Last news in Fakti

8 Август, 2023 10:31 2 076 55

Президентът на Европейското женско лоби: Вежди Рашидов не би трябвало изобщо да не бъде депутат

  • вежди рашидов-
  • извинение

1/3 от българските момичета между 18 и 29 години са били насилвани от настоящ или бивш партньор. Това е особено тревожен факт, отбеляза Илияна Балабанова-Стойчева

 Президентът на Европейското женско лоби: Вежди Рашидов не би трябвало изобщо да не бъде депутат - 1

Бях омерзена от това, което чухме от част от българските народни представители, заяви пред БНР Илияна Балабанова-Стойчева, президент на Европейското женско лоби.

"Политическата воля и лидерство са от значение за гарантирането на живота на всеки български гражданин. Защитата на правото на живот на всеки един от нас е провъзгласено в българската Конституция. А всъщност вчера имаше народни представители, които си позволиха да бъдат цинични, едва ли не да кажат, че жените заслужават да бъдат убивани, насилвани и незащитени".

От друга страна съм щастлива, че толкова много български граждани казаха "Стига! Не на насилието", добави Стойчева. Според нея е крайно време българските институции да бъдат отговорни за това какво се случва с живота на българските граждани.

Извинението не е достатъчно, изказа мнението си тя относно вулгарните определения за жените, жертви на домашно насилие, на Вежди Рашидов.

"Място в НС за хора, които дори на изключен микрофон, говорят по този начин за българските граждани, за българските жени, няма. Тяхното място не е в НС. Твърде малко е да напусне само Комисията по култура. Би трябвало изобщо да не бъде депутат".

По думите ѝ 1/3 от българските момичета между 18 и 29 години са били насилвани от настоящ или бивш партньор. Това е особено тревожен факт, отбеляза Илияна Балабанова-Стойчева. Според нея това е така, защото си позволяваме от най-високата политическа трибуна да подкрепяме всички форми на насилие:

"Каквито и промени да бъдат приети в законодателството, ако ние продължаваме да толерираме изказвания като това, ние нищо няма да постигнем. Въпросът е да имаме хубаво законодателство - такова, че да осигури адекватна превенция, защита, ефективно разследване, координиран отговор на институциите и гражданските организации. Но ако ние продължаваме да казваме "Това е лист хартия", а всъщност нашето персонално отношение е, че всеки си заслужава да бъде пребит - еми статистиката няма да се промени".

Относно промените в Закона за домашното насилие и определението за интимна връзка, Илияна Балабанова-Стойчева е категорична, че в рамките и на по-малко от 60 дни жената може да бъде убита:

"Станахме свидетели вчера на смехотворни анализи, коментари, разисквания от страна на народните представители, които представляват нас, жертвите, и нас, българското общество".

"Истината е, че българският законодател се заигра твърде много с несъществуващото митично чудовище джендър идеология и я превърнаха в политическия рупор в името на това да спечелят изборите. Аз съм безкрайно възмутена от тези игри, които са за сметка на живота на българските граждани, жени, момичета", отбеляза тя и предупреди българският законодател, че насилието над жени струва пари.

Стойчева подкрепя приетите по-високи санкции в Наказателния кодекс за случаите с насилие. Освен тях обаче е много важно и институциите да прилагат ефективно и справедливо, категорична бе тя.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 чекмеджанъ

    26 6 Отговор
    ама ние с веждичка си плащаме, за справка мата хари.
  • 2 Извод

    7 2 Отговор
    България е единствената държава без .....
  • 3 1324

    50 5 Отговор
    Насилието върху жените от мъже е физическо, видимо и доказуемо.
    Насилието върху мъжете от жени е психическо, невидимо и недоказуемо.
  • 4 пиандето е

    21 23 Отговор
    Б О К Л У К и П Р О С Т А К
  • 5 Развеселен

    27 11 Отговор
    Той, милия там е като каруцар с потури във виенската филхармония!
    Ама нали е приятелче на бодигарда - бивш министър председател!
    Българска работа!

    Коментиран от #35

  • 6 Българин

    43 7 Отговор
    "Каквито и промени да бъдат приети в законодателството, ако ние продължаваме да толерираме изказвания като това, ние нищо няма да постигнем." Ами, вижте си първо мъжете, с които живеете. Всички мутри, чалгари и селяндури говорят всекидневно по този начин. А вие сте ги превърнали в символ на мъж. Сега защо се оплаквате? Впрочем и Бойко говори така за жените, даже по-цинично.
  • 7 гост

    46 7 Отговор
    Рашидов беше много прав в мнението си. Вижте какво става в братските САЩ ! След 30 години една баба се сеща че Тръмп я изнасилил в пробната на магазин, а друга с удоволствие си спомня как Байдън я изнасилил преди 35 години на АЧИКА В КОРИДОРА НА СЕНАТА. Всичко са пари и политически игри. Великият Марк Твен в "Хъкълбири Фин" казва как може да се провали кандидат за президент" На5 били и 5 черни дечица се дава по 1 долар и до като кандидата ръжи реч те с протегнати ръчички към него плачат и викат:ТАТЕ, ТАТЕ!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Псевдоним

    33 9 Отговор
    Онези, които се познаха в думите на Рашидов, му скочиха.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Бибитко

    37 3 Отговор
    Веждито не трябвало да е депутат,а пък сиамският му близнак и покровител Бойко Борисов - трябвало. Известно е заявлението му,че ги "работи с 200" или пък определението му за друга жена,че е ТКК. Но нали нашият мачо изпълнява чинно всички разпореждания на американците,всичко му е простено.
  • 12 7373737272

    34 7 Отговор
    Вежди Рашидов е прав

    Коментиран от #46

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    15 2 Отговор
    Краси, прочете ли си заглавието ❓

    Коментиран от #41

  • 15 тя и

    5 10 Отговор
    Аналена я пробвали с измама и фалшив профил . Веднага реагира и блокира разтящата заплаха на анонимус уанс . Аналена е министърка и служи за пример на европейските жени и мъже . Вежди трябва да излезе и да се извини.
  • 16 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    22 1 Отговор
    Вежди Рашидов НЕ би трябвало изобщо ДА НЕ бъде депутат 🤔🤔🤔
  • 17 ШМЪРКАН

    13 8 Отговор
    На фроститутките ли е президент тая???
  • 18 Аз не виждам нито един от тези 240,

    19 1 Отговор
    който да става за депутат.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 оня с коня

    24 8 Отговор
    "Истината е ВИНАГИ по средата" - това го е казал Мъдрият народ и думите на Рашидов са повече от необходими и навременни за да "Уравновесят" нещата.Естествено няма Нормален човек който да не се възмути и осъди решително случилото се с Дебора и немалкото подобни случаи придружени с Дълбоки ПСИХИЧЕСКИ Травми освен физическите,но са НЕ-МАЛКО случаите и на БРУТАЛНО ИЗНУДВАНЕ от страна на Жени,решили по чисто Комерсиални причини да се облагодетелстват,представяйки се за "Жертви".Е ТОЧНО ТИЯ СЛУЧАИ има предвид Рашидов и ЧЕСТ МУ ПРАВИ че смело напомня на Законодателите за тях,но Конкуренцията в Политиката е Жестока и моментално думите му се изтълкуват по най-кривия начин за очерняне на Противника.

    Коментиран от #43

  • 21 Тоест?

    13 0 Отговор
    "не би трябвало изобщо да не бъде депутат"

    Коментиран от #25

  • 22 тая коя е?!?

    15 7 Отговор
    след Веждито ще остане нещо, ама след тая няма да остане нищо!
  • 23 !!!?

    9 6 Отговор
    Вежди да даде дефиниция за що е ку.ва и що е ку.вар...и кой към кого може да бъде садист, и да убива !? Ако не знае да пита майка си !!!?
  • 24 Бай Иван

    20 2 Отговор
    "Илияна Балабанова-Стойчева, президент на Европейското женско лоби"

    Поредното НПО.

    Коментиран от #44

  • 25 Бай Иван

    15 3 Отговор

    До коментар #21 от "Тоест?":

    "не би трябвало изобщо да не бъде депутат"
    Ко, ко каза? Ще честваме 24 май като национален празник на ПИСМЕНОСТТА?
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Чоко и Боко

    17 4 Отговор
    Ема верно как всички изведнъж започнаха да се жалват от домашно насилие?
    Иначе ако Рашидов е нецензурен, какво остава за Ицо Хазарта?
    В крайна сметка беше сготвен, понеже му е време за пенсия вероятно и е пречил на някой новобранец да направи кариера...
  • 28 Гаринча

    15 2 Отговор
    Като шеф на женското лоби требе да сложат най-женствения депутат, а именно Кокорча...
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Анонимен

    4 4 Отговор
    Време е за женска партия!?

    Коментиран от #33, #45

  • 32 Денисс

    10 10 Отговор
    Вежди и Тити-баща и син!Родени мултаци- простаци!Мъжкари родени в кошари!Това сте Вежди!Това сте!Не можеш да избягаш от себе си!Такъв ви е чипът!Втози живот толкоз-това сте!Вмирисани сте от главата до петите!
  • 33 Псевдоним

    8 0 Отговор

    До коментар #31 от "Анонимен":

    Такава има много отдавна. Ако си спомняте, беше мандатоносител на НДСВ.
  • 34 Рангел

    7 3 Отговор
    Веждичката е готин нема го закачате ... човек аристократ....
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Мухаа,хаа!

    12 3 Отговор
    Абе ще го разберете по най трудния начин,колко е бил прав Рашидов.Включително и мнозина от тези,който сега го прокараха като закон.Лично аз,бих го пребил с бухалка онзи - от Стара Загора.Но имам чувството,че определена група,натоварена отвън с внедряването на Стамбул конвенцията, използва момента,като ракета - носител.Не коментирам речника на Вежди.Но той удря камбаната ,да се сетите какво се случи с Доминик Строс Кан( бивш шеф на МВФ,) и сериозен претендет за Президент.Една пъпчива глежосана в лилаво камериерка,която и клошар няма да хареса,го обвини в секс.посегателство.И му отрязаха ( в преносен смисъл) главата.Съсипан авторитет,разкарваха го като мумун по съдилища,огромни финансови щети.А другите-мега звезди,политици,актъори вече над дузина? Платили десетки милиони на такива,който той нарече" к,ви" ,защото се присетила че преди 20 г и е " посегнал"? Да,тук се смеехме,но и тук ще дойде.Има закон- потенциален клиент си завинаги.А у нас точно богатите ще плачат.Това искаше да каже Вежди.И обърнете внимание: Кой скача буквално часове след неговата реплика.Международно женско лоби- най върлата групировка- поддръжник наСтамбул конвенцията.Не реагирайте първосигнално.Утре подобна " присетила се" с две " свидетелки- от нейната класа,ще ви разбият семейство,ще ви осъди за хиляди обезщетение,ще ви раздели имуществото.И не можете да кажете копче.
  • 37 мммм

    4 2 Отговор
    Как настоящ партьор може да я изнасили?? Те това не го разбрах, нали с тоя партьор заедно сеЕбъът
  • 38 Ха ха ха

    7 4 Отговор
    И да си дойдем на думата , че Веждито просто каза една голяма истина , но едни лицемери набързо го порицаха . Напълно беше прав , че сега се създава предпоставка едни златотърсачки да започнат да си измислят разни случки и да съдят когото си искат .
  • 39 Иванушка-Умника

    7 1 Отговор
    Хайде сега прочетете отново заглавието на статията: "Президентът на Европейското женско лоби: Вежди Рашидов не би трябвало изобщо да не бъде депутат" и кажете: трябва ли да бъде депутат; не трябва ли да бъде депутат; трябва ли да не бъде депутат; не трябва ли да не бъде депутат; и т.н.
    Неграмотници, научете как да се изразявате на български език, преди да пишете както и да било !
  • 40 Швейк

    3 3 Отговор
    Колко е зле българина може да разберете от по долните коментири!
  • 41 Веждю

    6 0 Отговор

    До коментар #14 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    И да го прочете, да не мислиш, че ще си разбере грешката?

    Коментиран от #48

  • 42 милиционер

    4 2 Отговор
    депутатите са подбрана извадка на българското общество. така че, мила госпожо, и веждито има място в парламента !
  • 43 проскубан селски джендър

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "оня с коня":

    "Истината е ВИНАГИ по средата"?
    Не - истината е само една и тя НЕ е БОГ!
  • 44 Козияк Червенски

    3 0 Отговор

    До коментар #24 от "Бай Иван":

    Виж и муцунката в нета, а и можеш да прочетеш "интересни евроатлантически" нейни съждения публикувани на сайта на "Български център за джендър изследвания". Доволен ще останеш!
  • 45 улав черешар

    2 0 Отговор

    До коментар #31 от "Анонимен":

    Не е политически коректно да използваш тази дума "жена"! Вземи прочети новият политкоректен речник на института Джон Хопкинс в САЩ и ще видиш, че в него вече няма такава дума. И най-сладкото е, че феминистките мълчат!!!

    Коментиран от #50

  • 46 мдда

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "7373737272":

    Вежсди Рашидов не е прав, а е ляв..
  • 47 Русенец

    0 0 Отговор
    "Вежди Рашидов НЕ БИ трябвало изобщо ДА НЕ бъде депутат" ---- Ко, ко каза, ко?
  • 48 Русенец

    0 0 Отговор

    До коментар #41 от "Веждю":

    Интресното е, че и в друг новинарски сайт го има със същата абсурдна грешка. Кой от кого?
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Мека китка

    1 0 Отговор

    До коментар #45 от "улав черешар":

    Взех го
  • 51 Кой

    2 0 Отговор
    Определя кой ше е депутат? ЕВРОПАТА, тя е в ср. Р. Май трябва да си променим и граматиката
  • 52 Сребърни Криле

    1 0 Отговор
    Да си дойдем на думата
  • 53 Лекувам наркозависимост

    0 0 Отговор
    Красимире я си виж заглавието ,прочети го 5 пъти поне и после се самоубий
  • 54 Преовеличава се

    0 0 Отговор
    Защо се нахвърлят така на човека? Той е депутат и има право на лично мнение. Ако има спор да се реши в парламента. Той каза на разговорен език какви са опасностите ако се приемат тези промени.
  • 55 Гражданин

    0 0 Отговор
    Като е прав прав му път в ляво при Нинова. До гроб ще стоят в НС. И не бъркайте бойко. Той е болен от рак да си ходи и си поживее у дома с жена си. Пари ако няма Бг да му събере.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове