Last news in Fakti

13 Юли, 2023 15:04 3 805 15

Пореден фейк в мрежата: Швейцария гони догодина украинските бежанци

  • украински бежанци-
  • швейцария

Над 70 000 души са избягали от Украйна в Швейцария и са кандидатствали за статус S след началото на руската инвазия

Пореден фейк в мрежата: Швейцария гони догодина украинските бежанци - 1

Споделена повече от 1400 пъти публикация във Фейсбук твърди, че на украинските бежанци с "автомобили и пари" в Швейцария не се дават помощи, както и че са със статус S, което означава, че всички те трябва да напуснат страната до края на март 2024 г. Проверка на фактите по това твърдение направи БНР. Какви са резултатите?

В правителствения сайт на Швейцария admin.ch се казва, че т.нар. статус S дава на въпросните лица убежище за срок от максимум 1 година. Но този срок може да бъде удължен, а след пет години тези хора може да получат разрешително за жителство В, валидно до вдигане на временната защита.

Притежателите на статус на защита S могат да пътуват в чужбина и да се връщат в Швейцария безпрепятствено.

Статус S e валиден, докато швейцарското правителство не го отмени и това зависи от наличието на сериозна обща заплаха в Украйна. Швейцария ще координира с страните от Шенген при вземането на решение.

Няма квота за приема на украински бежанци в Швейцария. По данни от януари т.г. над 70 000 души са избягали от Украйна в Швейцария и са кандидатствали за статус S след началото на руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г.

На правителствения сайт е посочено още, че хората със статут S имат право да работят, след като работодателят извади разрешително от местните власти в кантона. Право имат и върху социални помощ от кантона, ако не могат да се издържат самостоятелно. Тази помощ покрива основни нужди за ежедневния живот в Швейцария и може да бъде под формата на жилище, храна, хигиенни материали и т.н. и/или пари.

Кантоните като цяло имат фиксирани суми за помощи, посочва специализираният швейцарски сайт moneyland. В много кантони фиксираната помощ е в размер на 400 франка месечно.

За момента украинските жители на Швейцария може да ползват автомобилите си в страната до 6 месеца без митнически формалности.

Ако хората със статус S използват регистрираните си в чужбина коли повече от 6 месеца, те трябва да искат митническо разрешение, което е валидно за период от две години от дата на влизане, сочи справка в правителствения сайт.

Украинските бежанци, които искат да ползват помощи в Швейцария, действително не трябва да притежават автомобили, ако стойността им надвишава нормата активи за съответното домакинство, се посочва на сайта на Швейцарската конференция за социално обезпечаване (Например в кантона Люцерн тя е 4000 франка на човек или 10 000 на семейство). В продължение на година имаше изключение от това правило. В зависимост от размера на средствата от продажбата помощите ще бъдат спрени за определен период. Изключения, както за украинци, така и за други граждани или постоянно живеещи в Швейцария обаче има - например по здравословни причини или ако работата на човек не е достъпна с обществен транспорт.

По официални данни на Държавния секретариат по миграция към април 2023 г. броят на украинските бежанци със статус S за първи път от началото на войната е започнал да намалява. Тогава те са били 65 744.

Заключение

Твърдението, че до края на март догодина украинските бежанци в Швейцария трябва да я напуснат, е ПОДВЕЖДАЩО. Защитеният статус S е валиден в продължение на година, но може да бъде удължен. Ако искат да получават социални помощи, украинците, притежаващи автомобили над определена стойност, трябва да ги продадат, но има изключения от това правило.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ха ха ха

    4 37 Отговор
    Платените путиноидни подложки никога не спят , та и у нас така ......

    Коментиран от #7

  • 2 инхи

    23 3 Отговор
    АКО НЕ Е ФЕЙК?

    Коментиран от #10

  • 3 12343211

    13 1 Отговор
    То такива неща за българи има ли!?
    За завист или за смях..!

    Коментиран от #9

  • 4 Българка

    22 1 Отговор
    А ние кога?

    Коментиран от #5

  • 5 Българка

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "Българка":

    Никога не питай , кога, къде, какво да ям и къде да седна. Не си жена, щом не знаеш този урок.
  • 6 плюс минус

    9 1 Отговор
    Представа си нямате колко икономични са швейцарците!
    Спрямо себе си и към другите.
    По някакъв повод бяхме в едно швейцарско семейство на брега на Женевското езеро.
    Говорихме, свършихме си работата, ние подарихме сувенири, те ни почерпиха с домашна питка.
    Когато си тръгвахме, прибраха и взеха със себе си останките от почерпката.
  • 7 я кажи

    13 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ха ха ха":

    Ти дари ли заплата на твоите братя Украинци?
  • 8 абе

    9 0 Отговор
    що да е фейк... има си резон.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ако не е фейк

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "инхи":

    Ще живееш във вечен страх от всеки зловреден слух.
  • 11 Мухаа,хаа!

    9 0 Отговор
    Световната банкова дестинация- която през двете световни войни,никой не закачаше,и заплашваше дори с пушка, им дава по 400 франка. Ганчовска България,която е втората Швейцария,на калпак по 45 лева,или 1400 лв на месец.В лукс хотели,ол инклузив.Там,в бедна Швейцария ,декларира с какъв автомобил е пристигнал.Тук- никакви въпроси,никави декларации,никакви условия." Бежанци" от територии далеч от Киев,където и в момента
    виждат войната само на ТВ. Стотици от нас са засичали по морето такива " клети бежанци" яхнали коли за 150-200 хиляди $.Никой не повдигна въпроса, колко струва само прехода с автомобил от Украйна до тук.Като гориво,спане, храна. Да, има и истински бежанци- беднотия, мизерия- личи отдалеч.Но огромната част си бяха туристи на безплатна издръжка.Това продължава и в момента.Похарчени са над 300 милиона български лева- от нашите джобове.Да припомням ли,онзи- бежанеца настанен в хотел на морето-- бяха му свили чантичка с 47 х евро.А той на безплатно ядене и спане
  • 12 В Германия също

    3 0 Отговор
    Автомобилите с Украински номера трябва да напуснат Германия дори края на Март 2024. Факт!
  • 13 Дидо

    2 0 Отговор
    Защо да е фейк. Отдавна трябваше да ги изгонят.
  • 14 Абе

    1 0 Отговор
    Всички да изтрещели. У нас не съм чул нито един да говори на украински или може би на развален полски. Всички тия са таралеж в гащите. Ще им берем гайлето след време. Това са си чисти руснаци с пари. После пак ще ни е виновна за всичко Русия. Това е тъпата политика на ЕС.
  • 15 М3 голд

    0 0 Отговор
    Окраинци в чужбина. Това не са бежанци. Това са мигранти! И трябва да са с такъв статут във всяка страна! И да се картотекират с един профил в Европа, с информация за: имотно състояние, налични деца, работа и съответни приходи, със система за контрол на движения в ЕС. Храненици до време. После ще работят или да си ходят.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове