Last news in Fakti

11 Август, 2023 09:55 1 774 27

Пламен Димитров: Няма опасност от газова криза през зимата, но цените ще бъдат по-високи

  • пламен димитров-
  • цени-
  • газ

„Нефтохим“ може да преработва и неруски петрол, защото не е толкова скъпо да се внася през Босфора", смята Пламен Димитров

Пламен Димитров: Няма опасност от газова криза през зимата, но цените ще бъдат по-високи - 1
Снимка: БГНЕС

Няма опасност от възникване на газова криза през тази зима, но цените на синьото гориво ще бъдат по-високи от тези, които са в момента. Въпреки това, те ще бъдат приемливи за бизнеса. Това заяви пред БГНЕС д-р Пламен Димитров от Информационния център на Министерството на отбраната.

Относно икономическата позиция на България в Черноморския регион и снабдяването с петрол на единствената голяма родна рафинерия - „Лукойл-Нефтохим“, той припомни за дерогацията (изключението) от санкциите на ЕС. Това позволява на България да внася руски петрол до края на 2024 г., но е нужно да се мисли за решение за след това. В същото време в парламента има внесено предложение България да се откаже от тази дерогация до края на годината.

„България ще трябва да внася петрол или през Босфора, или да се намери суровина някъде в Черноморския регион. „Нефтохим“ ще успее да се справи и да преработва неруски петрол, защото не е толкова скъпо да се внася през Босфора. Трябва да имаме предвид, че нефтеният терминал в „Росенец“ в Бургас може да приема малки танкери до 70 хиляди тона, а те без проблем минават през Босфора. Другото важно е, че в Черноморския регион влизат големи обеми неруски петрол, който идва от Казахстан и се движи по маршрута Тенгиз-Новоросийск. Става въпрос за обеми от около 50 млн. тона годишно. Този нефт не е безадресен, договорите за него се сключват по-отрано, така че трябва да се действа още сега. Ако се вземат навременни мерки, няма да имаме проблем“, заяви Димитров.

По повод рисковете в Черноморския регион след излизането на Русия от зърнената сделка анализаторът изтъкна членството на страната ни в НАТО. В същото време той призна, че има рискове за България по повод удължаването от Русия на срока за зоната, забранена за търговско корабоплаване в Черно море по повод военни учения. „Има рискове, но няма някаква непосредствена заплаха страната ни да бъде нападната, да бъде въвлечена във война или да пострада“, категоричен е д-р Димитров. По думите му в дългосрочен план перспективите за руската икономика не са добри.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    19 0 Отговор
    Така е няма опастност имаш пари, имаш газ иначе правиш като вятъра.

    Коментиран от #10

  • 2 генчо

    14 7 Отговор
    цените не са високи заплатите са ниски!!!
  • 3 Копейков

    12 4 Отговор
    Ще се мре , яко ще се замръзва
  • 4 Българка

    15 4 Отговор
    И какво ни интересува руската икономика. Редно е да се говори за българската икономика
  • 5 Поредната

    24 1 Отговор
    Подлога
    Може ма ще е по скъпо но що посолството казва
  • 6 О. Ч. З

    16 1 Отговор
    Цените са винаги приемливи за бизнеса, просто те вдигат също цената на тяхният продукт или фалират
    За росенец просто целта е да се включи още един паразит по веригата да взима пари от доставките които ще ми нават от там
    А колкото до петрола от азерите просто го взимат от руснаците и го пита продават като тяхен но пак през още един прекуовач по веригата
    Но като гледам така може тази година можем да очакваме повишаване на цените със около 50% поне
  • 7 Красимир Петров

    18 0 Отговор
    И на какво основание горивата скачат.Няма държава,има само мафия.

    Коментиран от #16

  • 8 Един Човек

    12 1 Отговор
    По високи ама По “демократични “!
  • 9 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    11 1 Отговор
    Хипер инфлацията е Факт и Повечето Бг Страдат Вече 33 Години

    Коментиран от #26

  • 10 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "да де":

    точно
  • 11 Ай сик..тир

    11 2 Отговор
    Газ и петрол има в целият свят само дето ще струва двойно и задължително през посредник на кирчо.Добре че съм на 2000 км от мафията
  • 12 Коментар

    13 1 Отговор
    Кой ще плаща сметките?Взимат решения,които довеждат до увеличения,а после народа страда.Те после ще си ходят в Дубай или на някой остров,а ние оставаме да се чудим как да изкараме месеца при тези цени.

    Коментиран от #14

  • 13 един

    11 1 Отговор
    Газ ще има,цената ще е по-висока през зимата,но то и много домакинства преминаха на друго отопление,така че след две-три години мисля,че цената на газа ще спадне до едни приемливи нива,иначе просто няма да има кой да се топли на газ!

    Коментиран от #17

  • 14 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "Коментар":

    Логично
  • 15 Иван С

    9 4 Отговор
    Ма как? Нали хамериканската газ беше даже по-евтина от руската? Със кораби и там в Росенец един мармот щеше да я пакетира в бутилки?
  • 16 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Красимир Петров":

    Вярно е господин Петров
  • 17 О. Ч. З

    8 1 Отговор

    До коментар #13 от "един":

    Това няма как да стане просто ще вдигнат цените на другите начини за отопление (ток дърва пилети) и пак ще те принудят да се газифицираш
    А тия във София ще си плащат като попове защото няма пари за протести от които има смисъл но не ма време да се занимават със глупости

    Коментиран от #19, #25

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 няма да..

    5 1 Отговор

    До коментар #17 от "О. Ч. З":

    Играя,по свирката на тва канадско племе..старецо има четвърт вековен хайлукс,и със него у гората трионо е на батерии,днеска кубик и.т.н.
  • 20 И ЗАЩО ТРЯБВА ДА СА ПО - ВИСОКИ ?

    5 2 Отговор
    ЗА ДА СЕ ГУШИ САЩ И ГУБЕРНАТОРА ОТ ПОСОЛСТВОТО ЛИ ? КАК СЕГА ЩЕ НИ УБЕДИ ТОЙ ЧЕ ВРАГ НИ Е РУСИЯ КАТО НИ КРАДЕ И НИ ПРОДАВА ЗА МИЛИАРДИ САМОЛЕТИ НА ХАРТИЯ ?! А БАЗИТЕ КОЙ ЩЕ МУ ПЛАЩА И КОЙ МУ Е РАЗРЕШИЛ ДА Е ТУК ИЗОБЩО ?
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Перо

    6 1 Отговор
    Неграмотен некадърник! Кой ще пусне 100,000 т. танкер през Босфора, отделно се чака със седмици и за по-малки кораби! Как може да се дава думата на случайни селяндури и то от МО, които нямат нищо общо с производство и нищо не разбират! При тази липса на бойна готовност, обучени военнослужещи и въоръжение, трябва да се съкрати 50% от администрацията! Тя е бреме за бюджета! Поне парите да се пренасочат за превъоръжаване! Защо трябва да издържаме куфари?
  • 23 НАФТАТА ЗИМАТА ЩЕ Е 8 ЛЕВА СПОРЕД ЕКСПЕР

    3 1 Отговор
    ТИТЕ - ЗАТОВА СЕГА ПАК ГЛАСУВАЙТЕ ЗА КИРО БОКО И ХРИСТО !
  • 24 7373727227

    2 0 Отговор
    Алчността не разсте по дърветата ,тя си е чист патент на човешкия ограничен мозък.
  • 25 един

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "О. Ч. З":

    Да,такъв развой е най-вероятен,а иначе жилището ми отдавна е газифицирано.
  • 26 Гост3

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    При бай Тошо нямаше ли инфлация?
  • 27 Кумчо

    1 0 Отговор
    Цените високи, но приемливи за бизнеса... дума този лаладжия, а хората отопляващи се с газ,приемливи вълци ги яли...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове