Last news in Fakti

15 Юли, 2023 03:16 2 969 67

15 юли 1895 г. Стефан Стамболов е зверски мушкан и посечен с ятаган в центъра на София

  • стефан стамболов-
  • посечен-
  • ятаган-
  • софия

Атентатът срещу политика шокира чуждия печат

15 юли 1895 г. Стефан Стамболов е зверски мушкан и посечен с ятаган в центъра на София - 1
Снимка: Архив

Убийството на Стефан Стамболов е атентат, извършен на 15 юли (3 юли стар стил) 1895 г. в София. Няколко дни по-късно умира една от знаковите фигури на Царство България.

Нападението е извършено с негласната подкрепа на правителството на Народната партия и на княз Фердинанд I от група проруски ориентирани българи, начело с Наум Тюфекчиев, извършили няколко терористични акта през предходните години.

Самото убийство е извършено вечерта на 15 юли. Към 19:50 часа Стамболов излиза от Юнион клуб и се качва на файтон, заедно със своя приятел и политически съратник Димитър Петков и с личния си телохранител Гунчо. Файтонджията Мирчо Ацов е замесен в заговора и специално изчаква пред клуба. Малко след потеглянето пред файтона се появяват Боне Георгиев и Халю, а малко след това и Талю, като Георгиев стреля по файтона, а Халю изважда ятаган и бързо се насочва към него. Файтонджията спира файтона, а полицаите, разположени пред Юнион клуб, бързо се отдалечават от мястото. Стамболов скача от файтона, след което Мирчо Ацов потегля, откарвайки Димитър Петков и телохранителя в съседната улица „Стефан Караджа“.

Стамболов побягва по „Раковска“ обратно към Юнион клуб, но Халю го настига. Когато прави опит да стреля по нападателя си, той посича ръката му, след което го събаря на земята и заедно с другите нападатели започват да го удрят по главата, тъй като знаят, че Стамболов обикновено излиза с предпазна ризница под дрехите си. Когато Гунчо и Димитър Петков се връщат на „Раковска“ нападателите се разбягват. Гунчо започва да гони Халю, като го ранява с пистолета си във врата, но е задържан от двама полицаи, които помагат на атентатора да избяга. Халю и Талю побягват по улиците на югоизток и изчезват в Перловец, а Боне Георгиев се оттегля с файтона на Мирчо Ацов.

Междувременно Димитър Петков откарва Стамболов с файтон в дома му. Цялото лице на Стамболов е насечено, двете му ръце са почти напълно отсечени, а дясното му око е извадено. Въпреки това той е в съзнание и обвинява за атентата Халю, Наум Тюфекчиев и княз Фердинанд. Раните са тежки, а състоянието му допълнително се влошава от диабета. След леко подобрение на 16 юли, Стефан Стамболов умира в 3:35 часа на 18 юли 1895 г.

В периода 1887-1894 г. Стефан Стамболов е министър-председател на България, като извежда страната от тежка конституционна криза, утвърждавайки новия княз Фердинанд. Управлението му е съпътствано от множество опити за насилствена смяна на властта, организирани от различни групи, свързани с Русия, която отказва да признае легитимността на правителството и княза.

След отстраняването на Стамболов от правителството княз Фердинанд и новото правителство на Константин Стоилов продължават да се опасяват от влиянието му и търсят начини за неговото компрометиране, припомня в блога си Дани Иванов. На 24 август 1894 г. той е арестуван за кратко заради критики към княза в интервю за германски вестник, а след освобождаването му е замерван с камъни на улицата от привърженици на правителството. Военният министър Рачо Петров организира разследване, опитващо се да докаже, че Стамболов е организирал атентата срещу самия себе си през 1891 г., при който загива финансовият министър Христо Белчев.

След като следствието не открива доказателства за това, то е прекратено в края на годината. Малко по-късно е съставена парламентарна анкетна комисия, оглавявана от Димитър Моллов и включваща други видни противници на Стамболов, която се опитва да докаже престъпна дейност на членове на предходното правителство, но също не постига успех.

Атентатът срещу Стефан Стамболов шокира чуждия печат, особено в немскоезичните страни, къде се появяват коментари, свързващи убийството с княза и правителството. В същото време още в деня след нападението българската делегация, намираща се в Санкт Петербург и поставяща си за цел признаването на княза от Русия, получава покана за дълго отлаганата аудиенция при император Николай II.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 По добре

    33 47 Отговор
    Да бяхме останали при султана ,от колкото руснаците постоянно да ни освобождават

    Коментиран от #8, #13, #42, #54, #61

  • 2 Гошо

    27 23 Отговор
    На Стамболов малко работата с убийството му е "каквото търсил ,това и намерил " Не е зле да споменете и за скандала между него и военният му министър Михайл Савов

    Коментиран от #15

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Така така

    26 21 Отговор
    Заслужил си го е
  • 5 Гошо

    25 14 Отговор
    И още нещо кажете за прочутия Стамболов ,какви са били замислите му с Пандели Кисимов Много интересна история Само заради тия му зайгравки е трябвало да го обесят най малко
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Хмммм

    11 21 Отговор
    Той е бил фашист..
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Нов €вроатлантик

    13 5 Отговор
    15 юли 2023 г. Боже пази България !
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Майтап няма

    16 13 Отговор

    До коментар #1 от "По добре":

    Ама по-добре щяхме да живеем.
  • 14 РЕАЛИСТ

    33 11 Отговор

    До коментар #12 от "Сатанна Z":

    Ами авторът на статията започна. Убили го русофили. Наум Тюфекчиев е македонски комита. Стамболов убива и брат му и Коста Паница и Петко Каравелов. Списъкът е дълъг. След смъртта му народът е спрял погребението и ме е давал Стамболов да бъде погребана на българска земя. Тръгнали са по улиците и са млатили поддръжниците му.
  • 15 РЕАЛИСТ

    34 11 Отговор

    До коментар #2 от "Гошо":

    От баба си знам, че народът го е мразел и го е наричал" кръволака Стамболов"
  • 16 Варварско

    19 6 Отговор
    племе , и до днес .
  • 17 намерили му цаката

    23 10 Отговор
    щом са го утрепали,значи не е бил стока......
  • 18 И какво

    11 1 Отговор
    Е станало с Хальо и Тальо?

    Коментиран от #19

  • 19 РЕАЛИСТ

    15 1 Отговор

    До коментар #18 от "И какво":

    Съдят Хальо и Тальо задочно, щото напускат страната. Хальо се връща по късно в България и изнудва Наум Тюфекчиев за пари. Оня го издава и Хальо е тикнат в зандана за 14 години.

    Коментиран от #21

  • 20 Чума

    20 7 Отговор
    За Стамболийски нямаше такива подробности!? Жестоко покушение със съглашателството на Кобурга! Русофили, македонци, правителство, Кобург - консенсус и присъда! Вярно, че политическите му противници са пребивани в участъците, като Каравелов, Петко войвода, съпруга на Райна княгиня, но този див народ не може да се превъзпита за няколко години след Освобождението, освен с побой!

    Коментиран от #44

  • 21 Ясно

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "РЕАЛИСТ":

    Благодаря!
  • 22 Софийски

    15 20 Отговор
    Един от най-големите българи, жертва на мокрите сънища на монарха да целува ръка на рассия. То и днес нищо различно, нашият цар демократ си е чист русофил обкръжен от момченца русосифилистични като Явор Кирилов и шалафов.

    Коментиран от #23

  • 23 Чума

    21 6 Отговор

    До коментар #22 от "Софийски":

    Ами, Русия! ,,Проблемите на България идваха от това, че двамата първи държавни мъже, княза и могъщия Стамболов бяха луднали по една и съща жена - овдовялата красавица Мара Белчева, жената на убития финансов министър Христо Белчев. Похотливият Стамболов я поканил на вечеря! И какво тя заварва там - вечеря!? Заварва един навирен......! Тя беше здрава! Грабнала свещника и го стоварва върху главата на министър - председателя....!" Та, такива са мотивити в поведението на вашите измислени величия! Другия да не е по пич от нас! Има го и днес!
  • 24 Дааа

    24 7 Отговор
    От освобождението от османско иго, България никога вече не е била самостоятелна държава. Само чужди интереси и марионетки са управлявали страната, та чак до днес 15.07.2023 год. А след последните марионетки на власт, се очертава и да изчезнем, като държава за винаги... Съсипана индустрия, земеделие, животновъдство, туризам от мутри, енергията е вече в чужди ръце, лева изчезва, училищата бълват полуграмотници и неграмотни, младите бягат навън, а останалите бедстват в мизерия..

    Коментиран от #26

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 ТрампЛин

    16 22 Отговор

    До коментар #24 от "Дааа":

    Много добре си го рекъл-от 1878 до днес! Трудно се изтриват 125 години руско влияние! И де да беше само влияние, като си беше и 44 години Окупация!!!

    Коментиран от #31, #33, #40, #57

  • 27 ТрампЛин

    10 17 Отговор
    Днес България се нуждае от Личност като Стефан Стамболийски!
    Хайде сега пак ме изтрийте!

    Коментиран от #36

  • 28 дежавю

    12 20 Отговор
    Убиват го тогавашните копейки. Така като гледам и сегашните имат щения за колене и бесене.
  • 29 Доротея

    19 6 Отговор
    Масоните в историята ви биват възхвалявани, а русофилите обречени на забвение! Погрешно е да се мисли, че капитан Петко войвода и образи като Спиро Македонски от Немили - недраги са големи хайдути! Те са просто хайдути, а големите хайдути са такива като Стамболов, които не са направили нищо с пушка в ръка за освобождението, но след това юнашко - хайдушки вземт властта, подкрепяни от западните си покровители и брутално се разправят с такива измислени хайдути кат Петко войвода! И днес, тези които ходят пременени и говорят проевропейски и политкоректно са по големи престъпници от шумните, но неефективни приятели на Русия! Правят войни с беизизразно изражение на лицата и зловещи планове в атлантическите си картуни! Вазов пише за Захари Стоянов - ,,Измисли за противниците си ,,сухоежбината", докато той се възползва от всички известни световни блага!" Същия подход приложи Борисов към опонентите си - няма пари, няма обществени поръчки, няма за този кмет, защото не е наш! Затова го наричат новия Стамболов!

    Коментиран от #49

  • 30 Госあ

    15 6 Отговор
    Едно време така са наказвали продажните, страхливи боклуци на запада. А сега ?…

    Коментиран от #34

  • 31 Чия е заслугата

    14 4 Отговор

    До коментар #26 от "ТрампЛин":

    за 44те години окупация? Дали пък не е на тези, които бомбардираха мирното население се питам аз. Ти не ми отговаряй. Въпросите са риторични?

    Коментиран от #48

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 1944

    10 6 Отговор

    До коментар #30 от "Госあ":

    само не бий резидента по главата като го намериш. там нема нищо.
  • 35 Госあ

    13 6 Отговор
    и жена му и цялата му семка на тая мишка е трябвало да бъде изчистена
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Принц Кирил Сакс-Кобург-Гота

    11 7 Отговор
    казва на стенографиращият го Михаил Топалов в 1944 - без Русия Захари Стоянов и Стамболов щяха да си останат "скитащи овчари и въшкави хъшове".Дословно..

    Коментиран от #50

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Гост

    12 0 Отговор
    От ПОРЕДНАТА статия ясно се показва, какви ПРЕДАТЕЛИ са българите!
  • 40 РЕАЛИСТ

    12 5 Отговор

    До коментар #26 от "ТрампЛин":

    Да бе , да. И затова 3 пъти влизаш във вражески на Русия военни съюзи. Щом ме си искал Освобождение, да те върнат пак на Турция, за да се поправи тази историческа грешка. Ердоган няма нищо напротив. С радост ще те приеме. И без това в турските учебници пише, че българите са турци, които поради грешка са станали християни.

    Коментиран от #62

  • 41 Сандо

    7 3 Отговор
    Заслужено.Съдбата не прощава!
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 РЕАЛИСТ

    6 1 Отговор

    До коментар #20 от "Чума":

    Ами Стамболов затваря и брата на Наум Тюфекчиев и в полицията го убиват от бой. Наум прави няколко опита да отмъсти за брат си и успява. Грузинците казват, че мъж е този, който отмъщава за брат си и затова смятат за най голям мъж Ленин " Ама как отмъсти за брат си" викат те.
  • 45 уточнение

    5 3 Отговор

    До коментар #33 от "1944":

    комунистите немат родина - коя е родината на евроатлантиците?

    Коментиран от #56

  • 46 Кую

    4 4 Отговор
    Работил е само за България,затова сега никой на казва нищо за заслуги. Не им отърва. Сегашните са негов антипод. Пълно мълчание или оплюване. Сега ни трябва един такъв и един Буров,а не пълнеж от слуги.
  • 47 Не е

    0 2 Отговор
    Единствения ,който е пренебрегнал Македония и съответно бил убит .
  • 48 555555

    4 5 Отговор

    До коментар #31 от "Чия е заслугата":

    Тези които бомбардираха Добрич и Варна ли имаш в предвид?!!!!!!!
  • 49 Петко войвода

    2 12 Отговор

    До коментар #29 от "Доротея":

    е доказано руска подлога
  • 50 555555

    3 2 Отговор

    До коментар #37 от "Принц Кирил Сакс-Кобург-Гота":

    Така ли мислиш?Ами нормално е,след толкова години тежка пропаганда,онова между ушите е толкова изпържено,че единственото за което може да го ползваш е да пазиш равновесие.

    Коментиран от #52

  • 51 зззз

    4 4 Отговор
    българин= дивак убиец предател, цял свят гж знае
  • 52 Абе новобранец

    2 1 Отговор

    До коментар #50 от "555555":

    Какво има да "мисля",така диктува Принцът на М.Топалов,какво обиждаш и оплюваш мен? Книгата е достъпна,разлисти я!

    Коментиран от #58

  • 53 Русенец

    1 1 Отговор
    Някъде бях чел, че го убиват по поръчка на узунджовските търговци за това, че е преместил тържището в Пловдив.
  • 54 Русенец

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "По добре":

    Султанът ти те чака на Босфора. Чабук, чабук!!!
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 555555

    1 2 Отговор

    До коментар #45 от "уточнение":

    Мога да ти отговоря ама неща.Мисля че ти или имаш отговор на този въпрос и се опитваш да манипулираш евтино,или си изключително простоМомчекоето при четене на книга получава главоболие.

    Коментиран от #63

  • 57 Русенец

    2 2 Отговор

    До коментар #26 от "ТрампЛин":

    Т0рк0филе, скрий си м0крите сънища и не ми обяснявай колко хубаво било да си под т0рски гнет. Зад Босфора не ви посрещнаха радушно, та се върнахте тук, ли?
  • 58 555555

    2 0 Отговор

    До коментар #52 от "Абе новобранец":

    Това че някой диктува нещо не го прави непременно вярно.За да извлечеш някаква истина от написаното от някой,трябва най напред да гледаш критично на изложената информация,да се научиш да четеш между редовете ,и винаги да знаеш че зад всичко написано стои нечии интерес.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 юряяя!

    3 1 Отговор
    Истината е,че от това държава не се е получило,няма и да се получи.Нали видяхте Искра Баева и съратниците и какви сълзи ронеха на МОЧА?Това е показателно за мирогледа на голяма част от народа.Обаче пък нито един от тях не отиде и не изпрати децата си да живеят в Русия,нали?А Виена,Париж,Рим.И веднага станаха върли капиталисти и евроатлантици.Тези,същите които крещяха КПСС ,БКП.Вечна слава!Истина ли е?Истина.
  • 61 Коментар

    4 3 Отговор

    До коментар #1 от "По добре":

    Виж кюрдите.Мислиш ли,че им е добре?Не,нали?Като тях щяхме да бъдем.Първо мисли,после пиши.
    Щяхме да сме една угнетрна бедна провинция и даже образование нямаше да имаш.
  • 62 Яяяя

    2 0 Отговор

    До коментар #40 от "РЕАЛИСТ":

    И в кой турски учебник го прочете?
  • 63 Ми айде!

    0 0 Отговор

    До коментар #56 от "555555":

    Кат мойш да отговориш - отговаряй,кво само ломотиш общи приказки,празноглавецо?
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Роза

    4 1 Отговор
    Стамболов е заслужил смъртта си дори само заради мъките, на които е подложил Капитан Петко войвода,един истински достоен българин и патриот.Смятал е,че БГ трябва да се управлява с "твърда" ръка ,но народа го е мразил заради жестоката разправа с политическите противници.Убийството му е жестоко и варварско,но и той е действал по същия начин!

    Коментиран от #66

  • 66 Доротея

    4 1 Отговор

    До коментар #65 от "Роза":

    Бил е хитър! Експертите казват, че ако го бяхте съхранили, както Гърция и Сърбия съхраниха Венизелос и Пашич, нямаше да преживеете Националните ви катастрофи, България щеше да е на поне 3 морета и още тогава приета в Шенген и Еврозоната!
  • 67 уйко- калеко

    2 3 Отговор
    Най възхваляваният и най мразеният политик в третата българска държава.МИСЛЯ,ЧЕ НЕГАТИВИТЕ МУ СА ПОВЕЧЕ.ОТ НЕГО ТРЪГВА ОТЧУЖДАВАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ ОТ РУСИЯ И ВПОСЛЕДСТВИЕ БЪЛГАРИЯ ЗАГУБИ МНОГО ОТ ПОЛИТИКАТА СИ НА ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ СРЕЩУ РУСНАЦИТЕ.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове