Last news in Fakti

27 Юли, 2023 14:11 14 260 54

Пелетигейт: 3 милиона лева на година са отивали от „ТЕЦ Марица 3“ АД към фирмата на родителите на Добрев

  • тец марица изток - 3-
  • делян добрев-
  • разследване

Това става ясно от публикуваното днес видеоразследване на Антикорупционния фонд, което ще бъде изпратено и до Европейската прокуратура

Пелетигейт: 3 милиона лева на година са отивали от „ТЕЦ Марица 3“ АД към фирмата на родителите на Добрев - 1

Фирма „Визьор“ ООД, собственост на родителите на политика Делян Добрев, е получавала значителни суми за вероятно фиктивни доставки на дървесина на „ТЕЦ Марица 3“ АД, свързвана с бизнесмена Христо Ковачки. Това става ясно от публикуваното днес видеоразследване на Антикорупционния фонд (АКФ) със заглавие „Пелетигейт“.

Разследването цитира резултатите от проверка на „ТЕЦ Марица 3“ АД, извършена от Регионална дирекция по горите – Кърджали (РДГ) през декември 2022. Според доклада за проверката, до който АКФ има достъп, администрацията на „ТЕЦ Марица 3“ АД е предоставила на проверяващите от РДГ – Кърджали 8 фактури за доставка на дървесен чипс от фирма „Визьор“ ООД, средно по около 3 000 тона месечно, на цена от 95 лева на тон. Превозни билети за чипса не са представени, а на територията на ТЕЦ-а не е констатирано наличие на дървесина.

Собственици и управители на „Визьор“ ООД, водещ производители на пелети в страната, са Александър Данчев Добрев и Златка Стойкова Добрева. Двамата са родители на Делян Добрев – бивш министър на енергетиката и председател на енергийната комисия в няколко парламента.

„Цитираните от нас официални документи показват, че през 2022 година около 285 000 лева на месец – или около 3 милиона лева на година – са отивали от „ТЕЦ Марица 3“ АД към фирмата на родителите на Добрев“, заявява Лора Георгиева, координатор на правната програма на АКФ.

„Въпросът е какво е била заплащано с тази сума? Тъй като множество свидетелства ни карат да се съмняваме, че дървесината, за която се твърди, че е доставяна за тези пари, реално е съществувала.“

Според твърденията на представители на „ТЕЦ Марица 3“ и „Визьор“, цитирани в доклада на РДГ – Кърджали, доставяните на ТЕЦ „Марица 3“ около 3000 тона дървесен чипс средномесечно представляват дървесни кори и стърготини – отпадъци от производствения процес на пелети на Визьор. Тази информация противоречи на официалните данни, представени на сайта на „Визьор“, според които месечното производство на пелети на фирмата възлиза на едва около 2600 тона.

„Излиза, че фирма „Визьор“, водещ производител на пелети на пазара, произвежда по-голямо количество отпадък, отколкото пелети. Което очевидно не отговаря на истината. Още повече , че по технология пелетите се произвеждат именно от дървесни отпадъци и при това производство не би трябвало да се генерира значителен отпадък“.

Свидетелство на служител на „Визьор“, записано със скрита камера при посещение на екип на АКФ в цеха за производство на пелети до с. Сушево, разкрива, че „Визьор“ не произвежда дървесен чипс или поне не в обемите, които се фактурират към „ТЕЦ Марица 3“ АД. Нещо повече, използваната технология за производство на пелети не позволява сепарирането на големи количества дървесен чипс.

Тези сведения се потвърждават и от проверка на дневниците за постъпващата дървесина на фабриките на „Визьор“, които показват, че в цеховете на фирмата за 2022 година са влезли около 11 000 тона дървесина – в пъти по-малко от твърдяното като доставено на „ТЕЦ Марица 3“ АД количество дървесен чипс.

„Съпоставянето на тези доказателства повдига сериозни съмнения, че дървесината, за която „Визьор“ е получавала пари от „ТЕЦ Марица 3“ АД, е съществувала само на хартия. Което повдига въпроса – за какво са били изплатени парите от „ТЕЦ Марица 3“ към „Визьор“?“, продължава Лора Георгиева.

„ТЕЦ Марица 3“ АД многократно през последните години е била източник на наднормено замърсяване със серен диоксид. Публично известно е, че зад централата стои бизнесменът с интереси в енергийния бизнес Христо Ковачки. От няколко години „Марица 3“ ползва комплексно разрешително за горене на отпадъци, което ѝ дава право да замества част от въглищата при производство на ток с горене на дървесни отпадъци. Използването на биомаса вместо въглища позволява на централата да намали чувствително размера на плащанията си за въглеродни емисии, които дължи на националния и европейския бюджет. Така например, в доклада за годишните си емисии през 2022, „ТЕЦ Марица 3“ АД е декларирала почти двойно повече емисии от биомаса (80 888 тона) спрямо фосилни емисии (46 339 тона), за които е длъжна да закупи разрешения за емисии.

Разследване от 2021 г. разкрива, че две други въглищни централи, свързвани с Христо Ковачки, с години са отчитали с пъти по-ниски емисии въглероден диоксид от производството на ток, твърдейки, че са въвели „иновативни технологии“, като са „диверсифицирали енергийния си микс“ чрез горенето на биомаса. Тази схема е ощетила националния и европейски бюджет с около 60 милиона лева заради платени по-ниски въглеродни квоти. Именно поради съмнения за наличието на схема за фалшиво замерване на по-ниски въглеродни емисии Европейската прокуратура на Лаура Кьовеши разпореди претърсвания и следствени действия срещу ТЕЦ-ове от групата на Ковачки.

През февруари 2023 г. Европейската прокуратура извършва проверки на ТЕЦ-овете и обявява, че количествата въглероден диоксид, отчетени от централите, за които те дължат плащане на разрешителни за въглеродни емисии, са били удостоверени от верифицираща фирма, също свързана с Ковачки, която съзнателно е подавала фалшиви данни за емисиите на парникови газове, с цел да занижи количеството на произведените от тях емисии в рамките на европейската схема за търговия с CO2.

По официални данни на Изпълнителната агенция по околна среда, същата верифицираща фирма – „Джи Ем Ай Верифай“( GMI Verify) е верифицирала количествата въглеродни емисии и на „ТЕЦ Марица 3“ АД за 2022 г.

„При наличието на сериозни съмнения, че „ТЕЦ Марица 3“ е използвала биомаса и че декларираните въглеродни емисии са обективно верифицирани, възниква въпросът: Изпълнява ли централата програмата си за екологизация, станала ли е дейността ѝ по-екологична и платени ли са действително дължимите суми за въглеродни квоти? Или отново се касае за накърняване здравето на живеещите в района и за ощетяване на националния и европейски бюджет с милиони? “, допълва Лора Георгиева.

Днес публикуваната информация в разследването повдига и въпроса доколко документираните сериозни икономически взаимоотношения между „Визьор“ и „ТЕЦ Марица 3“ АД влияят върху публично заявени позиции на Делян Добрев относно бъдещето на въглищните централи.

В качеството си на депутат и председател на комисията по енергетика Делян Добрев е една от движещите сили, които настояват за предоговаряне на Плана за устойчивост и възстановяване в посока на това животът на въглищните централи да бъде удължен до 2038 година. Известни са негови публични позиции, в които той заявява, че е по-добре Планът за възстановяване и устойчивост да не бъде изпълняван, но да бъдат запазени централите на въглища.

Една проста сметка показва, че ако документираните през 2022 година доставки от „Визьор“ към ТЕЦ „Марица 3“ продължат със същата честота и през следващите 13 години – предложеното от Делян Добрев удължаване на живота на въглищните централи – фирмата на родителите му би получила около 44 460 000 лева от „ТЕЦ Марица 3“ АД.

Случаят повдига обосновани съмнения за наличие на конфликт на интереси на депутата Делян Добрев, предполагаеми корупционни престъпления и нарушения във връзка с екологичното законодателство. Поради това Антикорупционният фонд изпраща сигнали до КПКОНПИ, прокуратурата и министъра на околната среда и водите.

„Очакваме тези институции да предприемат необходимите действия в рамките на законовата си компетентност. Ще информираме обществеността своевременно за тяхната реакция. Ще изпратим информация и до Европейската прокуратура по вече започналото там разследване“, заявява Бойко Станкушев, директор на Антикорупционния фонд.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 95 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Делянчо

    165 6 Отговор
    Тази фирма е на мама и тати. Аз такива работи не правя.
  • 2 Делян Добрев

    99 5 Отговор
    При ген Мутафчийски съм.Слага ми протеза на ръката.
  • 3 Последния Софиянец

    84 9 Отговор
    Това го кажете на Кирчо и Ицо

    Коментиран от #4, #21

  • 4 Вашето Мнение

    84 15 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Вече далавера има и за кирчо и за кокорчо и за ристе и за насю.
  • 5 Сталин

    150 5 Отговор
    България никога не е падала толкова ниско,да се дава за пример за корупция по целия свят и да се вписва в учебниците за корупция,цялата тази схема за измами и корупция по високите етажи от власта беше изградена и развита от гербавите и лично Тулупа,за което западните мародери го сложиха на власт три мандата ,за да могат и те спокойно да крадат,само Лукойл дължи на държавата милиарди,и всичкия западен бизнес почти не плащат данъци,затова българската бедна овца държавата я дере по три кожи ,България е държава за западните мародери,а не българите ,тази държава не е на българите

    Коментиран от #53

  • 6 Кой какво

    132 6 Отговор
    Крадливата шайка ГЕРБ и ДПС се скриха зад наивниците от ПП и ето ти ново крадливо мнозинство,честито на България

    Коментиран от #49

  • 7 Последния Софиянец

    128 10 Отговор
    400 дни бяхме по площадите докато спрем тези неща а ПП и ДБ ги върнаха изпрани и чистички пак да ни крадат.

    Коментиран от #15

  • 8 гост

    85 1 Отговор
    Крадливи политици
  • 9 Делю Хайдутин

    107 2 Отговор
    Който му е висока сметката за ток да я прати на Делян Добрев в централата на ГЕРБ.
  • 10 Дупничанин

    102 3 Отговор
    Много малко сте писали за тоя престъпник, бе!
  • 11 Бърньо

    118 2 Отговор
    днес затова беснееше като вързан питбул ! Ами да се приготви за арест и пълна ревизия , а иначе отдавна трябваше да бъде в затвора !
  • 12 дядото

    94 4 Отговор
    ако изнесеното в материала е наполовина вярно,всички замесени лица трябва незабавно да бъдат съдени,да върнат откраднатите пари и да влязат веднага в затвора.кокорчо ми говори глупости за бюджет,за липса на приходи,а крадците,щом са от нашите са оставени спокойно да крадат от народ и държава.докога питам.докога няма да има власт,правосъдие.докога ще търпим бандитите по високите етажи.
  • 13 тази търпалак

    36 0 Отговор
    май е Мома....
  • 14 До Сталин

    43 0 Отговор
    спри се
    Руснаците не плащат за енергоносителите. Турците и други балканци за плодовете и зеленчуците. Китайците не плащат каргото и т.н. Богатите и те не плащат. Накрая остават имигрантите и малкия бизнес да издържан нищонеправещите на държавна заплата.
  • 15 Реалист

    64 9 Отговор

    До коментар #7 от "Последния Софиянец":

    Гласувах за ПП само защото ще свалят ГЕРБ от власт, а то какво стана?

    Коментиран от #23

  • 16 Тома

    66 2 Отговор
    Този ще го видим в следващия списък магнитски понеже краде с г за си
  • 17 кокорчо

    52 3 Отговор
    Е ЩО ПИШЕТЕ ТАКА БЕ ТЕ СА ЧЕСНИ ВСИЧКИ ПАРИ СА ОТ ЗАКУСКИ
  • 18 Гост

    62 0 Отговор
    Делян Добрев-"Аз не ги познавам тези хора."
  • 19 Боруна Лом

    62 2 Отговор
    ТАКЪВ МАЛЪК ДЖУКАТИ, А ТОЛКОВА КРАДЛИВ!
  • 20 Град Симитли

    58 1 Отговор
    Тя, фирмата им е под наем, както квартирата на мамин делян:))
  • 21 Абе

    5 7 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Те да не са прокурори?
  • 22 боко

    37 1 Отговор
    Дебелянчо е крадлив и нагъл но шарлатаните лапнаха шарана в затвора им е мястото
  • 23 Мда

    20 2 Отговор

    До коментар #15 от "Реалист":

    А как очакваш да ги свалят, като имат по-малко гласове от тях, а останалите партии са им патерици, без загиващите БСП?
  • 24 3.14К

    39 1 Отговор
    Трудно е да се каже кой е по-голям измамник от грбераста и кокорчо. И двамата са лидери на хасовската школа на политиците-крадци. А това, че Делян се определя като някаква опозиция, си е чиста пунта мара. Тоя е родоначалник на кражбите с цял дрийм тим.
  • 25 Редник

    54 0 Отговор
    Нищо ново под слънцето. Олигарси и политици овъртолени като свински черва.
  • 26 Бойкот на алчния сайт О.Л.Х.

    35 3 Отговор
    Не може да бъде, Дебилянчо е чист като планинска роса...
  • 27 Перо

    42 1 Отговор
    Само в БГ, енергетиката се управлява от престъпни елементи и ортаци: ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ с ДПС, плюс Хр. Ковачки!
  • 28 ТЕЦ 3

    27 3 Отговор
    Е частна собственост,с която е подписан Държавен Договор,че Държавата ще му плаща СО2,до нам си коя година.Това е разследване,и ако обвиненията се окажат верни,каква ще стане с фирмата на родителите на Добрев ,един бог знае,но Българската държава,ще си плати като поп,цитирам"платени ли са действително дължимите суми за въглеродни квоти".
  • 29 Анонимен

    28 0 Отговор
    Няма управия в нашата България, който и да дойде все тая,лапане,лапане и пак лапане,края му се не види!
  • 30 ЧОЧО

    31 0 Отговор
    Нямали свестни хора в тая управляваща клика! Всеки ден изкача някаква давела.
  • 31 българина

    29 0 Отговор
    постоянно бг централи са в нарушение, мен ме интересува двете американски с непозволената държавна помощ какво стана????? Между другото, не знам дали си спомняте – юни месец идваше тук тогавашният шеф на дирекцията господин Марош Шефчович, който сега е зам.-председател на Европейската комисия. Аз в официалната среща с представители на парламентарните групи в Министерския съвет му поставих остро въпроса за това кога най-сетне Европейската комисия ще завърши своята работа по проверката за държавна помощ. Той пое ангажимент. Възможно е да е имало и ускоряване, но така или иначе, както виждате, половин година по-късно вече сме пред обявяването на тази непозволена държавна помощ и обявяването на безспорния факт, че ТЕЦ „Марица изток 1“ и ТЕЦ „Марица изток 3“ са ни крали здраво. Ето, това е новината.
  • 32 Цуца

    19 2 Отговор
    По-добре на свещи да стоим, отколкото Мариците да работят!
  • 33 Хасково

    29 0 Отговор
    Да беше само това? Ошушкаха и региона и страната! Затвор и конфискация!
  • 34 Румен

    25 2 Отговор
    Дано да е първият в затвора че и другите да си помислят малко
  • 35 Бг.грсжданин

    29 2 Отговор
    Поредният крадлив мошеник! Явно, нямаме нито един читав политик, всичко е заслепено от алчност и продажност! Безсрамници долни!
  • 36 Анонимен

    8 2 Отговор
    В хасково българите на всеки ъгъл просят и много интелигентни хора живеят на просия. Коментират старите живи хасковлии за жени изкарвайки от боклука ядене и се хранят от там - боклука, салами, води и квото намерят. Жалко за град Хасково. Оставихме го преди 50 години красив и прелесно еврипейски, а днес е в окаяно положение, и когато младото дошло от Франция, поради алергии и направил забележка на 3 етаж, на коридора множество празни бутилки, а детето й с психични проблеми и майката, заканвала се Ваня на младото интелигентно възпитано момче, че ще се обади на мвр, защо, че й направил забележка, която аз пиша от години и когато вървя по стълбищата убивам хлебарки, делянчо. Селяните винаги са били по малко възпитани, да си ходят, а не да тормозят старите граждани от града. Много мръсотия има по входовете. Дръжте си боклуците у домовете, стаите, а не всичко по коридорите.

    Коментиран от #39

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Отново, БСП/ДС обвиняват по предположени

    5 7 Отговор
    "...би получила 44......", но не е. Родителите на Делян Добрев не са получили тези предполагаеми от Станкушев/БСП/ суми.

    Коментиран от #42

  • 39 Радев, ПП съсипаха държавата.

    9 4 Отговор

    До коментар #36 от "Анонимен":

    Нова е резултатът от съсипията която донесе Радев с алабала манипулирания машинен вот и инсталирането на шарлатаните ПП, във властта. Повече от 2 години държавата е пред фалит заради тях и трудно ще се оправи.
  • 40 ПП все по-богати, а вие още по-бенти.

    12 1 Отговор
    Трябваше да им намерим работа, на шарлатаните от ПП, които немогат нищо на запад вече. Сега яхнаха държавната софра и въртят далавери.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Запознат

    9 2 Отговор

    До коментар #38 от "Отново, БСП/ДС обвиняват по предположени":

    Поръчан е да обере пешкира, не го защитавам, но той първи повдигна въпроса за продажбата на ТЕЦ Марица 2/3 От другаря Костов. И го приземиха в ГЕРБ. А за продажбата Костов има комисиона 1.800 000$.Има хора които знаят и пишат,а умните помнят!
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Бойко

    10 1 Отговор
    Делян същи бащичко,крадец изпечен.Аферата с радиационната вода в Хасково му донесе 8 млн.чиста печалба,сега си тече същата вода само че по 5 лв.кубика.
  • 45 Изхода е

    8 1 Отговор
    Затвор и НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ на активите на крадците

    Коментиран от #54

  • 46 Пеевски, Добрев

    7 2 Отговор
    Все е Делян, демек един дол дренки!

    Коментиран от #50

  • 47 Айде сега

    1 1 Отговор
    Кой крал ,крал.От посолствоТО искат да има правителство.
  • 48 Ддд

    1 4 Отговор
    Слугите на Прокопиев АКФ изпълнява поръчка срещу Д.Добрев, защото постоянно го слага на ПП-ДБ.
    АКФ са лапнали една солидна сума, за да лъжат и мажат!
  • 49 Комунист

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Кой какво":

    Ах къде сега моите другари да видят актов става А Ние останахме с един хотел «400легла и по една больница също с толкова легла « но поне леглата са заеми целогодишено
  • 50 Прав си другарьо

    0 0 Отговор

    До коментар #46 от "Пеевски, Добрев":

    Комунист звучи ГОРДО тои не краде от държавата Пишете може да сте пет-шест но др Нинова ще Ви чуе и ХОП В СЛЕДВАЩИЯ ПАРЛАМЕНТ НОВИ ДЕПУТАТА ЧЕСТИТО
  • 51 Народа казва

    1 1 Отговор
    Щом има будали ще има тарикати До сега беше Борисов сега Дилян За шарахните трябва сръв
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Драган

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Сталин":

    В б ългария се управляваше само с корупция по времето на неграмотните криминални престъпници от 1944 до 1989г. . За съжаление те останаха на власт в повечето области на управление
    и до ден днешен така че докато не се отървем от тях трудно ще се борим с корупцията.
  • 54 Драган

    0 0 Отговор

    До коментар #45 от "Изхода е":

    На всички комунисти с повече от 1 жилище защото в техните автобиографии пише ясно и точно произхода им от бедно селско или работническо семейство.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове