Last news in Fakti

4 Август, 2023 10:10 2 145 28

Бившият министър на енергетиката в кабинета "Донев" Росен Христов ще съди премиера Денков

  • росен христов-
  • договор с боташ-
  • николай денков

Договорите за доставка на енергийни ресурси имат стандартни клаузи за неустойки. Така системата се предпазва от псевдополитици, академици и всякакви други хора,които нищо не разбират от енергетика, заяви Христов

Бившият министър на енергетиката в кабинета "Донев" Росен Христов ще съди премиера Денков - 1

"Пълна демагогия и клевета. Още вчера говорих с моя адвокат и в най-кратки срокове завеждам дело срещу академик Денков”. Това заяви в студиото на Нова телевизия бившият министър на енергетиката в кабинета "Донев" Росен Христов в отговор на критиките на премиера Николай Денков за неизгодните договори с за внос на газ с турската компания „Боташ”.

"Договорът, за който беше казано, че е неизгоден за България, че нямаме достъп и равнопоставеност – абсолютно не отговаря на истината. Той е от изключително стратегическо и икономическо значение за страната. при подписването му бяхме поздравени от всичките ни евроатлантически партньори. Договорът с "Боташ" дава достъп до инфраструктура, терминали и газопреносна мрежа, за да можем да доставяме синьо гориво. Алтернативи на този договор няма”, подчерта Христов.

„Терминалът в Гърция е претоварен. За тази година успяхме да се преборим едва за три слота. Няма друга алтернатива на руския газ, освен терминалите в Турция. Увеличихме резервирания капацитет на България в гръцкия терминал, където имаме съсобственост – от половин на един милиард. България при работеща икономика консумира около 3,5 милиарда течен газ- 1 милиард е от Азербайджан, 1 идва от Гърция, а останалите количества - от „Боташ”. Този договор е важен и за Унгария, и за Сърбия", допълни той.

По думите му обвиненията от редовната власт са свързани с желанието за връщане на посредниците при покупката на газ, както било по време на управлението на Кирил Петков.

"Ако не използваме капацитета, разбира се, дължим пари. Договорите за доставка на енергийни ресурси – имат стандартни клаузи за неустойки. Така системата се предпазва от псевдополитици, академици и всякакви други хора,които нищо не разбират от енергетика", заяви Христов.

Той обясни и защо договорът е сключен за 13 години. "Всички договори са дългосрочни. България има нужда от дългосрочни договори за доставки, защото това дава енергийна сигурност и стабилност и най-ниски цени”, подчерта той.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 52 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кокорчо

    50 32 Отговор
    ВРЕМЕ Е НЯКОИ ДА ГО ОСЪДИ СТИГА Е РЪСИЛ МОЗАЦИ КАЗАНИ МУ ОТ КОЗЯК
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Абе

    30 35 Отговор
    Кога ще осъдиш Газпром бе рушляк?
  • 4 По-скоро

    33 23 Отговор
    я кажете колко комисионни прорахте покрай този договор.
  • 5 пери

    35 26 Отговор
    Този е такова политическо недоразумение. Изобщо не знаеше какво му се случва, когато се упражняваше като министър.

    Коментиран от #9

  • 6 SSабрутев

    24 12 Отговор
    Ще съди? Когато прокуратурата и съда са вече наши!

    Коментиран от #7

  • 7 И кой

    13 7 Отговор

    До коментар #6 от "SSабрутев":

    съд е твоя ,че да знаем!?
  • 8 Този Росен говори ....за....

    28 18 Отговор
    "Псевдо- политици", а той от името на какъв е сключил договор за 13 години ,
    нормално ли е едно временно правителство,
    да блокира цените на синьото горива за толкова дълъг срок???
    Никой не маже да задължи България , да сключи договори за такъв дълъг срок , като 13 години!
    Виждаме, че цената на газа е променлива величина и само такива, като този Росен я правят скъпа!
    Защо не изложи тук цената на договора за 3-5 - 8- или 13 години , това не трябва да е секретна информация!
    За да видим какво печелим ,от тези толкова дълго-траещи договори!
    А говори" врели не кипели", как щял да задоволи доставките на газ, глупости...???
    Газ в момента има , и горят милиони кубици газ в атмосферата, всеки ден, защото няма пазар,
    инвестират се милиарди в алтернативни енергийни източници , почти в цял свят ,всеки божи ден!
    тенденцията е нуждите, от газ и петрол да бъда сведени до минимум в близките 4-5 години???
    Ами ако този газ, въобще не ни е нужен след 3-4 - пет години ,той ли ще го плаща???
  • 9 Оракула от Делфи

    17 9 Отговор

    До коментар #5 от "пери":

    Такива въпросителни ,като този Росен , са им необходими ,на Президентството ,и Парламента ,
    за да измият ръцете ,от време на време!
    Прилича ужасно много , този Росен ,на министър Нанков , овчарчето на "Чекмеджето"!
    Всеки голям Чобан, си има кучета от порода, "боди- коли"!
    Разликата е само, че кучето " боди-коли" ,го прави с вроден рефлекс,
    а човека за много пари под диктата на мафията!
  • 10 Тома

    10 1 Отговор
    По добре катамарана да си вози бабичките на морето
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Справедлив

    12 7 Отговор
    А, какво да му съдиш на този бе драги ,я не се коркай то не виждаш ли ,че то го убил ГОСПОД хич не се занимавай с него той вече пътува!!! 5273
  • 13 Мъдурко

    17 14 Отговор
    Тоя крадлив мушмул да внимава той да не се изправи пред съда, че толкова тиня и комисионни има около него, че автоматично да му търсят килия с южно изложение!
  • 14 Нямаме съмнение

    22 10 Отговор
    Малкото чорапче пак е намерило начин да се наведе на руснаците
  • 15 АУУУУУ

    23 6 Отговор
    ТИ ПО-ДОБРЕ СИ ПОТЪРСИ ДОБЪР АДВОКАТ..... И ТВОЕТО ВРЕМЕ ИДВА........ ТЕПЪРВА ЗАПОЧВАТ СЛЕДСТВИЯТА ЗА МИНИСТЕРСТВАНЕТО ТИ 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 16 Целият

    21 6 Отговор
    омазан до ушите където е бил - и от Москва го изритаха италианците за мушенгиите му , и от Нидерландия........ А за врътките в служебното , свят да ти се завие ! Щял да съди Денков ?
  • 17 Капитан Катамаран

    15 6 Отговор
    каквито и да ги приказва здраво е оцапал гащите. Газпромското мекере загроби България.

    Коментиран от #20

  • 18 Бамбука

    9 5 Отговор
    Бившия явно е ясновидец и зная какво ще стане през следващите 13 години. Ако не стане, той ще е отпрашил с катамарана и иди го търси някъде в Африка. Само дето с половин уста спомена за неустойките, но в съда може да го попитат с цяла.
  • 19 хасан двата у....

    3 1 Отговор
    а не можеше ли просто да го набузи
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Политкоректен

    7 6 Отговор
    Хайде, хайде... Видяхме как Кирчо и Кокорчо прецакаха цялата енергетика и ръсеха глупости, как сме щели да получаваме кораби с газ от не знам си къде. После паднаха от власт и зарязаха на служебното правителство есента да се оправя. Пък сега квичат защо сме тръгнали спешно да подписваме договори с Гърция и Турция? Ами защото яйцето беше опряло в дупето и нямаше други варианти, затова! Пък сега, като дойдоха пак на власт и ги е яд, че техните хора не са взели кинтите. Нали после есента пак ще паднете и пак ново служебно правителство ще трябва да ви оправя глупостите?
  • 23 Макробиолог

    5 5 Отговор
    Според Денков трябва да можем като купим газ от турския терминал,да го доставяме до турски потребители.....т.е.търсят под вола теле,защото комисионните от посредниците на Петков са тлъсти.
  • 24 Псевдоним

    1 5 Отговор
    Браво, да го съди!
  • 25 Демократ

    1 4 Отговор
    Браво на росен
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Хммм

    1 0 Отговор
    И как ще стане това?? Първо нямаме съд. Второ -- той нищо лично срещу теб специално не е казал... каза за проблеми в министерство на енергетиката.
  • 28 кална вена

    0 0 Отговор
    тези са вредни в момента и тепърва ще излизат все повече и повече злоупотреби, хора спрете да ги идеологизирате в себе си, те не са такива каквито ви се иска. още с първите 2 месеца от управлението им се видя , че не струват, само бутат хората по медийте, които и без това чакат само сензации и ни манипулират, а от доло си действат. не могфа да ви разбера толкова информация изтече, а вие продължавате да им вярвате, такова обяздване...особенно с темата война. В момента нещата са отвратителни. Тва за мен са новите шарлатани. В момента се бетонират!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове