Last news in Fakti

14 Юли, 2023 12:13 1 124 12

За Държавната агенция за бежанците Русия е демократична държава и затова отказва убежище на рускиня, опонент на Путин

  • рускиня-
  • убежище

Ирина Дмитриева окончателно осъди агенцията, след като прокуратурата рязко измени позицията си

Рускинята Ирина Дмитриева окончателно осъди Държавната агенция за бежанците (ДАБ) заради отказ да ѝ предостави убежище. Върховният административен съд (ВАС) потвърждава решението на първата инстанция, че ДАБ следва да се произнесе отново за бежанския статут на Димитриева и нейната дъщеря Марфа, съобщи "Сега".

ВАС повтаря мотивите на Административния съд в София, че агенцията за бежанците се е произнесла при съществено нарушение на административно-производствените правила. Причината е, че без основателна причина ДАБ е разделила молбата на майката от тази на 14-годишната ѝ дъщеря, въпреки че тя се представлява от своя родител.

В тази връзка следва да се отбележи, че малолетното до скоро лице няма собствена бежанска история, а е неразривно свързана с тази на майка си, която изрично декларирала, че част от проблемите за връщането ѝ в Русия са свързани именно с дъщеря ѝ и вероятността да ѝ бъде спряно лечението.

Пред съда ДАБ развива тезата, че личната бежанска история на ответницата Дмитриева показва, че тя не изпитва основателен страх от преследване поради своята раса, религия, национална, етническа, политическа или социална принадлежност и по отношение на нея не е налице преследване, както и не са налице предпоставките за предоставяне на хуманитарен статут.

ВАС обаче оставя в сила решението на първа инстанция, според което "административният орган е следвало да изследва по-задълбочено бежанската история на Дмитриева". В случая наличните писмени публикации са достатъчни да се обоснове вероятна основателност на твърденията, че при евентуално връщане на жалбоподателката в Русия, същата ще бъде подложена на преследване именно заради изявената си гражданска позиция.

Интересно е още, че прокуратурата рязко сменя позицията си по делото. На първа инстанция държавното обвинение защитаваше тезата, че претенциите на Ирина Дмитриева и нейната дъщеря за право на убежище са неоснователни. Пред ВАС обаче прокурорът се мотивира, че е правилен изводът на Административен съд - София-град, като събраните по делото доказателства обуславят необходимостта от ново произнасяне на ДАБ за предоставяне на хуманитарен статут на Димитриева и малолетното ѝ дете.

Самата Дмитриева е убедена, че ще бъде преследвана от властта, ако се прибере в Русия.

"В продължение на много години аз открито протестирах срещу властта. След началото на войната напуснах с дъщеря си страната, защото разбрах, че от този момент има опасност. Имаше посещение от полицията вкъщи и по-нататък разбрах, че морално и физически не може да се намирам на територията на Руската федерация. След това са идвали, когато бях вече в България. Съобщиха ми, че съм имала посещение от полицията и са питали домоуправителя за нашето семейство. В Русия моята дъщеря се лекуваше. Откакто сме в България, лечението ѝ продължава тук. Във връзка с това, че дъщеря ми няма да може да живее нормално без мен, защото заболяването ѝ изисква да се провеждат ежедневни процедури, аз не мога да рискувам нейния живот", казва Дмитриева.

В отказа си обаче ДАБ твърди, че Руската федерация е демократична държава. Агенцията прилага по делото справка от дирекция "Международна дейност", според която "съществуват проблеми, които касаят опозиционните партии и в частност техните лидери, но по никакъв начин държавната репресия не се простира върху техни привърженици и доброволци по време на тяхното активно участие или по време на избори". Освен това агенцията отбелязва, че Дмитриева доброволно е напуснала Русия и по никакъв начин не е възпрепятствана.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Путин

    5 1 Отговор
    Вот Ета правильна!
  • 2 Никой

    7 7 Отговор
    Не иска в руский мир,само нашите копейковци скимтят за рубли

    Коментиран от #3

  • 3 до Никой си русофоборсук

    5 6 Отговор

    До коментар #2 от "Никой":

    кой те натиска да квичиш празни шикалки за несъществуващи копейки, вместо да отидеш при укр на фронта за курбан доброволец
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Роко

    2 4 Отговор
    Тоя сайт факти е на Путин...
  • 6 Демократ

    5 3 Отговор
    Това е срамно за България да разиграват по путински майка с болно дете. Предлагам на демократите от Агенцията да се преместят в демократична Русия да раздават правосъдие и да освободят държавата от наглото си присъствие.
  • 7 Просто човек

    2 2 Отговор
    ДАБ са Позор! Чемодан-вокзал-Масква...
  • 8 Блядостан

    1 2 Отговор
    Блядостан е демократична държава. Шепа олигарси имат право да крадът а останалият нормален народ може тихо да умре от глад и нищета. Кое им е лошото че да приютяваме бежанци от там?

    Коментиран от #10

  • 9 Лагрестин

    1 2 Отговор
    На всеки бежанец следва да се дава убежище,щом е преследван заради убеждения.Изключение може да бъде само когато е опасен престъпник.Никой няма право да осъжда чужди убеждения или му налага такива.
  • 10 Цензура

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Блядостан":

    Какви глад и нищета, бе олигoфрeнчик - зредна заплата колкото нашата, цени - наполовина !!! Боже, ако малoyмието стане престъпление, наказуемо със смъpт, в България няма да остане жив русофоб.
    А тая да не продава фасони. Руските власти дори нищoжеството навални търпят, нея някой тръгнал да я преследва. Правилно е реагирала агенцията.
  • 11 Перо

    1 0 Отговор
    Измисленото протеже на Гешев и и.д. Гл.Прокурор е като тиквата, готов на всичко за да оцелее и задържи властовите позиции! Без никакво основание БГ данъкоплатец ще издържа измислени бежанци, които уж имали “гражданска позиция”, но в БГ!
  • 12 Перо

    1 0 Отговор
    Съгласно правилата на Международната организация за бежанците към ООН, в Женева, статут на бежанец може да се разглежда от властите, само в първата гранична с родината му страна на бежанеца, а БГ не е такава, а избрана държава, по усмотрение на бежанката. Само това е достатъчна причина за отказ, а съда се явява като орган, стоящ над ООН и международните норми, в този казус!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове