Last news in Fakti

3 Август, 2023 16:11 2 098 31

Демерджиев: Денков забравя, че беше част от доста служебни правителства. За първи път разбирам, че е срещу този институт

  • иван демерджиев-
  • николай денков-
  • служебни правителства-
  • против

Такъв законодателен процес е нетърпим и не води до резултатите, които очаква обществото, а до приемане на текстове, които водят до нови проблеми, коментира Демерджиев по повод спешно приетите  от правната комисия в парламента промени в НК и в Закона за домашното насилие

Демерджиев: Денков забравя, че беше част от доста служебни правителства. За първи път разбирам, че е срещу този институт - 1
Снимка: Нова телевизия

"Господин Денков забравя, че беше част от доста служебни правителства. За първи път разбирам, че той е срещу този институт. Няколко поредни служебни кабинета доказаха, че могат да изведат държавата от много тежки кризи. Оценката на един или друг кабинет я дават хората". Така служебният МВР- министър Иван Демерджиев коментира пред БНР изказването на премиера Денков, че служебните правителства са оставили пожари за гасене.

Предложените конституционни промени осакатяват статута на служебните правителства и променят същността им, отбеляза още той.

По време на десетте месеца, в които управлявах МВР, направихме всичко възможно министерството да обедини усилията на всички възможни институции, за да се създадат смесени работни групи и да се изработи ясен алгоритъм за взаимодействие, разказа бившият министър. "За да може от момента, в който се попадне на данни за домашно насилие, институциите да работят синхронизирано и да се намалят случаите на жертви и тежки посегателства".

Такъв законодателен процес е нетърпим и не води до резултатите, които очаква обществото, а до приемане на текстове, които водят до нови проблеми, коментира още Демерджиев по повод спешно приетите от правната комисия в парламента промени в НК и в Закона за домашното насилие, които водят до завишаване на санкциите за нанесена лека и средна телесна повреда, както и до приравняване на интимната връзка към случаите на домашно насилие.

Много са отговорните институции по проблематиката с домашното насилие, напомни Демерджиев.

"Не бива да се визира само МВР. Трябва да се осъществява мониторинг върху тези, които има опасност да прибегнат към домашно насилие. Това е прерогатив на различни структури на социалното и здравното министерство. Трябва да да се създаде алгоритъм за взаимодействие между тях. Не всяка институция сама за себе си да търси правилният подход".

НК е нормативен акт с изключително висок ранг и огромна част от проблемите в сферата на наказателното право се дължат на неговото кърпене на парче, акцентира той.

"Механизмът за подготовка на такъв законопроект е ясен. В министерството на правосъдието се създават широки работни групи от експерти и юристи, представители на съдебната власт и на неправителствения сектор. В момента има популистки подход, целящ не да реши проблема, а да намали напрежението"

Гражданското общество се събуди и показва нетърпимост, но политиците трябва да спазват технология, по която промените в НК да се приемат след обсъждане на експертно и обществено ниво, смята Демерджиев.

"Не винаги увеличаването на наказанието е панацея".

Правят се опити в една такава ситуация да се прокарват спорни текстове, като този за интимната връзка, отбеляза бившият министър.

Прокуратурата трябва да упражнява перманентен контрол, за да се избегнат подобни случаи, като този в Стара Загора, а не да се искат оставки на прокурори, смята той.

Иван Демерджиев отново не даде категоричен отговор дали ще участва в надпреварата за кмет на Пловдив.

"Ангажиран съм с проблемите на обществото. Добих опит, с който мога да бъда полезен. Не съм взел решение. Когато го направя, ще споделя с медиите".


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 49 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сиганян

    34 1 Отговор
    Като отворят пак казармите, до войнишката лавка ще има козметично студио - щото, как да идеш на стрелби с неоформени вежди...
  • 2 Едното

    11 17 Отговор
    няма нищо общо с другото , не пробутвай адвокатски кардио !
  • 3 Последния Софиянец

    22 12 Отговор
    С Денков имахме ,, интимна връзка,,в подлеза пред Партийния дом.хи хи хи

    Коментиран от #21

  • 4 честен ционист

    20 6 Отговор
    Папка и от много НПО-та също, пък и посолствата може да са повече от 1.
  • 5 Едното

    7 15 Отговор
    няма нищо общо с другото , не пробутвай адвокатски кардио !
  • 6 Тончо

    35 11 Отговор
    Денков може да е голям учен но като човек е нечистоплътен по душа. Служи на чужди господари

    Коментиран от #22

  • 7 консерва

    29 7 Отговор
    Денков си дрънка клишета,ей така,колкото да не е без хич. Дойде тъпото му кривителство-сглобка ли,какво беше там и започнаха 400 шева и убийства,заравяния,насилие всики Божи ден.Това е връх на простотията и на безхаберието в България! Никой никого не гледа,не уважава,не цени вече.Ще се трепем,ще се насилваме,ще се обезличаваме ли,ще се обезкултуряваме,училищата бавно ще си отиват,незнанието и безкултурата ще седнат на царските си столове. Така ли България искаме? Аз,лично-НЕ!
  • 8 Факт е

    8 27 Отговор
    Денков е честен и не е алчен крадец и бандит. Мизерства народа. Това са го казвали известни юристи от СУ, Право, завършили с отличие.. Колкото повече се сменят правителства, толкова по зле за народа. Сулю от улицата стана депутат пбс министри и затова идват от запад интелигенцията и тук война ли е имало, без значение на етнос, много крадохте по еваш
  • 9 гост

    24 11 Отговор
    За да замаже слугинажа и некадърността си правителството и ОПГ - която го състави имат нужда друг да им е виновен. До сега беше само президента, сега намесиха и служебните правителства. Но нали служебните правителства са плод на импотентността на т.н. "партии" да съставят правителство. Всичко е хвърляне на прах в очите на хората!

    Коментиран от #14

  • 10 Доротея

    8 20 Отговор
    Нека и Академик Денков се опита да командва, поне колкото едно служебно правителство! Демерджиев как командва, дори без да е избран? Дайте шанс на всеки! Не може безотговорно да унищожавате всеки, защото бил номинация на Брюксел или реипрочно на Кремал? Безпринципна позиция от ваша страна! Ето, Костаданов не е много хубав човек, но също му дайте шанс да управлява поне година и половина и съвсем да се изложи! После като го изгоните с тояги, домати и яйца, ще се чудите на акъла си, как сте допуснали такъв измамен тип да провали държавата!

    Коментиран от #29

  • 11 един

    14 4 Отговор
    За това Герб купиха и саботираха последните/и не само/избори,щото направи всичко възможно.........!Сега са прайм на невинни!
  • 12 А ти

    10 16 Отговор
    забравяш какви кафяви неща нацвъкахте навсякъде само и само да угодите на Путин.
  • 13 Баба Кина

    13 6 Отговор
    Аз, пък се чудя защо белия съсел вечно гледа като ухапан от гърмяща змия!?
  • 14 Няма

    7 15 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    импотентност на партиите - има грозна рашистка пропаганда и война срещу парламентарната република. Хора бдете врагът е пред портата!
  • 15 киро

    16 9 Отговор
    Денков,известен като Ники парцала за приятелите
  • 16 Ангеларий

    15 7 Отговор
    Най после се разбра,че този съсел Денков е измамник. Невероятно е как този юнак с лице на педиатър може да бъде такъв шарлатанин.
  • 17 Грешен ход гн. Денков

    12 7 Отговор
    Нивото е паднало под минимума
  • 18 Радев е подлец и крадец

    8 18 Отговор
    Фатмака ни продаде на Турция и РФ . Предател, криещ се като всяка копейка зад пилонЯ !!!

    "Булгаргаз" ще плаща на "Боташ" по 300 млн. лв. на година независимо дали ползва газ
    Булгаргаз" не получава достъп до турската преносна мрежа, а само право да разтоварва танкери на конкретно посочен терминал и да получи същото количество природен газ на границата си, в точка Странджа/Малкочлар.
    За тази "услуга" държавната компания се ангажира да плати 3.8 млрд. лв. само за такси на "Боташ" за периода на споразумението, което е за 13 години, независимо дали внася газ или не. Не е ясно как е определена тази цена.
    За разлика от "Булгаргаз", турската "Боташ" получава пълен достъп до българския газов пазар и преносна мрежа, като дори ще има право да доставя на крайни клиенти, като може да измести изцяло "Булгаргаз".
    Компанияте ще заплати на българската страна само 138 млн. евро (14 пъти по-малко) за целия 13-годишен период, като не е ясно как се формира и тази цена.
    При прекратяване на споразумението "Боташ" има право на неустойка, равна на пълния размер на дължимите такси за целия оставащ срок, или 3.8 млрд. лв. към момента. "Булгаргаз" няма право на неустойки.
  • 19 Публично даказан

    10 11 Отговор
    лъжец е този индивид демеджията.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Алигатор

    3 5 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    Значи вече ти е скъсан ауспуха .
  • 22 А бе,

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "Тончо":

    голям, голям, колко да е голям ?
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Деций

    8 3 Отговор
    Е така са му казали да говори този льольо !Разчитат на къса памет,която е факт сред обществото.А да не забравяме,че и служебните кабинети са получили "наследство"!Всеки се бърше с предходният,и ни води" напред и нагоре".
  • 25 даскала

    8 4 Отговор
    Как е станал академик като беше министър на образованието резултатите от матури и нво -най-слаби
  • 26 ЕДГАР КЕЙСИ

    6 4 Отговор
    ДРУГАРЮ МАФИОТ .......... ПАРИТЕ ТОЧНИ ЛИ СА ? ? ?
  • 27 Прав си Дерменджиев

    7 3 Отговор
    Не денков е една жалка кукла на конци на задкулисието в България! Ще разрушат всичко добро, което сте направили и им пречи да лъжат и крадат народа! Ще си направят нови закони обслужващщи задкулисието! Ще продават България, ще лъжат и крадат! Докато този народ се държи като овца, винаги мафията ще си има държава, а народа, ще е лъган, беден и обран! И това ще продължи, докато поумнее българина, спре да вярва на лъжи и почне да търси истината!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Марков

    2 3 Отговор

    До коментар #10 от "Доротея":

    Дайте възможност на Костадинов... Г-жо Доротея, ти на кой свят живееш? Кой ще даде на Костадинов да управлява? Козяк, ПП, ГЕРБ, ДПС? Няма такова нещо. Просто на следващите избори, ако сега управляващите ги разрешат, не трябва да се ходи за гъби, а до урните. И въпреки фалшификациите, ще се постигне прелом.
  • 30 хххх

    2 3 Отговор
    Демержиев такъв хаос остави в мвр, че не знам как 10 години след това ще се оправи.
  • 31 Премиерът Денков се командва от?

    3 1 Отговор
    Външни фактори , не трябва да му се обръща никакво внимание!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол