Last news in Fakti

7 Юли, 2023 17:36 1 529 43

Петър Витанов: Не е нещо добро да дадем на Украйна противовъздушна отбрана. Просто няма с какво да я заменим

  • петър витанов-
  • противовъздушна отбрана-
  • украйна-
  • замяна

Не мога да разбера защо те имат интерес да монтират тези реактори, а ние нямаме. Да, хубаво е да се помага на страна жертва, но трябва да помислим и за нашия интерес, коментира евродепутатът

Петър Витанов: Не е нещо добро да дадем на Украйна противовъздушна отбрана. Просто няма с какво да я заменим  - 1
Снимка: NovaNews

"Когато разбрах, че сме готови да се откажем от ядреното оборудване смятам, че това не отговаря на българския интерес. Доводите на някои специалисти, които казват, че тези реактори не могат да бъдат инсталирани в България, защото трябва да бъдат ангажирани руски експерти и специалисти, смятам, че това би следвало да е валидно и за Украйна. Не мога да разбера защо те имат интерес да монтират тези реактори, а ние нямаме. Да, хубаво е да се помага на страна жертва, но трябва да помислим и за нашия интерес. Зеленски гастролила в различни държави в региона, за да иска помощ за страната си. За мен това посещение не е новост", каза в аудиокаска на "Фокус" "Това е България" Петър Витанов, евродепутат от Прогресивен алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент.

"Не знам какво се съдържа в списъка за предоставяне на въоръжение, но трябва да изхождаме от две линни - какво сме способни да си позволим да дадем. Чухме, че Тагарев е казал, че има искане от Украйна да дадем всички летателни средства. Това би трябвало да включва и противовъздушната охрана. Ние не трябва да забравяме, че сме страна членка на НАТО и като такава имаме ангажименти - веднъж, да развиваме способности и капацитет по опазване на собствената си територия, а и като страна, която трябва да се ангажира по сигурността на Източния фланг. Така че трябва да изхождаме преди всичко от тези политики, когато възнамеряваме да дадем нещо. Аз не смятам, че да дадем противовъздушна отбрана е нещо добро за България, просто защото няма с какво да я заменим. Не трябва да отслабваме капацитета на родната армия. Дори и да даваме нещо, то не трябва да бъде за сметка на капацитета и способностите на българската армия", добави Петър Витанов.

Той не споделя тази милитаристична теза, че с повече война се приближаваме към мира.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Един

    25 6 Отговор
    С мозък в главата.

    Коментиран от #14, #19

  • 2 Сатана Z

    10 11 Отговор
    Не народ,а мрша,е казал Зеленски преди да стъпи в Белене за огледа на реактора.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Сталин

    23 7 Отговор
    Абе някой да е видял Леопардите да гръмнат поне веднъж преди руските войски да ги унищожат,изглежда единствените оцелели Леопарди са май дълбоко в тила

    Коментиран от #22

  • 5 Тоя си няма

    11 17 Отговор
    Понятие от ПВО. Само ако знае, че най-новите ракети за ЗРК са от 1989г. ще ги даде всичките.

    Коментиран от #8

  • 6 Гориил

    5 3 Отговор
    Само защото България произвежда остарели съветски системи за ПВО? Чувствайте се свободни да предоставите тези средства на Украйна. Това ще помогне на Москва да намали в пъти обема на чуждестранните поръчки за българско оръжие.
  • 7 Объркано Атлантиче

    20 7 Отговор
    Защо трябва да помагаме на тоталитарни държави ?
    За ООН - УКРАЙНА ВЕЧЕ НЕ Е ПРАВОВА ДЪРЖАВА!
    Според доклада на Върховния комисар на правата на човека Украйна вече не е правова държава. Има системни арести без съд, отвличания. В тайните затвори задържаните граждани са подложени на мъчения, малтретиране, сексуален тормоз и изнасилване. Всичко това се случва с подкрепата на сегашните украински власти.
    Възползвайки се от военното положение, Върховната рада промени Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс, за да даде на властите в Киев по-широки правомощия за задържане на украинци, за които се твърди, че представляват заплаха за националната сигурност.

    „Разпоредбите на украинското законодателство, както е изменено, отдавна са надхвърлили позволеното от принципите и нормите на международното право за правата на човека, дори по време на извънредно или военно положение“, се казва в доклада.
    Службата на Върховния комисар на ООН за правата на човека отбелязва, че в украинските затвори гражданите са подложени на изтезания и малтретиране, за да бъдат изтръгнати самопризнания. „Изтезанията и малтретирането са били използвани за изтръгване на признания или информация, или за принуждаване на задържаните към сътрудничество, за изнудване на пари и имущество и за наказване, унижаване и сплашване“, се отбелязва в доклада.
    -- I crimini (certificati dall’Onu) di Kiev e la vergognosa complicità occidentale --

    Коментиран от #9, #11, #13, #29

  • 8 Има понятие от ПВО,колкото

    6 15 Отговор

    До коментар #5 от "Тоя си няма":

    И Тошко африкански.Небето ни го пази дислоцирани в съседни нам две военно-въздушни натовски бази.А не компрометирано 40 годишно руско ПВО.

    Коментиран от #17

  • 9 Стига чел

    3 7 Отговор

    До коментар #7 от "Объркано Атлантиче":

    ТАСС .
  • 10 НАЙ. ДОБРЕ. Е. ДА ИДВАТ. ТАНКОВЕТЕ...

    13 5 Отговор
    МНОГО. СТАНАХА ФАШИСТИТЕ И НЕБЪЛГАРИТЕ В. УПРАВЛЕНИЕТО. НА ТАЯ. ПОЧТИ . БИВША. ДЪРЖАВА. УПРАВЛЯВАНА. ОТ АМЕРИКАНЦИТЕ

    Коментиран от #12, #18

  • 11 Галош заръфан

    4 8 Отговор

    До коментар #7 от "Объркано Атлантиче":

    Разкарайте се ти и глупостите ти!
  • 12 Що се мъчиш в държавата

    9 9 Отговор

    До коментар #10 от "НАЙ. ДОБРЕ. Е. ДА ИДВАТ. ТАНКОВЕТЕ...":

    Под Европейско робство и Натовска окупация?!Пътувай в свободна и демократична Русия
  • 13 Лъжата не е другата гледна точка

    6 12 Отговор

    До коментар #7 от "Объркано Атлантиче":

    Няма такова нещо на страницата на ООН.
    Има, че Русия е страна спонсор на тероризма .

    Коментиран от #20

  • 14 А бре

    10 6 Отговор

    До коментар #1 от "Един":

    И кои руски специалисти ще дойдат да я монтират бре? Нали ни обявиха за неприятелска държава?? От къде ви изнамират такива??
  • 15 Пеяме

    6 4 Отговор
    Глупав комуняга.
  • 16 нннн

    12 3 Отговор
    Укрофилите да събират пари и оръжие и да дават на Украйна; русофилите - на Русия. Никой да не бърка в общия кюп - там са и парите на тия, които не искат да дават никому. Там е и ДДС-то от киселото мляко и хляба на баба и дядо. Можеш да даваш само своето; не и чуждото.
  • 17 факуса

    9 1 Отговор

    До коментар #8 от "Има понятие от ПВО,колкото":

    чудно как тогава самолета преди няколко месеца пресече няколко натовски държави и кацна у нас,даже и не разбраха кой е бил,от данс мълчание

    Коментиран от #25

  • 18 Вън на рашибоZука от България !

    6 4 Отговор

    До коментар #10 от "НАЙ. ДОБРЕ. Е. ДА ИДВАТ. ТАНКОВЕТЕ...":

    Да идват, ама не останаха, вече почиства Т34 - Т55 ги изпратиха за утилизация тази седмица.
  • 19 Любознателен

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Един":

    А коментиращия какво има в главата?
  • 20 Объркано Атлантиче

    12 4 Отговор

    До коментар #13 от "Лъжата не е другата гледна точка":

    ООН призна нарастването на броя на изтезанията и престъпленията от страна на украинските сили за сигурност.
    Международната организация внезапно „прогледна“. В доклада си ООН записа, че украинските нацисти от правоприлагащите органи са устроили истински ад - извършили са огромен брой престъпления, чийто брой се оказва рекорден.

    Второ, ООН призна, че нацистите са хвърлили в затвора цивилни, които са се занимавали с обикновена хуманитарна помощ на територия, контролирана от Русия. И най-важното, те признаха, че в Украйна задържаните са били измъчвани в скрити украински центрове за задържане.
    Документа в PDF формат,
    -- Report on the human rights situation in Ukraine, 1 August 2022 – 31 January 2023 --

    Коментиран от #27

  • 21 Може, може

    7 3 Отговор
    щатските подлоги ще ни пазят с голи дупета.

    Коментиран от #26

  • 22 Даа бе

    5 5 Отговор

    До коментар #4 от "Сталин":

    Нали ватите казаха ,че са унищожили 10 000 леопарда още преди да дойдат бре сатанинчо??
  • 23 хич не ми трябва ПВО съветско

    3 9 Отговор
    живота ни мина в слушане но съветски простотии. А господина, къде изучи принципите на съвременната противовъздушна защита - или му ги сведоха готови от руските стратегически институти. Искам да слушам мнението на млади образовани специалисти, а не на наследниците на тези, на които дядовците убиваха българската интелигенц;ия, след 44-та. Аман от мигове и съветско ПВО. Членуваме в най силната защитна организация в света, а някакви комсомолки и комсомолци, не служили въ въоръжените сили на Републиката, ще ни определят техния неграмотен калташки олигофренски дневен ред по въпросите за Националната Сигурност. Баста, боклуци!
  • 24 пес

    1 1 Отговор
    или псе
  • 25 Даа бе

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "факуса":

    Не са разбрали?? А ти как разбра?!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 ЦЪР ВУЛ

    3 7 Отговор

    До коментар #20 от "Объркано Атлантиче":

    Стига copy/paste руска пропаганда бре?!!? Какво си мислиш,че правиш??!!?
  • 28 всъщност,

    3 3 Отговор
    какво разбира този индивидъ от темата? В Републиката, малко са хората, които разбират от противовъздушна защита, но, те от служебна етика си траят. Къв е тоа..................... слагач по темата!?!?!? Освен това, не е ли време да черпим опит от първоизточника - цивилизования свят? СССР го закриха отдавна...... техните технологии са остарели и опасни.................. Този спеZиалист Витанов, чувал ли е изобщо екстремното ниво на шум при ТУБС? Или просто си се упражнява в просъветска-пронаZистка прАпаганда!?!?!?
  • 29 Гориил

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "Объркано Атлантиче":

    Всички съюзници на САЩ (в глобалния юг) от Филипините до Колумбия всъщност са свирепи полицейски държави.
  • 30 Не си е работа

    4 1 Отговор
    За какво са ни тия реактори, ще трябва да довършим ядрената централа, пък ще трябва да печелим милиарди на година от продажба на ток. Ето дали сме на концесията на златото и не взимаме 3 милиарда на година, ще се чудим какво да правим с толкова пари и от АЕЦ. Както казват в рекламите кредисимо, най-лесно изтегли кредит, стига с глупостите, ще теглим дългове и така до края на държавата.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 адвокат на дявола

    1 1 Отговор
    сключете сделка с дявола! - една малка богата групичка милионери в Републиката - ще са много щастливи и доволни. Една групичка, дето ходи на приемите на Пасоля...........

    Коментиран от #36

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Българин

    2 2 Отговор
    "смятам, че това би следвало да е валидно и за Украйна"

    Смяташ, но грешно. Украйна има далеч повече и по-големи специалисти ТОЧНО в управлението на ядрената енергетика и нейното поддържане. Ние такива нямаме. Само защото и ние имаме АЕЦ не ни прави на едно равнище с Украйна.

    Впрочем, това, което имаме НЕ Е ДОСТАТЪЧНО, за да изградим АЕЦ. Тоест, ще трябва да търсим пак руснаците. Украинците, от друга страна имат всичко, което им е необходимо за да я направят и не са зависими от руснаците.

    Няма да коментирам, че АЕЦ Белене се използваше от руската мафия в България само за да я източва. Десетки милиарди са заминали в посока Русия, и централа НЯМА. ТОВА е достатъчен повод да я разкараме.
  • 38 Има, имаааа…

    3 1 Отговор
    Ще я заменим с голзадник, евроатлантически.
  • 39 Русенец

    4 2 Отговор
    Новите ни "приятели" и тукашните им предатели, ни оставиха без армия и без индустрия, за да си продадем и ризата, че да оцелеем. А сега, ни карат да си подарим и долните ........ От тази разграбия печелят шепа продажници, които наричат окраденият български народ "мързеливци" или "комундета".

    Коментиран от #42

  • 40 джу лая си морен

    1 1 Отговор
    Ако продам, ил харижем
    немой да ме фалите.
    Дуайте со сетни сили,
    завъртете перките.
    Е-е-е-е, дами и господа,
    вкарва ни в кошарата,
    но не Господа, (2)
    Щом се мръкне в кофа бръкни,
    но не казвай на света,
    че стандарта ти е мижав.
    Туй е празна суета.
    Е-е-е-е, дами и господа,
    Родина и свобода
    кухи са слова.(2)
  • 41 Апостол Апостоловс

    2 1 Отговор
    Ми поредният русофил,поклонник на ппутлер, поредният предател на България
  • 42 Оне

    0 2 Отговор

    До коментар #39 от "Русенец":

    Соцфосилните хронични лъжи вече са демоде. Постоянното тръшкане как в България е "мноо гадно" се натъква на ... РЕАЛНОСТТА. А някои сравнения с техния мечтан рузки "рай" съвсем им смъкват опорките в калта.
  • 43 Денката

    2 0 Отговор
    Вече се заговори за ДАВАНЕ, а не за ПРОДАВАНЕ. Е, ще има и малко комисионна за някого.
    Може и да платиме доставката до Украйна, ей така от солидарност.
    Украинците може и да ги препродадат.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол