Last news in Fakti

28 Август, 2023 11:27 2 435 10

Димитър Марков: Моментът за завръщане на Божков със сигурност не е случаен

  • васил божков-
  • организирана престъпност

Хазартният бос не е единствената фигура от бизнес елита на България, за която има основателни подозрения да се смята, че са свързани с организираната престъпност, изтъкна експертът

Димитър Марков: Моментът за завръщане на Божков със сигурност не е случаен - 1

Можем само да гадаем за причините Васил Божков да реши да се върне в България. Могат да бъдат две основни групи - че има някакви пречки и проблеми пред това да остане в Дубай или, че има някакви развития в България, които може би му дават известни надежди за по-благоприятно развитие на неговата ситуация в сравнение с преди. Предполагам, че в най-скоро време ще стане ясно.

Този коментар направи Димитър Марков от правната програма на Центъра за изследване на демокрацията пред БНР. Според него, моментът за завръщане на Божков “със сигурност не е случаен”.

“От действията личи някаква стратегия! Каква точно е - предстои да разберем в следващите дни”.

Мълчанието на политическите по темата през изминалите дни Марков отдаде на напрегнатата политическа обстановка:

"Искри прехвърчат през управляващата Некоалиция. А предстоят и местни избори. Знаем, че част от обвиненията срещу господин Васил Божков са свързани с корупционни сделки с участие на висши политици, така че, според мен, е нормално в момента да има такава стратегия - на изчакване, за да се разбере накъде ще се развият събитията”.

Васил Божков не е единствената фигура от бизнес елита на България, за която има основателни подозрения да се смята, че са свързани с организираната престъпност, изтъкна експертът, който очаква “и в бъдеще медийната среда да бъде основното поле на изява на немалка част от тези хора”:

“В прокуратурата тепърва предстоят динамични процеси! Предстои избор на нов главен прокурор и гледане на промени в Конституцията, които съществено ще преструктурират и реформират системата на прокуратурата. Наказателните дела срещу Васил Божков са много и сложни. Моята прогноза е, че няма да е този състав и вид на прокуратурата, която ще приключи тези дела. Очаквам известно затишие след този пик на обществен интерес и на медиен интерес. Може би ще има още един, някъде около изборите, но след очаквам затишие по тези дела. Техният изход до голяма степен ще зависи от това как се развиват процесите в прокуратурата”.

Марков не е оптимист, че до есента страната ни ще стане част от Шенгенското пространство:

“Казусът “Шенген”, според мен, отдавна е извън възможностите на България да окаже някакво съществено въздействие върху изхода на този процес. Европейската комисия вече официално обяви, че България технически е готова. В момента този процес е заложен на карта от вътрешнополитическите процеси в други страни-членки. Всичко е общо взето на полето на дипломацията. Но случай като този с Алексей Петров и Васил Божков със сигурност са козове в ръцете на тези държави, които все още блокират членството на България. Благоприятно развитие по тези случаи по-скоро би засилило влиянието, доколкото все още го има, на дипломатическото поле на родното правителство”.

Според Марков у нас все още говорим за групировки политически чадъри, защото страната ни не е скъсала с комунистическия режим преди над 30 години

"”Това скъсване така и не се случи. По-скоро то еволюира. Редица фигури, традиционно свързани с организираната престъпност, а постепенно изсветлиха бизнеса си. Липсата и на ефективни присъди все още е ясен сигнал, че тези процеси не само че не са скъсани, а са и далеч от скъсване”.

Според него решението е съдебна реформа и “успешно приключили наказателни дела срещу знакови фигури”.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пак

    18 1 Отговор
    "експерт" ръси мозък !
  • 2 Lоста

    10 1 Отговор
    Много мислене е паднало при жълтопаветниците. От толкова много мислене като нищо може да излезе, че Бижков е една от причините за войната в Украйна, за сглобката, за неприемането в Шенген и за промените в закона за защита от домашно насилие /защото е опипвал разни на работното им място/
  • 3 Пич

    9 4 Отговор
    Омръзнаха ми тези глупости ! Нещата са прости , Борисов - Божков , кой е по ценен за посолството сега ?!

    Коментиран от #7

  • 4 Дааа

    13 0 Отговор
    Цялата държава е един пълен цирк
  • 5 Пак

    10 0 Отговор
    Ни правят на тотални балъци
  • 6 Име

    10 0 Отговор
    При една лустрация, доста народ би " изгърмял"!
  • 7 Не са толкова "прости"

    2 4 Отговор

    До коментар #3 от "Пич":

    нещата, за разлика от народеца......... а фигуранта на черепа мунчо крадев и д.с. къде са?????
  • 8 Политически игри

    8 0 Отговор
    Никога на сцената не се показва истината, а пиеса за отвличане на вниманието на хората. Зад кулисите се решава какво да се играе на сцената, там се дърпат конците. Хората,които могат да мислят и пред очите и ушите им се играят пиесите, само могат да се сещат, че целта на задкулисието добре се прикрива и че всичко е за сметка на България и хората. Берлинската стена у нас се нарича паметник на съветската армия окупаторка и тя още не е паднала. Тя се нарича завесата на задкулисието,което решава съдбата ни.
  • 9 Историк

    11 0 Отговор
    Най големия грях на Божков е фалита и източването на неговата банка. По този начин заедно с още 30-40 "банкери" през 97година станаха кредитни милионери. Но за това престъпление никой не повдига обвинение, защото трябва да повдигнат и на останалите. Това източване на спестяванията на обикновенните хора е най големия грабеж на века.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове