Last news in Fakti

9 Август, 2023 08:25 1 344 16

ПП-ДБ внесоха поправка на поправката на поправката за главния прокурор

  • пп-дб-
  • поправка-
  • главен прокурор

Първата поправка, предложена преди месец, бързо мина през парламента, но президентът Румен Радев наложи вето. То беше преодоляно в понеделник без никакъв дебат

ПП-ДБ внесоха поправка на поправката на поправката за главния прокурор - 1

Продължават кръпките върху приетия преди по-малко от 2 месеца дългоочакван и рекламиран механизъм за разследване на главния прокурор. Кирил Петков, Божидар Божанов и Надежда Йорданова (и тримата от ПП-ДБ) са внесли в парламента проект за промени в Закона за съдебната власт, свързани с прословутия механизъм. Това е втората поправка на поправките, с които беше въведен механизмът. Първата поправка, предложена преди месец, бързо мина през парламента, но президентът Румен Радев наложи вето. То беше преодоляно в понеделник без никакъв дебат, съобщава в. "Сега".

След отхвърлянето на президентското вето Петков, Божанов и Йорданова предлагат в закона да бъде добавен и "заместник на главния прокурор". По принцип механизмът, разписан в Наказателно-процесуалния кодекс, се отнася както за престъпления, извършени от главния прокурор, така и за разследвания срещу заместник главен прокурор. В съдебния закон обаче се говори само за "разследване на престъпления, извършени от главния прокурор". Сега промените би трябвало да уредят това разминаване.

Като изрично се създава и разпоредба, че при неуредени въпроси относно прокурора за разследване на зам. главния прокурор се прилагат правилата за прокурора, разследващ главния.

Регламентира се и що е то система за случайно разпределение на делата. С първата поправка на поправката за избора на специалния прокурор се въведе и специална система, различна от тази, по която се "джуркат" останалите дела. Тази нова система тепърва ще се въвежда, като срокът за това е до 6 месеца. В този период обаче ще действа общата система за разпределение, гласят новите поправки.

Мотиви

Вносителите се аргументират с действията на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, която на 27 юли отказа да назначи избраната за прокурор съдия Даниела Талева с аргумента, че има празното за разследването на престъпленията, извършени от зам. главен прокурор. Според тях волята на законодателя е ясна - процедурата за главния прокурор се прилага и за заместниците му. Но законовата промяна се предлага, за да "преустанови възможни противоречиви тълкувания на действащите разпоредби и да гарантира ефективното им прилагане".

За системата на случайно разпределение в мотивите пише, че на практика това ще уеднакви стандартите и изискванията, тъй като в момента съдебната власт работи с три системи.

Механизмът за разследване на главния прокурор, въведен средата на юни, за да може България най-сетне да изпълни препоръките главният прокурор да не е недосегаем, на практика е оставен на трупчета и в момента не работи въпреки че по един от сигналите срещу настоящият и.д. главен прокурор Борислав Сарафов дори беше избрана съдията, която да го разследва. Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет обаче просто отказа да я назначи като прокурор и това блокира процеса.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    20 1 Отговор
    Няма нищо по-вредно от работещи глупаци като продължаваме пропадането.

    Коментиран от #4

  • 2 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    13 1 Отговор
    НАРЕЖДАНЕ ОТ ПОСОЛСТВОТО
  • 3 Избирател

    13 1 Отговор
    На есен ги връщаме на поправителен
  • 4 Ъхъ

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "да де":

    Особено, когато са хиперактивни!🤪🥴😜🤑
  • 5 Недоразумението

    12 0 Отговор
    Пепейцидебейци са недоразумението, на недоразумението, на недоразумението, на недоразумението. И при тях не е от месец. Откак са се родили, но имахме нещастието Хаитянеца да ни ги натресе
  • 6 Още една поправка

    13 0 Отговор
    Вън от народното събрание некадърници нахални
  • 7 Перо

    10 0 Отговор
    Има ли работещ закон в БГ? Вижте допълненията и измененията, допълнителните клаузи, всичко това по-дълго от самия закон и всичко е поръчково и лобистко! Вижте процента на делата, завършени със споразумение с прокуратурата и приключените дела по давност и картинката ще ви стане ясна! Какъв съд, каква прокуратура, каква съдебна система, какви 5 лв.?
  • 8 демократ

    7 0 Отговор
    Сглобката, сглобката ще ви прати при роялистите на Мадритското нищожество!
  • 9 Калин

    5 0 Отговор
    Христо Иванов много му е мерак да сложи удобен прокурор на капиталци!
  • 10 Толкова

    5 0 Отговор
    ли не могат да си намерят поне един читав юрист тези смешници!? За Кире Претенцията няма какво да говорим, той е толкова много над нещата, че самият той не знае къде е. Божанката, да е жив и здрав, до сега и за пет пари работа не е свършил.Русото Наде пък се доказа многократно като пълна правна нула.Какво чакаме от подобни недоразумения!?Пълна порнография!

    Коментиран от #12

  • 11 БАЦЕ ЕООД

    2 0 Отговор
    Почват тия О-Демократи и те с изпипаните от БАце ви ремонта, на ремонта, на ремонта, на ремонта...
  • 12 няма

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "Толкова":

    келепир във сносен юрист...
  • 13 Демократ

    1 0 Отговор
    Така се прави,за да няма промяна и да се запази съсипващото България статукво на задкулисните ченгесарски сценаристи.
  • 14 Оракула от Делфи

    1 0 Отговор
    Той затова Делян Пеевски " юрка Парламента " с мандата на главния прокурор , да е само за 5 години!
    А за заместника, ни дума ни вопъл ни стон!
    Сега трябва и ДПС да добави поправка на поправката .."кьорав , карти не играе"?
  • 15 Диамантената ръка

    2 0 Отговор
    Сарафов в момента не е зам.главен прокурор, а е и.ф. главен прокурор, т.е. никаква поправка не е нужна за да бъде разследван, ВСС пак се правят на утрепани...
  • 16 Ппп

    1 0 Отговор
    Нещо не им се получиха нещата на кликата и сега са в ступор. Идеята беше проста за изпълнение-сваляме Гешев слагаме наш Пешев. Но от бързане и некадърност не успяха да подредят фигурите на шахматната дъска. Големите капацитет Христо Иванов, Надето-жената зад щанда, нафукания техен министър на правосъдието и разни други правни светила омазаха пейзажа яко. Нали сега Гешев го няма. Защо е тази пародия в системата. А народа е оставен да си протестира, да си пали свещички за поредната жертва. Не пречи на никой. Те се смятат за богоизбрани, но дали ще е така завинаги. Идва възмездието рано или късно. Някои ще са свидетели на това.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове