Last news in Fakti

4 Август, 2023 10:25 3 654 99

Президентът оспорва прекратяване на концесията на Лукойл за терминал "Росенец" пред Конституционния съд

  • президент-
  • концесия росенец-
  • кс

Решенията в областта на енергетиката винаги трябва да почиват върху необходимостта от надеждност и непрекъсваемост на доставките на суровини и на гарантирането на достъпни цени , смята Радев

Президентът оспорва прекратяване на концесията на Лукойл за терминал "Росенец" пред Конституционния съд - 1

Президентът сезира Конституционния съд за прибързаното прекратяване на концесията на терминал „Росенец“, съобщават от „Дондуков" 2, информира Нова телевизия.

„Решенията в областта на енергетиката винаги трябва да почиват върху необходимостта от надеждност и непрекъсваемост на доставките на суровини и на гарантирането на достъпни цени за гражданите и индустрията. Цената за прибързаните и необмислени решения се плаща винаги от джобовете на принудените да понасят последствията им", заяви Радев.

„Начинът на скорострелното приемане на законови изменения, с които се прекратява концесията на пристанищния терминал „Росенец“, не само противоречи на основополагащия за Конституцията ни принцип на правова държава, но е и пример за безотговорно отношение към държавата и гражданите. При възприемането на този радикален подход не са съобразени нито интересите на потребителите и рисковете за повишаване на цените на горива и стоки, нито потенциалните заплахи за хиляди заети в нефтохимическия комбинат, нито възможните съдебни искове срещу България. Конституционните пороци на този закон и сериозните рискове, пред които той изправя българските граждани, са достатъчни основания за президента Радев да сезира Конституционния съд с искане за установяване на противоконституционност на законовите изменения", допълват от президентската институция.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 69 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    80 80 Отговор
    Руската слуга Радев стана нагъл в защитата на руските интереси в БГ

    Коментиран от #10, #14

  • 2 Българин

    62 33 Отговор
    Най-лесно му е да остави мъпетите на собствената им простотия и те да се сгромолясат грандиозна но цената ще я плати обикновеният българин.
  • 3 явер

    76 77 Отговор
    Какви граждани защитава този идиот, защитаваш Русия. Колко е смешен, няма по-голям позор за един държавник да служи и защитава интересите на друга държава. СРАМ БЪЛГАРИЙО!

    Коментиран от #20

  • 4 Тук е България

    69 73 Отговор
    Радев върви си в Русия, остави ни тука нас Българите на мира.

    Коментиран от #9

  • 5 ха ха ха аха ха

    61 59 Отговор
    И тази копейка заблестя с пълна сила.
  • 6 Оги

    53 36 Отговор
    Вече имаше много случаи, когато решения на големите юридически капацитети от пп бяха отменяни от съда. Да припомним само отстраняването на шефка на КЕВР Иван Иванов, което се оказа противозаконно, а да не говорим за отстраняването на шефа на БЕХ, което се оказа дори противоконституционно. Както Асенчо казва, законно, незаконно, все тая. Аска, тук не е диктатура, маминото финансистче. С този ход Радев отново им го втъкна. Браво!
  • 7 Валката

    45 53 Отговор
    Gнусен съветски българин
  • 8 АУУУУУ

    52 60 Отговор
    РУСКА ПОДЛОГА.....ТОЗИ ПЪТ НЯМА ДА УСПЕЕШ🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Поправка

    47 26 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    Руските интереси исторически и стратегически често са съвпадали с българските такива
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Дон Кихот

    25 34 Отговор
    Тоа бил много .розд!
  • 14 Тоя па

    58 36 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    Сигурно ще ти е по-изгодно да ти внасят американски петрол през някой порт в Гърция и да ти продават бензина на 3.50 както в Хърватия? Само и само да не си "руски слуга"?!? Американците, впрочем, имат повече опит със слуги, че и с роби. И макар да са премахнали формално робството в страната си, се опитват да поробят целия свят. Както се казва - вълкът си мени козината, но не и нрава.
    Радев е безкрайно прав - не може да се вземат от вчера за днес толкова важни решения от стратегическо значение. Ако не беше започнала войната в Украйна, щяхме да си купуваме руския петрол през Росенец и никой нямаше да прави драми от това. Ама докато американците продължават да си купуват от руснаците ядрено гориво въпреки всичките пакети от санкции, които сами инициират, ние се правим на по-католици от Папата.
    Зад решението за Росенец стоят изцяло икономически интереси на някои търговци и държави, които до момента не са имали възможност да избутат руските доставчици от там. Защото руснаците продаваха много и евтино. Сега ни очаква малко, но скъпо.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 провинциалист

    40 20 Отговор
    Само по себе си, "надеждност и непрекъсваемост на доставките на суровини на достъпни цени" е аргумент, а голословието, че защитава руски интереси - пропаганда. Противниците на Радев могат да сменят тона и да говорят с аргументи, защото така само му наливат вода в мелницата.

    Коментиран от #35

  • 17 г-н Президент Радев,....

    37 42 Отговор
    Никога не е късно, да станеш за резил ,на цялата Европейска Общност, и цял свят,
    ЕО която ти плаща твоята заплата, легално чрез кохезеонните фондове ,и милиарди субсидии
    всяка година ,
    те гледа в момента с широко отворени очи!
    Не раздавай активите на България на група Руски олигарси ,все едно ти е бащиния!
    Те са и мои!!!
    Долу ръцете , от Българската собственост!
    Аз съм !

    Получаващ субсидии българин!

    Коментиран от #21

  • 18 Браво, Радев!

    41 22 Отговор
    Ето, че Президентът си влезе в ролята на коректив!

    На ход е Конституционният съд.

    Невежеството на порочната коалиция "сглобка" ще я удари като бумеранг.

    И още - засега връщането на цените на горивата с един лев нагоре се отлага.
  • 19 Той оспорва

    24 25 Отговор
    Всяко решение против Русия

    Коментиран от #26

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Някой

    45 10 Отговор

    До коментар #17 от "г-н Президент Радев,....":

    Гледай сега. Пиша бавно, че да разбереш.
    Концесията не е даване на български актив на някого. Това е двустранен договор- едната страна дава правото на другата страна да оперира с актива, като за това заплаща концесионна такса. Не приидобив собственост, а само правото да експлоатира актива. Никой не отнема нищо от държавата.
    Отделно, контролът върху актива и това как той се стопанисва и есплоатира, си остава вменен на държавата. Има си клаузи в договора, кога, при какви условия и как може да бъде прекратен.
    Това, че държавата не си изпълнява (а може и да си изпълнява - нямам информация) задълженията по упражняване на контрол, не е проблем на концесионера.
    Като ще спираме концесии на една фирма, защо да не спрем и концесиите към други фирми? Концесията за добив на злато? Концесиата на американските ТЕЦ-ове? При все, че споменатите са сключени при много неизгодни за държавата условия.

    Коментиран от #40

  • 22 Общество

    25 34 Отговор
    Радев е позор и предател
  • 23 пРезидентът на Решетников!

    25 32 Отговор
    Заработва си парите от Лукойл!
  • 24 Ха ха ха

    18 29 Отговор
    Нормално е един московскозависим да оспорва ......

    Коментиран от #38

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Да си кажем истината

    30 15 Отговор

    До коментар #19 от "Той оспорва":

    тя не е срамна като лъжата! Президента оспорва всяко решение на националните предатели на България ПП, ДБ, ГЕРБ и ДПС, което е спуснато от посолството, срещу България!

    Коментиран от #42

  • 27 Тъй де

    13 26 Отговор
    Все пак е мацковский резидент , какво друго да прави освен да ги защитава ?
  • 28 ИМПИЙЧМЪНТ !

    10 25 Отговор
    Няма друг толкова умен 33см под вратът
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Иван

    14 28 Отговор
    Абе ние си го избрахме и ще му търпим глупостите докато му свърши мандата. С всички сили защитава руските интереси , без да се интересува какво е добро за България. Със сигурност си е бил дългосрочен руски проект, съвместно с БСП.

    Коментиран от #39

  • 31 БСП на Бунището

    10 27 Отговор
    Неоспорим факт е,че 26 офицери и агенти на зловещата ДС на БКП и респективно на Руските тайни служби издигат пРезидента Радев за втори мандат....Какво по- различно да очакваме от Заложника ...???Вече се е превърнал в Съучастник на руския Военнопрестъпник Путин....Натовски генерал,а???Я бегай от тука..
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Пацо

    10 27 Отговор
    Фатмака взима процент от това с което ни крадат Лукойл

    Коментиран от #47

  • 34 Хммм

    9 20 Отговор
    Че работа ли му е на Зеления путлеров чорап това?

    Коментиран от #41

  • 35 Ами

    5 20 Отговор

    До коментар #16 от "провинциалист":

    не е аргумент. Кое навежда на извода, че ако Росенец си е български и се прекрати контрабандата на Лукойл, цените ще са други? Ако всичко, както Лукойл твърди, е честно ипочтено, цените трябва да са си същите. Само че цените не ги определя Лукойл, а Литаско - рашисткото прокси на входа ина изхода на завода.
  • 36 Всичкото е игри

    28 4 Отговор
    На Делян Пеевски Асен Василев и Кирил Петков. Особенно на последните двама. Много добре братя българи си спомняте, докъде скочиха цените на газ бензин и дизел - с едно левче когато промяната ни управляваше и мотива им беше , че по този начин , ще накажат Русия..... да но по този начин наказаха българския народ да им плаща дивотиите.
    Радев е прав ! Всичко е геополитика, но икономиката и хората са най важни и затова трябва да се вземат най правилните решения за тях. .А на василев и Петков не им пука ...важното е да печелят приблежените и нашите хора.

    Коментиран от #37

  • 37 Хмммм

    1 13 Отговор

    До коментар #36 от "Всичкото е игри":

    Хайде бе!
  • 38 Някой

    28 2 Отговор

    До коментар #24 от "Ха ха ха":

    Интересно съждение. А до сега не съм чул някой дори да предлага да прекрати концесиите на канадски и американски фирми из българия... И ако това все пак стане, всеки който се усъмни в законността на това действие и поиска преосмисляне, ще бъде ли заклеймен като "американозависим"?
    Дали ви идва наум, че български политик може и да действа в полза на държавата, а не само в полза на чужди държави? Не? Лошо за вас...

    Коментиран от #96

  • 39 Някой

    25 2 Отговор

    До коментар #30 от "Иван":

    Хйде, като толкова си наясно, кажи какви са българските интереси. Щом смяташ, че Радев защитава руските, кажи ти какви са българските интереси.

    Коментиран от #46

  • 40 Полемиката дава време за отдих...

    18 1 Отговор

    До коментар #21 от "Някой":

    но актива отдаден на концесия под договор , печели доста пари ,също
    Нямам нищо на против Всички чужди фирми ,които имат концесия за добив на благородни метали,
    да си съберат багажа и в къщи!

    Коментиран от #45

  • 41 На чорапите

    22 4 Отговор

    До коментар #34 от "Хммм":

    работата е да се носят на краката! На Президента, да брани българските национални интереси, като Радев, от националните предатели на България Пп, ДБ, ГЕРБ и ДПС!

    Коментиран от #49

  • 42 Е не всяко,

    13 2 Отговор

    До коментар #26 от "Да си кажем истината":

    но поне това!

    Толкова е противоконституционно, вредно за българите, неграмотно и срамно!
  • 43 Ами Челопечене

    24 3 Отговор
    Ами златото което е дадено на концесия на братята канадци !!!
    Хайде да коментираме това. Да спрем тази престъпна концесия, какво ще кажете.
    Ами после ..какво ще кажат посолствата и накрая посолството !!!
  • 44 Малко логика

    24 3 Отговор
    Президентът е длъжен да проверява това, което подписва. Ако му се струва незаконно, е длъжен да поиска мнението на съда. Така че всичко е наред, човекът си върши работата.
  • 45 Някой

    16 1 Отговор

    До коментар #40 от "Полемиката дава време за отдих...":

    Аз също нямам против, но тези фирми нещо не искат да си тръгват. Пък и никой не ги заплашва с развала на концесия.
    Иначе, да. Иеята на концесионера е да печели. Така е по цял свят. Държавата делегира стопанисването и управлението на актива на концесионер. Който пък си плаща договорената такса, изпълнява поетите ангажименти, и гледа да печели колкото е възможно повече. Да не би концесионерите от ЕС, САЩ и т.н. да са алтруисти, които искат само да дават на държавата пари и да се грижат за актива, но печалба да не търсят?
  • 46 факуса

    11 4 Отговор

    До коментар #39 от "Някой":

    ами най малкото няма да плащаме неустойка за договора,щот сме най бедната държава,това достатъчно ли ти е,ако искаш плати ти неустойката

    Коментиран от #61

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Хммм

    4 16 Отговор
    На рашисткиятроляк им трябва половин ден, за да се включат в темата. Нещо бройката ще да е намаляла :)
  • 49 Ма този

    3 14 Отговор

    До коментар #41 от "На чорапите":

    си го е сложил на главата и краде ли краде в рашистки интерес.

    Коментиран от #50

  • 50 Кой от всичките национални предатели

    15 7 Отговор

    До коментар #49 от "Ма този":

    кирил петков ли, асен василев ли, христо иванов ли, бойко борисов ли, атанас атанасов ли? Кой от всичките национални предатели от лъжци и крадци на България?

    Коментиран от #57

  • 51 Селянин

    9 18 Отговор
    Единственото решение от сега на татък е инпийчман на Радев.

    Коментиран от #52

  • 52 Мп1234

    18 6 Отговор

    До коментар #51 от "Селянин":

    Умен селянино като затворим рафинерията ще внасяме с цистерни горива от Турция и Гърция и Тупак ще подкараш каручката добре че имаме поне президента.

    Коментиран от #56

  • 53 Я па тоА

    6 11 Отговор
    Ще махнем и Моча, няма да се притесняваш😂😂
  • 54 ....

    8 17 Отговор
    Резидента да поведе живата верига...която да пази колхозкият анклав.....предател е тоя човек
  • 55 911

    2 8 Отговор
    Тотално изтрещя 😂😂😂
  • 56 Копейки

    4 9 Отговор

    До коментар #52 от "Мп1234":

    Стига бе🤔 Тази с газта дойде ли или още я чакаме🙄. Халтурджии мамини...Съществувате благодарение на приказките за дядо Торбалан с които плашите неграмотният си електорат🤮...

    Коментиран от #62

  • 57 Как кой?

    8 14 Отговор

    До коментар #50 от "Кой от всичките национални предатели":

    Има само един назначен предател от Решетников и ГРУ.

    Коментиран от #59

  • 58 реру

    11 15 Отговор
    "Президентът оспорва прекратяване на концесията на Лукойл..."


    След като предпочита да е търговски представител на чуждо търговско дружеството. Явно му идва отвътре...

    Коментиран от #60

  • 59 Е как ще е един

    15 7 Отговор

    До коментар #57 от "Как кой?":

    Аз в записте поне двама чух! МАй им викаха на бок луците киро и асен! А ежедневно гледам някой глупак да се гърчи жалко в лъжите им! :)))

    Коментиран от #65

  • 60 Преди да се гърчиш жалко в

    15 10 Отговор

    До коментар #58 от "реру":

    манипулативно драскане и ние прочетохме написаното! Изглежда жалко да гледаш как обслужвате национални предатели на България като ПП, ДБ, ГЕРБ и ДПС!

    Коментиран от #64

  • 61 Някой

    14 7 Отговор

    До коментар #46 от "факуса":

    Никой не го интересува дали другата страна е бедна или фалирала. Има неизпълнение на договор и неустойки. Като последните може да се решат от международен арбитражен съд. А такива съдилища обикновено налагат големи неустойки на държавите.
    Пример може да ти бъде решението на трибунала за реакотирите на АЕЦ Белене. Тогава руската страна ни осъди за неизпълненеи на договора. Бяха присъдени големи неустойки, които трябваше да платим. Но Русия тогава се смили над нас и се задоволи само с договорената цена на реакторите.
    Така че, има си договори. Четат се и се изпълняват. Ако ли не, виновната страна плаща.
  • 62 Дойде

    7 11 Отговор

    До коментар #56 от "Копейки":

    Хората се гряха на "евтината демократична газ" и им беше едно убаво и хладничко!
  • 63 Иван

    8 12 Отговор
    Тоя така наречен президент, защитава Лукойл. Интересно защо.
  • 64 Аха

    7 10 Отговор

    До коментар #60 от "Преди да се гърчиш жалко в":

    появи се гърчещия и лазещия рашисткитрол.

    Коментиран от #67, #69, #70, #71, #72, #73, #74, #75, #76, #77, #78, #79, #80, #81, #82, #83, #86, #87, #88, #89, #90

  • 65 Записите

    2 7 Отговор

    До коментар #59 от "Е как ще е един":

    на ДС агентите и ГРУ?

    Коментиран от #66, #68

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Е как ще е един

    13 7 Отговор

    До коментар #65 от "Записите":

    В записите чухме и лъжеца кирил петков и крадеца асен василев да продават България на посолствата! Виждаме и ежедневно лазещите и гърчещи се в лъжите и глупостите на националните предатели на България ПП, ДБ, ГЕРБ и ДПС!

    Коментиран от #84

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Записите на ДС агентите и ГРУ?

    4 4 Отговор

    До коментар #68 от "Е как ще е един":

    Да не мислиш, че Гела ги е направил? А да не мислиш, че не са изфабрикувани?

    Коментиран от #85

  • 85 А на кой му дреме

    8 4 Отговор

    До коментар #84 от "Записите на ДС агентите и ГРУ?":

    кой ги е направил! Важното е как ни продават киро лъжеца и асен крадеца! Това е държавна измяна и национално предателство!

    Коментиран от #99

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 Не бе

    6 3 Отговор

    До коментар #64 от "Аха":

    Платеният отпадък на националните предатели на България Пп, ДБ и ГЕРБ, денонощно се гърчи в лъжите и глупостите им! Все са си тук да лазят и да се гърчат!

    Жалко и гнусно е да пазиш платени коментари и да триеш истината! Човек мразещ истината, е нищо! Медия триеша истината, е жалка!
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Марин Златев

    8 3 Отговор
    Единственият смислен политик отново проявява разум.
  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 ЕЙ КЕЛЕМЕТА

    5 2 Отговор
    ТОЧНО ТАКА ГОСИН ПРЕЗИДЕНТ! БОЙ ПО ЩАТИТЕ И ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКАТА ПАПЛАЧ!
  • 95 УЙКО -КАЛЕКО

    3 0 Отговор
    И аз мисля,че това е прибързано решение.Според мен трябваше първо да се прегледа договора подписан при продажбата на рафинерията,Какви неустойки са предвидени при негово нарушаване на коя и да е от двете страни. В рафинерията(9000 дк.) и пристанището (1000дк.)държавна собственост са земята акваторията и кейовете.Цялата инфрастуктора и съоръженията за преработка на нефта разтоварването му и товаренето на готовата продукция и съхранението им,са собственост на ЛУКОЙЛ РУСИЯ.За военна база РОСНЕЦ не става защото е малко и плитко.От ЛУКОЙЛ се опитаха да го направят по дълбоко ,но не стана защото дъното е скалисто и много твърдо.Има някакъв нездрав интерес към тази концесия защото досега пристанищните такси ги прибираше държавата (около 100 000 000 годишно)
  • 96 България

    2 0 Отговор

    До коментар #38 от "Някой":

    се пише с главна буква!!!!!!!
  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 Най-често

    1 0 Отговор

    До коментар #85 от "А на кой му дреме":

    Та даже на 100% българските интереси да съвпадали с БЪЛГАРСКИТЕ интереси, а не с руските, американските, турските евро -либералните, английските или подобни!!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове