Last news in Fakti

12 Август, 2023 08:11 7 023 53

Вдигат нов квартал край Руски паметник в София

  • руски паметник-
  • софия-
  • нов квартал

Теренът се намира срещу училище "Васил Друмев" и е на около 500 метра от парк "Възраждане" и на още толкова от Руски паметник. Имотът е с големина над 27 дка и е частен. В момента в него има ниски сгради, които очевидно ще бъдат премахнати

Вдигат нов квартал край Руски паметник в София  - 1
Снимка: БГНЕС

Пореден жилищен комплекс с високо застрояване ще се появи във вече гъсто населена зона в София. Главният архитект на столицата Здравко Здравков е издал разрешение за строеж на "комплекс от многофамилни жилищни сгради, магазини, ресторант и подземен гараж" в имот, намиращ се на ул. "Охридско езеро"№3 в район "Възраждане" на територията на ж.к. "Сердика". Документът е издаден през юли и е влязъл в сила в края на месеца. Теренът се намира срещу училище "Васил Друмев" и е на около 500 метра от парк "Възраждане" и на още толкова от Руски паметник. Имотът е с големина над 27 дка и е частен. В момента в него има ниски сгради, които очевидно ще бъдат премахнати, разказват от "Сега".

Разрешението за строеж е издадено на дружество "Охридско езеро парк". То е дъщерно на пловдивската строителна компания "Хъс инвест", която вече има и друг жилищен комплекс в София в района на Зоологическата градина. В сайта на компанията за "Охридско езеро парк" се казва, че започващият обект ще се състои от 12 сгради с етажност от 1 до 17 етажа. В новия квартал ще има общо 881 апартамента с 1 до 4 спални. Според разрешението на главния архитект застроената площ ще е около 9,3 дка, а общата разгъната площ - над 87 000 кв.м. на жилищната площ и близо 112 000 кв.м. със сутеренната част. В "Охридско езеро парк" ще има още 9 магазина и ресторант, а също 982 паркоместа и гаражи. Инвеститорът обещава да изгради и детска площадка в бъдещия затворен комплекс.

Освен че ще се появи в добре уплътнения откъм застрояване ж.к. "Сердика", притеснително около новия комплекс е и това, че за транспортното си обслужване бъдещият комплекс ще използва споменатата улица "Охридско езеро", която всъщност е доста тясна квартална уличка и трудно ще понесе близо хиляда нови автомобила ежедневно да се движат по нея. Както "Сега" писа, в непосредствена близост до започващия строеж жители на Зона Б5 протестират срещу изграждането на далеч по-малка сграда. С нейната поява ще бъден затруднен транспортният достъп до съществуващ блок в района, с което жителите му не са съгласни.

"Охридско езеро парк" е поредният жилищен комплекс, който ще се реализира във вече силно урбанизирана част на София. Както "Сега" писа, през това лято инвестиционно предложение бе внесено и за терена на бившия текстилен завод "Витоша" на бул. "Черни връх", който е с големина от около 30 дка. Освен съществуващите две сгради, в имота се планира да се изградят и още 4 с по около 16 етажа. Общият брой на апартаментите в този комплекс ще е 547 с общо 107 хил. кв.м. РЗП. Отново както "Сега" писа, неотдавна проект за нов квартал с 600 жилища бе внесен и за парцела от 193 дка на бившия завод "Балканкар 6-ти септември" на кръстовището на бул. "Житница" и "Никола Мушанов".


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Киро Шприца

    60 4 Отговор
    Шъ прайм алабала.

    Коментиран от #45

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Ужас

    64 18 Отговор
    За 34 г. съсипаха София, както и цялата държава. На изборите, мислете. Витоша - в недрата на планината, нажежената магма продължавала да клокочи. Тя клокочи и днес. Събира сили, за да изригне отново с невиждана мощ. Това може да се случи утре или след двадесет, петдесет години. Но неизбежно един ден огнените езици щели отново да се издигнат и нажежената лава щяла пак да потече надолу и да залее столичния град София. В подобни зони се препоръчва ниско строителство, при това презастрояване жертвите от природни катаклизми ще бъдат милиони. Няма къде да се евакуираш, "високото строителство ще пада върху главите ни".

    Коментиран от #17, #24, #29, #38, #53

  • 4 Българин

    7 32 Отговор
    Браво
  • 5 Купувай

    30 1 Отговор
    не остана

    Коментиран от #49

  • 6 мнение

    83 0 Отговор
    София се задъхва и улиците и градската среда не позволяват такова насищане със стотици нови жилища. Да не говорил за високо етажното строителство, където вече слънце не виждаш, нито Витоша, справка - "Златен рог". И какво стана със парка "София ленд" - предстои и там да се застрои. А защо ги няма вече заводите е съвсем друга тема.

    Коментиран от #7

  • 7 столичани в повече

    65 10 Отговор

    До коментар #6 от "мнение":

    Да строят. Всеки мякащ и миришещ на лук и вкиснало селянин мечтае да е столичанин.

    Коментиран от #13

  • 8 Гост

    47 4 Отговор
    Е такива като здрафко трябва да ги режат с макетни ножчета

    Коментиран от #10

  • 9 да де

    32 1 Отговор
    Добре, че се махнах от тоя к...ф
  • 10 Добре

    11 1 Отговор

    До коментар #8 от "Гост":

    дошъл в София, тук това не върви
  • 11 И сандъчето-фандъчето

    53 0 Отговор
    И това недоразумение Здравков знаят, че са пътници и трябва да кешират като за последно. Под тях е същото.
  • 12 Три изложения

    56 1 Отговор
    За десет години ми отидоха 3 изложения, едното към Витоша, сега се радвам на Леля Пена, гледаща поредният сериал , юг. На Изток чичо Пешо си пие ракията по потник - с малко усилия мога да прочета заглавието на вестника му, на Запад леля Кейт простира долно бельо. Навсякъде щори и метални решетки, живеем в съвременни затвори. После защо кореняци софиянци бягат в покрайнините на София. И по-зле ще става. Има държави, в които Общината заплаща обезщетения или намалява данъчната тежест при отнети изложения и гледки.

    Коментиран от #15

  • 13 СоСаджия

    17 8 Отговор

    До коментар #7 от "столичани в повече":

    София не е България !
  • 14 Ганьо

    26 0 Отговор
    За толкова място комплекс разбирам, но чак квартал....
  • 15 Моарейн

    47 8 Отговор

    До коментар #12 от "Три изложения":

    Колега, точно затова се прежалих и си купих апартамент на оживен булевард. Да, шумно е, мръсно е, обаче това е цената да имам слънце и гледка. Разбира се, винаги могат да се намерят "умници", които да решат, че не им трябва булевард с три платна и да вземат едното барабар с локалното, за да строят поредния мастодонт. Ако стане, ще го мисля. Засега обаче съм доволна. А мякащите и миришещите на луук провинциалисти, които снобите, родени в село София толкова презират, няма да идват тук, ако в останалата част от страната имаше поминък, добро заплащане на труда, добро образование и добро здравеопазване. както знаем обаче, първата работа на демокрадите беше и продължава да е, да руши всичко останало от социализма и да краде онова, което не може да разруши. И понеже огромна част от държавните пари и евросредствата отиват за София, в провинцията ще става все по-зле. така е в колониите.
  • 16 Директора

    51 0 Отговор
    Там беше завода Христо Ников, сладкарски завод. До него хлебозавода... сега само 15 етажни бетонни безумия!!!
  • 17 опала

    17 18 Отговор

    До коментар #3 от "Ужас":

    Витоша не е вулкан и никога не е била
  • 18 Тити

    31 0 Отговор
    Нов квартал в гетото София.

    Коментиран от #25

  • 19 ами да кажа

    35 3 Отговор
    ха и как става това ей така едно частно кварталче второ трето после феодализъм и се чудят как така масово хората си искат да се върне Тошо на власт
  • 20 ВКК

    37 1 Отговор
    Частен бил имотът,а?! От времето на Ст. С-ски, когато си раздадоха София! Ами довлечете де що може тук и си гледайте сеира!!! Неналапали се безобразници!
  • 21 корупция корупция корупция

    23 1 Отговор
    Всичко е било за строителство и терена за строеж.Потомствени фашистки тикове.
  • 22 Ами

    29 0 Отговор
    Детска градина? Защо не се предвижда?
  • 23 На мястото

    8 28 Отговор
    На Моча да се направи една голяма детска градина.

    Цял квартал ,къде ще ходят децата .
  • 24 Момчил

    33 4 Отговор

    До коментар #3 от "Ужас":

    Колкото и да мисли човек на практика няма кого да избере- от една страна крадливото и разсипническо племе на ГЕРБ, от друга - внук на ДС ,правещ се на различен . Не на Фандъка, Не на "Спаси София", която все повече почва да изглежда като копие на ПП/ДБ. Накрая ще се вземат всички заедно така както го направиха в парламента.

    Коментиран от #34

  • 25 Момчил

    29 1 Отговор

    До коментар #18 от "Тити":

    Да, съсипаха хубавият ни град :(

    Коментиран от #26

  • 26 Момчил

    20 1 Отговор

    До коментар #25 от "Момчил":

    Само да спомена, че като гледам какво се случва в Пловдив, него го чака същото. Дори Пловдив е по-пренаселен и презастроен вече спрямо София ако съдим по човек и нови сгради на средна площ.
  • 27 въпросче

    17 0 Отговор
    Как ще го Вдигат този нов квартал край Руския паметник в София? На ръце или с крик?
  • 28 Вандалите на Фандъкова

    18 3 Отговор
    Няма ли да съборят Руски паметник!
    Къде е Бонев?
    Къде са кандидат кметовете ?
    Къде са софиянци?
    Къде сме българи?
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Помнещ

    25 1 Отговор
    Петър Дънов е казал още преди Първата световна: "Не стройте високи сгради, защото когато земята се разтресе, всичко ще рухне. От днешния свят нищо няма да остане." На, че някой го слуша.
  • 31 Сеирджия

    2 0 Отговор
    Ха-ха-ха-ха-ха.....
  • 32 ХАХАХА

    23 1 Отговор
    Написали 500 метра от Руски паметник и парк Възраждане, ама не написали ,че ще се намира и на 200 метра от циганското гето ,в което има конюшна и когато ББ беше кмет щеше да ги бута ,ама една холандска евродепупатка му скръцна със зъби и ги оставиха ,а на 500 метра се намира Татарли махала , а училището е превърнато в ц ...
    ,свалят интегрирани и от Факултета с автобуси.
    .
  • 33 така и така

    11 0 Отговор
    ще надуят цените, поне в тях да включат паркомясто или гараж, че да има къде да си паркират каруците. представям си 880 собственика с по 2 автомобила
  • 34 Тапа Нар

    6 1 Отговор

    До коментар #24 от "Момчил":

    Нищо не мислиш. Има възраждане
  • 35 Петър

    13 0 Отговор
    Срамота!Връх на управленската немощ! Събраха 1/2 България в един град!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 ХАХАХА

    13 0 Отговор

    До коментар #36 от "Селендурска циг@ния":

    Не коси се гетаджийте ще им разгонят фамилията ,ще има да пищят от горенето на гуми зимата и изпускането на химически вещества от Данон .
  • 38 ИМПЕРИАЛИСТ

    8 4 Отговор

    До коментар #3 от "Ужас":

    По-голяма простотия не бях чел от времето на в-к "Разбойническо Дело - Пролетарий от всички страни съединявайте се!"
  • 39 Спас и София

    18 0 Отговор
    Здравко, здравата се е нагушил и разписва разрешителни, като за последно... Вместо да има мораториум върху новото строителство, щото цяла България се премести в София те давай колко може повече... Далаверата да върви.. А това, че за тия които ще населят новите гета трябват детски градини, училища, инфраструктура, никой не го интересува...
  • 40 София

    12 2 Отговор
    се превърна в свърталище на селски мутри и дилъри. Презастроено с отлят бетон и тясни улици. Навсякъде искат пари като паркираш. В Шератон и Хаят е много скъпо. По добре селинджърите да ходят в Гърция и Турция. Там е чисто и хубаво и няма задръствания. АКО РЕШИШ ДА СИ КУПИШ АПАРТАМЕНТ Е В ПЪТИ ПО ЕВТИНО. НЯМА ЗЕМЕТРЕСЕНИЯ И ПОЖАРИ КАТО В СОФИЯ.
  • 41 Абе

    13 0 Отговор
    На кой депутат или министър е?
  • 42 :))))

    14 2 Отговор
    Добре, че навреме се махнах от отвратителното бетонно гето, наречено София! Оттогава животът ми е в пъти по-прекрасен! От време на време се сещам за горките софиянци и малко ми става жал за тях, ама това само от време на време! :)
  • 43 Мислещ

    3 4 Отговор
    Всички стари и рушащи се сгради в София трябва да бъдат премахнати и на тяхно място да се построят модерни сгради, детски градини и т. н. Почти целия център на столицата е само коптори!
  • 44 ШКЕМБЕДЖИЙНИЦА

    14 2 Отговор
    София прилича вече на една голяма кухня, в центъра само папане, мирише навсякъде на кИфтета, на манджи,
    на плюскане...за готованци...
    Нищо духовно не остана в този град.
    Сложете едни скари и на мястото на Паметника да се знае, а може и ШКЕМБЕДЖИЙНИЦА
  • 45 Смешно

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Киро Шприца":

    Точно
  • 46 Върнете жителството

    10 5 Отговор
    Изгонете селЯната
  • 47 Доктор

    5 0 Отговор
    Цяла България в София. Супер.
  • 48 София - град с европейски облик

    8 2 Отговор
    Еееее! Щом инвеститорът е обещал да сложи и детска катерушка, тук си личи пръста на известната Йорданка Фандъкова - президент на "Фандъкстрой"-ООД
  • 49 Точно

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "Купувай":

    Не остана въздух за дишане в софето....
    Затова по- умните се изнесохме преди няколко години. Пък вие, останалите, си живуркайте рамо до рамо, и си дишайте....каквото има
  • 50 Не може край Руския паметник

    4 2 Отговор
    Не е политкоректно! Трябва да е край краварския паметник на Козяк!

    Коментиран от #51

  • 51 Ха ха ха

    1 1 Отговор

    До коментар #50 от "Не може край Руския паметник":

    Егати тъпия русофил
  • 52 Здравко архитекта е за затвора

    2 0 Отговор
    Тоя архитект, както и цялата му ОПГ архитекти позволяват всичко и навсякъде. Това, че някой има частен имот между блокове му позволява всичко - да си издигне небостъргач. Трудно ли е тия имоти да се отчуждат и да се изплатят обезщетения на собствениците, а в тях да се направят детски площадки и градинки?
    Първо тия земи са били земеделски - след като са такива да се наложат глоби на собствениците както в белите държави като Канада например - за необработване и подържане на земя, брутален данък. Съответно тази земя става евтина и неизползваема, а общината ще я вземе за стотинки. Същото е и със строителството - максимум 4 етажа - разваляш облика на града. Както е масово в Гърция и Испания. Всички сгради в един и същи стил - не може всеки селтак инвеститор да си изтропа грозотиите - лилави и оранжеви фасади, бароков стил парапети, до него стъклена сграда,.... манджа с грозде.
  • 53 Бай Тошо

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Ужас":

    Друго си беше с Кремиковци и онези пушещи Икаруси дето като вън валеше вътре течеше ама социализъм почти комунизъм всички равни някой повече. Сега е лошо ,но поне можеш да критикуваш без проблем.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове