Last news in Fakti

27 Юли, 2023 16:36 945 16

Предложение на МОН: Местят "Под игото“ от 10 в 9 клас

  • мон-
  • предложение-
  • под игото-
  • местене

Другата Вазова творба, която се мести от 10 в 9 клас, е „Левски“ /част от „Епопея на забравените“/

Предложение на МОН: Местят "Под игото“ от 10 в 9 клас - 1
Снимка: БГНЕС

Образователното министерство предлага Вазовите творби „Левски“/част от „Епопея на забравените“/ и „Под игото“ да се преместят от 10 в 9 клас, за да се освободи учебно време за десетокласниците да се подготвят за матурите. Това съобщават от пресцентъра на ведомството, цитирани от bTV.
Преместване на теми, очаквани резултати и понятия в друг клас в рамките на етапа се предвижда по български език и литература (БЕЛ), математика, география и икономика и химия и опазване на околната среда. По математика например понятието „Проста лихва“ се премества от 5 в 7 клас, а темата „Еднаквости в равнината“ преминава от общообразователна в разширена подготовка.

Друга група промени са за отпадане на теми, очаквани резултати и понятия. Това се предвижда по БЕЛ, математика, информатика, философия, география и икономика, физика и астрономия, химия и опазване на околната среда, биология и здравно образование. По география и икономика например отпада понятието „отрасъл“; а по БЕЛ – анотация и делово писмо.

Отпада и изискването за минимален брой оценки за учебен срок по чужди езици в 8. – 10. клас.
Нови понятия и очаквани резултати се включват по география и икономика, химия и опазване на околната среда и биология и здравно образование. Например по география и икономика се въвежда понятието „кръгова икономика“.

По география и икономика изчисляването на действителни разстояния по карта с помощта на числен мащаб ще се изучава вече не в 5. клас, а в 7. клас, като това е съобразено със знанията, уменията и отношенията, формирани от учебния предмет математика. С цел прецизиране е направена замяна на понятието „стопанство“ с понятието „икономика“.
За по-голяма яснота основните формули за величини и закономерности в учебните програми по физика и астрономия се изнасят в отделни таблици.

Предложените промени в учебните програми за началния образователен етап са малко и се отнасят до учебните предмети: български език и литература за 1. – 4. клас, изобразително изкуство за 1. клас, технологии и предприемачество за 1. – 4. клас, родинознание за 2. клас, човекът и обществото за 3. клас.

В прогимназиален и първи гимназиален етап са заложени промени по български език и литература за 5. – 10.клас, математика за 5. – 10. клас, информатика за 8. клас, география и икономика за 5. – 10. клас, философия за 8. и 10. клас, човекът и природата 5. и 6. клас, биология и здравно образование за 7. – 10. клас, физика и астрономия за 7. – 10. клас, химия и опазване на околната среда за 8. – 10. клас.
Предлагат се промени във всички учебни програми по Физическо възпитание и спорт от 1. до 12. клас, насочени към прецизиране на учебното съдържание, съобразно наличната материалната база, двигателните умения и способности на учениците. Разширява се обхватът на възможните избираеми области по физическо възпитание и спорт, например - шахмат и ракетни спортове.

Актуализираните учебни програми ще влизат в сила стъпка по стъпка, за да се осигури възможността за осъществяване на разместването между класовете. За учебната 2023 – 2024 година – за 1., 2., 3., 4., 5. и 8. клас, за 2024 – 2025 години – за 6. и 9. клас, а за учебната 2025 – 2026 година – за 7. и 10 клас. До одобряването на нови учебници се използват съществуващите.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сигурно

    8 0 Отговор
    Кастревата ги измисля ?
  • 2 Пешо от панелката

    13 0 Отговор
    По физическо искаме ММА бой в клетка за момчетата, за момичетата танци на пилон
  • 3 Стругар

    9 0 Отговор
    Браво и в коя индустрия ще им послужи?
  • 4 Дърт даскал

    15 0 Отговор
    Един от проблемите на образованието е,че постоянно се смъква материал от по-горен в по-долен клас, което често не е по възрастовите възможности на децата. Както върви ще смъкнат коренуването във втори клас, а интегралите в трети. От както съм бил в първи клас преди 60 години образователната система е в перманентна реформа и реформа на реформата и винаги резултатите не са очакваните.

    Коментиран от #5

  • 5 Под индигото

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Дърт даскал":

    Скоро образователната система ще стане интерактивна, а старите даскали само ще следят за дисциплината, да не чоплят семки и да не играят карти в час ученичетата.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Студент

    1 5 Отговор
    В образователната система има много излишен материал който никъде и никога няма да ни потрябва

    Коментиран от #10

  • 8 Сандо

    12 0 Отговор
    Резултатът,както от всички реформи досега,ще е повишаване процента на функционално неграмотните,мързеливите и безродниците .Което и се изисква!
  • 9 Доктор

    10 0 Отговор
    Истинската цел на всички промени и непрекъснато повтаряното иновативно образование е промяна на същността на хората и превръщането им в някакви биороботи. Вие продажни боклуци реално искате да премахнете образованието и да внедрите система за наливане на определени компетенции. Един от ключовите механизми за пъкления ви план за промяна на съзнанието и демонтажа на образаванието е бутафорното онлайн обучение. Нищо не може да замени личния контакт и създаването на персонални качества. Всяко следващо поколение ще бъде все по-неграмотно и по-лесно манипулирано.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Тиква

    2 0 Отговор
    Уникални местеници и само тормоз за учениците. Не съм вярвал никога, че може да се стигне до тази система в момента и само промени! Защо не питате учениците? Или Ви е страх….

    Коментиран от #15, #16

  • 12 Последният

    5 0 Отговор
    Не е имало турско робство,а е имало османско присъствие.
    Затова не трябва да се изучава това недомислие на Иван
  • 13 Дупничанин

    1 0 Отговор
    Нема ли да го махат?
  • 14 дилов син

    0 0 Отговор
    Шефа Боко Банкянския дали е прочел нещо от "Под игото"?!
  • 15 Анонимен

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Тиква":

    А ние какво учихме, същото но от учебници без картинки
  • 16 Сандо

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Тиква":

    Май още не си разбрал какви задачи има да изпълнява съвременното ни,наложено отвън образование?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол