Last news in Fakti

11 Август, 2023 12:34 1 933 21

Над 82% от капацитета на газопровода IGB за газовата година 2023-2024 вече е резервиран

  • интерконектор-
  • капацитет

Търговете за използване на интерконектора Гърция-България се провеждат на две европейски платформи за резервации - PRISMA и RBP

Над 82% от капацитета на газопровода IGB за газовата  година 2023-2024 вече е резервиран - 1

Над 82% от общия технически капацитет на интерконектора Гърция-България за следващата газова година (2023-2024) вече е резервиран. Успешните резултати бяха постигнати от независимия преносен оператор ICGB след провеждане на търгове за предлагане на тримесечен капацитет, осъществени на 7 август.

Към момента за първото тримесечие на предстоящата газова година IGB е със 76% резервиран капацитет. За останалите 3 тримесечия резервациите надхвърлят 84% от общия капацитет на съоръжението. ICGB продължава да предлага свободния капацитет както на дневни, така и на месечни търгове, осигурявайки прозрачен и равен достъп на всички заинтересовани търговци.

Капацитетът на интерконектора Гърция-България се предлага на две европейски платформи за резервации - PRISMA за точките на междусистемно свързване в Комотини, където газопроводът се свързва с Трансадриатическия газопровод и с мрежата на гръцкия национален оператор DESFA, и платформата RBP за точката на междусистемна свързаност при Стара Загора, където IGB се свързва с мрежата на „Булгартрансгаз“.

„В момента IGB оперира при общ технически капацитет от 3,3 милиарда кубически метра годишно, голяма част от него вече е запазена за предстоящата газова година. Това е значително постижение за проект, който беше въведен в експлоатация толкова наскоро, но въпреки това вече разглеждаме възможността да разширим капацитета му до 5 млрд. м3/г предвид пазарния интерес“, казаха изпълнителните директори на ICGB Теодора Георгиева и Джордж Сатлас.

Двамата отбелязаха, че ICGB вече предлага капацитет в точката на свързване с DESFA поради очакваното въвеждане в експлоатация на LNG терминала в Александруполис, което допълнително ще засили регионалното значение на интерконектора. Синергията между газопровода и LNG терминала създава нови възможности за пазара и ще допринесе за укрепване на енергийната независимост на региона.

„Ключова цел остава да осигуряваме енергийна диверсификация не само по отношение на маршрутите, но и на източниците на природен газ за България и за по-широкия регион. IGB е разработен в голяма стратегическа синергия с плаващия терминал за втечнен газ близо до гръцкия град Александруполис, който се очаква скоро да бъде пуснат в експлоатация и следвайки индикациите от търговете за годишен капацитет, които проведохме наскоро, трябва да се възползваме напълно от регионалната инфраструктура и да предоставим на всички заинтересовани страни възможност за навлизане на местния пазар чрез IGB“, казаха Георгиева и Сатлас.

Според тях газопроводът не само подсигурява значителна част от вътрешното потребление на България, но и позволява транспортирането на природен газ до други страни в региона, включително Молдова и Украйна.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Руската простотия накрая ще избухне

    7 7 Отговор
    под формата на ядрена гъба и ще ни накара всички да засветим като коледни елхи!
    Украинската държавна компания "Енергоатом" съобщи за нов риск в окупираната от руските военни Запорожка атомна електроцентрала, предаде Униан.
    В резултат на привеждането на 4-и енергоблок в "горещо състояние“ – в нарушение на заложените в лиценза предписания, е станал инцидент с изтичане на вода от първи контур на реактора към втори.

    "Това е станало заради нарушаване на целостта на трети парогенератор, разположен в херметичната обвивка на блока. Затова окупационната управа започна привеждане на 4-и енергоблок на Запорожката АЕЦ в състояние на "студен режим." – се казва в съобщение на "Енергоатом".

    Коментиран от #5

  • 2 МАКЕДОНЕЦ

    4 0 Отговор
    и после ПП ДБ нищо не били направили.
  • 3 Ямбол е най подходящ за мишена пазеща

    2 2 Отговор
    НАТО . Няма нито планини или море .съответно никакъв туризъм.
    Най подходящ е според Тагарински
    Я си представете някой курортен град.... Ще има отлив на туристи
    Абе що не съборим и паметника на Шипка??
  • 4 Хихихи..

    2 1 Отговор
    Тва е за дай Боже.Индустрия се прави с непрекъснат пряк поток,запасите са последната цигара.Германия,моторът на Европа вече си я изпуши..
  • 5 АМИ ТО

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "Руската простотия накрая ще избухне":

    Друго освен ПРОСТОТИЯ ,от тези не можеш да очакваш.

    Коментиран от #7

  • 6 Сталин

    5 3 Отговор
    Икономиката на България е пак на последните места тази година на 69 място по БВП на от 100 милиарда , като много африкански държави са пред нас ,Украйна която е вече повече от година във война има икономика БВП от 150 милиарда,а по времето на Тодор Живков България беше на 26 място в света

    Коментиран от #8, #9

  • 7 АМИ ТО

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "АМИ ТО":

    ганьовците кво друго имат?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ...

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Сталин":

    При Живков имахме 18 млрд БВП, а сега над 84
  • 10 ЛИЛИ

    4 2 Отговор
    защо няма укро победи днес, щот всички умни украинци избягали от фронта

    Коментиран от #11

  • 11 ...

    0 2 Отговор

    До коментар #10 от "ЛИЛИ":

    Я пак провери новините
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 мдааа 8.08.2023

    0 0 Отговор
    В различни региони на Русия продължава гасенето на 278 пожара на обща площ от 230 хиляди хектара.

    В писмено изявление на Министерството на извънредните ситуации на Русия се посочва, че броят на пожарите в страната е намалял в сравнение с миналата седмица.

    Общо 278 пожара на обща площ от 230 хиляди хектара продължават в 14 различни региона в страната.

    В изявлението се посочва, че продължава борбата с общо 98 пожара в района на Якутия, който е най-засегнат от пожарите със 125 хиляди хектара.

    Русия, където се намират от около 20 % от горските площи в света ежегодно се бори с горски пожари обхващащи площи от хиляди хектари.
  • 15 Не съм

    1 0 Отговор
    Неспособните български политици, ближейки гъ.а на немците загубиха български земи през последните две войни
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Пълни измишльотини

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "Сталин":

    да бе... НСИ е най-неправилния... а ти източници дори нямаш. Аман от палячовци с торба ЛЪЖИ.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Ванко шемета

    0 1 Отговор
    Копелет@ аз газ НЕ ползвам 😆 все ми е тая 🤣
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Ъъъ

    1 0 Отговор
    Ама тия които ти пекат хляба които те произвеждат всичко ползват газ за да ти е евтино а когато няма евтина газ плащаш тройно щото си тарикат пък дали не ползваш газ никой не го интересува
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове