Last news in Fakti

3 Август, 2023 12:12 1 227 25

Министърът на енергетиката: Ще се опитаме да оптимизираме параметрите от договора с "Боташ"

  • договор с боташ-
  • министър на енергетиката

Държавата има интерес да развива и газовата връзка с Гърция и терминала в Александруполис, каза Румен Радев

Министърът на енергетиката: Ще се опитаме да оптимизираме параметрите от договора с "Боташ" - 1

Можем да оптимизираме договора с "Боташ", за да разтоварваме по-големи количества природен газ. Това заяви министърът на енергетиката Румен Радев по време на брифинг на правителството във връзка с договора с "Боташ“, съобщи "Фокус".

"Пътувах до Турция с екип на Министерството на енергетиката и с директорите на "Булгартранс газ“. Там поставихме много други теми, освен само темата с газовата инфраструктура и договора с "Боташ“", заяви министърът.

По думите му българската страна ще се опита да оптимизира параметрите от този договор, тъй като той е дългосрочен.

"В договора с "Боташ“ стремежът ни е да изравним цените. Те имат достъп не просто до българската, а до общоевропейската газова инфраструктура. При нас това е сведено до NLG терминали. Разбира се, за да има максимална икономическа ефективност в такъв твърд, дългосрочен ангажимент, добрият въпрос е защо трябваше да е такъв. 13-годишен ангажимент, договорен в седмица – две", каза още той.

Според министъра държавата има интерес да развива и газовата връзка с Гърция и терминала в Александруполис.

"Отчитаме ли развитието на проекта, който имаме от Александруполис? Желанието да увеличим този капацитет там. Желанието е да доразвием още един терминал за втечнен газ през същия терминал", каза още той.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    7 5 Отговор
    Нищо не можете да оптимизирате, защото ще ви заведат на поредния арбитраж и ще ви съдерат кожата от гърба. 35 год трябва да плащате десятъка.
  • 2 ще си оптимизира банковата сметка

    6 5 Отговор
    Министърът си умря от яд, че не е облажил от престъпния договор.
  • 3 Панайот

    13 9 Отговор
    Президентът Радев ни го наби мощно с този 13 годишен договор в полза на Русия и наш ущърб.

    Коментиран от #15

  • 4 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    7 4 Отговор
    КАК ЦЕНАТА НАГОРЕ И КОМИСИОННАТА ВЪВ ВАШИТЕ ДЖОБОВЕ
  • 5 Гай Турий

    11 8 Отговор
    Абе тъпанари, то няма да има втеченен газ в достатъчни количества. Мислете как да пуснете тръбите от РФ, а не да се подчинявате сляпо на всякакви идиотски разпореждания от Брюксел или Фашистгтон, вредни за България.

    Коментиран от #20

  • 6 Сталин

    9 6 Отговор
    България няма бъдеще след 10 години когато бъде спряна и АЕЦ Козлодуй,всичката енергия в България газ,ток,нефт ще внасяме от Турция които в момента строят ядрени мощности,разработват газови и нефтени находища,благодарение на колониалните администрации през годините които унищожиха енергийни мощности под натиска на посолството,България ще се превърне в бедна провинция на Турция,не е изключено също Турция да си присвои и наши територии

    Коментиран от #7, #9, #18

  • 7 честен ционист

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "Сталин":

    България ще е сортировачния пункт на камилари от Турция и стоки от Алиекспреса за Западна Европа. Само името ще й остане.

    Коментиран от #11

  • 8 Бесен- _Язовец

    4 5 Отговор
    Правитилството на Радевенко на съд!

    Коментиран от #10

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Коко

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Бесен- _Язовец":

    И аз гласувам за теб да въдеш съдията по делото.

    Хи хи хи
  • 11 Сталин

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "честен ционист":

    Без революция и гражданска война България няма да оцелее ,България е в положението на Царска Русия от 1915-1917 година ,без революцията от 1917 и Ленин Русия щеше да се разпадне
  • 12 гого

    1 4 Отговор
    е как да не ги ,като се разбра че има няма нужда от газ държавата плаща по 5 милиона $ на месец на боташ уникален договор по времето на пп подписан от кирчо и кокорчо ..а и за финал сумата става на 10 милиона $ след нова година

    Коментиран от #21

  • 13 И какъв

    0 3 Отговор
    е интереса на държавата да развивива газовата връзка с Гърция ? Русия ни даваше на изгодни цени и условия газ, обаче определени хора не взимаха комисионни. Сега тези хора приказват, че държавата и хората трябва да плащат повече за да могат те да прибират комисионни.
  • 14 Радев е подлец и крадец

    4 0 Отговор
    Няма по долен предател от Радев !

    "Булгаргаз" ще плаща на "Боташ" по 300 млн. лв. на година независимо дали ползва газ
    Булгаргаз" не получава достъп до турската преносна мрежа, а само право да разтоварва танкери на конкретно посочен терминал и да получи същото количество природен газ на границата си, в точка Странджа/Малкочлар.
    За тази "услуга" държавната компания се ангажира да плати 3.8 млрд. лв. само за такси на "Боташ" за периода на споразумението, което е за 13 години, независимо дали внася газ или не. Не е ясно как е определена тази цена.
    За разлика от "Булгаргаз", турската "Боташ" получава пълен достъп до българския газов пазар и преносна мрежа, като дори ще има право да доставя на крайни клиенти, като може да измести изцяло "Булгаргаз".
    Компанияте ще заплати на българската страна само 138 млн. евро (14 пъти по-малко) за целия 13-годишен период, като не е ясно как се формира и тази цена.
    При прекратяване на споразумението "Боташ" има право на неустойка, равна на пълния размер на дължимите такси за целия оставащ срок, или 3.8 млрд. лв. към момента. "Булгаргаз" няма право на неустойки.

    Коментиран от #17

  • 15 Българските турци

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "Панайот":

    Паралелно с газопровода ТАНАП по същото трасе е прокаран и нефтопровод от Баку, който засега има две разклонения Баку- Джейхан и Баку - Нефтохим Измир ! Трасето ТАНАП е положен по начин изгоден за интегриране с Ирански и Иракски петрол и в близко бъдеще с всички близкоизточни арабски ресурси плюс израелския и египетския газ от акваторията на Източно Средиземно море ! Разбира се целта е Европейският пазар и територията на България е най прекият път за там ! Както отклониха ТАНАП към своя територия сега гърците след провала на планувания гръцко-американски проект Еastmed - газопровод за природен газ, който директно щеше да свързва енергийните ресурси на източното Средиземноморие с континентална Гърция през Кипър и Крит са на път за пореден път да изпързалят България и да отклонят Турския хъб към своя територия . За тази цел не се затрудняват при наличието на розовата корупция на българските псевдо политици и изпратените с тази мисия в България , Харвардски кокорчовци ! На собственниците на ресурсите не им пука от къде ще минава трасето...важното за тях е да го има ! ...И на Турция вече не им пука, че гърците мамят българите , нищо че биха предпочели по рентабилното Българско трасе !!!
  • 16 Радев е позор

    2 0 Отговор
    Денков: Гасим пожари от първия ден, заради служебния кабинет на Радев.
    Право в🎯. Сега ще започне въZмУтен, лъжовен, оправдателен гъгнеж от ZеленЧорап и Гълъбетата.
  • 17 Българските турци

    6 0 Отговор

    До коментар #14 от "Радев е подлец и крадец":

    Откакто "Булгаргаз" се споразумяха с "Боташ" изведнъж "мераците" на гърците се отприщиха, че чак се сетиха ,че България от десетилетия си има газова инфраструктура в която до преди да спре , потокът течеше от север към юг ! Закъсняха защото турците преди тях се сетиха ,че потокът може да потече и в обратна посока и се споразумяха с България и българите !... Сега ги наблюдавате как се въртят като "мухи без глава" и как лицемерно,хитро и коварно ухажват България и българите и плюят по тия които са се споразумели с турците и манипулират европейските "балъци" с маври за руски газ през "Боташ" !!!...
    От 33 години насам България направи за първи път най правилната си стъпка за опазване на националните си интереси ! В момента почти всички се възмущавате, но с времето ще проумеете цената на това споразумение с "Боташ"!... Румънците проумяват по бързо реалностите...и вече са наясно, че трите страни ще сътрудничат в преработването на Черноморски енергийни ресурси без хомота на световните петролни магнати !!! Турция честно протяга ръка за сътрудничество и засега разумът надделява !...
    Сега наблюдавайте кой как ще протяга език и пипала към случващото се и преценявайте кое е право и кое е криво !... Оставете за миг филофобията и забележете най сетне Българската си реалност !!!
  • 18 Българските турци

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "Сталин":

    Турция вече дефакто са енергиен център на балканите,събирателен и разпределителен Хъб на близкоизточния , средноазиатския и уралосибирския енергиен и търговски вектор !!! Няма никакви причини българите да се обвземват в излишна мания ! Турските интереси не са насочени към България ,но българските интереси могат да се съюзят с турските и да направят България крайъгълен камък на моста между Изтока и Запада !
    България е всячески зависима от колониалната икономическа експанзия на ЕС и само който не осъзнава това , може да твърди за зависимост на Бг от Турция ! Нима не осъзнавате , че сте на средата на големия " Път на коприната " и в бурята на егоизма и на грандоманията си пропускате да станете този крайъгълен камък на моста между Изтока и Запада ?!... Никой не чака от Бг да харчи пари и да строи инфраструктура ( инфраструктурата е опряла Странджа и е спряла пред хъшовската наивност на българите) !! Достатъчно е някой да се престраши и разчупи веригата на злокобната Туркофобия !...Когато видите комуникационните трасета ( Високо скоростни ЖП линии, газопроводи , петролопроводи , магистрали и т.н. ) заобиколили България през Солун , Скопие , Сараево,Белград и Будапеща да видим кого ще плюете и заливате с нескончаемата си жлъч и злоба ??!..
  • 19 Макробиолог

    1 0 Отговор
    Руски газ опакован като азерски,с такса на турците,това е реалността, пък си вие си вярвайте че е демократичен.Демократичният ще идва чат пат,когато цените и търсенето на азиатските пазари паднат временно.
  • 20 един

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Гай Турий":

    Турий рубли у джобчето май та отрязаха от софрата,затуй ревеш за руския газ,разбираемо е!
  • 21 Българските турци

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "гого":

    Сумите които Бг евентуално има шанс да си осигури чрез транзитните енергийни трасета преминаващи директно през нейна територия, без да се отбиват в Гърция, обезпечават дори с печалба нуждите на България от природен газ ! А едно разработване на български газов ресурс от акваторията на Черно море съвместно с турската държавна фирма TPAO (ТПАО) , чийто клон е и " Боташ" прави България напълно независима от чужд природен газ и евентуално и от петрол който ще бъде осигурен чрез Танап с оптимизиран договор с " Боташ" директно за един вече независим "Нефтохим" - Бургас !
  • 22 Българските турци

    5 0 Отговор
    Българинът е туркофоб и е закодиран до последната клетка на мозъка си със завист и злоба към всичко турско . Надъхани сте с фобията че "България ще се превърне в бедна провинция на Турция,и не е изключено също Турция да си присвои и наши територии" !?...Турция не е враг на Бг ! Защо да навлизат турци в страна от НАТО когато безтуй са там !...И какво толкова ценно, което турците го нямат , има там, че да си струва риска ?!...За да потурчват ли ?!... Няма логика !... Тя Турция е многонационална от векове насам и никой там няма нищо против другите, стига да не се вирят със сепаратизъм и да вдигат оръжие срещу турската държава !
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Българските турци-и

    5 0 Отговор
    една притча за дълбок размисъл от доброжелателни хора ...
    Султан Махмуд един ден видял, как усърдно се старае един от наетите на надница в сарая работници ! Останал доволен от това и решил инкогнито да го възнагради . Наредил да приготвят тава с баклава , като във всяко парченце скрият по една златна монета . В края на работния ден, заедно с надницата за деня му връчили и тепсията с баклава и го изпроводили със заръката утре пак да дойде да работи . Заинригуван султанът зачакал да види дали след като открие подаръка ще дойде пак да работи за надница .А нашия човек на път към дома си мислил и размислил че в неговия дом неговата челяд никога не са видели толкова много баклава и решил вместо да занесе тепсията в къщи да я продаде на баклаваджиите на чаршията . Както решил така и направил. На следващия ден след като го видял отново на работа султан Махмуд наредил да повторят подаръка и тайно да проследят човека до дома му .След като взел и втората тепсия , нашият човек доволен от вчерашната сделка ,с ентусиазъм се втурнал към чаршията . Този път там са го наобиколили "чакалите" и с наддаване изкупили баклавата и му заръчали, ако има още да дойде пак . Щастлив и доволен човекът се отправил към дома си а съгледвачите на бегом в двореца . След като ги изслушал султан Махмуд е произнесъл прословутата фраза : - " Като не дава МАГБУД(господ) що да струва Махмуд !"
  • 25 Славка Пенева

    0 0 Отговор
    Оптимизацията на договора може да доведе до по-добри условия за доставка на газ и по-конкурентни цени за потребителите. Това ще бъде добра възможност да намалим зависимостта си от енергийни доставки и да укрепим икономиката си.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове