Last news in Fakti

12 Юли, 2023 22:42 1 434 16

Подкрепящите правителството парламентарни сили "отпушиха" кадровите назначения

  • кадрови назначения-
  • парламентарни комисии

Областни управители, шефове на регулатори и техни заместници, председатели на парламентарни комисии-всичко изглежда вече решено

Подкрепящите правителството парламентарни сили "отпушиха" кадровите назначения - 1

Управляващите от ГЕРБ и "Продължаваме промяната-Дермократична България", към които се зачисли и ДПС, отпушиха диалога, който даваше вид миналата седмица, че не върви, като започнаха да подрежда "кутийките" на регулаторите, областните управители и председателските места в парламентарните комисии. И всеки получава по нещо, съобщи clubz.bg.

Както е известно, на дневен ред в парламента е изборът на управител на Българската народна банка, както и на председатели на Сметната палата и на Националната здравноосигурителна каса. Най-напреднал е този за БНБ, като там изненади няма - ГЕРБ предложи, а ПП-ДБ подкрепи номинацията на сегашния гуверньор Димитър Радев.

Радев трябва да предложи подуправители, които също се избират от Народното събрание, а спряганите имена са на бившия председател на парламентарната група на ПП Андрей Гюров (който партията номинира за управител в мандата на кабинета "Петков"), както и на финансиста на ДПС - бившият министър на финансите в кабинета "Орешарски", сега депутат - Петър Чобанов.

Че процедурата с подуправителите също тръгва с разбирателство е видно и от дневния ред на парламента. Утре в зала влиза точка за приемането на процедурни правила за предлагането на кандидати за подуправители - ръководители на управление "Банково" и на управление "Емисионно". По информация на Клуб Z обаче в (не)коалицията все още не са се разбрали по този въпрос, тъй като и Чобанов, и Гюров искали "Емисионно".

Председателският пост в одитния орган буквално до вчера бе разпределен за ПП-ДБ. Срокът за номинации бе удължен на два пъти, по неофициална информация - защото харесаният от обединението кандидат се оказал с по-малък от изискуемия стаж.

Вчера обаче номинираната от ГЕРБ за председател на Здравната каса, сочената за фаворит Иванка Динева, се оттегли - неофициално заради публичния натиск и заради съпротивата от страна на ПП-ДБ срещу професионалната ѝ биография на обвързаност с определени болници и с бившшия ГЕРБ министър Костадин Ангелов. Така днес се разбра, че Сметната палата "отива" при ГЕРБ, а от ПП-ДБ се очаква да предложат номинация за НЗОК, която партията на Борисов да подкрепи. Т. е. двете формации са си разменили титулярните места по отношение на тези два регулатора.

Че одитният орган ще бъде оглавен от човек на ГЕРБ бе на практика потвърдено в хода на деня, когато от формацията официално обявиха, че ще номинират бившия председател на Народното събрание Димитър Главчев. Без изненада, заявката на обединението е, че ще подкрепи.

В същото време, подобно на БНБ, утре НС ще открие процедура и за двамата заместници на председателя, като според първоначална информация от ПП-ДБ ще подадат име, но това ще направи и ДПС.

ГЕРБ и ПП-ДБ се разбраха за цели двама областни управители. Напрежението по отношение на имената тлее от седмици, като макар от обединението да имаха свой списък, предложен на премиера Николай Денков за подпис, той отказва да прави назначения без да са консенсусни.

Така стигаме до днес, когато Борисов даде заявката, че в знак на добра воля съгласие има за губернаторите на София и Пловдив, като те щели да бъдат от ПП-ДБ, а ГЕРБ ще предложи заместниците.

За областен управител на София ще бъде назначена Вяра Тодева - бивш заместник за областта в служебното правителство на Стефан Янев.

За Пловдив пък е посочен лидерът на БЗНС Илия Зюмбилев. БЗНС бе партньор на ПП-ДБ в кампанията на последните избори.

Най-сигурният признак за разбирателството е, че най-сетне има постигнато съгласие за ръководствата на парламентарните комисии. Както с очакваше "лъвският пай" отива при ГЕРБ и ДПС. ПП-ДБ получава само две комисии - по европейските въпроси и за електронното управление. БСП, "Възраждане" и "Има такъв народ" - по една.

Комисията за българите в чужбина отива при БСП. Това е и единствената комисия, която партията на Корнелия Нинова ще получи.

Комисията по туризъм ще бъде поета от „Възраждане“.

„Има такъв народ“ също ще получи една комисия - тази по земеделието.

По обясненията на съпредседателя на "Промяната" Кирил Петков договорката е постигната в отговор на вече споделеното по време на преговорите за съставяне на кабинет желание от страна на обединението, ако то държи по-голямата част от постовете в изпълнителната власт, ГЕРБ да държи тези в законодателната. По онова време обаче ДПС не бе включена в предложението. Но тогава партията не бе такъв важен фактор за "сглобката" "конституционно мнозинство".


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Боки почва да лапа.

    19 1 Отговор
    Мор чака народа Български. Мутра с апетит.
  • 2 Иван от Троян

    10 0 Отговор
    Такааа превод в ефир , този пост вика кричо ми трябва че да си преркам милионите доообре даваме ти го от герб, герб този пост ми трябва че да понатиснем работещите да си точим от техния джоб дообре вика кирчо . пипи Този пост ми трябва че да си гледам сметките дообре вика герб .Този пост ми трябва че да следя биткойните , валутата , златото ,на страната ,сделките дайте ми малко и нап вика василчо окото и от герб еее прекалаяваш е и на вас ще има около 1% , 1.8% дообре вика бойко даваме ти го. и така си разпределят държавата че да не ги гонят управляващите от никоя институция да са бетонирани абе да владеят цялата държава , И ние чакаме оправяне докато го има това правителство и коалиция по интереси ще вървим по надолу.Освен това все пак и от вън им пазят гърба стига да докладват на посолствоТО ,и така .
  • 3 Хохо Бохо

    0 12 Отговор
    От статията се разбира, че нещата потръгнаха...
    Подозирам, че правителството ще изкара пълен мандат.
  • 4 Иван то Троян

    11 1 Отговор
    Забравих такова крадливо правителство не е е имало и през времето на орешарски , да не говорим преди 89г .Там аз имам лада , комшията има лада , другия и той има москвич и всички те и аз отиваме на почивка ВСЯКО лято като се върна отивам да напазарувам храна това унова и ми остават пари пак да живея прилично А СЕГА аз карам примерно опел зафира , комшията кара нова кола от магазина шкода а един друг ferrari ,почивката ми на мен е до магазина да си пазарувам , 2-рия отива в гърция ,3-тия отива на бора бора или малдивите .Егати и равнопоставеността и чудото .Мерси от модерен свят и който и каквото да ми казва преди 89г е било най добре всички равни и толкова .
  • 5 Доротея

    0 11 Отговор
    Браво! Много хубаво съглашателство! Така трябва да се процедира и с Крим, а не да се подават снаряди! Също, трябва да се създаде Агенция на тътените и падащите метеорити! Оглавявана от Партия Възраждане!
  • 6 Тото кратуно

    10 0 Отговор
    Абе ще правят избори с тяхна полиция. И техни кадри както казаха на ЗАПИСИТЕ , които така рязко замлъкнаха. АЛА БАЛА.
  • 7 Мда

    6 0 Отговор
    Най-важното е че пп/дб поеха завинаги към вечните ловни полета, след като легнаха на герб възнак. Най-вероятно пп/дб ще се слеят с герб, както сдс, ония от рф на Кунева и прочее политически трупове...
  • 8 ........

    8 0 Отговор
    Народът спи,а някой там в парламента краде,
    друг купува души.
    Народът спи без капка съмнение.
    Юнак балкански лежи.
    Народът спи, закрива очи и уши.
    Върнаха ни с години назад на посредниците пак.
    Вървиме голи,боси пак и чакаме да стане чудо пак.
    Няма как.
    Народът спи.Юнак балкански в интернет стои.
  • 9 Кирил петков

    3 0 Отговор
    Бойко българоубиеца и пеевски ми отпушиха халката ох
  • 10 Исторически парк

    5 1 Отговор
    Бойко Българоубиеца и Кире Харвардо ходили на преговори с Лена на един парапет и тя почнала да лапа на Бойко. По едно време Кире казал: Бат Бойко, айде да се сменим!
    Бойко погледнал надолу и му рекъл: Ми чи сменете се бе! 😉
  • 11 Редник

    8 0 Отговор
    ПП и ДБ се гушнаха с Дон Боко и бйй Доган. Да ни е честита новата Коза Ностра.
  • 12 Обръгнал

    1 1 Отговор
    Писна ми от публикациите на Факти
  • 13 Артилерист

    7 1 Отговор
    Всичко е толкова унизително далавераджийски, че даже и на майтап не си струва да коментира. Важното е, че заръката на посолствоТО за редовно клониално правителство, подкрепяно от атлантическите партии на войната, е изпълнена. ДЕКЛАРАЦИЯ за покрепа на войната на американците в Украйна срещу Русия е дадена, а утре атлантическото мнозинство в парламента ще "обсъжда" и ще реши да се дадат още милиарди на американците за рисувани Ф-16...
  • 14 оня с коня

    0 6 Отговор
    Най-после България се нареди до останалите Западни Правителства като Манталитет на Управляващите и си връща Доверието на Натовска държава.А къде са Жалките руски Тролчета които яростно скандираха "Никога повече ГЕРБ" и "Долу ПП",т.е. да остане на повърхността "Възраждане"?Няма ги- Изчезнаха като Ланския свяг.А ако някой все още не е осъзнал че Друг вятър вече вее в България - много скоро ще го почувства,защото Събитията се развиват "с 200"!

    Коментиран от #16

  • 15 Това е гавра с десните избиратели.

    3 0 Отговор
    Борисов как гледа децата на палачите, на българите, ДС, във властта? Че и кметския стол на "синя София" издава?!
  • 16 ZеЛЕвСКИ

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "оня с коня":

    ЛА ПА Й ЧУ Р КА ТА ДРоГАРЮ....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове