Last news in Fakti

12 Август, 2023 08:19 3 497 14

Частен съдебен изпълнител осъди прокуратурата за 70 хил. лв

  • частен съдебен изпълнител-
  • съд-
  • прокуратура

Съдът прие, че Станимира Костова-Данова е претърпяла вреди след незаконно обвинение

Частен съдебен изпълнител осъди прокуратурата за 70 хил. лв  - 1
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата трябва да плати обезщетения от 70 000 лева на частния съдебен изпълнител Станимира Костова-Данова заради незаконно обвинение, съобщават от lex.bg.

Данова в продължение на 7 години е била обвиняема и подсъдима за престъпление по служба, за което обаче е оправдана на три инстанции. Делото е от 2006 г. за присвояване на имущество на търговеца на горива „Газтрейд Блек Сий“. Обвинението на Данова е било за това, че е нарушила служебните си задължения, от което настъпили имуществени вреди за близо 2 млн. лева. Според държавното обвинение съдебният изпълнител е образувал изпълнителното дело без извлечение от Централния регистър на особените залози за вписване на Договор за особен залог и не е изпратила призовка за доброволно изпълнение с определен 7-дневен срок на длъжника. След това прокуратурата твърди в обвинението, че Данова е описала и предала без правно основание във владение на взискателя по делото движимо и недвижимо имущество на „Газтрейд Блек Сий“ за близо 2 млн. лева.

През 2010 г. обвинителният акт срещу Данова и още няколко души е бил внесен в окръжния съд във Варна, който през 2013 г. я е оправдал. Присъдата е потвърдена от апелативния съд в града през 2015 г. и е оставена в сила от Върховния касационен съд през 2016 г. След като е завела иска срещу прокуратурата, ЧСИ твърди, че годините, през които е била обвиняема и подсъдима, са се отразили зле, както на нея, така и на семейството ѝ. Данова посочва, че с разгласяването на информация за делото в медиите е пострадал имиджът ѝ като юрист и професионалист, нарушен бил нормалният ѝ семеен живот, срамувала се, загубила много от служителите си, както и желание да работи.

На първа инстанция градският съд е приел, че делото срещу Данова е довело до социално отдръпване и притеснение от изхода му, както и че доверието към нея като ЧСИ е спаднало, а тя е развила депресивно разстройство. За да прецени, че обезщетението трябва да е 60 000 лева, съдът е взел предвид продължителността, естеството и интензитета на негативните изживявания. Софийският апелативен съд (САС) потвърждава решението, като отказва на Данова да увеличи обезщетението до исканите от нея 150 000 лева. Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Тия пари

    17 2 Отговор
    да са от фонд ДМС на Прокуратурата, няма сега държавата(т.е. всички ние) да плащаме, че не са си свършили работата. Дори самата система трябва да санкционира конкретните виновни прокурори.
  • 5 Майора

    17 0 Отговор
    Доста противоречиви са мнрнията за ЧСИ! Когато образно казано ги настъпват се оплакват , а когато имат да вземат имоти си гледат интереса и нищоне ги интересува! Малко по голяма толерантност в отношенията!
  • 6 Винкело

    13 2 Отговор
    Значи, имаме ето какво: подпукали я 2006 година. Получава някаква справедливост през 2023. При това - не окончателно. Иде да рече - ако човек около 60 годишен, хич да не се захваща. Обаче е свободен да рупа банани когато му кефне...
  • 7 Плаща

    9 1 Отговор
    Ганю !
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 цербер

    3 0 Отговор
    частната съдебна изпълнителка Станимира Костова-Данова
  • 10 Артилерист

    4 2 Отговор
    Като имам предвид Гешев, прокуратурата му, отделната му паравоенна структура, чадъра, който беше разпънал над мутрата Борисов и крадливата му шайка, "наблюденията" му по време на кражбата на милиардите на КТБ, безобразните му мутренски пърформанси с атаката на президентството и гаврата с кметиците Иванчева и Петрова, разказите на бизнесмена пред депутатите за участието на прокуратурата при отнемане на бизнеси, записите, в които Кокинов твърди, че Гешев е избран от Борисов и прочие и прочие, всякакво наказателно въздействие срещу всички от мафията прокуратура, които са свързани по някакъв начин с Гешев, включително и съд, изхвърляне от системата, отнемане на лично имущество и др., СА ДОПУСТИМИ И ЖЕЛАТЕЛНИ. Всички недобросъвестни служители, злоупотребили със служебното си положение, трябва да бъдат съдени по по-строги и извънредни правила.
  • 11 Ван дер Любе

    1 0 Отговор
    Сега Гешев да ги плати. Всъщност след пукутевицата около отстраняването на Гешев и хидядите нарушения, които призна, че е направил, не е ли време да бъде арестуван и съден. Той е направил много по-сериозни престъпления от Иванчева и трябва най-малкото колкото нея да е под арест. И да се преразгледат всички случаи, които са покрити от него и Цацата преди него (т.е. повечето от последните десетина години). Да се видят всички магнитски хора, Борисов, Цветанов, Горанов, Менда и други.
  • 12 Стоенчев

    2 1 Отговор
    За некадърността на някой Прокурор плащаме всички данъкоплаци! А трябва конкретният прокурор да понесе финансова отговорност . Тогава ще бъде истинското правораздаване. Но в Ганьоландия / Абсурдистан, това е невъзможно.

    Коментиран от #14

  • 13 Българин

    1 0 Отговор
    това е някакъв майтап
  • 14 Българин

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Стоенчев":

    те прокурорите нямат пари как да понесе
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол