Last news in Fakti

21 Юли, 2023 15:49 3 754 39

Явор Куюмджиев за "Росенец": Могат да ни осъдят за стотици милиони

  • явор куюмджиев-
  • лукойл-
  • росенец

Между България и Швейцария има подписан договор за защита на инвестициите

Явор Куюмджиев за "Росенец": Могат да ни осъдят за стотици милиони - 1
Снимка: БГНЕС

Ако ще се взима концесията на "Лукойл", направо да се национализира цялата рафинерия или да се приложи челният германски опит, когато се експроприираха всичките активи на "Газпром Германия". Само че това и отнемането на концесията, и евентуалната експроприация, биха довели със сигурност до дела. Това коментира енергийният експерт и бивш народен представител Явор Куюмджиев.

"Газпром Германия" беше собственост директно на "Газпром", докато "Лукойл Нефтохим Бургас" АД е собственост на швейцарска компания. Между България и Швейцария има подписан договор за защита на инвестициите и аз само мога да си представя за колко стотици милиони ще ни осъдят", обясни Куюмджиев пред "Фокус".

Той отбеляза, че вносителите на това предложение разпространяват спорни твърдения:

"Само с една единствена задача - че точно тази концесия точно на този собственик трябва да бъде отнета. Както казаха те, с целта да не се стимулира правителството на Путин да продължава агресията си в Украйна. Ама всичките тези твърдения са много спорни. Първо, няма никакви доказателства, нито идея - как ще вкараш танкер контрабанда през пристанището? Там има митница, там има граничари, български, не на "Лукойл". Второ, българската рафинерия е собственост на компания, която се нарича "Лукойл Нефтохим Бургас" АД. Тази компания е собственост на компанията "Литаско", която е швейцарска компания. Швейцарската компания "Литаско" е собственост на нидерландска компания. Да, краният собственик по веригата е "Лукойл Русия", само че и "Лукойл Русия" не е държавна компания, руска, тя е частна. Да, руската държава има някакви дялове в нея, но разпределението на дивиденти по цялата верига, ако има такова, до руското правителство достигат някакви минимални пари с оглед на всички останали пари, които се получават например от продажбата на газ на Германия. Но Германия не се отказва да си купува газ от Русия".

По думите му, въпреки многото политически коментари и казаното от президента, всички казват частично истината за концесията на "Лукойл" на пристанище "Росенец":

"Г-н Борисов, като казва, че концесията е дадена от правителството на Иван Костов, е прав, защото първата концесия на "Росенец" е дадена още 1997 г. наистина от правителството на Иван Костов. Тази концепция обаче, когато изтича 2011 г., г-н Борисов и неговото правителство дават нова концесия. Г-н Радев също е прав, защото 35-годишната концесия на какво основание служебно правителство да я прекрати? Ако беше прекратила примерно концесията на пристанище "Бургас-юг", ако не се лъжа, щеше ли да бъде така акламирано, както сега го обвиняват? В България има концесия на много пристанища, както и най-големите летища в България също са дадени на концесии. Това не означава, че държавата няма контрол или е загубила собствеността си. Това означава, че чужд или български инвеститор оперира въпросната инфраструктура, като заплаща концесионни такси. Това е съвсем нормална практика навсякъде по света. Пак казвам, освен пристанище "Росенец", има още няколко пристанища, които са дадени на концесия. Така че прекратяването на концесията не смятам, че е редно", коментира Куюмджиев.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 44 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой

    66 19 Отговор
    И ще го направят. Спомнете си делото за реакторите за АЕЦ "Белене". Осъдиха си ни за стотици милиони. Добрата душа на руснаците, обаче, ни спести още милиони за лихвите. Просто не си ги поискаха.
    Така ще стане и сега. Очаквам да се прекрати и концесията на "Дънди прешъс металс". Ама, надали. Щото ще ни обяснят, че ние (народа) сме тъпи и нищо не разбираме. Справка - референдума за еврото.

    Коментиран от #7, #14

  • 2 🧦🧦🧦

    27 49 Отговор
    Това са опорни на БСП милионерите с които да плашат придворните русофили 🤫
  • 3 бегаййй

    27 56 Отговор
    Путлерастката пропаганда започна пак да припява и насажда страхове също като с гъзпрома.
  • 4 ХАХАХА

    25 11 Отговор
    Да ни го нахендрят ,няма да нито за първи ,нито за последен път Кой получавал дивиденти получавал ,много маймуни станаха на клона ,това е зорът.
  • 5 Тази била на онази

    26 10 Отговор
    Добре са си прикрили следите.Но въпросът не е в това.Държавата би трябвало да има компетентни юристи да разрешат този казус, а ако ги няма да си ги наеме! Едва след това ще се реши какво конкретно да се прави.Няма неразрешими казуси, както и няма вечна вечна подкрепа за руските интереси г-н Куюмджиев, пък нали има и "челен" опит както са се изразявате!.България трябва да гледа само и единствено своя собствен държавен интерес!
  • 6 Кой какво

    10 18 Отговор
    Ще осъдят комунистите и бойковистите,те ще плащат обичта си към Русия...
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Тома

    34 8 Отговор
    Ами нали целта е точно за това за да ни осъдят и вземат милионите от народа и после росенец да го дадат на перачи като домусчиев
  • 9 да де

    41 6 Отговор
    Ако се обърне палачинката бъдете сигурни, че баце пак ще подарява кученца на Путин

    Коментиран от #18

  • 10 и този е

    19 21 Отговор
    Многохилядник -руски. Обратното на красив и умен.
  • 11 ИНЖ

    18 18 Отговор
    Този път няма да стане като с реакторите!!!
  • 12 Красимир Петров

    21 27 Отговор
    Комунягите и Израждане бранят кожодерите от Лукойл
  • 13 Вън на рашибоZука от България !

    16 27 Отговор
    Само следете как всички онези руzки мъpши, които реваха за Газпром, ще минат по реда си.
    Да се готви р.Петков, р.Овч. , къде и без Ванчето от подкрепа ....
  • 14 Лъжата не е другата гледна точка

    13 28 Отговор

    До коментар #1 от "Някой":

    Никой съд няма да отсъди за терористи, Никой!

    Коментиран от #27

  • 15 ФЕЙК

    32 10 Отговор
    Скъпи евроатлантически депутати, вие сте ВРАГОВЕ НА УКРАЙНА и целите да я унищожите ! Половината от горивата произвеждани в Бургас ЗАХРАНВАТ "братската" Украинска армия. Сега като ги лишите от гориво как ще бият омразния ви Путин? Какво ще ви кажат от посолствоТО ? СРАМ, СРАМ, СРАМ .... И ПОЗОР ЗА ВАС!
  • 16 Ила с Чук

    24 5 Отговор
    е айде сега, пак глупости - ганио е майстор на операции, с които се самоощетява за милиарди. Този за някакви милиони са притеснил. Смешник
  • 17 911

    18 23 Отговор
    Всяко дело, което ограничава вредното руско влияние у нас (от което вече 33г се мъчим да се освободим) е добро дело. Комуто от пу тьоф илите не харесва - има все още чемодани по магазините.

    Коментиран от #38

  • 18 Фактъ

    2 3 Отговор

    До коментар #9 от "да де":

    И двамата вече са безвъзвратно приключени .
  • 19 Същият

    19 14 Отговор
    Същият този обясняваше и как ще ни осъдят и за газът и как без руски не можем.....макар и Лукойл да не е типично руска фирма петоколонниците много ги боли за истинската им родина Мордор
  • 20 Още една Кремълска

    14 17 Отговор
    Мастия на хранилка в Лукойл!
  • 21 Хи Мен

    22 2 Отговор
    абе вуйче, ти да чу ганио габара да реве за милиардите обезщетение за Белене, дето ги плати от джоба си? Еми и сега няма да реве. Ганио габара е най-тъпото същество, населявало природата
  • 22 Някой

    10 8 Отговор
    комсомолци..... доброволци.....
  • 23 Руските

    9 13 Отговор
    Мекерета се изреждат един по един ,да плашат гаргите .
    Много добре
  • 24 Човек

    11 21 Отговор
    Кой ще ни осъди и къде? Русия скоро няма да я има, а активите й в Европа ще се използват за възстановяване на Украйна. Трябва да кзпреварим събитията и да им вземем Лукойл. Това ще е миниатюрна компенсация за това, което ни причиниха през последните 150 години. Трябва спешно да се освободим от всяко руско влияние. Тази война е нашата златна възможност да изрежем този тумор.

    Коментиран от #25

  • 25 Физиотерапевт

    23 5 Отговор

    До коментар #24 от "Човек":

    Човекът ти казва,че Лукойл не е руска,(или поне не изцяло)ти пак-"Трябва да им я вземем" Според теб какво мислят швейцарските и нидерландските акционери?Пляскат от щастие?От Нидерландия зависи приемането ни в Шенген а в Швейцария знаеш какво има(мнооого пари)Така,че по-спокойно с вземането.

    Коментиран от #37

  • 26 един

    8 18 Отговор
    По-моите прости сметки,дори и да ни осъдят,неустойката няма да бъде много голяма защото и концесионната такса е ниска,а от договора остават още 22-23год. през което време държавата ще си избие загубата и би трябвало да излезе на печалба!Казусът ще бъде приключен веднъж завинаги а една от бариерите ни за Шенген вдигната!
  • 27 Някой

    13 2 Отговор

    До коментар #14 от "Лъжата не е другата гледна точка":

    Това са търговски взимоотношения. Не е нужно да вкарваш пак пропаганда.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 ФАКТ Е

    12 16 Отговор
    Куюмджиев е потомствен руски шпионин!
    БСП беше клон на КПСС, а сега на Единна Русия на фашиста Путлер!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Америка нарежда, българите плащаме

    17 4 Отговор
    Толкова
  • 32 Коста Копейкин

    6 5 Отговор
    Руските фирми се наказват.
  • 33 Тиквата ще плати делата

    8 0 Отговор
    Той даде концесията на руснаците.
  • 34 Казуар

    5 7 Отговор
    Руското момче Куюмджиев.
  • 35 кириленко

    2 4 Отговор
    БГговеда не разбрахте ли ,че цял свят воюва с един нов ХИТЛЕР .а вие ревете за жълти стотинки
  • 36 кириленко

    4 4 Отговор
    БГ го веда не разбрахте ли ,че цял свят воюва с един нов ХИТЛЕР .а вие ревете за жълти стотинки
  • 37 Госта.

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Физиотерапевт":

    Ако не се лъжа 73% от акциите са собственост на Сити банк ,а тя е на Ротшилд.Пита се може ли да прецакаш евреина.Как мислиш???
  • 38 Роро

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "911":

    Сега пък си зависим от запада
  • 39 макс

    0 0 Отговор
    Сега народа ще плаща заради поредното глупаво рещение на простите ни управляващи!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове