Last news in Fakti

16 Февруари, 2024 16:37 834 19

Шефът на агенцията за бежанците: Не се налага откриване на нови центрове за мигранти. Капацитетът е запълнен на 54%

  • нови центрове-
  • мигранти-
  • капацитет-
  • агенция за бежанците

Мариана Тошева обясни, че се връщат хора, на които България  е била първа държава по пътя към Западна Европа. Тя потвърди, че "ние отказваме по "Дъблин" и имаме връщани от нашата държава към други държави членки".

Шефът на агенцията за бежанците: Не се налага откриване на нови центрове за мигранти. Капацитетът е запълнен на 54% - 1
Снимка: БГНЕС

Категорично няма ситуация, в която да налага да се откриват нови центрове за мигранти. Капацитетът на съществуващите е запълнен на 54%. Това заяви пред БНР директорът на Държавна агенция за бежанците, (ДАБ), председателят на Агенцията Мариана Тошева.

Тя обясни, че се връщат хора, на които България е била първа държава по пътя към Западна Европа. Тя потвърди, че "ние отказваме по "Дъблин" и имаме връщани от нашата държава към други държави членки".

В предаването "Хоризонт за вас" Тошева напомни, че до 31 март т. г. е кампанията по пререгистрация, "преди кампанията 53 323 украинци у нас бяха с временна закрила. След кампанията очакваме да се запази тази цифра".
"Ние изпълняваме регламента "Дъблин" още от 2007 г. , а от 2013 се изпълнява "Дъблин 3" и в момента. От началото на 2024 г., за януари върнати у нас са 57, като ДАБ отчита хората, които са върнати, защото подали молба за убежище в България. За февруари не вярвам броят им да е повече от 60. Настаняваме върнати от Западна Европа в центровете на ДАБ, тези които се водят чужденци отиват в специализираните домове отиват на дирекция миграция", каза председателят на Агенцията.

Тошева коментира от Харманли, където е днес на среща с местни жители заради напрежение от изказването на вътрешния министър Калин Стоянов, че в центърът в Харманли трябва да се увеличи с още 2000 места.

"Няма да коментирам Калин Стоянов, приключи срещата с гражданския комитет. Капацитетът на центровете ни е запълнен на 54%, в Харманли е 53% - имаме около 900 души в момента в центъра тук", обясни ситуацията Тошева.
Броят на молбите за предоставяне на международна закрила у нас от началото на годината е 894. "Това са хора основно от Сирия и от Афганистан, втора страна на произход", уточни Тошева. Тя не пропусна да благодари на всички служители на ДАБ, защото през тези 2 години, от началото на войната в Украйна, те са на предела на силите си.

Иначе Бюджетът на ДАБ за 2024 г. е както предходните 2 години, сподели председателят на ДАБ.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    21 0 Отговор
    Пращайте ги на Денкуф на гости и сапуня по често да изпуска
  • 2 хм нещо не е в ред

    19 0 Отговор
    Пише: Ние отказваме по "Дъблин" и имаме връщани от нашата държава към други държави членки".

    Някой разбра ли смисъла.

    Сега 54% зпълавне на емигрантските центрове. След шест месеца 54 пъти пвече открити центрове
  • 3 тая УХИЛЕНА СМРАД ТРЯБВА ДА СЕ ВИСНЕ

    20 0 Отговор
    ВЕДНАГА ЩОТО НИ МАНИПУЛИРА !
  • 4 Копейкин

    5 3 Отговор
    Ей Начи, ся Ко ще лъжа мойте.

    Коментиран от #8

  • 5 Малееий

    16 0 Отговор
    Минах покрай бежанският в Овча купел,.. ужас... мр ъсотия,...всякаква сс ган,... маро канс ски ска каллци,...
    само мисълта, че са малко не ми мина през главата...
    Сега на кой да вярвам на очите си ... или на началлник кали нкаа...
  • 6 ДЕНКОВ И КИРО ,

    15 0 Отговор
    НА САПУН !
  • 7 Лъжкиня

    17 0 Отговор
    Некадърница
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Кажи колко

    13 0 Отговор
    Общо бамбука можем да хрантутим и ще откривате ли във всякакви запустяли държавни сгради нови центрове за още бамбуци а не гледай умно като на кравата малкото
  • 10 ТаУмВзе

    14 0 Отговор
    Едните цветни да хрантутим са ни Малко, са и ислямисти ни набутаха.
  • 11 Анонимен

    16 0 Отговор
    Марианче, понаучи се да послъгваш и спри да говориш глупости. Единствено, което ни спасява, че сме бедна държава с нисък стандарт на живот. Буквално Народа живее в мизерия. Мигрантите знаят това, хващат си чуковете и търсят спасение в богатите държави. Богатите арабски държави засега не допускат мигранти и същите мигрират в богатите държави от ЕС. Мигрантите не искат и да чуят че ще живеят и работят в България. Това единствено ни спасява, нищо друго.
  • 12 Копейкин

    2 1 Отговор

    До коментар #8 от "Пха ха ха ха":

    ААА не, аз съм верен на Цончо.
  • 13 Йъъъъййъ

    13 0 Отговор
    Тия 54 % ги говори от месец! Лъже както диша, оставка!
  • 14 АРЕС Z

    11 0 Отговор
    Соро..... ..арцал възмездие винаги има за подлогите и предателите.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 пенсионер

    3 0 Отговор
    Дали ли г-жата не съжалява, че няма запълбане на центровете за мигранти на 100 % ?. НУжно ли е да бъдат запълнени? Или някой решава. че мигрантите трябва да бъдат у нас, а не там където са стигнали, като измисля какво и не за да ни спрат за влизането ни в Шенген Къде са нашите политици да защитат интересите на България? Защо се съгласяват на всичко? Колко българи пътуват в Шенген по вода, колко пътуват по въздух? Време е сегашните "политици" да си вдигат партакешите и да се изнасят от България и въобше да не се връщат.
  • 18 Перо

    3 0 Отговор
    За колко милиона е пълния капацитет?
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол