Last news in Fakti

4 Септември, 2023 10:04 1 229 15

Преслав Райков: Минималната заплата не може да стимулира икономиката

  • преслав райков-
  • икономист-
  • минимална заплата-
  • михаил кръстев

Спорът за нея е изкривен, смята икономистът

Преслав Райков: Минималната заплата не може да стимулира икономиката - 1
Снимка: YouTube

Правителството предлага от 1 януари минималната работна заплата да стане 933 лева. Това е със 153 лева повече. Депутатите в парламента също заговориха, че трябва да започне работа по Бюджет 2024 година.

"Най-вероятно идеята за минималната заплата ще е изпълнима, въпросът е дали ще е адекватна и логична. По-скоро не бих казал, че правителството я предлага, дава да се разбере как би изглеждала заплатата по методологията, която се прие по-рано в политическите турбуленции. Спорът за минималната работна заплата мисля, че е много изкривен в последните години. Не мисля, че е адекватна мярка, за това да стимулираме икономиката си да върви напред", коментира икономистът Преслав Райков в "България сутрин".

По негови думи в момента имаме застой и изкривяване на пазара на труда в определени сектори и райони. "С оглед на нашата тежка демографска ситуация в страната и липсата на работна сила - може да повлияе негативно върху редица бизнеси. А те са в крайна сметка тези, които плащат и държавата разпределя", подчерта той.

Пред Bulgaria ON AIR икономистът Михаил Кръстев заяви, че това предложение е социална политика, която според него, няма да бъде платена от държавата, а от бизнеса. "Това ще натовари бизнеса, работниците, самоосигуряващите се лица, които имат собствени бизнеси, фирми, решили са да се осигуряват на тези пари. Това е пореден случай, в който държавата се намесва в реалната икономика и само вреди икономически", категоричен е той.

"Лош тренд е това, че държавата постоянно се намесва и свикнахме през последните години постоянно да има някакви субсидии, помощи, нещо, което изкривява изключително много пазара. За бизнесите, опериращи в страната, е хубаво да има предвидимост поне на държавната политика, ясна точна стратегия и визия, за да могат да планиран адекватно и да могат да правят бизнес, да вкарват нови капитали в страната, за да таргетираме повишаването на средната заплата, но с устойчив модел", посочи Преслав Райков.

По думите на Михаил Кръстев бюджетът в момента "гърми". "Това не е изненада, тъй като прогнозите, че няма да се осъществи в приходната си част, бяха дадени от мен и мои колеги още в началото на лятото. Приходите от косвени данъци от ДДС са по-малко спрямо предходната година. Няма как да наваксаме този растеж, който е заложен, държавата не иска да събира. Говорим за социални политики, за минимална работна заплата, но виждаме, че бизнеси, които са рекордьори, изведнъж започват да затварят своята мощност и заводи, защото държавата не им е разрешила да оперират. Държавата сама си пречи", каза още той.

Припомняме, че у нас удължиха забраната за внос на зърно от Украйна, което остави България без достатъчно слънчоглед. Големи производители на олио в страната вече спират производство заради липса на суровина. Производители предупредиха, че заводите за олио и шрот ще трябва да затворят или да намалят производството си, ако вносът на слънчоглед продължи да бъде забранен.

Според Преслав Райков трябва да започне активен коментар по Бюджет 2024. "Надявам се и тази година да успеем да регистрираме положителен икономически ръст. Държавата не трябва да пречи, а да максимизира това, което има. Нужни са максимизиране на потенциала, който имаме и връщане на пазарната логика", допълни той.

"Няма шанс да успеем да скалъпим нещата, няма да осъществим капиталовата си програма и оттам този дефицит от 3% ще бъде счетоводно под 3%, но това не носи нищо, тъй като ние просто не инвестираме парите, които са заложени там, за да спазим това изискване. Ние залагаме бомби, това, което се случва тази година в реалната икономика, се отразява следващата година в бюджета", коментира Михаил Кръстев.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЧЕХЛЮ

    10 0 Отговор
    Денка тоя кви ги говори бре
  • 2 Ами това е

    14 0 Отговор
    ПрОмяна-та докара една камара връзкари и некадърници, хора алчни и марионетки на една генерация мошеници, на които бащите от ДС и СОЦ минало оцеляха благодарение на тази демокрация, които те използват за да забогатяват!
  • 3 провинциалист

    12 1 Отговор
    "Припомняме, че у нас удължиха забраната за внос на зърно от Украйна, което остави България без достатъчно слънчоглед. Големи производители на олио в страната вече спират производство заради липса на суровина" - ехаа, верно ли? И какво стана с пълните складове и продажбата под себестойност?

    Коментиран от #15

  • 4 нено

    11 1 Отговор
    Поредният хаос в клетата ни държавица ! Няма пенсионна система, има раздаване на пенсии преди избори, минималната се увеличава на тези които мързелуваха, не работеха но са мнозинството и ГЛАСУВАТ за мутрите! Какви бяха осигуровките ,за да получават богоизбраните 3,500 хил.лева пенсии !!! Тези не са работещи, тези са бивши " величия" от президенти, министри, скъдебната власт и други подобни! Останахме с мизерни пенсии , тези които работехме по 40 и повече години , но преди 2000 година! Оставиха ни да мизеруваме, купувайки лекарствата си и евтините отровни хранителни стоки! Ние загубихме Държавата си , живеем по законите на джунглата , алчните хищници унищожават нацията ни! Нека хранят украинските фашисти! Българоубийци !!!!!!
  • 5 тогава търсете $чекмеджетата$

    7 0 Отговор
    Преслав Райков: Минималната заплата не може да стимулира икономиката
  • 6 Некой си

    12 1 Отговор
    Икономическата реалност в България - отговорник механизация (над 600 машини) - 1500 лева бруто.
    Чистачка в офиса на същата фирма - 1800 лева нето.
    Скоро работодателите хич без квалифицирани кадри ще останат. И украинските дезертьори няма да им помогнат.
  • 7 мани мани

    8 0 Отговор
    робовладелците ще се чудят вече как да накарат робите си да буфкат и в неделя бърем до обяд поне ... за събота е ясно, че се бачка - къде до обяд, къде цяль день ... другата схема ще е да водят робите си на полин день рабта, а те жа си буфкат цаль день с 30мин. почивка ... тфа увеличение на мин. работна дажба ни излиза през гъ3о, закоту съ дигат сума такси - здравни и други ... не минем ли на мин. раб. ставка и всичко над раб. време да си се плата, и то в юро - край с нас! кадри йок, фирмите - фалити! ще живуркат само из държ. сектори и тфа йе!
  • 8 мани мани

    7 0 Отговор
    на подсъзнателно ниво, човекоединицата си казва: ня им буфкам на тия дет заграбиха държ. производства и ся ми дават жълти стинки, коит за нищо не ми стигат ... махам се, отивам да работя в чужбина, да бера евра и после тук да си умножавам х2 ...
  • 9 мани мани

    4 0 Отговор
    лошото за някои е, че на тва умножение х2 му се види края ... еврата, които ще се печатат за бг прост народ няма да достигат до него, а ще бъдат пренасочвани към офшорките отново ... и ние ще скляпаме, и тфа йе!
  • 10 Абе преславчо на райко внука

    6 0 Отговор
    Предлагам менималната запрата да е минус хиляда лева и с тия пари работодатерите да си подкарат икономиката. Те българските бизнесмени не купунат нови машини и съоражения, по производителни с нисък разход на енергия. Хитрете им очички са в яхти, майбахи, палати, силикони, .....
  • 11 Алчни български бизнесмени

    5 0 Отговор
    Плащат 5% данък печалба а плачат за минималната заплата. Да направят данъка като в белите държави 45-50% тогава може би ще имат очички да плачат за минималната заплата. Но и нашите синдикати продажни като всичко в Бъргария.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 стига с тия заплати

    0 1 Отговор
    вдигайте пенсиите

    Коментиран от #14

  • 14 Коментар до #13

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "стига с тия заплати":

    работещите сега, няма да стигнат до пенсия
    затова сегашните пенсионери трябва да им усвоят парите
  • 15 Бу Бу

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "провинциалист":

    В петък ми се наложи да попътувам доста из България. Пълно е с неприбрани узрели слънчогледови полета. Ама украинското зърно е без пари.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове