Last news in Fakti

12 Август, 2023 09:10 1 554 22

Земеделският министър: Цената на хляба не се определя административно, водеща е борсовата цена на пшеницата и разходите

  • земеделски министър-
  • цена-
  • хляб-
  • определяне-
  • пшеница

„За съжаление нищо не може да се случи бързо. Всичко, което предвиждаме да направим, изисква време. Производителите на зеленчуци трябва да се кооперират, за да може както най-големите, така и най-малките да стигнат до пазара през едни събирателни центрове. Такива липсват и трябва да се изградят“, обясни още Кирил Вътев 

Земеделският министър: Цената на хляба не се определя административно, водеща е борсовата цена на пшеницата и разходите  - 1
Снимка: bTV

Цената на хляба не се определя административно, водеща е борсовата цена на пшеницата и разходите по производството му. Това каза в „Тази събота“ земеделският министър Кирил Вътев.

„До края на този месец трябва да приключат проверките, които вървят паралелно – провеждат се както от БАБХ, така и от НАП. Проверката обхваща целия процес от суровините до стоките по рафтовете. Очаквам резултатите да са много интересни“, обясни той.
Според него целта на проверките е да се изясни как се разпределя добавената стойност по веригата. Вчера производителите на плодове и зеленчуци също са пожелали да има такава проверка и при тях, стана ясно от думите му.

„За съжаление нищо не може да се случи бързо. Всичко, което предвиждаме да направим, изисква време. Производителите на зеленчуци трябва да се кооперират, за да може както най-големите, така и най-малките да стигнат до пазара през едни събирателни центрове. Такива липсват и трябва да се изградят“, обясни още Вътев.
Той повдигна и въпроса за субсидирането. Министърът подчерта, че правителство иска „да ориентира всички производители към пазара и пазарния успех, а това ще стане чрез тези събирателни центрове“.

Кирил Вътев коментира и темата за жътвата. „В момента приключи т.нар. „бяла жътва“ – на пшеница, ечемик и ръж. Добивите са много добри. Предстои „черната жътва“ – на слънчоглед. Фактически заради вноса от Украйна ние имаме голям проблем с дъмпинга на слънчоглед и нерафинираното слънчогледово олио. Другият проблем, с който се сблъскваме, е свързан с ниските цени на сухото мляко, което пък носи щети за животновъдите“, поясни той.


Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бушприт

    16 3 Отговор
    водеща е борсовата цена на пшеницата и разходите по транспортирането й от Украйна

    Коментиран от #4

  • 2 бай Пердах

    15 0 Отговор
    Цената на хляба се определя след пристигането му в дадения мегъзин. Защото борсово не го купуваме,а след като отидем на касата,касиерката ни казва ,колко пари да й дадем. После слагаме хляба в кошницата или в количката. И Те така!
  • 3 Наблюдател

    8 5 Отговор
    Друго си е да обвиниш управляващите, че са "вдигнали хляба на народа". Става някак си по-леко на душата. И дава възможност да мечта им, че когато отново сме с братска Русия хляба ще бъде 26 стотинки. И няма да бъде ГМО.
  • 4 Истината

    9 9 Отговор

    До коментар #1 от "бушприт":

    Ако беше така както казваш, хляба щеше да бъде по евтин. Но руско-червените другари, които са монополисти в зърненият сектор не дават. Защото няма да имат пари за Бентлита и яхти.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 То пък

    11 1 Отговор
    хляб ли да видиш ?!
  • 7 зевзек

    18 0 Отговор
    ходи ти на лов, откривай сезона, като някое селебрити, пък хората ще те запомнят по това, че по твое време им е поскъпнал хляба, от частник и бизнесмен, не става добър министър, оня дедо Виконтий, беше същата работа
  • 8 М3 голд

    17 0 Отговор
    Зеленчуци? Колко % са български? Защо?
    През събирателни борси. Защо? Производителите нямат ли избор? А чий ще са борсите? На СИК, ВИС, на зет ми, на жена ми?
    Съхраняване на селенчук в борсите изисква капиталовложения. Чий ще са те?
    Кой ще определя качество и цена на зеленчука там?
    А всъщност държавата къде ще е? Ако я няма на входа и на изхода на тия борси, нито ДДС ще контролира, нито цена за нас.
    Колкото до хляба, цената е пазарна. Там е ясно кои държат сериозен процент от силозите и мелниците.
    Зеленчуците през тия борси ще поскъпнат
  • 9 Бай Ламби

    21 0 Отговор
    Абе началник, кът борсовата цена на пшеницата определяла цената на хляба, що хляба който купувам и при 650лв./т. цена на пшеницата и сега при 400лв./т. е се една и съща?Що сега цената на хляба не падна при положение че цената на пшеницата падна с 50%?Ей на тоз простичък въпрос ми отговори ти, другите лакърдии си ги разтягай у министерския съвет или пред ловната дружинка кът седнете на софрата след лова.
  • 10 ОСТАВКА некадрник прост

    20 1 Отговор
    Нашите доходи защо не се формират на борсата, а вие ни лъжете ежедневно с всичко! Жалки крадливи некадърници!

    Коментиран от #16

  • 11 Сеирджия

    10 2 Отговор
    Разходите паднаха и цената на пшеницата падна, а цената на хляба не. Явно водещи са цените на бентлитата и теслите. А и трябва да спре вноса на евтина пшеница от Украйна, че с нея нашите зърнари няма как да си купят нов модел тесла, а и няма кай да купува скъпи и уж безопасни "торове".
  • 12 Стилян

    10 0 Отговор
    Киро бореца приватизатор от 90та година.
    Той е един,,честен"частник.
    Един борец е министър,Покойният Васил Илиев и в съня си не го е помислял
  • 13 Слав

    12 0 Отговор
    Брей много умен!Също като на боклуците на тандем!!!
  • 14 плюс минус

    11 1 Отговор
    Доста много едри земеделци и арендатори карат супер луксозни коли.
    Защо ли?
  • 15 Потребител

    11 0 Отговор
    За мен е важно, че въпреки субсидиите на зърното и намаленото ДДС на хляба, аз ям скъп и некачествен хляб!
  • 16 Твоите доходи

    1 6 Отговор

    До коментар #10 от "ОСТАВКА некадрник прост":

    Ще си останат ниски, защото не е котираш на пазара. Отиди при шефа си и кажи, че искаш висока заплата и ще ти се изсмее в очите, защото знае, че не струваш.

    Коментиран от #21

  • 17 Марков

    5 1 Отговор
    Ппеди година и половина, цената на брашното от 75-80 Ст./кг скочи двойно. Без промяна на стойност на заплати, ток, газ и други. Мелниците се нагушиха яко. Защото хлябът и лекарствата са необходими. От там производителите на хляб започнаха уж постепенно да отговарят на новите цени. Конкуренцията ги кара да са прилични към нас-клиентите.
    Колкото до зърнарите - там е СВОБОДИЯ!! ПЪЛНА!!! Жънат зърно тяхно е. Платили са за торове, посадъчен материал, препарати за защита, заплати, консуматив за техниката. Е, и на арендаторите на земя - по 30-50 лв/ дка (срещу наложени договори) И така ще карат Майбах и ще се плакнат януари на малдивите. Защото зърнарите се ояждат, получават субсидии и т.н. А може да е обратното: собствениците на земята да се обединят и да поставят въпроса - "търсим фирма за обработка и добив от земята ни. Разпределение на добива, примерно 50:50%. Земята е важна! Без земя ще се плакнат в легена и ще карат дървени влакчета.
  • 18 Голям зор

    3 1 Отговор
    До министъра;хората руптаят за цените защото заплатите и са ниски що се правите на че не разбирате,как трябва да ви се обясни.11Евро е минималната ставка на час,не в БГ.
  • 19 Ван дер Любе

    2 1 Отговор
    Само че България няма пазарна икономика, а е пропита от картели. При цените на хранителните продукти е точно така. Погледнете цените на пазарите, където реално производителите не се допускат и цените се контролират. Същото е в големите вериги магазини, където цената е по-голяма от тази в Германия, Нидерландия и т.н. Така че министърът да потърси механизмите на картелите, които са и в енергетиката, и при горивата и на много места.
  • 20 Кой лъжеш бе

    1 0 Отговор
    дърт комунист?? В Македония и Румъния сигурно пшеницата им е подарък та цената е наполовина, за качеството което при ТЕБЕ и "правителството" няма не говорим!!!!!!!!
  • 21 Е да за вас ние всички не струваме затов

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "Твоите доходи":

    затова хората се изнесоха от България и ще си стоите тук само некадърните марионетки на Козях!
  • 22 дядото

    0 0 Отговор
    писна ми от политическа наглост и безочие.изкупната цена на хлебната пшеница ,където я има е между 35 и 40 стотинки за килограм,а доброто брашно гони 2 лв.,добрия хляб-4 лв.за килограм.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол