Last news in Fakti

4 Септември, 2023 15:31 3 461 16

Кредитен консултант: Спете спокойно, най-вероятно в следващите 6 месеца няма да има увеличение на лихви

  • лихви-
  • кредити

Бързите кредити трябва да се теглят в малки суми до 500 лв. и да се погасяват до заплата. В повечето страни се наричат така - кредит до заплата, категоричен е Тихомир Тошев

За първите 5 месеца на 2023 г. се забелязва ръст на депозитите.

"Българинът продължава да е спестовно насочен. Това започна от кризата през 2009 г., когато депозитите бяха 22 млрд. В момента са на 74 млрд. Ние имаме непрекъснат ръст на депозитите. Хората предпочитат да имат заделени пари. Над 80% успяват да спестяват до около 10 хил. лв. Доходите по малките населени места продължават да са малки", каза кредитният консултант Тихомир Тошев в студиото на Bulgaria ON AIR.

Той прогнозира, че депозитите в по-малките банки, които в момента са до 1,5%, ще се повишат и ще стигнат до не повече от 2%. Според него е рисково за българите да спестяват в долари, тъй като има валутен риск. В евро и в лева няма толкова голяма разлика.

"Лихвата за ипотечните кредити се определя по средната лихва на депозитите. Лихвите ще тръгнат нагоре, когато лихвите по депозитите се увеличат. Хората не трябва да се притесняват, най-вероятно в следващите 6 месеца няма да има увеличение. Индексите се увеличиха, но банките решиха да не увеличават лихвите. С половин до 1 процентен пункт може да се увеличат лихвите по изтеглените кредити в следващата година. Няма да има сътресения на кредитния пазар", коментира кредитният консултант.

Той поясни, че основният фокус на рефинансирането е да подобрим условията по кредита си. Той посъветва да рефинансираме кредита си, ако плащаме лихва 2,8%.

"Може да отидете при своята банка и да обсъдите рефинансирането. Ако вашата банка не може да ви го предложи, тогава идвате при кредитен консултант и виждате, че друга банка може да ви го даде. Това лято при рефинансирането спестявахме по 15-25 хил. лв.", каза Тихомир Тошев.

Тошев разясни, че има проблем единствено с обслужването на бързите кредити и посъветва хората да направят банков потребителски кредит, с който да погасят бързите и повече да не теглят такива.

"Бързите кредити трябва да се теглят в малки суми до 500 лв. и да се погасяват до заплата. В повечето страни се наричат така - кредит до заплата", категоричен е гостът.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Малиии

    16 1 Отговор
    Малиии бре бре бре. Значи още утре нагоре майка му 👍 !!!! Тия експерти за една гкава зеле не стават

    Коментиран от #15

  • 2 Бай Иван

    17 1 Отговор
    Шест месеца ли да спим спокойно?

    Коментиран от #3

  • 3 Малиии

    18 0 Отговор

    До коментар #2 от "Бай Иван":

    Спи спи те ще вдигат лихвите споко си спи бай Иване
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 абеееей

    12 2 Отговор
    Бързите кредити трябва да се забранят със закон! Да се забранят отпускането на кредити от НЕ БАНКОВИ институции и частни лица. Не може ти с 20 000лв капитал да изкараш по 100 000 00 на месец.
    Отделно е редно да се обяви и ТУК БЪЛГАРИЯ фалит на частно лице, за възможен. В цяла ЕВРОПА е така, само тук не. Това трябва да се направи, за да спят спокойно хората ...

    Коментиран от #9

  • 6 Гост

    12 0 Отговор
    Това е публично твърдение, което ще повлияе на решенията на много хора. Този готов ли е да му бъде търсена сметка, ако се окаже неправ?

    Коментиран от #10

  • 7 Спете

    11 0 Отговор
    Той българин по принцип си е заспал :)
  • 8 Един капитан

    7 1 Отговор
    А след шестте месеца какво...студена вода, може би?
  • 9 Гост

    9 0 Отговор

    До коментар #5 от "абеееей":

    Като цяло, ако на една държава й пука за нацията й, би следвало да обявят за незаконен всичкият хазарт, както и търговията с алкохол и тютюневи изделия, че и всякакви вредни за здравето на хората продукти, като пакетираните снаксове и сиропираните десертчета. Тези неща вредят на човека, който е основна градивна единица на едно общество. Като му вредят, той не може да работи, не изкарва БВП, не плаща данъци и такси, а от това държавата е на загуба. Е, да, но държавата това са държавниците, а те си имат бизнеси с хазарт и със внос на вредни храни напитки.
  • 10 Малиии

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Бре бре тоя експерт го гледам как не може да си заплати зъболекаря и оди да копа кукуруз на ръка бре бре бре Още.малко и сигурно за магаре нема парички. Едно рало й дай дай
  • 11 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 0 Отговор
    Кредитите са Капан

    Коментиран от #12

  • 12 Малиииии

    0 1 Отговор

    До коментар #11 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Като у Козлодуй голем ;) Требва да внимаваш че у резерват северозапад е опасно :)
  • 13 Гост

    5 0 Отговор
    Хората теглят кредити които ще изплащат 20-30 години тоя за 6 месеца говори…
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 МММ да

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Малиии":

    Щом не се качва лихвата, ще се качват още цените. Лека полека вървим към гладните Костови години.
  • 16 Кпсс

    2 0 Отговор
    Тоя продължава да облъчва ефира с отблъскващата си осанка,а на лихварите от кога им викат кредитни консултанти???????Май стана като с тия,дето им викат добре облечени бизнесмени....територията е за "закриване",племето е за "разпускане",колкото по-скоро,толкова по-добре за цялото човечество.....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове