Last news in Fakti

9 Септември, 2023 21:40 1 661 23

Явор Нотев: Смяната на дати е безотговорно отношение към страната

  • явор нотев-
  • национален празник

Убежденията ми сочат, че националният празник трябва да остане 3 март, заяви юристът

Личности от политическия, обществения, журналистическия и спортния сектор обявиха инициатива за запазване на 3-ти март като национален празник. Този комитет, известен като движение "3 март", беше представен от президента Румен Радев преди няколко дни.

Юристът Явор Нотев сподели за "Офанзива с Любо Огнянов", че Петър Витанов го е потърсил, за да се присъедини към движението. "Аз не съм си представял, че ще има инициатива по смяната на тази дата. Стори ми се безотговорно към историята на страната. Има много основания да се запази тази дата. Не съм се виждал с президента след представянето на инициативния комитет. Въпросът за националния празник би могъл да бъде решен със законова уредба, това означава, че мнозинството би могло да направи такава крачка", смята той. И допълни, че все още е член на "Атака", така че не обмисля присъединяване към нов проект.

По думите му убежденията му сочат, че националният празник трябва да остане трети март и той би го защитил. "Тази дата трябва да се оцени в исторически план, тя обхваща национално-освободителните борби на нашите герои, довели до освободителната война. Изпитвам негативни чувства към опитите на представители на чужда страна да диктува вътрешната и външната политики на страната", коментира Нотев.

Според него страната не е готова за конституционни промени. "Корекциите във ВСС до момента са козметични, не са задълбочени и доведоха до проблеми. Липсата на юридическа подготовка показва парадоксални решения", отбеляза юристът.

Източник: NOVA


Поставете оценка:
Оценка 4 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Вън мафията ПП, ДБ, ГЕРБ и ДПС

    27 21 Отговор
    Вън националните предатели ПП, ДБ, ГЕРБ и ДПС от България! България не е за продан!

    Коментиран от #19

  • 3 Така беше....

    12 9 Отговор
    ДРУГАРЕ, Ареса ми един атартамент зад софийския университет. Обявявам ги за врагове на народа, изселвам ги в Лом и се обаждам
    на тъщата от село да идва.
    От утре тъщата вече е кореняк софиянка със собствен апартамент !
  • 4 Да го знаеш !

    1 10 Отговор

    До коментар #1 от "точно":

    Кльощавите, /изцедени от комунизма/, нямат сланина !

    Коментиран от #6, #16

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 преди 89-та

    13 14 Отговор

    До коментар #4 от "Да го знаеш !":

    храната беше силна и истинска

    Коментиран от #9

  • 7 Ван дер Любе

    19 16 Отговор
    Да погледнем реалността: българите успяват да се организират и да вдигнат Априлското въстание (без Русия и слава богу). Толкова мощен отзвук принуждава великите сили да действат. На Цариградската конференция, която има за цел да се даде автономия на България с две области - Източна и Западна. От ТУлча до Ниш. Но това не се нрави на Русия, ако тази идея се реализира, Русия губи възможността да воюва с Турция през българските територии. Затова нашият "приятел" граф Игнатиев подшушва на султана как да спре автономията. След което убеждава другите Велики сили да разрешат на Русия да поведе нова война срещу Турция, но този път Франция, Англия и други да не се месят. В замяна се съгласява България да бъде орязана, но без казва нищо на българите. След победата (където българите също участват и като помагачи на имперската войска и като опълченци). Но след подиграфката, наречена предварителен Санстефански договор, който има за цел да се подиграе на българите, т.к. руснаците знаят, че няма да мине. Но не забравят да си вземат Северна Добруджа и да дадат на Румъния, за им вземат Бесарабия. Да подарят Българска Морава на Сърбия (истинките протежета). Забележете, че на Берлинския конгрес само българите не са поканени. Русия няма нужда от тях. И така какво точно празнуваме на 3 март? Подигравките на Русия, които продължават и след това - плащаме им войната до Първата световна, после им се предадохме (на болшефиците), но те не са забравили интересите :) те са вечни, при
  • 8 Гост

    11 6 Отговор
    Ако смяната на дати е безотговорно отношение, да бяхме оставили 9 септември

    Коментиран от #10

  • 9 Българин

    5 7 Отговор

    До коментар #6 от "преди 89-та":

    Ами рупай салам "Камчия " , не се е променил!
  • 10 Румен Решетников

    11 7 Отговор

    До коментар #8 от "Гост":

    Що пропускаш 7-ми Ноември?
    И той беше национален празник, а 3-ти Март даже не беше официален!
  • 11 Какво каза тази нота?

    13 6 Отговор
    Смяната на дати е безотговорно отношение към страната ли било? Ами защо през 1991 г не каза това на Андрей Карлович Луканов когато предложи 3 март да е национален празник ? Сега ще ми се пишат на умници руските мекерета!
  • 12 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    7 8 Отговор
    Русохили,виенското колело на живота се върти и не само паметникът на съветските войски ще бъде унищожен,но и празникът на руската империя ,също!Изберете ,моята или на маика ми рожденна дата и се кланяйте.Ще е по-правдиво от това да се кланяте на руската победа!
  • 13 Ранбо

    1 12 Отговор
    Тука сме към Русия. Каквото решат за нас в Кремъл, това ще живеем. Това са реалностите. А какво говорят някакви нацищета няма никакво значение!
  • 14 Пошьол

    6 4 Отговор
    Задкулисие начело с рашънпильотя и рашисти в ход. Събуди се България! Мекеретата червени трябва да се пратят там, къде им харесва, не трябва да продължават да мърсят тук

    Коментиран от #15

  • 15 Шматка

    5 2 Отговор

    До коментар #14 от "Пошьол":

    За червените мекерета си помисли пак - защото ще трябва да почнеш с Тиквата, Гнома, Мравояда, Мишока Денков и половината депутати!
  • 16 Статистик

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "Да го знаеш !":

    И кога, казваш, е имало комунизъм - където и да е? Щото такова чудо има единствено в утопиите на Томас Мор и Томазо Кампанела, но в реалния живот си остана само химера?
  • 17 ЩО ОТРАКАН АДВОКАТ ХОДИ ПРИ ЛЮБО ОГНЯНОФ

    1 4 Отговор
    ТОВА ПРОДАЖНО МЕКЕРЕ ОГНЯНОВ Е ПЪЛЕН БОКЛУК И ПОДЛОГА НА САЩ !
  • 18 1944

    4 3 Отговор
    сички комунисти , водени от крадев зад желязната завеса.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Вън мафията ПП, ДБ и ГЕРБ

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "ти си":

    Вън националните предатели ПП, ДБ и ГЕРБ, плащащи за лъжи, опростачвайки деца и продаващи България!
  • 21 Философи и разбирачи всякакви

    3 1 Отговор
    Щом Народа НЕ го иска значи не е това националния празник на България
  • 22 Истината

    2 0 Отговор
    А фалшифицираната истина за 09.09.1944 год. и "уроците" по история,изопачили истинността за БЪЛГАРИЯ?
  • 23 право куме в очи

    0 0 Отговор
    Безотговорно отношение Нотев е, да продължаваме да празнуваме неуспеха си, с излаза на Бялото море!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове