Last news in Fakti

7 Август, 2023 13:43 1 739 54

Депутатите спорят що е то интимна връзка

  • домашно насилие-
  • интимно съжителство-
  • депутати

Законопроектът е внесен за разглеждане в парламента в отговор на нападението над 18-годишна жена с макетно ножче в Стара Загора

Депутатите се скараха по време на разглеждането на първо гласуване на Закон за изменение и допълнение на Закона за защита на домашното насилие. Вносители са Кирил Петков, Бойко Борисов, Делян Пеевски и група народни представители.

Народните представители от ПП/ДБ, ГЕРБ/СДС и ДПС предлагат насилието между партньори в "интимна връзка" да се смята за домашно насилие, припомня news.bg. Законопроектът е внесен за разглеждане в парламента в отговор на нападението над 18-годишна жена с макетно ножче в Стара Загора, за което е обвинен бившият ѝ приятел. Сега жертвите на насилие, които нямат сключен брак с насилника си и не живеят на семейни начала с него, нямат право на специална защита. Техните случаи не се разглеждат от Закона за защита от домашното насилие. Определението за "интимна връзка", записано в законопроекта е следното: доброволен относително траен съюз между две лица, който възниква и съществува като физическо състояние, без да е необходимо спазването на правно регулирана процедура и независимо дали лицата споделят едно домакинство, като водещ елемент е строго личният характер на техните отношения. Целта е да се даде още по-голяма защита на по-голям кръг лица.

В контекста на дебатите Цветан Предов от "Има такъв народ" запита депутатите какво имат предвид под понятието "интимна връзка" и настоя терминът "фактическо съпружеско съжителство" да не отпада от законопроекта за изменение и допълнение на Закона за защита на домашното насилие.

Независимият депутат Радостин Василев заяви, че коалицията в парламента е жертва на домашно насилие в своята интимна връзка. "Вчера станаха 60 дни от тази коалиция и понеже те са жертва на домашно насилие в тази интимна връзка, вече могат да обосноват след 60 дни какво се случва. Човекът, който ги такова, с 200 излезна от залата, от другата страна го няма другия човек и предлагам да предложите вие да бъдат повече от две лица, защото две лица в момента се справят с едно лице", заяде се Радостин Василев.

Той запита Кирил Петков защо е отишъл на протеста в подкрепа на момичето, обезобразено с макетно ножче в Стара Загора? Защо не протестирахте момичето, което е пострадало от Данаил Александров, а вместо това пазите имунитета на Бойко Борисов, запита Василев.

Той обвини Кирил Петков прокарва идеите на ЛГБТ-хората с цел политическото си оцеляване.

Радостин Василев призова Кирил Петков да излезе на трибуната на Народното събрание и да обясни понятието "интимна връзка".

Председателят на парламентарната група на БСП за България Георги Свиленски призова лидера на ГЕРБ и настоящ Бойко Борисов да излезе на трибуната на Народното събрание и да обясни какво представлява терминът "интимна връзка".

Борислав Гуцанов от БСП изтъкна, че интимната коалиция е събрала народните представители на извънредно заседание на парламента. Иван Ченчев пък посочи, че ако двама души не са били заедно 60 дни, не може да се говори за интимна връзка.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова също не пропусна да се изкаже по темата за домашното насилие от трибуната на Народното събрание. Разговорът стана твърде интимен и личен, но проблемът е голям, системен и обхватен. Обществото е болно и липсата на справедливост, посочи Нинова. Още по-голямо внимание заслужава насилието между деца, насилието между съседи и насилието между шофьори по булевардите, отчете тя.

Нинова изтъкна, че протестите избухнали в страната поради липсата на справедливост и поради липсата на синхрон между изпълнителната, законодателната и съдебната власт. 400 шева не се смятат за лека телесна повреда, посочи тя и добави, че протестът бил овладян и политически употребен. "Всички искаме нито една повече и нито едно живо същество да не бъде подлагано на изтезания и мъчения, но искаме Истанбулска конвенция", възмутена е Нинова.

Това, което видя БСП в понятието "интимна връзка", е вик на юридическа неграмотност и политически страх. Нинова призова бившия вътрешен министър и настоящ депутат от ПП/ДБ Бойко Рашков да вкара малко разум и акъл на вносителите за термина "интимна връзка" като част от промените в Закона за защита от домашното насилие. Никаква борба с домашното насилие няма, а е поредната промяна, която се прави в закона, разкритикуваха левите.

"Това е първият официален законодателен пробив за въвеждане и узаконяване на еднополовите връзки и бракове. Това е първия акт, който се прави, за да се заобиколи Конституцията и Семейният кодекс", каза още Нинова.

Тя е възмутена как политиците вносители на законопроекта са политически пердета, които унищожават човешките съдби за политически и други цели.

Отговорът на вносителите на промените в законопроекта не закъсня. Бившият премиер и настоящ съпредседател на ПП/ДБ Кирил Петков заяви, че обществото е дало ясна заявка "нито една повече". Днешният дебат в пленарна зала на Народното събрание показва колко просташки се мисли по проблема за домашното насилие. ПП/ДБ застават твърдо зад промените и ще отстояват желанието на обществото да няма нито едно момиче повече като Дебора, категоричен бе Кирил Петков.

Тошко Йорданов от ИТН отсече с вулгарен език, че на една група политически проститутки им липсва сериен убиец, за да минат промените в Закона за домашното насилие.

Адвокат Петър Петров от парламентарната група на "Възраждане" заяви, че вносителите искат да дадат защита на двойките, които имат връзка, която не е прераснала във "фактическо съпружеско съжителство". Техните взаимоотношения трябва да получат правна квалификация, която да позволи, че са в един етап, който предхожда фактическото съпружеско съжителство. Редно е да се направят предложения между първо и второ гласуване, където в параграф 1 от законопроекта да се направят промени и думите "фактическо съпружеско съжителство", да се добави определение, което да посочи ясно, че двамата партньори от различен пол са на такъв етап, който предхожда последващо "фактическото съпружеско съжителство".

"Възраждане" настояха за срок от 21 дни за предложения между първо и второ четене в ЗИД на Закона за защита от домашното насилие. Формацията на Костадин Костадинов смята, че понятието "интимна връзка" има нужда от корекция.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мухаха

    42 4 Отговор
    Киро и парапетка мустакова трябва да обяснят
  • 2 1551

    42 1 Отговор
    Вместо да са на топло,применят закони.Няма такава пародия
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Мъдрец

    31 4 Отговор
    Каквото им кажат от посолството това е вярното
  • 6 Кокорчо 🌈🌈🌈

    32 2 Отговор
    Аз и Бойко Борисов сме в интимна връзка само да не разбере Спецов

    Коментиран от #13

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 интимна връзка е:

    34 0 Отговор
    взаимоотношенията между ППДБ и посолствоТО
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Псевдоним

    16 0 Отговор

    До коментар #7 от "Реалист":

    Те точно това искат да формулират, но от политкоректност се омотаха като пиле в кълчища :)
  • 11 некоалицията е ДИБИДЮС ИНТИМНА ВРЪЗКА

    15 2 Отговор
    ТАМАН СА ЗА ЗАТВОРА И ПОСЛЕ ЗА ХРАНА НА МЕЧКИТЕ В СИБИР ! БОКЛУЦИ НИЕДНИ!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Тролеи,

    10 0 Отговор

    До коментар #6 от "Кокорчо 🌈🌈🌈":

    Минало му е времето за интимни връзки.
  • 14 Баце ЕООД

    19 1 Отговор
    Личните отношения ли ни уреждат вече? Демокрация!

    Коментиран от #20

  • 15 Бай Иван

    20 0 Отговор
    Уличното правосъдие ,не е правосъдие. Аз имам ли отворена интимна връзка след, като си пиша любовни стихове с няколко девойки и те ми връщат сърчица, ама не ги познавам? А имам ли интимна връзка с една дето вчера се оправихме след случайна среща, ама не и знам името.Нямаше време да питам, а и лична карта не показа. Имам един приятел от повече от 50 години, който знае всичко за мен и аз за него, та се питам дали пък с него нямам изключително трайна интимна връзка още от детските години? А тя може ли да се приеме като интимна връзка отговаряща на Истанбулската конвенция.
  • 16 КИРО БОКО И РИСТО

    19 0 Отговор
    СА ПАРЦАЛИ НА ПОСОЛСТВОТО!
  • 17 Лена

    15 0 Отговор
    Няма ли да обясни? Тя знае най-добре!
  • 18 Идеалист

    4 1 Отговор

    До коментар #7 от "Реалист":

    Интимната връзка е емоционално обвързване без брак.
  • 19 ХА ХА ХА

    28 2 Отговор
    АБЕ ДА СИ ГО КАЖЕМ НАПРАВО ! ИНТИМНА ВРЪЗКА Е КОАЛИЦИЯТА МЕЖДУ ГЕРБ И ПП - ДБ !

    Коментиран от #22

  • 20 Не,

    1 9 Отговор

    До коментар #14 от "Баце ЕООД":

    По-скоро ви уреждат защитата от насилие, понеже сте дебили.
  • 21 Гласове от зайчарника в Банкя

    27 2 Отговор
    Пак да попитаме, ако Бацо плесне един шамар на Кирчо, защото са в интимна връзка, това домашно надилие ли се води или коалицинно?
  • 22 нправилно го тълкуваш

    3 4 Отговор

    До коментар #19 от "ХА ХА ХА":

    Това е политическа връзка.

    Коментиран от #28

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Оги

    7 1 Отговор
    Да излязат пред парламента да попитат, мисля ще има достатъчно мъжаги да им демонстрират нагледно на самите тях.
  • 25 Хммм

    20 1 Отговор
    Ако нямат коалиционно споразумение и само тайно се любят и гласуват заедно , това ще се води ли интимна връзка.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 нннн

    26 0 Отговор
    Всяко насилие трябва да се регистрира и наказва. Няма никакво значение има ли връзка, каква е, или няма. Дали някой ще бие и реже някого у дома, на улицата или в гората - все тая. Защо търсите под вола теле, г-да депутати.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    18 0 Отговор
    Те не са политици,
    а най-обикновени.
    ПОЛИ/ТУТКИ
  • 30 ТаУмВзе

    7 0 Отговор
    Интимна връзка е туй - онуй, с й или без й! 😀😀😀😀
  • 31 Те трябва да го знаят най добре, това е

    13 0 Отговор
    Точно като връзката им с посолствата на господарите им
  • 32 Механик

    18 2 Отговор
    "Интимна връзка" е като при Киро и Лена. Също така както и при Асенка и Спецов.
    п.п.
    Абе, разбра ли се вече пола на бебето или ще чакаме да стана на 20, че да се самоопредели?
    А таткото, ясен ли е или още се пази в тайна?
    (иамам предвид бебето на Ленка. Асенка и Спецов няма как да имат бебе, въпреки че много желаят и полагат неимоверни усилия)
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 ПИЖО И ПЕНДА...

    1 3 Отговор
    ЦОНЧО И ТАСКО....
    И ТЕ ТАКА......
  • 35 Отчайва що е точно тези индивиди с

    12 1 Отговор
    Нулев морал да пишат закони, не ни очаква нищо добро
  • 36 Аман от отрепки вече

    9 1 Отговор
    Ей тези вече са за сибир при навални.Крайно времее да се възроди БЗНС "НИКОЛА ПЕТКОВ", сигурен съм че отрудения селски човек ще гласува за тази партия, пък и половината население ако не и повече има селски корени така че давайте. Омръзна ми да ги дишам тези.А Вие уважаеми трудови Българи? Само земеделски съюз ще изведе страната от това блато в което ни натикаха харвардите.Да не допускаме тези измамници да променят конституцията.Това е призив къв всички които се трудят и изкарват хляба на народа по честен начин.Крайно време е да се надигне този отруден народ.

    Коментиран от #44

  • 37 Старец

    13 0 Отговор
    То бива простотия но тези надскочиха всичко. Да си ходят по Канада и Европа и да се на появяват повече в България.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Шемет

    6 0 Отговор
    Е те откъде да знаят като при тях няма нормални!
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Ти си

    17 0 Отговор
    Отношенията между прос-титу-тка и клиент също ли са интимни отношения или работни такива - питам за един приятел за да знае по кодекса на труда ли ще го санкциониран или по наказателния кодекс ....

    Коментиран от #45

  • 43 ДяДо Ви КуРтИ От СеЛо ПиПерКоВо

    7 0 Отговор
    Интимна,връзка е когато един мъж си набута члена в най-интересното място на жената...
  • 44 Механик

    6 1 Отговор

    До коментар #36 от "Аман от отрепки вече":

    Аз не знам дали точно БЗНС "Н. Петков" ще ни оправи, ама мога със 100%-това гранция да заявя, че тия които са в момента на власт са вредни и пагубни за нашата Родина.
    Това са слуги на глобалистите и са ИНСТАЛИРАНИ тука, за да разрушат всичко човешко.
    Само до тук, престъпленията им са достатъчни за трибунал и наказателния звод.
  • 45 Мюмюн ага

    5 0 Отговор

    До коментар #42 от "Ти си":

    Бате не говори тай бате,аз мойто Айше ми е жена и я пускам да работи на магистралата.Хем има връзка с клиентите хем има връзка и с мен...
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Диамантената ръка

    5 0 Отговор
    Ясно, е.еш и на 59-я ден хвърляш и вземаш нова, нещо като на лизинг, ама за 60 дни...
  • 49 Мек Отело

    1 0 Отговор
    ми питайте асан и спеца бе, будали
  • 50 Кен Еф

    3 0 Отговор
    тези лейки само създават работа на следващите да им отменят глупостите, да връщат празници и паметници. Най-добре е да си взимат заплатите и да не правят нищо
  • 51 Тома

    4 0 Отговор
    Питайте бате бойко за интимната връзка понеже той я разбира много повече от всички.И това е случката в Симитли с кмета
  • 52 Българин

    5 0 Отговор
    Интимна връзка е на парапета.
  • 53 Гай Турий

    2 0 Отговор
    Домашното насилие не е само между мъж и жена. Ако насилникът третира своите родители, братя, сестри, деца, без да има сексуални отношения с тях по роднински причини, какво е това?! Недомислещите импотенти в настоящето НС отново мислят през смартфонови епизоди. Особено вносителите, лидерите на умственото безплодие и глупостта. Механичното увеличаване на наказанията няма до доведе до никакви промени. Без промяна в образованието от детските градини до университета, в културата в обществото, на улицата, в местоработата, няма да има промяна. Не може такива неща да се мислят под натиск на улица и да се решават на коляно.
  • 54 За протокола

    4 0 Отговор
    Тия депутати само се чудят с какво да си губят времето за да си взимат тлъстите заплати и да не вършат нищо съществено.
    Какво значение има дали двама са в интимна връзка и какво е това животно "домашно насилие". Шамарът си е шамар, юмруците също и няма значение дали този който ги раздава е в някаква връзка с бития или не.
    Подобни глупости само удължават и усложняват правораздаването и оставят вратички за протакане и осуетяване на осъждането.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове