Last news in Fakti

9 Август, 2023 15:12 1 756 31

Над 31 лв. месечно е вече здравната вноска за безработните

  • нзок-
  • вноска-
  • здраве

От първия ден на август тази година е увеличен минималният месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица

Над 31 лв. месечно е вече здравната вноска за безработните  - 1
Снимка: БГНЕС

От 1 август 2023 г. хората, които сами внасят задължителните си здравноосигурителни вноски (например трайно безработни, които не получават обезщетение за безработица и не се осигуряват от държавата, абитуриенти -неосигурени на друго основание и др.) и не са регистрирани като самоосигуряващи се по смисъла на Кодекса за социално осигуряване, дължат минимум 31,20 лева месечно.

От първия ден на август тази година е увеличен минималният месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица, като той вече е 780 лв. Съгласно Закона за здравното осигуряване, неосигурените на друго основание се осигуряват върху доход не по-малък от половината от минималния размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица.

Така здравноосигурителната вноска за тях се изчислява в размер на 8% върху месечен осигурителен доход не по-малко от 390 лв. и не повече от 3400 лв. месечно.

Срокът за внасяне на тези вноски е до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят, напомнят от НАП. Здравноосигурителната вноска за август 2023 г. трябва да се внесе най-късно до 25 септември 2023 г. Всички, за които възниква задължение сами да плащат здравноосигурителните си вноски, подават в НАП и декларация Образец №7, припомнят още от приходната агенция.

Тя се подава електронно с персонален идентификационен код /ПИК/ на НАП или КЕП, чрез портала за електронни услуги или в офиса на приходната агенция в срок до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който е възникнало задължението за внасяне на здравноосигурителните вноски на това основание.

Здравноосигурителните права на гражданите, които се осигуряват за своя сметка, се прекъсват, ако не са внесени повече от три дължими месечни вноски за период от 36 месеца.

Периодът се брои до началото на месеца, предхождащ месеца на оказаната медицинска помощ. Прекъснатите здравноосигурителни права на гражданите се възстановяват, при условие, че заплатят всички дължими здравноосигурителни вноски за последните 60 месеца. Правата се възстановяват от датата на заплащане на всички дължими здравноосигурителни вноски за този период.

Гражданите могат да направят справка за здравноосигурителния си статус, както и да проверят периодите без данни за здравно осигуряване, чрез електронната услуга на НАП, която е със свободен достъп в Портала на НАП.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 България Бангладеш Бурунди

    62 0 Отговор
    Това е явно единствената "държава в света, където трайно безработен без никакви доходи и помощи да дължи здравни осигуровки. Сигурно този човек трябва да ги открадне от "умника" писал този закон.

    Коментиран от #19, #26

  • 2 Хм, интересно!

    43 1 Отговор
    И как щом са безработни(някой - трайно, тоест нямат абсолютно никакви доходи) ще си платят тези 31 лева? Освен да пишат на Хари Потър и той да им ги плати!

    Коментиран от #27

  • 3 Добре дошли

    18 4 Отговор
    В държавата на Червената Комунистическа Номенклатура
  • 4 Бавно и сигурно

    30 2 Отговор
    убиват българите.
  • 5 Тома

    11 0 Отговор
    Добре е че ние иръпшаните не плащаме здравни осигуровки благодарение на крадливите и лакоми за власт политици
  • 6 опаа

    24 1 Отговор
    1 лев не заслужават на фона на цените на услугите да не говорим за лекарствата
  • 7 Ка Морган

    32 0 Отговор
    Значи безработните да платят, а държавните служители не? До кога държавните служители няма да плащат осигуровки? Няма ли да се намерят журналисти, които да питат мрънкащия Денков или кокорчо или пък простоКиро защо не плащат осигуровки?
  • 8 Страна от третия свят

    29 0 Отговор
    Там поне не искат задължителни осигуровки. Тука даваш и получаваш нищо! Нито докторите лекуват , нито лекарствата са истински. Болниците са търговски дружества.
  • 9 Чекмедже бабаит

    20 1 Отговор
    Нищо ново, нищо неочаквано. А инвалидите на които им взехте телка още миналата година и живеят на трохи А? Асенчо ли да цитирам

    Коментиран от #18

  • 10 позеленял

    24 1 Отговор
    държавата бандит си иска рекета , дори от безработните
  • 11 Зрънчо

    19 1 Отговор
    Геноцид
  • 12 с. Орляк

    14 0 Отговор
    Искам да попитам тез “умници“ всичкото сиган ли ще си плаща като поп или само трайно неработещите и влиза в осигуровката боя по лекарите ! За един приятел ром питам
  • 13 нико

    5 4 Отговор
    Викате да не внасят, ок - значи много роми както и съзнателно не-осигуряващи се (има много такива) да получават безплатно здравеопазване без да са платили един лев?

    Коментиран от #14

  • 14 много вероятно

    16 0 Отговор

    До коментар #13 от "нико":

    и плащащите да не получават здравеопазване , я ни кажи колко е здравната вноска на депутатите ? 32 лв ? а дали един работещ и един депутат получават еднакво грижи от системата
  • 15 црррр

    5 1 Отговор
    Сичкото сыган не плаща осигуровки,с изключение на тия,които работят в чистотата или в други фирми,но те са малко.Но.....можеш да ги видиш по болници и Социални заведения за помощи. Особенно в Социалните е пълно с тях.Не можеш да се разминеш с чаветата и майки след тях.
  • 16 Здравна каца

    13 0 Отговор
    За украинките е безплатно.
  • 17 Тити

    14 0 Отговор
    Товар политиката на ПП да събират пари от най бедните и безработните за да живеят в парламента като паразити.
  • 18 кви инвалиди

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "Чекмедже бабаит":

    сссиганор със подправени документи .. НЕ, това не е демокрация!

    Коментиран от #22

  • 19 Бесове

    27 0 Отговор

    До коментар #1 от "България Бангладеш Бурунди":

    Цялата им работа е такава на тия умници - Гюровци! Малко му е на човека, че е без работа и без доходи, ами и да плаща пари, които няма?!?!?! Значи никой не го интересува този човек и семейството му яли ли са, студено ли им е, има ли какво да облекат, ноооо ... ги интересува нашите законодатели да го задължат тоя човек да си плаща здравни осигуровки, пълен абсурд! Другият абсурд е, че при 3 неплатени вноски, лицата отпадат от осигурителната система и нямат право на достъп до здравни заведения и лекарска помощ, но когато реши да си възстанови правата, ако са минали 5 години ще трябва да си плати вноските за всички 60 месеца, нищо, че не е имал право на лекарска помощ и на лечение! Е това е върха на безумието, да задължиш някого да плаща за нещо, от което е бил лишен да ползва?!?!?! Само пълен неграмотник може да го измисли такова!

    Коментиран от #21, #24

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 мани мани

    8 1 Отговор

    До коментар #19 от "Бесове":

    само гнyceн п0мaк и жиганин могат да измъдрят това, да, така е!

    Коментиран от #25

  • 22 ха ха

    7 0 Отговор

    До коментар #18 от "кви инвалиди":

    за подменените мутри е важно дори хора с инфаркт или инсулт да работят , така само прибират , даже и пенсии не плащат , а за цингойнерите и фалшивите телкове си е виновна мафията с бели престилки
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Лелееее

    14 0 Отговор

    До коментар #19 от "Бесове":

    А Божков не бил платил някакви си мижави 700 милиона ли са, 70 милиарда ли са, никой не знае, и на същата тая държава не и пука. Не й пука, и че божковците са 100на ли 200тина ли ... ама за стотинките на бедняка много и пука, тия стотинки са важни, не милиардите скрити и окрадени от дебелаците!
  • 25 позеленял

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "мани мани":

    коментара ,тоя изчезналия беше много точен , поздравления
  • 26 Яяяяя

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "България Бангладеш Бурунди":

    Не обиждай Бангладеш
  • 27 Яяяяяя

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Хм, интересно!":

    Като откраднат и рекетират
  • 28 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    6 0 Отговор
    Аз съм пенсионер и плащам ,ЗОО .........62,4лв.....Богат съм имам фирма.пенсията ми е 567.68лв......като извадиш ЗОО-то и съм пенсионер бедняк.....Бедняк -милионер според бг държава.Па и градина розова съм ви направил......да има да късате ,чупите....Дори и Кралска смокиня имате та някой от вас не я чакат да посинее,а я берат зелена......виж един бедняк що нещо може да направи,ако има желание!!!Не разбрах,ДУПЕтатите какви здравни плащат..........държавна тайна ли е.
  • 29 Супер

    9 0 Отговор
    Дайте снимка на Умника измислил това,за да знаят хората от кого да откраднат за да плащат
  • 30 Иван

    12 0 Отговор
    Точно това си е за ПРОТЕСТ. Как безработен,без никакви доходи,помощи ще дължи тези пари? Няма ли омбудсманът да се самосезира? Който е измислил този закон е със сигурност някоя 🐞
  • 31 Да го вкарат

    3 0 Отговор
    В затвора и конфискация на цялото му имущество...къде са компи ,данъчни и не знам какви други боклукчиви и неработещи псевдо институции ...тъп народ ей...много тъп ..
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове