Last news in Fakti

29 Юли, 2023 11:37 938 25

Близо 5% от шофьорите използват мобилните си телефони по време на движение

  • шофьори-
  • българия-
  • данни

Близо 3 милиони са активните шофьори у нас

Близо 5% от шофьорите използват мобилните си телефони по време на движение - 1
Снимка: Shutterstock

Около 5% от водачите използват мобилни телефони, докато управляват превозни средства. Това важи и за професионалните водачи, които извършват обществен превоз на пътници с автобуси. Това показват данните от национално представително изследване на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ (ДАБДП), предоставени на БТА.

В България, по експертна преценка, броят на активните водачи е около три милиона души. От тях около 169 хиляди водачи във всеки един момент са готови и използват мобилни телефони, докато са зад волана. Данните на някои преброителни локации показват дял на водачите, използващи мобилен телефон, по-висок от 60%.

Когато сме заети с друга дейност, различна от управлението на автомобила, рискуваме живота и здравето си и застрашаваме останалите участници в движението, предупреждават от агенцията.

Според изследване на германския Съюз на автомобилистите практически всички водачи редовно, без да се замислят, извършват малки действия, които ги разсейват. Случвало ли ви се е, докато карате, да пиете вода, да се наведете и вдигнете паднали предмети като детски играчки, да се обърнете и да проверите дали децата спят, да си извадите очилата от калъфа, да напишете адрес в навигацията? Всичко това е разсейване, припомнят експертите по пътна безопасност.

Всяко разсейване е опасно

Съгласно изследване на Европейската комисия, разсейването на водачите е един от факторите с нарастващо значение за настъпване на транспортни произшествия. То е фактор в настъпването на 25% от всички пътнотранспортни произшествия в Европа.

Видове разсейване

Има четири вида разсейване: визуално, физическо, умствено и звуково. Всяко разсейване по време на шофиране отнема критични секунди внимание. Например, отмествате поглед от пътя, за да „хвърлите едно око“ в телефона. Движите се с 80 км/ч и това отнема около пет секунди, за да видите кой е писал. За това време изминавате разстояние с дължина на футболно игрище без да можете да забележите какво се случва около вас. Бихте ли карали със затворени очи? Или си отхапвате от сандвич зад волана - отнема около девет секунди, през които поне една от ръцете е заета. В този момент има препятствие на пътя, което трябва да избегнете. Ще го видите ли навреме и ще успеете ли с една ръка да реагирате?

Изследвания показват, че когато правим две неща наведнъж, мозъкът превключва между задачите. Например, докато гледате филм гледате и телефона, пропускате части от филма. Всяка допълнителна задача, с която натоварваме мозъка по време на управление на превозно средство, намалява способността да шофираме безопасно и увеличава риска от транспортно произшествие, защото шофирането е мисловна дейност.

Метеорологичните условия също оказват влияние върху водача и неговата концентрация. В разгара на лятото температурата в паркираните автомобили може да надхвърли 60 градуса по Целзий. Случва се водачът да бърза, да се качи в колата и да тръгне. В тази ситуация рискът е подценен, защото 15 минути престой в толкова затоплен автомобил, може да доведат до топлинен удар и то в движение. Не бързайте, изчакайте да се охлади автомобила или отворете прозорците, за да се проветри, съветват още експертите.

Разсейването у водачите в горещите дни се засилва значително на първо място поради дехидратация. Тя може да причини сухота в очите и съответно нарушено дълбочинно зрение или замъглено зрение. Също така дехидратацията води до замаяност, мускулни крампи, главоболие и др. При пътуване в горещините водачите трябва да спират всеки два-три часа за раздвижване и прием на течности – поне три литра на ден.

През лятото е налице риск от заслепяване на водача от слънчеви проблясъци. Заслепяването може да е причина за напускане на пътното платно, навлизането в банкета или в насрещното движение. Използвайте слънчеви очила, които намаляват този ефект без да натоварват допълнително очите.

Съвети към шофьорите

Експертите от ДАБДП отправят някои важни съвети, които водачите на моторни превозни средства трябва да спазват, за да избегнат разсейване по време на шофиране:

Преди да тръгнете на път, седнете в колата удобно и се убедете, че сте нагласили седалката и огледалата. Сложете си обезопасителния колан преди да запалите двигателя на автомобила.
* Поставете децата в системи за обезопасяване, които отговарят на техните килограми и ръст.
* Не консумирайте храна и напитки, докато управлявате автомобил.
* Спирайте на всеки два-три часа да почивате, за раздвижване и да се подкрепите с храна и напитки. Детската физика е по-слаба. Ако превозвате деца, спирайте на всеки два часа. Почивката трябва да продължи най-малко 15 минути.
* Изключете всички електронни устройства, преди да се качите в колата и докато шофирате. Сложете телефона далеч – в багажника или на задната седалка. Телефонните разговори разсейват. Може да настроите технология за свободни ръце, при нужда да проведете спешен телефонен разговор. Но най-добре, ако имате възможност отбийте, проведете разговора и продължете пътуването си.
* Намалете силата на звука на музиката и слушайте по-тихо, за да намалите разсейването по време на шофиране и да може да чуете шумове, които са важен ориентир за пътната обстановка, например сирени, рязко спиране и търкане на гуми, клаксон.
* Имайте готовност да отбиете, ако нещо изисква вашето незабавно внимание.
* Премахнете излишните предмети, поставени на предното и задното стъкло. От тях може да има отблясъци, които да Ви заслепят. Необезопасените предмети могат да продължат своя път при аварийно спиране и да наранят вас и другите пътници в автомобила.
* Когато тръгвате на дълъг път, носете достатъчно напитки и храни с вас. Спирайте за почивка и пийте течности, защото дехидратацията в летните месеци е основен причинител за замайване и намаляване на концентрацията.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Най малко са 80%

    21 0 Отговор
    Почти всички кифли държат телефона в едната си ръка.
  • 2 Зевс

    17 0 Отговор
    Личните ми наблюдения са, че сте изпуснали една нула.

    Коментиран от #13

  • 3 Учуден

    4 3 Отговор
    Преди години карах бус с който доставях поръчки и винаги бързах защото имаше часове които трябваше да се спазват.Често се хранех докато шофирам и обикновено в едната си ръка държах парче пица а в другата айран,като волана подпирах с лакът или коляно.Безброй пъти съм минавал покрай катаджии които винаги са ме виждали но нито веднъж не са ме спирали.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 2 Отговор
    ДВЕ в ЕДНО ❗
    Когато телефонът е във функция навигация или има вид блутут, това мисля че НЕ разсейва , а помага ❗
    А екраните по над десет инча , на които трябва да се следи меню за промяна дори на дребни настройки в движение - те НЕ разсейват ли ❓

    Коментиран от #8

  • 6 мда

    2 8 Отговор
    Ще ползвам каквото си искам. Баx ва във фашистката държава.

    Коментиран от #9

  • 7 хаха

    4 0 Отговор
    А близо 80% лъжат 😀! Или не броят, като са на светофара
  • 8 Прав си

    6 2 Отговор

    До коментар #5 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    От миналата година имам SUV с голям екран на системата за мулти-медия и напоследък редовно спирам на милиметри от броните на колите пред мен докато се мъча да ровя в подменюта на менюта за функции които обичайно се управляват с бутони.

    Коментиран от #12

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ГОСТ

    11 0 Отговор
    Точно обратното!!!Почти 5% не ги използваме!!!!!
  • 11 Студопор

    11 1 Отговор
    5%...? Сигурно са 95!! Като ги гледам от тротоара, всички го правят. Даже и ченгетата

    Коментиран от #19

  • 12 Радвай се, че не са ти сложили

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Прав си":

    съединителя или мигачите в подменю

    Коментиран от #14

  • 13 А на мен личните ми наблюдения са

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "Зевс":

    че това са хората които НЕ ползват телефони.
  • 14 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "Радвай се, че не са ти сложили":

    Ами те ФВ вече патентоваха мигачите вместо на лостче, да ги търсим по ринга на волана 🤔❗
  • 15 оня с коня

    3 1 Отговор
    Статията определено има Противотелефонна насоченост,затова ще попитам СТАТИСТА който я е писал:КАК Аз - провинциалистът ще се оправя в Многолюдна Сф примерно,ако не ползвам Навигацията на Телефона си?А е елементарно- Набирам Адреса на който живеят любимите ми хора,поставям Тела на Стойката на предното стъкло,вадя ЗВУКА на телефона през ТРАНСМИТЕРА който се включва в Гнездото на Запалката чрез Блутут и влиза в Озвучителната уредба на колата,след което само слушам упътванията без да гледам екрана.Отделно пак чрез Тела ползвам и WAZE за да ме пази от Катаджии по трасето и Стац. Камери,отделно слушам и Любимите си Световни интернет - радиостанции,,да не говорим че Трансмитера ми предоставя и функцията "Хендс фрии" ,т.е. разговарям без да си махам ръцете от волана.

    Коментиран от #24

  • 16 Фолк кифла

    6 0 Отговор
    мчи аз дукат карам и съ гримирвам шо да не си чатя , а
  • 17 Гешев

    8 0 Отговор
    И 100% от шофьорките!
  • 18 Милен

    5 0 Отговор
    Не карайте пили щото някой дето си чати по телефона може да ви блъсне и да ви изкарат вас виновен 😂
  • 19 Абсолютно

    5 0 Отговор

    До коментар #11 от "Студопор":

    Те куките най-много ползват телефон без блутут.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Стар шофьор с ново Ауди А4

    4 0 Отговор
    Ако ще шофирам: 1.Никога не пия алкохол 2.Никаква музика - пълна тишина и готовност за светкавична реакция 3.Не разговарям излишно с пътниците 4.Не разговарям, не вдигам телефона - важното е да съм 100% внимателен с тия идиоти на пътя. 5.Опитвам се да предскажа какви маневри може да направят другите участници в движението. 6.Винаги пропускам някой объркал лентата си. 7. Винаги благодаря с аварийки, културно е!

    Коментиран от #22, #23, #25

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Милко

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Стар шофьор с ново Ауди А4":

    Не трябва да си старт или млад за да имаш култура на движение! Браво, да си жив и здрав и дано повече хора взимат пример от вас!
  • 24 Пешо

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "оня с коня":

    Какви сложни неща ?! Конят ти не помни ли къде ще трябва да довлече каруцата? Като ти се ядоса и с подковата на заден десен в челото.
  • 25 Киро

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Стар шофьор с ново Ауди А4":

    Браво. Дори ако не взимаш в колата някой е още по сигурно, защото няма да ти говорят излишно. Това с предсказанията е интересно! С лотарията , получава ли се?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове