #18 от "окедсза":

    Абе, другарю, като не знаеш НИЩО, защо държиш да го показваш?

    Копейките сте направо смешни с вашите изцепки. Сигурно комунистите построиха завода на Либхер в Пловдив. Или този на Уолтопия. Или този за електрически системи на Фолксваген груп. От комунистическите аводи не остана нищо, защото бяха губещи недоразумения.
  • 27 Българин

    7 4 Отговор

    До коментар #25 от "Търновец":

    "А самия проект нямаше финансова рамка - творен чек"

    Точно каквото й трябваше на руската мафия в България, за да точи десетки милиарди от него.
  • 28 11111

    4 8 Отговор
    И сега оли гофре ните Възраждане ще се включат 😆
  • 29 ВЪЗРАЖДАНЕ Москва

    5 4 Отговор

    До коментар #17 от "Хихихи..":

    И как да ви намери човек ?
    Само по форуми и ФБ седите в някоя мухлясала панелка. По площадите ви няма.
    Срам ли ви, страхувате ли се, ботове ли сте .... няма ви.
  • 30 Красимир Петров

    9 11 Отговор
    Продажниците от Израждане да имигрира в Сибир и да не се връщат.
  • 31 Ха ха ха

    6 12 Отговор
    Руските изродени рупорчета пак са в нервна криза , значи на правилен път е правителството .
  • 32 Простя КъСкопейкин

    6 3 Отговор
    Тези сметки продавачката на зарзават ли ги прави, че видяхме че цончо плюнчев не може да смята задачи за 4-ти клас.
  • 33 ЕбъТъ след Тагаренко

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "КОТарАК":

    Идва твоят ред......ще те ...системно😘
  • 34 Учуден

    8 4 Отговор
    Тази утайка и от ядрена енергетика ли започна да разбира.?
  • 35 Голям зор

    4 1 Отговор
    Още няма да бъде направен и ще преминем на друга енергия.Не го слушайте,той знае много добре как ще се развият нещата но ви лъже.

    Коментиран от #65

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Сталенко

    3 3 Отговор
    до година - археолози ще ровичкат в КинеФФ
    а тагареФ - на бесилото!
  • 38 Жорж Ганчев

    9 0 Отговор
    Адмирации за 3-те десетилетия овчедушие.Тук живее малоброен но за сметка на това изключително проост народ.
  • 39 Дъно...!

    4 1 Отговор
    Изпращам мнение,без никакви обидни думи,а само гражданска позиция!
    И автоматично съм изтрит!
    Какво?!Страхувате се от мнение,различно от това на официалната власт ли...?!?!

    Коментиран от #43, #44

  • 40 партия Азия рома

    6 3 Отговор
    За два дни зачерктнахте безкрайна корупционна схема и инструмент за шантаж от Московия.
  • 41 Костя

    2 2 Отговор
    Ние ще сме лидери в производството на лилави човечета
  • 42 Софиянски

    2 1 Отговор
    За още СВА дни ще дачеркнат и руските партии родни, царя русофил и податливата му на мъжки ласки кохорта.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Българин

    3 2 Отговор

    До коментар #39 от "Дъно...!":

    В демокрацията лъжата не се толерира.

    Време е да започнеш да правиш разлика между свободно изказване на мнение и свободно разпространение на лъжи.
  • 45 Родолюбец

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Подкрепям":

    Какво по-точно искаш да ти възраждат мургави хора от Азия рома.
  • 46 Руска орка

    3 2 Отговор
    Така му изнася, така говори, утре обратното.
  • 47 Псевдоним

    6 2 Отговор
    Тодоров не говори лошо, но е закъсняло. Възможността за лидерство я зачеркнаха още с ликвидирането на блоковете на АЕЦ "Козлодуй" от Меглена Кунева.
  • 48 Kирил

    7 5 Отговор
    Най доброто което може да се случи е да се отървем от 50 годишните чернобилки
  • 49 Киро Шприца

    4 1 Отговор
    Бегай бе. Скоро изчезвам с милиардите в Канада. Ко ми дреме?
  • 50 Румен

    5 5 Отговор
    Цървула Костадинов да заминава до левия TACHAC на Путин. Работа в БГ няма тоя предател
  • 51 ИНЖ

    4 6 Отговор
    Най-накрая трябва да разберем, че и производството на ток е пазарна дейност. Най-добре е да преобладава частната инициатива(поемаща и пазарен риск), а Държавата да се освободи от тези несвойствени функции.
  • 52 Гост

    4 4 Отговор
    Костя получи ли повиквателната?За малко да си помисля ,че зеления дойде да го вземе на първа линия ,хахахахахх

    Коментиран от #63

  • 53 Стършел

    4 2 Отговор
    И кога ще стане това да се възстановят външнотърговските взаимоотношения с Русия бе копейка, 3100 година може и да стане.🤣🤣🤣
  • 54 Донки Хот и Сан Чопанса

    1 3 Отговор
    Съд, съд за националните предатели.
    Докога тези които трябва да са в затвора за мноого дълго време, плюс конфискация на всичко награбено от тях, ще се укриват в народното събрание?

    Коментиран от #62

  • 55 Уточнение

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Русофил":

    е.... точно пък ти да го кажеш...........
  • 56 А бе

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "Мемфис":

    я по-добре ти отвай в Мемфис, не ми разпореждай!
  • 57 този мръсник копейкин

    4 3 Отговор
    само в руската кочина гледа

    Коментиран от #59

  • 58 Енергетик

    6 2 Отговор

    До коментар #9 от "Българин":

    хайде сега да ми обясниш как ? Уестингхаус е фалирала клоака, не спряха да я препродават.
  • 59 Ами

    2 1 Отговор

    До коментар #57 от "този мръсник копейкин":

    няма в осрания ти обор да гледа.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Напротив не са прости

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "олиазса":

    и не са ги избирали.Повече от 50% не са гласували, следователно изборът е нелегитимен , а властта е узорпирана.
  • 62 Ами

    5 0 Отговор

    До коментар #54 от "Донки Хот и Сан Чопанса":

    докато ти и такива като тебе се укриват по дивани или ходят за гъби по време на избори.
  • 63 Уточнение

    1 1 Отговор

    До коментар #52 от "Гост":

    За ПП-ДБ дойде.
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Енергетик

    2 0 Отговор

    До коментар #35 от "Голям зор":

    уверявам те, че знам мнооого по-добре от тебе. Така, че не коментирай чужди за тебе теми !
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 А бе

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "Русофил":

    нещо не те разбрах за чуждите интереси. На козяк ли са нашите интереси ?
  • 68 Плаши.утарника

    3 3 Отговор
    Си иска копейките, ама ако може при курса от преди 40 години. За съжаление доста пари се откраднаха и никой не е в затвора, затова го желаят още 40 години, ако 1 бе окошарен, нямаше да ги има тези лумпени за подръжници. Всичко идва от комплекси за малоценност, за меки…,за мал.. ….. и т н
  • 69 Тъпан

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Бъкгарин":

    Първо изчести жълтото от устата и тези някои ден ги разказваи на децата не че ще са по начетни от теб вярвам в обратното.
  • 70 Споко

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Българин":

    Ще продължи до 2028г защо сети сам.Запомни не съм пророк но зная какво ще се случи защото чета и помня като слон.Както приемаме битовите отпадаци на ЕС така и ще приемаме ядрени отпадаци цял свят но тях не можем да горим а ще ги съхраняваме.Понеже пръщиш от мозък ще се сетиш къде и коя държава ще е най застрашена при евентуален пробив.

    Коментиран от #72

  • 71 Тъпан

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "окедсза":

    Само кражби и инвестиране в яхти ,лимозини и скъпи имоти зад граница.Не са изградили нищо защото ни управят само никъдърни алчни крадци който са готови да продадат и майките си.
  • 72 Гост

    1 6 Отговор

    До коментар #70 от "Споко":

    Вйзбудените копейки винаги виждат в бъдещето,бъдеще пълно с войни и масов мор.Новите нострадамуси,ине е само един всички са такива

    Коментиран от #77

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Ком

    5 2 Отговор
    Задачите на това правителство са :
    1.Унищоение на Българския лев.
    2.Унищожение на Българската енергетика.
    3.Унищожение на Православието, Българския език и култура. /Истамбулската конвенция /
    4.Унижение на Българската армия.

    Коментиран от #79

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Ми що гласувахте за тези бре?

    2 0 Отговор
    Не видехте ли, че нема нищо от тех? Образовани мошеници и измамници. Какво очаквате да стане?
  • 77 Ти си

    0 0 Отговор

    До коментар #72 от "Гост":

    Сляп, дреме ти.
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Гошо

    0 0 Отговор
    Щом Козяк така иска, ще даваме всичко
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове