Last news in Fakti

1 Септември, 2023 21:27 1 726 58

Политолог: Носталгията по един престъпен режим идва от липсата на реална оценка за управлението преди 1989 г.

  • досиета-
  • държавна сигурност

Отварянето на досиетата на Държавна сигурност е изключително сложна задача днес, смята Христо Панчугов

Политолог: Носталгията по един престъпен режим идва от липсата на реална оценка за управлението преди 1989 г. - 1

Отварянето на досиетата на Държавна сигурност е изключително сложна задача в съвременността, тъй като всичко, което знаем за миналото, подлежи на дискусия в последно време. Това каза в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" политологът Христо Панчугов.

"Става все по-трудно да се обединим около това какво е факт, какво е измислица, и какво е интерпретация върху този факт, става все по-трудно да се обединим и какви са методите, чрез които ние можем да стигнем до това какво е факт. И това отваря огромно пространство за спекулации, за създаване на страхове. Всеки опит да се изчисти миналото ще бъде изключително сложен", коментира той.

Според политолога е необходимо първо да се направи политическа оценка на това минало на базата на ценности, около които обществото се е съгласило, както и че евроатлантическите ценности: свобода, защита на личността и поставяне на първо място на човешкия живот, трябва да са в основата на интерпретацията на българската история:

"Това са нещата, около които като общество трябва да се обединим. Тогава може да се интерпретира кои са тези български политици, български ценности, кои са тези български решения, които са ценели истински първо, националните ни интереси, второ, човекът като човек, и тогава вече да можем да даваме оценка на нещата, които ние познаваме като история. Когато започнем да ценим българската независимост от тази гледна точка – на възможността ние да постигаме българските национални интереси, тогава този разказ ще стане по-лесен.“

"Въпросът е в това, че около тази неяснота, около липсата на отваряне на тези досиета се създаде и неформална мрежа от зависимости на хора, които биват контролирани през своята принадлежност към Държавна сигурност – смята още Христо Панчугов - Беше създадена мрежа, която изкриви очакванията и наложи влиянието си върху политическите решения в България. Оттам се създаде това усещане за някаква външна сила, която взема решенията, оттам се създаде усещането за овладяна държава. Именно отварянето на досиетата в тяхната цялост и лустрацията, и поставянето на политическата оценка: че всички принадлежащи към онзи апарат, имат зависимости, които не са демократичните зависимости, от които имаме нужда, и на тях трябва да се сложи край. Неспособността на политическата класа да направи тази оценка произведе не само въпросните неформални влияния в българското общество, тя произведе и в момента усещането за това, че може би онези 45 години не са били чак толкова лоши.“

Според политолога Христо Панчугов носталгията по един престъпен режим е една от тежките последици от неспособността да се даде политическа оценка на комунистическия режим.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Порно

    57 6 Отговор
    Но пък винаги има кой да ни даде правилната линия ,не е само Галя от посолството. Та да ни е по леко , като плащаме всичко на безумни, но демократични цени.
  • 2 КОТарАК

    48 11 Отговор
    все пак бай Тошо беше най-доброто,което можеше да ни се случи тогава. ако не беше той , щеше да е някой друг от системата ,далеч от неговите качества
  • 3 реалист

    58 5 Отговор
    Лъжата и мръсотията е до човека а не ,че дядо му е бил партизанин .!! Колко политици ни лъгаха и викахме - кой не скача е червен ,а те сега станаха червиви от пари а народа го дуфа !!
  • 4 беше доста социално

    57 10 Отговор
    за разлика от сега, абе сега е една анархия и власт на мутрите и посолството
  • 5 Грозен и подъл

    41 2 Отговор
    Нищо лично,само отбелязвам..

    Коментиран от #7

  • 6 Българин

    63 10 Отговор
    Ицка тоя престъпен режим ти даде образование бе душко. И понеже си експерт ( по време на престъпният режим им викаха неуки) можеш ли да ми дефинираш, като на прост Ганьо що е то “ евроатлантически ценности” ? Щото Атлантик наоколо не виждам, виждам само евра и кюлчета

    Коментиран от #34

  • 7 Да дааа

    44 3 Отговор

    До коментар #5 от "Грозен и подъл":

    Промит ,Объл и нагъл.
  • 8 Урюрвкос

    39 1 Отговор
    историята винаги е мачкана и нагаждана според кефа на управляващите.
  • 9 Галя от ПосолствоТО

    47 6 Отговор
    Добре, Панчугов, добре. Ще се обадя да ти сипят в копанята. Ама трябва повече да се стараеш.Уф, забравих, че толкова си можеш.
  • 10 Баце ЕООД

    46 7 Отговор
    Поредната дебела, платена уста.. Свирки поне да праише

    Коментиран от #40

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Някой

    58 6 Отговор
    Обратно! Точно заради обективната оценка на режима, в който са живели хората преди 10.11, е причината да има носталгия. Те осъзнават какво са загубили и в какъв режим живеят сега. 1. % с богати, а останалите с бедни.
    Стига опити за манипулации на обществото. От такива политолози има полза само ПосолствоТо.
  • 13 Факт

    9 52 Отговор
    Комунистическия режим не само че беше престъпен но и върна България 200 години назад от свободния деморатичен западен свят като превърна страната в концлагер и голяма част от хората в мишлета с робски души както дори не е било по време на турското присъствие.

    Коментиран от #18

  • 14 Име

    46 7 Отговор
    Имаше недъзи, но имахме работа и жилища, някои и леки коли и вилни имоти.

    Относно снабдяването - се хранехме много стабилно, сега се гласува на практика, общо-взето - кой-ял-ял.

    Не става въпрос за всяка вечер - празненства, но - имаше столови и т.н., четеше се - културата е на ниво - много филми са още ценни - не знам.

    Внушава се - че сме ходели като пълни северни корейци, а не е така, като цяло.

    Идеята може да е била утопия, но имаме доста предимства, да се чудяти западняците - винаги са под наем и еди-какво си.
  • 15 Хахаха

    46 7 Отговор
    Американските слуги плямпат глупости за предишния режим, който имаше недостатъци, но създаде морал, култура и законност , ЗА КОИТО ДНЕС МОЖЕМ ДА СЪНУВАМЕ
  • 16 Мдаааа

    39 3 Отговор
    Още един П.Едал
  • 17 Превод в ефир

    36 2 Отговор
    Демек, не е културно да отваряме досиетата, че кой знае какво може да излезе. Някои от най-големите атлантици може да се окажат с тежко номенклатурно минало. "Десните" в България държаха властта толкова много години, защо не отвориха прословутите досиета? Ами щяха да им лъснат партийните книжки, а не върви в тези времена. "Демократи" са все пак. Няма леви, няма десни. Идеологията е за плебса, за "елита" са кюлчетата, пачките, големите палати и винаги да ги слушаме, защото само те знаят Правилната Линия в настоящия исторически момент
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Анонимен

    19 3 Отговор
    След дъжд качулка, злото е сторено няма полезен ход децата на комунистите управляват и тук има само преход от сено към слама.
  • 20 оня с коня

    11 31 Отговор
    Панчугов е в ДЪЛБОКА ГРЕШКА че съществува носталгия по Престъпния режим на Соца защото нямало "Реална оценка".А нещата са въпрос на Елементарна ЖИТЕЙСКА Основа- Тогава И Умни И Прости бяха ЕДНАКВО БЕДНИ,сега има "Балкан разлика" както във Възнаграждението,така и в Общественото положение!Тогава ПАРТИЯТА определяше кой да прогресира на База "Лоялност към властта" и Наследствена Полит. Принадлежност/Дядо или Баща Партизанин/,сега се гледа Кой какво може и колко му е Мозъчния Багаж.И няма как Кадърният да не бъде подходящо Заплатен защото няма вече "Желязна завеса" и ще отиде да бачка в Чужбина,докато тогава беше като Пиле в Клетка и просто нямаше къде да ходи освен да работи за Властимащите.Колкото до "Реалната оценка" на Живковия режим - всички до един я имаме,но Некадърниците и Мързеливците никога няма да спрат да мечтаят за връщането му защото едно е да си Партиен секретар,да въртиш Синджира и да получаваш колкото Директора,друго си е да бъркаш по Контейнерите !

    Коментиран от #21, #28

  • 21 Прозяваш ме..

    32 7 Отговор

    До коментар #20 от "оня с коня":

    Виждам че си дърта злобна пенсия и нищо отгоре.Живков направи сериозна Държава,вие западните роби нищо не създадохте за 33 години освен злоба.Толкова си можете.Ние,източните роби сме с няколко летви над васАйде да си лягаш,простатата ще те събуди след два часа..
  • 22 Име

    25 5 Отговор
    Няма никаква носталгия по онова време, има нетърпимост към последните 34 години защото не беше приложена лустрация! Хората искат независимост от каквито и да е "освободители"!
  • 23 Име

    24 4 Отговор
    Който иска да си плюе на детството, но - детска градина съвременна, с пясъчник, любезно отношение.

    Първокласник, басейн, верно - асфалтова площадка за игри. Столова и бюфет в училище, екскурзии, видяхме костницата в Батак, това-онова, кога ще се вдигнеш сега.

    Не знам, вече едно лъжливо плюене, само факта - че НДК построихме - народно дело и го облицоваме с медни покрития и - хоп - веднага това първо се обра след 10-ти ноември. Гепнаха медните обшивки и - айде - един вид супер.

    Мраморни постилки има във всеки областен град. А ДС е грешка, нямало е нужда да убеждават насила хората.
  • 24 провинциалист

    23 4 Отговор
    " както и че евроатлантическите ценности: свобода, защита на личността и поставяне на първо място на човешкия живот, трябва да са в основата на интерпретацията на българската история" - на Панчугари удобно не му изнася, а и не си спомня, през кой период хората не се заключваха и си слагаха бележки на вратата кога ще се приберат и през кой живеят зад решетки.

    Коментиран от #26

  • 25 А какво да кажем за

    22 4 Отговор
    режима на фашистката хунта от Сглобката?
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 йхнкхйких

    25 4 Отговор
    Скъсай си дипломата ! Поредния измислен политолог платен от посолството !
  • 28 Не всички сме

    20 4 Отговор

    До коментар #20 от "оня с коня":

    гербаджийски феодалчета като теб.
  • 29 инж. Ганчо Илков

    7 25 Отговор
    Виждате ли какво става в Медийното пространство, подава се Тема от Модераторите и веднага се нахвърлят анонимните болшевизирани проруски тролове да пишат не аргументирани отзиви. Отзивите дори не бих ги нарекъл Коментари, защото нищо не коментират, а просто плюват какво и как им дойде на ума. На никой, не му идва идеята да прочете, или до попита обикновен, вече възрастен българин за реалната форма на Управление при Социализма на Тодор Живков. За ролята на ДС. За Пленумите на ЦК на БКП. За това, че се говореше за "Светлото бъдеще" , за ролята на "Развития Социализъм" и за последната фаза - "Реалният Комунизъм". ДС вербуван Агенти още от ученическата скамейко. ДС създаде Паралелна Държава чрез "Скритият Транзит" и Външно Търговските БАНКИ. Троловете не са чували за КИНТЕКС (нелегална търговия с оръжие), за КОРЕКОМ (натрупване валута от чуждите туристи и българи работещи зад граница. В тези магазини единствено се продаваха западни стоки), ТЕКСИМ, и други външно търговски организации. Троловете не знаят за Репресиите, изселванията, Концлагерите. В Конституцията т. 1 - БКП, ръководната роля на Партията. Възродителният Процес и много други. И сега, когато Политическите Партии се преобразуваха в ОСП (Организация със Специално Предназначение) превърнали Парламента в Бизнес Пазар, и цялостната Политическа среда, е дело на потомците на БКП и СДС.

    Коментиран от #30

  • 30 Няма по-големи комунета

    18 5 Отговор

    До коментар #29 от "инж. Ганчо Илков":

    от гербппдбдпс. Но не могат да стъпят на малкия пръст на бай Тошо.
  • 31 Роза

    13 6 Отговор
    Да ,онзи режим си имаше предимства,имаше си и недостатъци.Но...нещата не стоят на едно място и нищо не е вечно!Такава е била световната политика тогава-да има социализъм и капитализъм.После нещата се разбъркаха и много от постигнатото беше ограбено от алчни хитреци.Това е причината за носталгията по онзи режим,но...миналото назад не се връща!
  • 32 АЙДЕ ГЪЧ

    25 4 Отговор
    ТОЯ "ПОЛИТОЛОГ" РАЗБИРАЧ Е БИЛ НА СЕДЕМ ГОДИНИ 1989 И ДА СЕ ИЗЦЕПВА ЧЕ БИЛ ГОЛЕМ ПОЗНАВАЧ НА "РЕЖИМА" ПРЕДИ Е СМЕШНО И ЖАЛКО ЗА ТОЗИ КОЙТО МУ СЕ ВРЪЗВА.........!!!!!!
  • 33 Име

    20 5 Отговор
    Няма какво да се разправяме - имаше за всеки - напълно нормално. Двустаен апартамент - нула лихва - но както и да е.

    Пропаганда имаше - но и се работеше стабилно.

    Бедността е сега, поглъща те всеки ден.

    Пак щели да вдигат тока - какво става с тази работа, няма обяснение.

    Коментиран от #36

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Българин

    13 3 Отговор
    Вземи се измий,обръсни и после дрънкай глупости
  • 38 Смех

    12 3 Отговор
    Да ти имам фамилията! Дали знае какво означава "панчуга"? Поредният грантоff експертин на посолствоТ0 с физиономия на конощип (попово прасе). Трябва да си пълен нефелник, да не можеш да прецениш кое е истина и да му повярваш.
  • 39 Друг Политолог:

    12 3 Отговор
    Носталгията по един справедлив режим идва от реалността на управлението след 1989 г.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Кауфашки

    3 1 Отговор
    Абсолютнивидиотенимутри
  • 42 Донки Хот и Сан Чопанса

    7 0 Отговор
    Гусин Панчугов е бил в крехка детска възраст когато Живков загуби властта, но дава "експертни"
    оценки тъй като бил "политолог".
    Иначе за него големи победи били ваксинацията и избирането на Байдън. 🤣🤣🤣
  • 43 Перо

    5 2 Отговор
    Брадатият джендър мисли, че всички хора от онова време са измрели и не се помни безплатното здравеопазване и образование, минималната престъпност, спокойния живот, чистите храни, евтиния транспорт, силната армия и мн.др. Не им ли омръзна да размахват старото “плашило” ДС, което не съществува от 33 г. и за което хората, преди 10,11.89 г. почти не знаеха! Само манипулации от джендъри, които или не са били раждани тогава, или са били деца и нищо не помнят! На фона на сегашните многомилионни кражби и фрапираща корупция и безработица, как хората няма да изпитват носталгия! Сега имаме пълно разложение на държавата и държавността!!! Всеки ден в национален ефир и в другите медии ни натрапват на групи, само неграмотна, долнопробна джендърия, плащана от вън, да говори небивалици и простотии! Ето сега още не сме получили парите от фонда за възстановяване, но те вече са разпределени за някакви нови, напредничави технологии, изкуствен интелект и ще конкурираме Япония и САЩ, като едно време с компютрите “Правец”! И пак ще се усвояват милиони, без развитие на промишлеността, селското стопанство, машиностроене, икономика!
  • 44 Шаран БГ

    0 1 Отговор
    Политолози и историци на "новото" време пишат това, което е нужно на либералния демократизъм. Написаното не се отнася за обикновения трудов човек, роден по време на войната, строил социализма, създавал материални блага, строил къщи, отглеждал деца.Той, селяндурина или работника, по цели дни и нощи е умувал за ролята на Партията или на КДС в неговия живот. Имаше работа за всички и хората работеха, строиха "живота нов". Със всичките му тъпи манифестации по националните празници, със средношколските и студентски бригади в помощ на селското стопанство и други "екстри", които не се харесваха на мнозина. НО в коментара си № 43 "Перо" е написал какво го е интересувало ОБИКНОВЕНИЯ човек !! Само прословутата НЕОБИКНОВЕНА ЕНТЕЛЕГЕНЦИЯ се е бунтувала вътрешно и душевно , и най-много спънки в развитието си и живота си е получавала от КДС. И тоя КОМИТЕТ го чепкат вече и деца и внуци. Никой ЕНТЕЛЕГЕНТ В 1990 година не стори това, което направиха германците със ЩАЗИ – 3 десетилетия ДРЪНКАТ КАТО В ПРАЗНА ТЕНДЖЕРА и стават смешни !!
    Изчакайте да измре това социалистическо поколение, пак си пишете що Ви е угодно ! Имайте търпение още 10-15 години..............
  • 45 ПКП

    0 0 Отговор
    Оди пеш! Към Белене.
  • 46 Баба Кина

    1 2 Отговор
    Каквото иска да ми анализира имахме самочувствие, достойнство, морал, здраве, наука и образование, бяхме в пъти по- сплотени и единни, имаше Държава, сигурност и респект към институциите. Сега добре платени клакьори, ми обясняват, че от буржоазно- селска, неграмотна и манифактурна държава до индустриална и развита такав, пътя е незначителен! Неадекватници!
  • 47 Левон Хампарцумян

    1 2 Отговор
    Какво да сравни човек , че да хване дикиш. 9 000 000 и 168 000 живо родени деца наричащи се българчета . Я останали , я не 4-5 милиона наричащи се незнам си какви , и 48 000 живо родени деца потенциални емигранти. Олимпиадата в Сеул - Ливърпул - Нотингам - Четвъртите в света с живковото поколение > Сепсис от Румъния . Космически апарати и храни > Внос на домати от Турция . Християнска и Мюсюлманска религия > Всеки станал Гуру на някаква партия , лъже , маже , краде , и въшки има.
  • 48 Пунчо

    4 1 Отговор
    А защо трябва да се "чисти" миналото бе очилатко продажен..миналото е история или за теб и подлогите не е.......и останалите живи малко хора вече много добре знаят как беше преди 89-та.....в пъти по-спокойно и добре......тъпи краварски продажници
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 ганев

    3 0 Отговор
    ПАНЧУГОВ Е УМЕН ..УЧЕН ...БОГАТ..ЧАРОВЕН..МЪЖ....АБЕ ИСТИНСКИ ЕВРОАТЛАНТИК.....360ГР
  • 56 Метаморфоз

    1 0 Отговор
    Некои политолози се превръщат успешно в политподлози
  • 57 Галя от посолствоТО

    1 0 Отговор
    така е - я какви модерни, цветни кр$адци сме ви сложили за управници.
  • 58 пенко

    1 0 Отговор
    ПОЛИЛЮЛИЛОГОЛИПО -ЛАЛА -ПЛЯМПА - ДРЪНКО - ТИП !!!!!!!!!!!!!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове