Last news in Fakti

31 Август, 2023 18:40 1 848 24

МРРБ сезира ДАНС: Не се знае кой и къде съхранява кодовете на тол системата

  • тол система-
  • кодове-
  • апи

„Тол системата, за която държавата е платила 180 млн. лв. и която трябва да бъде както софтеурно, така и хардуерно собственост на българската държава, на практика не се контролира в момента от държавата

МРРБ сезира ДАНС: Не се знае кой и къде съхранява кодовете на тол системата - 1

Министърът на регионалното развитие разкри, че е установена липса на т. нар. изходен код на електронната системата за събиране на пътни такси по републиканската пътна мрежа. За това той е сезирал ДАНС, съобщава dariknews.bg.

След доклад от председателя на Агенция „Пътна инфраструктура“ до МРРБ, министърът е информирал ДАНС, че изходният код не е наличен в АПИ и няма информация къде и от кого се съхранява. Андрей Цеков е поискал съдействие от агенцията за проверка, тъй като тол системата е част от националната сигурност на страната.

„Тол системата, за която държавата е платила 180 млн. лв. и която трябва да бъде както софтеурно, така и хардуерно собственост на българската държава, на практика не се контролира в момента от държавата“, подчерта регионалният министър и коментира, че това не позволява агенцията да има проследяемост и контрол върху системата, така че да може да събира дължимите тол такси.

Министърът съобщи още, че достъп до системата в момента има единствено и само нейният разработчик, макар че в договора изрично е упоменато, че изходните кодове се предоставят на АПИ.

Той допълни, че вътрешната проверка в АПИ е установила, че изходният код е предаден от изпълнителя на възложителя с приемо-предавателни протоколи на CD диск и USB преносима флаш памет, съответно през 2018 г. и 2019 г. Първоначално изпълнителят е предал на АПИ ключа за електронната система за винетките, а на следващата година – и този за тол таксите. В момента обаче те не са налични в АПИ.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    26 1 Отговор
    Не се знае кой и къде съхранява кодовете на тол системата - кодовете са при
    газовата карта на Теменужка.
  • 2 АзаЩоТрябва

    14 3 Отговор
    А защо трябва новина, обръщат се към фирмата доставчик и след 10 минути могат да им я пратят отново :Д Не живеем в 70-те години, да я пречатата на перфокарти и да пратят директен самолет да я докарва )
  • 3 Прост тулуп от банки

    32 1 Отговор
    Това може да се случи само в територията на Винету.
  • 4 Оракула от Делфи

    25 2 Отговор
    Питайте депутат" Шиши" ,той е рицаря на Тол системата!
    Той КОЛИ И БЕСИ там!
    програмиста прави, каквото му заповядат!
    И още нещо, да ви информирам, че плащане на бензиностаций на Петрол ,
    не отразяват в Тол системата, че е постъпила сума за винетка!
    Има далавера със нула 0 и буквата о, това беше мой личен случай!
    Огромни суми пари ПЛАТЕНИ ЕДИН ПЪТ не влизат в ТОЛ СИСТЕМАТА!!!
    Така те остават на бензиностанцията, като постъпили, но не и изплатени на Тол системата!
    Това не е майтап а чиста истина , прокуратурата да действа и то веднага!
  • 5 А и Явор Колев

    16 0 Отговор
    То май и на Алексей на погребението присъствал оня с фирмата
    къде източиха данните на всички от НАП.
  • 6 Да ама не

    16 1 Отговор
    Последно беше в човек на ГЕРБ.
  • 7 Като ги няма

    19 0 Отговор
    кодовете кой аджеба прибира парите от винетки и тол такси? Къде са парите които вече 4 години внасяме за да се движим по пътищата? Кой ще понесе отговорност за това?
  • 8 мунчо

    14 0 Отговор
    В АПИ, както и в почти всички държавни структури, когато някой бъде уволнен си взима архива със себе си или го унищожава, изтрива всичко от компютъра си, както и всякакви други поразии, които да затруднят идвъщите след него. А и забележете, всичко било предадено на едно CD и една флашка?! Това ли е начинът за съхраняване на важни данни за националната сигурност в 21-ви век?! Очевидно да, според нашите чиновници
  • 9 ХА ХА ХА

    16 0 Отговор
    АБЕ ДА СИ ГО КАЖЕМ НАПРАВО ! ЕГА ТИ ДЪРЖАВАТА , КОЯТО НЕ ЗНАЕ КОЙ КОНТРОЛИРА ТАЯ ТОЛ СИСТЕМА ! ТО ДЪРЖАВАТА И БЕЗ ТОВА НЕ ЗНАЕ КОИ .....КОИ КОНТРОЛИРА ! ВСИЧКО Е НА САМОТЕК !

    Коментиран от #21

  • 10 Анонимен

    14 0 Отговор
    И какво? Тол системата е обект на национална сигурност. Сещайте се как опазва сигурността на България. ДАНС къде са спали.

    Коментиран от #12

  • 11 Ми то ......

    12 0 Отговор
    Да закриваме тая скапана държава !!!!!!! Щом тя самата не знае нищо за контрола които трябва да упражнява !!!!! А да сте чули някои от тия държавни чиновници , да са се отказали от заплатите си ????????
  • 12 Хи хи хи

    9 0 Отговор

    До коментар #10 от "Анонимен":

    То има ли ДАНС ??? Тия спят и се потриват докато някой големец не каже какво да разследват и какво да правят !!!!!!!!
  • 13 Ехааааааа

    11 0 Отговор
    Пропадаме бавно , но славно във пропастта , благодарение на нашите некадърни , алчни , лицемерни ПОЛИТИЦИ !!!!!!!!!
  • 14 Леля Гошо

    9 0 Отговор
    В държавния апарат не съществуват ли понятията материално отговорно лице и приемо-предавателен протокол? Или си играят на тука има, тука нема?
  • 15 Хаха

    3 0 Отговор
    Всички в тоалетната знаят кода 🤡
  • 16 Ами

    2 0 Отговор
    Докато главанака хаби въздуха на тоя свят така ще е с телетата!
  • 17 дядото

    4 0 Отговор
    всичко се знае в тази територия.въпросът е при кого са отишли тези милиони-за ползване,управление и прибиране на печалбата.а на марчето така просто няма да й кажат
  • 18 Путин да хвърля

    1 1 Отговор
    ОНАЯ ГОЛЯМА ХУБАВА ГЪБА ......И МАЙМУНАТА ДА ЗАПОЧВА ВСИЧКО ОТНАЧАЛО !!!!!!!! ИНАЧЕ НЯМА ОПРАВИЯ !!!!!
  • 19 Тия наши управници

    2 0 Отговор
    Докога ще ни разсмиват със глупостта си? Разбрахме , че са некадърници , само не зная дали можем да си изберем още по некадърни от тия ??????????
  • 20 Гостът

    4 0 Отговор
    Хора не бъдете толкова наивни, всичко знаят и то много добре, но целта е да се даде на концесия ТОЛ системата. Сега ще започнат да излизат по телевизора и да обясняват колко лош стопанин е държавата. И като я вземат започва якото стригане на стадото.
  • 21 НЕ СА ЗНАЕ ЛИ..?!?!?!

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "ХА ХА ХА":

    ЗНАЕ СЕ ЗНАЕ СЕ И ТВА Е ТОЯ ДЕТ КАКТО САМ СЕ ПОХВАЛИ ДЪРЖИ ПАРИТЕ НА ДЪРЖАВАТА И ВСИИИИИИЧКО ПРОЕКТИ МИНАВАТ ПРЕЗ ОБРЪЧИТЕ ОТ ФИРМИ НА ПАРТИЙКАТА МУ БАЛАНСЬОР.....
  • 22 бай Гъдю

    0 0 Отговор
    Важното е къде отиват парите, в чий джоб? Следвай парите!
  • 23 мале

    1 0 Отговор
    Тол системата е разпробита кофа ,камерите по пътищата не бачкат поне 30 %!! Преди време като я правиха "Тол Системата" си нямате на идея колко се наля в сървъри ,камери и подобни всичко е в ръцете на Герберски фирми !! Светофарите в София спирките всичко е близко до Герб всяка камера на светофар онази куполната ,всяка казват че е 2000 долара и е СОНИ на 200 метра ти чете номера на колата !! Спирките са били с Емтел сега са с Виваком нещо се изпокарали общината и Мтел !! Що не се разходите до Дружба да видите Сиском каква постройка имат!!Всичко се знае ма всеки си трае щото топи човката в супата
  • 24 Питайте

    0 0 Отговор
    Иво Тонев
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове