Last news in Fakti

27 Юли, 2023 05:24 1 428 2

Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за чужденците

  • парламент-
  • гласуване-
  • промени-
  • закон-
  • чужденци

Целта им е да се създаде необходимата законодателна уредба, осигуряваща прилагането на регламенти на Европейския съюз

Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за чужденците - 1
Снимка: БНТ

Парламентът прие на второ четене промени в Закона за чужденците в Република България, предаде БНТ.

Целта на гласуваните поправки е да се създаде необходимата законодателна уредба, осигуряваща прилагането на регламентите на Европейския съюз, свързани с функционирането на Шенгенската информационна система , на Европейската система за информация за пътуванията и разрешаването им (ETIAS) и на Система за влизане/излизане (СВИ).

С приетите изменения службите на дирекция „Миграция“ и компетентните органи за издаване на визи в МВнР ще имат достъп до информационните системи за целите на проверка на условията за пребиваване на гражданите на трети страни на територията на страната и за преценка на обстоятелствата при издаване на визи. Осигурява се също предвидимост и яснота на приложимите процедури по издаване на разрешения за пътуване и тези за контрол върху спазването на разрешения срок за краткосрочно пребиваване на гражданите на трети страни на територията на държавите членки.

Създава се и възможност за ефективен граничен контрол чрез изграждане и използване на функционалностите на националния интерфейс на Система за влизане/излизане . С промените се определя достъпът до системата с цел въвеждане, промяна, заличаване и справка с данни на оправомощени консулски служители в задграничните представителства, компетентни за издаване, анулиране и отмяна на визи, оправомощени служители на Националния визов център към дирекция „Консулски отношения“ на Министерството на външните работи, оправомощени служители на дирекция „Миграция“ и на звената „Миграция“ при областните дирекции на МВР.

С промените се определят и правомощията на националното звено ETIAS в МВР, което в съответствие европейски регламент, е компетентно да издава, отказва да издаде или отнема разрешения за пътуване на граждани на трети страни, които са освободени от изискването за виза. Гражданите на тези държави ще разполагат с ефективно правно средство за защита в случаите на отказ или отнемане на разрешението за пътуване.

Функционалностите на информационната система ETIAS ще бъдат достъпни за справка с данни за нуждите на граничните проверки на външните контролно-пропускателни пунктове, както и за нуждите на дирекция „Миграция“ и звената „Миграция“ при областните дирекции на МВР, за справка и проверка дали условията за влизане и пребиваване на гражданите на трети страни на територията на страната са изпълнени. Ще се повиши капацитетът на правоприлагащите органи за предотвратяване, разкриване и разследване на тежки престъпления чрез осигуряването на достъп до ETIAS.

 

Източник: БНТ


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мафията заседава

    13 3 Отговор
    Козяк питахте ли краварски марионетки
  • 2 Гориил

    11 0 Отговор
    За целта България ще трябва да построи десетметрова стена и да минира на 1000 км от българската граница. оборудване на пътни и железопътни гранични и митнически коридори. Ще се съгласи ли Брюксел да финансира такъв проект?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове