9 Август, 2023 10:19 2 933 33

Законно ли е да се отнемат автомобилите на пияни и дрогирани шофьори?

  • пияни-
  • дрогирани-
  • шофьори-
  • автомобили

Имаме една противоконституционна разпоредба, която нарушава основно право, че всеки е невинен до доказване на противното

Законно ли е да се отнемат автомобилите на пияни и дрогирани шофьори? - 1
Снимка: БГНЕС

Последните промени в Наказателния кодекс, които депутатите приеха, предвиждат по-строги наказания за водачите, които шофират след употреба на алкохол и наркотици. Широко обсъждана е и възможността в такива случаи да се отнема автомобила на шофьора.

Конфискуване на автомобили за употреба на алкохол и превишена скорост е европейска практика.Въпросът е хората да разберат опасността, която ги грози и да коригират поведението си. Тези мерки, които са приети, са изключително строги, заяви пред "Здравей, България" по "Нова телевизия" Алекси Кесяков, експерт по пътна безопасност.

Елица Буенова, адвокат при пътнотранспортни произшествия, посочи, че става въпрос за "отнемане", а не "конфискуване", като то ще стане факт, когато в съда има влязла присъда. „Това означава, че тогава ще бъдат готови всички кръвни проби и съдът е отсъдил на база на събраните доказателства”, уточни тя.

"Въпросът е как точно ще се обезпечи това изпълнение? Защото ако две години чакаме да приключи делото, колата отдавна може да я няма", посочи Буенова.

Тя уточни, че е сезирала институциите за, по думите ѝ, противоконституционна разпоредба, според която, когато откажеш тест за алкохол и наркотици или кръвен тест, ти се налагат следните мерки - лишаване от правоуправление, спиране на колата от движение и съответно глоба.

"Какво правят полицаите, ако имаш положителен тест, който знаем всички, че дава много фалшиви резултати, слагат ти белезниците, обискират ти колата. Подлагаш се на кръвен тест и чакаш между 8 месеца и една година да ти излезе.През това време не караш, нямаш кола. Имаме една противоконституционна разпоредба, която нарушава основно право, че всеки е невинен до доказване на противното", посочи още тя.

"Това са абсолютно недомислени изменения, които според скромния ми опит, ще доведат до сериозни проблеми", посочи адвокат Калин Ангелов.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анонимен

    24 6 Отговор
    За един Нурофен ставаш подсъдим. Питайте някой познат от МВР колко често полевите тестове дават фалшиви позитивни резултати за наркотици. Който изгори - малшанс.
  • 2 Ми узаконете го

    14 1 Отговор
    Вземате му книжката и сте си измили ръцете .Дрогето и пияндето на книжка не могат да се качат, ама на каруцата и без книжка могат.
  • 3 да де

    31 7 Отговор
    Поредното безумие! Маса народ е на лекарства които тестовете на катаджиите отчитат като наркотици и те го знаят ненапразно скочиха срещу идеята да бъдат тествани и те с тях.
  • 4 Злати Минкова

    13 19 Отговор
    Разбира се, че не е законно. Поредната ножица за клетия и изстрадал български народ. Ако животът ти е хубав, няма да тръгнеш да се напиваш и да шофираш. Много хора давят мъката си в алкохол и вместо да проявим разбиране, да бъдем хора, ние ставаме още по-озлобени и мачкаме и тъпчем такива хора.
    Отделно от това, много хора понасят добре алкохола - дрегерът може да показва три промила, но човекът да е по-адекватен от един 60-годишен трезвеник, който от абитуриентския си бал не е близвал!

    Коментиран от #7, #10, #11

  • 5 законно е

    3 5 Отговор
    що се употребява в ЮСА . За удоволствие . А за неудоволствие какво - стрижене, обиди на крви, побой, прегазване . оръдието на престъплението и на семерджиев и полисмана прегазил на пешеходната пътека детенце .
  • 6 Абе...

    31 0 Отговор
    Значи ние, обикновените хора чакаме теста 8 месеца. А на дрогираният шофьор от Шумен, син на милионер, който блъсна и уби момиче, теста стана негативен само за часове?

    Коментиран от #23

  • 7 АКО ПИЯН ШОФЬОР

    16 5 Отговор

    До коментар #4 от "Злати Минкова":

    Убие детето ти, КВА ли песен ше пееш....

    Коментиран от #17, #29

  • 8 Майор Майор

    8 2 Отговор
    Някой журналист да се разходи до двора на жандармерията,да види задържаните автомобили за престъпления.Къде ще ги държат,тези за алкохол?!
  • 9 Даниел

    20 1 Отговор
    Тестовете за алкохол показват дали си под въздействието му,а тези за наркотици показват дали си ползвал!!!
    Проблема е следния освен,че наркотестовете в голям процент са НЕВЕРНИ,което създава предпоставка невинен човек да бъде съден,те от друга страна не показват дали си под въздействието на наркотик.разбираме от висши полицай,че след проба теста показва до няколко седмици назад евентуално ползване.Тук идва въпроса кои наркотик е в състояние Да действа няколко седмици???
    Другия важен въпрос е :с какви тестове се тестват шофьорите в другите западни страни и ако са по-надеждни защо не ползваме същите????!!!!
    Ще отпадне ли тестването на полицай и други служители ,ще се тестват ли народните представители със същите тестове или само обикновените водачи????!!!!

    Коментиран от #15, #27

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 АУУУУУ

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "Злати Минкова":

    ТОВА КЪДЕ ГО ЧУ......В НЯКОЯ ГРУПА НА АНОНИМНИТЕ АЛКОХОЛИЦИ 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 12 нямам

    2 1 Отговор
    спомен вежди да е спал с някоя депутатка
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 не е

    9 0 Отговор
    МВР са наркопласьори и мутри...
  • 15 абе

    6 1 Отговор

    До коментар #9 от "Даниел":

    те ги правят без ръкавици и светка позитивно дори и да не си ползвал ти ... Смятай колко легитимно работи МВР..
  • 16 дали е редно ли

    9 1 Отговор
    Ако се върнем 20 г. на зад, щеше да видите кое е законно и кое не. Такива отрепки да са били в Беленски до живот.
  • 17 Милен

    4 4 Отговор

    До коментар #7 от "АКО ПИЯН ШОФЬОР":

    Каква е разликата дали шофьор убил дете е пиян или трезвен? Нима резултатът не е един и същ?

    Коментиран от #32

  • 18 Голям зор

    14 1 Отговор
    Хората взимат различни лекарства където дрегера отчита наркотик.Оправете си нещата навреме.Ще му залепне релето на някой и после ще се оправдавате като моми.Направете консултации 5 дена ако трябва но го направете правилно.
  • 19 Ван Дал

    6 0 Отговор
    Да, ако се облече в закон. Защо да не им се отнема средството за убийство по непредпазливост на пияни на щайга и друсани до безтегловност!?

    Коментиран от #20

  • 20 Милен

    3 5 Отговор

    До коментар #19 от "Ван Дал":

    А ако шофьорът убил някой е трезвен ще му отнемат ли "оръжието на престъплението" или тогава убитият ще е по-малко умрял?

    Коментиран от #21

  • 21 Та значи

    5 1 Отговор

    До коментар #20 от "Милен":

    според теб реакциите и възприятията на трезвен и пиян и дрогиран са едни и същи. Пак ще има убити, но ще са по-малко. Виж статистиката и не знам дали ще бъдеш изненадан.

    Коментиран от #30

  • 22 Градска дебилност

    9 4 Отговор
    Вдигането на неправилно паркирани автомобили (които не с спрели в кръстовище, върху зебра или не пречат на движението) също е незаконно, между другото. Наказанието е глоба, а не скоби, паяци, конуси, колчета, перки и какво ли още не.
  • 23 От номер 2

    6 3 Отговор

    До коментар #6 от "Абе...":

    И да допълня за отнемането на колите. При съмнение задължително кръвна проба и резултати в най-кратък срок и тогава да ги прибират, а не след месеци и ако е взел лекарства да не стои в неведение и даже без работа, ако е свързана с шофиране.
  • 24 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    12 5 Отговор
    Аз съм възрастен човек и вземам лекарства за кръвно, за стомаха и НСПВС за болки в ставите. На тях не пише, че влияят на шофирането. Никога не съм помирисвал наркотици. Вече избягвам да шофирам, от страх да не ми излезе фалшива проба за наркотици. И ако ще ми вземете колата, ей така заради недомислените си закони, все ми е тая, дали ще е "отнета" или "конфискувана", докато чакам 1 г за кръвната проба! Донякъде е хубаво, че започнаха да се сещат за правилото "невинен до доказване на противното", но глас в пустиня!
  • 25 Азь

    8 5 Отговор
    90% от инцидентите са предизвикани от трезви водачи, но нарушаващи правилата или скоростта. Номер 1 убиец е високата скорост, но не се прави много в тази посока. Конфискация за пияни и дрогирани има повече ПР ефект сред обществото. Всичко се прави за прах в очите на хората.
  • 26 Българин

    1 4 Отговор
    По комуниьЪма така отнемаха частна собственост. ЕС ми е СИВ
  • 27 Българин

    14 2 Отговор

    До коментар #9 от "Даниел":

    Депутати и министри кога ще започнем да тестваме? Шофьор от градският транспорт не излиза от депото без тест, макар и да затрие евентуално един вагон хора, а онези хрантутници могат цяла държава да затрият
  • 28 Така требва

    11 2 Отговор
    Също и за превишена скорост с 50км. над разрешената. Стига разни джигити и наркоманчета да избиват хора.
  • 29 Шопо

    4 1 Отговор

    До коментар #7 от "АКО ПИЯН ШОФЬОР":

    Ако трезвен шофьор убие детето ти каква песен ще запееш?
  • 30 Милен

    1 1 Отговор

    До коментар #21 от "Та значи":

    Ами видях статистиката и според нея за миналата година има 9 загинали при причина за ПТП алкохол и наркотици и 117 ранени, при 517 загинали и 8270 ранени общо за годината. Въобще не съм изненадан от тези числа, а ти изненадан ли си?
  • 31 мда

    5 2 Отговор
    Законите са писани за робите.
  • 32 Милена

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Милен":

    Става въпрос за превенцията. Хипотезата е че ако си кьор кютук, зрение, внимание, реакции са далеч от 100%, т.е. че ако си трезвен, вероятността да избегнеш трагедията са много по големи. Така фактът че си бил пиян е утежняващо вината обстоятелство
  • 33 Полковник Фатмаков

    1 1 Отговор
    От тая работа ще си изпатят шофьорите на не лъскави возила а паркинга на милицията ще се напълни със стари раздрънкани колици дето не стават за нищо.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове