Last news in Fakti

14 Септември, 2023 17:28 3 046 113

Земеделските производители излизат на протест

  • земеделци-
  • протест-
  • внос-
  • зърно-
  • украйна

Исканията са за продължаване на забраната за внос на пшеница, царевица, слънчоглед и рапица от Украйна, както и въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, сухо мляко, пресни и замразени плодове и зеленчуци, месо, живи животни, мед и пчелни продукти

Земеделските производители излизат на протест - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

От понеделник земеделски производители и преработватели започват протестни действия на възлови точки в цялата страна, а във вторник протестите ще бъдат насочени към София, съобщи Илия Проданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите след национална среща в Арбанаси, в която участваха представители на 26 браншови организации от сектор "Земеделие".

Исканията са за продължаване на забраната за внос на пшеница, царевица, слънчоглед и рапица от Украйна, както и въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, сухо мляко, пресни и замразени плодове и зеленчуци, месо, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна. От сектора настояват за завишен контрол на произхода, качеството и безопасността на внасяните селскостопански продукти.

Сред другите искания е изплащането до 30 септември на пълния размер на компенсациите за повишените разходи за производство на стопаните, вследствие на войната в Украйна и отпадане на тавана на помощите.

В приетата декларация се настоява за изплащане на държавната помощ за производители със 100 процента пропаднали площи и за нови размери на помощите за инвестиции и за "де минимис". Според Проданов, Народното събрание с днешното си решение е направило огромна услуга на земеделския сектор, като е обединило абсолютно всички браншови организации. Той подчерта, че предстоящите протести ще бъдат също обединение на всички, които имат общо със земеделието в България.

От сектора припомниха, че регистрираните земеделски производители са 70 000, но заедно със сезонните работници заетите с тази дейност достигат до един милион души.

Според Симеон Караколев, съпредседател на Националната козевъдна и овцевъдна асоциация, е важно вносът на сухо мляко и млечни продукти да бъде спрян, защото те заливат мандрите и това убива животновъдството. Той подчерта, че след като диалогът с властта е невъзможен - изходът е в безсрочните стачни действия.

В утрешния ден координационното звено към инициативния комитет ще изпрати точките и местата, където ще се осъществят протестните действия в понеделник, като със сигурност ще бъде покрита цялата страна, ще се обхванат ключови пътни артерии и гранични пунктове, посочиха организаторите. Забраната на внос от Украйна е жизненоважна за оцеляването на българските земеделски производители и това не опира само до пари, а и до възможност за пазари и развитие, подчертаха от сектора.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 55 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да стачкуват

    45 15 Отговор
    Ама те и за Украйна взимат помощи..ей момчета да ви помагаме и да дишате ако искате
  • 2 Красимир Петров

    66 47 Отговор
    Милионерите ще протестират,че не могат да си продават на Нереално високи цени житото.

    Коментиран от #40

  • 3 Да продават

    67 28 Отговор
    прескъпите трактори , имения , лимузини , джипове , пикапи за лов , имоти , имения и какво ли не , всичко с милиони от ЕС чрез нечувани далавери !

    Коментиран от #41

  • 4 Русофил

    43 49 Отговор
    Всички зърнари са с руски капитали, ама цицат от ЕС, пък и протестират.

    Коментиран от #37

  • 5 Зрънчо хленчещ за народна пара

    40 13 Отговор
    Едно беби докато не почне да риве не му дават да иде
  • 6 Иван Попов

    54 16 Отговор
    Тези са най-толерираните производители в България

    Коментиран от #70

  • 7 Гост

    35 16 Отговор
    Очаквайте и бандитите от панделите да протестират срещу залавянето им.
  • 8 Гост

    78 11 Отговор
    В България протестират хотелиери, ресторантьори, зърнари и всякакви т.... нари. Само работещите данъкоплатци не протестират, а търпят да ги доят.

    Коментиран от #26

  • 9 Ами

    47 20 Отговор
    Ако зърнарите протестират пробив вноса всички останали трябва да протестират срещу опита им да си издействат държавно покровителство с не пазарни механизми ощетяващото конкуренцията и съответно всички потребители. Защо просто не смъкнат цените да си намалят печалбите до минимум и да влязат пряка конкуренция с украинките производители

    Коментиран от #18, #81

  • 10 ха ха ха аха ха

    35 33 Отговор
    А га взеха два милиарда не протестираха путлероподлогите. Тези трактори с рубли ли ги купиха.
  • 11 Стига бе верно ли

    48 19 Отговор
    Много жалко! Тази година зърнопроизводителите няма да си купят Bugatti Chiron!!! Евросубсидиите не им стигат, а сега се налага и цената да свалят. Ужас!Ненаяли се тръбят, че са българи и очакват нашата подкрепа. И ние сме българи, ама ни къртите по 2 лева за килограм брашно, нали? Никаква подкрепа от мен. Тази година ще си карате миналогодишните автомобили.
  • 12 Деций

    35 24 Отговор
    Искам тракторите на жълтите павета,и пред Козяк!Докарайте и комбайни и им монтирайте хедерите в София!Мръсни продажни Колдаци!

    Коментиран от #20

  • 13 Лош

    68 31 Отговор
    Чета коментарите и не мога да повярват колко ОГРАНИЧЕН И ЗЛОБЕН народ има. Хора убива се хляба, животновъдството и селското стопанство в България за сметка на чужди интереси. А вие говорите само за коли. Проблемът е много по-дълбок.

    Коментиран от #17, #25, #32, #33, #73

  • 14 987

    54 18 Отговор
    А дано свалят продажното правителство!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Осъзнал се €вроатлантик

    39 15 Отговор
    "НЕ" на "евтината" укро-оливия !
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 наблюдател

    54 8 Отговор

    До коментар #9 от "Ами":

    Не може да има конкуренция там където даден продукт е отгледан и произведен извън стандарта на ЕС/торове и т.н./.Друг е въпросът че нашата качествена пшеница се изнася от 30-на години а българският хляб се прави от по-нискокачествена пшеница.

    Коментиран от #58

  • 19 Независима държава

    24 4 Отговор
    От нас нищо не зависи, когато даваха рентите на 30 ст . никой не рева ,тогава и хляба си запази цената въпреки евтиното зърно и нулевият ток(които всъщност не е нулев)единственно олиото леко поевтиня ,сега се драматизира че едвали не фалити ,така е в реалната пазарна икономика нещата се регулират от самосебе си е в БГ няма такава и след протестите може и да има промени не се знае кой ще надделее Зеленски .Пеевски .Киро или Боико всичките имат изгода от зърнената сделка.
  • 20 муха уха ха

    6 20 Отговор

    До коментар #12 от "Деций":

    Сигурно и Путя старий комбайнер не искаш ли да води колоната.
  • 21 Интелектуалец

    23 19 Отговор
    ПРЕЗИДЕНТА Е ГЛАВНИЯТ ВИНОВНИК , ТОЙ НИ НАТРЕСЕ ПРОМЯНАТА ,ОТГОВОРНОСТТА Е НЕГОВА ЗА БЪДЕЩИТЕ РАКОВИ ЗАБОЛЯВАНИЯ ОТ ОТРОВЕНОТО УКРАИНСКО ЗЪРНО.

    Коментиран от #27

  • 22 Мда

    18 28 Отговор
    Тея се взеха много насериозно, че взеха да диктуват на правителството какво да прави. Народа пак ще спи и ще им плаща масрафа, вместо да направи контрапротест.
  • 23 Българин

    40 10 Отговор
    достатъчно е да блокирате входовете и изходите на цяла софия и няколко централни кръстовища

    да се блокирва кръчмата на няко село е безмисленно

    вдигате народен бунт и тия там 240 хрантутника да се изринат и палете камиони със слама в центъра на софия близо до парламента , дано изгори и тоя скапан парламент

    Коментиран от #49

  • 24 мошениците

    19 13 Отговор
    Един такъв ми дава 30 кг. жито от декар. И прибира 200-250. Чупкааа.

    Коментиран от #52

  • 25 Абе

    2 10 Отговор

    До коментар #13 от "Лош":

    Проблема ти е в главата.

    Коментиран от #30

  • 26 Луд

    19 3 Отговор

    До коментар #8 от "Гост":

    Ами как да протестират , нали трябва някой да отрезнее първо. Жени, мъже всички битови алкохолици .
    Кой луд работи за тези заплати наложени от други държави и НПОта.
    Бедния и прос човек само за роб става.
  • 27 ЛИЛИ

    30 8 Отговор

    До коментар #21 от "Интелектуалец":

    Обречени сме , всички ще заболеем от рак от УКРАИНСКИТЕ ПРОДУКТИ.Нека БОГ да ни пази.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Без име

    15 21 Отговор
    Никакви протести ,т.е.без блокади и други такива опити за "извиване на ръце"!Аман от тия тарикати,прибиращи евросубсидии и трупаше огромни печалби!Сиктир!!!!
  • 30 Лош

    25 8 Отговор

    До коментар #25 от "Абе":

    Абе след три месеца ще виеш и тогава ще видиш на кого и къде му е проблем. Аз и семейството ми ще ядем качествена храна, а ти и тъвоето отрова. Но продажниците това заслужават.

    Коментиран от #34

  • 31 Абе

    9 16 Отговор
    Гербаджиите пак си играят мръсните игрички, за да компрометират управляващите.
  • 32 Кремълски бот

    14 7 Отговор

    До коментар #13 от "Лош":

    Вижте, не аз съм измислил пазарната икономика!Ако зърното на нашите зърнари е качествено и на добра цена, ако ще да разрешат внос от Луната, пак ще си го продадат!Проблема е, че нашите садят нискокачествена пшеница от която добива е голям, но за нищо не става!За това ги е страх!Неслучайно в Гърция един хляб 800 грама струва 1,5 евро, обаче няма нищо общо като качество и вкус с товя, което ядем ние тук!

    Коментиран от #39

  • 33 Напротив просто е

    13 11 Отговор

    До коментар #13 от "Лош":

    Проблема изобщо не е дълбок, а видим от километри. Или някои искат да печелят много и съответно реват срещу вноса, или реват защото са толкова некадърни, че не могат да произвеждат на конкретни цени. И в двата случая решението не е забраната на вноса за да има някакво производство тук каквото и да е и на каквато и да е цена която да се плаща от целия народ.

    Коментиран от #36

  • 34 Чупката бе!!!

    10 19 Отговор

    До коментар #30 от "Лош":

    На копейките им е увреден мазъка още от Чернобил, да не се оплакват, че е от украинското жито :)

    Коментиран от #57, #74

  • 35 Бай Онуй

    10 3 Отговор
    Партизан за бой се стяга.
  • 36 Лош

    16 6 Отговор

    До коментар #33 от "Напротив просто е":

    УРАН. ОТРОВНО Е.

    Коментиран от #48

  • 37 Има си хас

    11 3 Отговор

    До коментар #4 от "Русофил":

    има ли една издънка и предателство на националните предатели ПП, ДБ и ГЕРРБ и да не се спусне глупосттта с детски интелект за нещо руско! Ако не беше толкова трагично и жалко, щеше да е пълна комедия! Само не знам какво ще стане като заживеете в меччтите си да сте в кражби, лъжи, бедни и ограбени, без достойнство!
  • 38 Мда

    14 15 Отговор
    Спрете им помощите на тези! Зърно ще има и без тях
  • 39 мдааа

    24 4 Отговор

    До коментар #32 от "Кремълски бот":

    Някой направил ли си е труда да помирише хляба който яде той просто не мирише на хляб.

    Коментиран от #87

  • 40 не разбрал

    21 2 Отговор

    До коментар #2 от "Красимир Петров":

    все пак зърното, олиото, яйцата, пилетата внасяме ли ги и то от десетки години? А какво произвеждаме изобщо. А снарядите с уран не пречат ли?

    Коментиран от #55

  • 41 Обеднен Уран

    23 10 Отговор

    До коментар #3 от "Да продават":

    По-добре скъпо да ядеш ама без урана който ще си хапваме всички .Не искаме продукти от Украйна имаме си собствено производство .
  • 42 Синя София

    12 16 Отговор
    Да се национализира земята,а тия тъй наречени земеделци всички по затворите
  • 43 Протестирайте

    23 12 Отговор
    И не спирайте! Ако направите организация и други ще ви подкрепим! И не вярвайте на лъжите с които ще ви залъжат! тези са жалки лъжци и чужди слуги! Протестирайте до сваляне на мафията ПП, ДБ и ГЕРБ!
  • 44 Ихтиандър

    13 20 Отговор
    Къде са им на тези супер скъпите лимузини? Защо са с тракторите, а не с бентлитата, поршетата, ролс ройсите и ламборджинитата...КЪДЕ СКРИХТЕ СКЪПИТЕ КОЛИ, БЕ МРЪСНИЦИ????????????????????
  • 45 ФакТ неоспорим

    12 15 Отговор
    Интересно ,пак ли ще има на протестите от червените зърнопроизводителчета с Бентли Майбах и Ягуарчета ......
  • 46 Матей преображенски

    22 1 Отговор
    А някой няма ли да повдигне въпроса за фалшивите семена за зеленчуци,които се продават за сортови семена в прекрасни опаковки,а вътре напълно безплодни семена,боклук,който не дава никаква реколта.Допускам че това се прави умишлено за да не могат хората да си произвеждат нищо сами.,а да купуват от пазара.
  • 47 ХАХАХА

    23 12 Отговор
    Протестирайте! Имате подкрепата на мнозинството българи! Не щем отровни и токсични укропшеница,слънчоглед и другите им б.....ци! Протестирайте ! Ще ви подкрепим!
  • 48 Хаха

    14 25 Отговор

    До коментар #36 от "Лош":

    Цяла Европа внася украинско зърно и постоянно се тества, как никъде не намериха уран?!? Само тиквата ти го намери.

    Коментиран от #56

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 МИ ЧИ ТО...

    7 5 Отговор
    ТЕЗИ „ХРАНИ„ СА....ВРЕДНИ
    НАЛИ ТАКА КАЗВАТ ДОКТОРЕТЕ,БЕ😁..
    ВЖ.ДИЕТА НОМЕР№10 ДЕСЕТ....☝
    ТИЯ ИСКАТ ДА ЛИКВИДИРАТ НАРОДА..😱
  • 51 хъммм

    9 9 Отговор
    Тези трактори Беларус ли са???!!!
  • 52 Лош

    6 0 Отговор

    До коментар #24 от "мошениците":

    Такъв догор си си направил. Ти си се съгласил на това. Преди да ти изтече договора преговаряй.
  • 53 УКРАИНЦИТЕ

    17 2 Отговор
    АМЕРИКА ГМО ЗЪРНО Е НА ЯНКИТЕ. ЗЕМЯТА Я ВЗЕХА НА БЕЗЦЕНИЦА. АЖТЕ. ХА ХА ХА
  • 54 ха ха ха аха ха

    9 14 Отговор
    Я милицията да им състави една камара актове, къде са тръгнали да рушат пътищата.
  • 55 Скайнет

    24 3 Отговор

    До коментар #40 от "не разбрал":

    Познавам един , който има пилчарник с 10 000 пилета,сподели,че полските пилета го докарват до положение да е все минус , поляците такива субсидии са си договорили,че все едно фуражът им е без пари и дори и с транспорта пак е с по- ниска цена от отгледаното тук пиле ,кое му е честното.Така по подобен начин убиват всички сектори и ги карат до фалити. Говорим за дребните и средните земеделски производители,над 95% от общия брой,не за малкото едри ,с майбаси и бентлита.Цялата държавна политика е сбъркана,може би умишлено

    Коментиран от #60

  • 56 Лош

    14 6 Отговор

    До коментар #48 от "Хаха":

    Вярвай ми където съм аз НЯМА НИЩО от Осрайна. Няма брашно, яйца или олио. От там не се допуска нищо на пазара.

    Коментиран от #65

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Ами

    11 9 Отговор

    До коментар #18 от "наблюдател":

    И торовете и сортовете ли са проблема? Или това са удобните оправдания само? Ако проблема е в това защо протеста не е за поемане на разликата в разходите за семена и торови които са по ЕС стандарт и такива които не са по този стандарт, а е за забрана на вноса. Защо тази разликата е незначителна и ако се включи ЕС субсидията която получават нашите зърно производители, ще се окаже че те са в по-изгодна позиция от украинските и въпреки, че няма такива транспортни разходи като за украинската продукция пак искат неконкурентна цена. Как точно става това? Нима е много по изгодно да отглеждаш зърно в страна във война където логистиката е предизвикателство където застраховките са космически защото непрекъснато падат ракети? Хиде сериозно моля ви се. Стремежа към свръх печалби го има навсякъде, но той не трябва да бъде толериран на държавно ниво, а трябва да му се противодейства всякак си. А най доброто противодействие нъплно свободен глобален пазар. Оцелява само адаптивния който умее да се конкурира и е готов да работи в огромни обеми с минимални печалби и в това няма нищо.
  • 59 ха ааа

    7 6 Отговор
    Плашат гаргите.
  • 60 И не само пилета

    28 4 Отговор

    До коментар #55 от "Скайнет":

    И ябълки идват от Полша на цена много под нашата! Миналата година, най големият производител на ябълки в България си изкорени всички дървета и закри бизнеса! Това се случва, когаро няма национална политика! Сега наред е този сектор, а той е най важният ни в земеделието! Ще затрият всчико тези национални изменници!

    Коментиран от #64, #66

  • 61 Анонимен

    13 7 Отговор
    Каквото и да дадеш на българина все не е доволен.
  • 62 Стиилииян

    15 18 Отговор
    Нито една стотинка помощ за земеделците-това са милионери изнудвачи,които ги мързи да Работят.Ако протестират по улиците да бъдат обявени за терористи и жестоко наказани.
    Народът иска да се храни с евтин хляб.
  • 63 Стършел

    15 11 Отговор
    Зърненият картел, изкупиха на бедните хорица земята за жълти стотинки, къде с заплахи, къде с измами, работниците им работят за без пари, няма договори, няма здравни и социални осигуровки, хората им работят на черно, държавата ги субсидира и пак недоволни.🤔🤔🤔
  • 64 Абе

    16 6 Отговор

    До коментар #60 от "И не само пилета":

    Задайте си въпроса дали проблема не е в производители ни? Ако другаде постигат по-добри цени защо те не могат? Наистина ли държавата е виновна? Дали причината не е, че някой иска просто да печели много без да му се налага да се скъсва да работи и когато види че това не става просто се отказва от това и се пробва в друго което му се струва изискващо по-малко работа и усилия?

    Коментиран от #67

  • 65 Хаха

    8 10 Отговор

    До коментар #56 от "Лош":

    Явно си в Русия, ама защо тогава си се загрижил за българския пазар?
  • 66 Скайнет

    7 2 Отговор

    До коментар #60 от "И не само пилета":

    Това е резултатът от скритото и коварно словосъчетание " свободно движение на стоки и товари" , което все ни натрапват,отделно и митниците на юг, Египет и подобните му имат по две реколти годишно и оттам страшен дъмпинг плюс корумпетата по границата, мисълта ми е че,с подходящи мита могат да оправят всичко,но никой няма да позволи.
    И за край нещо интересно,показващо проблем с корумпиран митничар от времето на цар Иван Александър (това е писмо от граничещ с България дребен владетел) -Царю Александре, на този, който e твой вамеш (митничар) в Рукер, да му заповядаш да взема вама (мито), както е според закона. А иначе да не смее да прави. И който и да бъде митничар на моста на Дъбовица, и той също така да взема. Понеже, който би се поблазнил да взема не по закон, ще получи голямо зло от господство ми. А останалото не е (във властта) на господството ми...“
  • 67 Не е нужно да си задаваш

    21 4 Отговор

    До коментар #64 от "Абе":

    А да се поинтересуваш! Има държави като Полша, Испания, Турция с политика за родното им земеделие и наливат огромни субсидии в определени култури! Иначе дали някой ще изкорени стотици декари дървета, вместо да печели по малко? Просто цените на които влизат тук, са непосилни! Земеделието е стратегически важно и страните с национални интереси освен големи инвестиции, имат и защитни мита! Тук в момента, ще ти влиза земеделска продукция, от страна извън ЕС без защитно мито! И при положение, че Европа и САЩ наляха милиарди в Украйна и субсидираха и производство и износ! По добре си задай въпроса, защо САЩ не им купи зърното и слънчогледа? Ще кажеш произвеждат и си имат! Е и ние сме така, но ни ползват, защото сме продажници!

    Коментиран от #97

  • 68 Хихи

    11 1 Отговор
    Кико, че те качат на тракторо да се повозиш пиле. Хехе.
  • 69 Хихи

    15 3 Отговор
    Газете фашагите с валяко, ни един да не остане.
  • 70 Нема значение,

    12 4 Отговор

    До коментар #6 от "Иван Попов":

    важно е да сгазат Сглобката.
  • 71 Прах за пране ПП - ОСТАВКА

    13 3 Отговор
    Галя от Козяк ви търси простите от сглобката
  • 72 пешо

    14 3 Отговор
    пак гласувайте за герб ,пп-дб , дпс
  • 73 Стиилииян

    13 16 Отговор

    До коментар #13 от "Лош":

    Земеделците в България са крадци и мошеници.
    Искам да фалират и да отидат в затвора.

    Коментиран от #79

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 гост

    13 1 Отговор
    както е казал един мъдър човек- за всички има по много, само за алчния никога няма да стигне
  • 76 гост

    6 0 Отговор
    интересно ми е, прекупвачите дали ще протестират ?!
  • 77 Оставка на правителството

    15 3 Отговор
    Избрано с измама на последните избори. Заченато в лъжа, не може да се промени. Всеки ден ще лъжат, а и ще крадат. Нищо няма да направят. Само лиги и поклони пред Европа, за жълти стотинки.
  • 78 гост

    5 11 Отговор
    ЗАЩО ЩЕ ПРОТЕСТИРАТ- защото конкуренцията ще ги удари и няма да могат да ЗАБОГАТЯВАТ ЗА СМЕТКА НА БЕДНИЯ БГ НАРОД ли

    Коментиран от #86

  • 79 оня с коня

    10 4 Отговор

    До коментар #73 от "Стиилииян":

    Оплакваш се че Земеделците са крадци и мошеници,но не казваш Подаде ли ЖАЛБА в МВР какво ти е откраднато и как са те измамили?А без да си направил това КАК и за какво ЩЕ ГИ СЪДЯТ,пък и да ги вкарват в Затвора?Искаш и да Фалират ,а това става когато ПРОДАВАТ НА ЗАГУБАт.е по-евтино отколкото им струва производството.Естествено че при тва положение ТИ ПЪРВИ ще си на Опашката КУПУВАЧИ отлично съзнавайки че по тоя начин ги водиш към Фалит.И възниква въпроса:ТЕ ли са Крадци и мошеници ,или ТИ?

    Коментиран от #91

  • 80 не само те а народа ако иска

    9 3 Отговор
    да не бъде мачкан и унижаван постоянно от политици трябва да ги подкрепи и да блокира държавата,само когато сме единни и се подкрепяме можем да побеждаваме злото и неправдата
  • 81 безплатно

    7 4 Отговор

    До коментар #9 от "Ами":

    Тук се смесват производители с преработватели.Българските преработватели не изкупуват от българските производители,защото разходите на българите са по-високи/благодарение на скъпата нафта на това правителство/ и съответно изкупната цена трябва да е по-висока.С тази скъпа българска продукция ще има повече приходи от ДДС.Трябва да се вдигнат доходите,а не да се.свалят цените.Преработвателите първо да изкупят българската продукция и после да внасят чужда.Освен това преработвателите да изнасят например за Германия,това са акцизни стоки,Асен Василев или е икономически и финансово неграмотен или му нареждат политици и се прави на две и половина,заливат ни с евтино румънско олио,за румънката Лаура Кьовеши да не говорим,за субсидиите на ЕС ,те не са равни на тези за Франция.

    Коментиран от #90

  • 82 0х най-после

    10 5 Отговор
    Честито братя земеделци ! Победиха ли ни преработвателите и шарлатаните от парламента , победиха ни ? Значи не заслужаваме да сме част от европейското фермерско семейство ! Защо не гласуват да отпадне забраната за внос на десетократно по - евтини , и по - ефикасни препарати от Турция , ами задължително трябва да купуваме скъпите и некачествени препарати на американски и европейски монополисти ? За субсидиите въобще не повдигам въпрос ,... най - ниските в Европа ! И сега какво ,щяли сме след една сегмица да протестираме ? Ако утре не сме с тракторите в София значи не ставама за никакъв Х - - и справо ни третират така ! А на завистниците и калпазаните не обръщайте внимание , тя България от тях е на това дередже !
  • 83 Балъка БГ

    8 4 Отговор
    Между исканията вмъкват и отпадане тавана на супсидиите , айде бе , шепа мастити милионери се правят на ощипани моми.

    Коментиран от #85

  • 84 дядото

    8 6 Отговор
    а защо само земеделските производители.всеки български гражданин,милеещ за държава и народ трябва да подкрепи протестите.трябва да спрем тези безумни и продажни политици и власт,разрушаващи всичко,без мисъл и отговорност,от едното послушание пред посолствата.
  • 85 бебо

    7 6 Отговор

    До коментар #83 от "Балъка БГ":

    Ти защо не идеш и да обработваш земя , и да станеш милионер , от субсидии , ..ами си тръгнал да спамиш , май това е по - доходно от субсидиите и трактора на полето ?
  • 86 Ха-ха-ха

    5 4 Отговор

    До коментар #78 от "гост":

    Ако те не забогатяват ще забогатява някой друг . Какво имаш против българи да забогатяват. Поне данъците им остават в България.
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 А пък аз викам

    9 2 Отговор
    ЧЕ УТРЕ ЧЕ ЯДЕТЕ ЛЕБ ПП 5 ЛЕВА А ДРУГИ ДЕН НА НЕКОМУ У----------Я. ПРИ КОСТОВ СЕ НАЯДОХМЕ НА ОТРОВНА АМЕРИКАНСКА ЦАРЕВИЦА, СЕГА ПРИ ТЕЯ ПРЪДЛЬОВЦИ СЪС УКЪРСКО ОТРОВНО ЖИТО.
  • 89 Ицо зърнара

    6 1 Отговор
    Нема да си купа бентли
  • 90 Ами

    8 6 Отговор

    До коментар #81 от "безплатно":

    Стига манипулации. Нафтата в Украйна в момента идва основно от България и цената и няма как да е по-ниска от тази в България защо има транспортно логистични разходи които в момента са огромни. Разлика има само по отношение начислявани от държавата акциз, но тази разлика не е толкова голяма, че да обясни толкова по-ниските цени ма украинската продукция.
    Да не говорим че при нас има евросубсидия за зърнопроизводството, която хич не е малка, а в Украйна такива изобщо няма. Изкупните цени не трябва да се повишават, а трябва да се направи всичко възможно да се свалят максимално. Производителите трябва да се научат и приспособят към тези цени. Ще почнат да работят с минимални печалби и ще се боря да ограничат разходите си увеличавайки своята ефективност, а ако не могат и ли не искат да го направят то от тяхното производство полза няма и по-добре изобщо да го няма. Пазара празно не търпи и винаги ще се намери кок да ги замени и да работи при тези условия.

    Коментиран от #95

  • 91 Това с коня

    8 2 Отговор

    До коментар #79 от "оня с коня":

    Ти видел ли си зърнар да фалира?!...

    Коментиран от #93

  • 92 ГОСТ

    9 1 Отговор
    а да погледнем реално колко получават като субсидия чиста печалба гориво без акциз акциза чиста печалба. а сега разхода за за засят декар. всички арендатори който познавам са ларш с скъпи джипове и с активна работа от 6 до 8 месеца. но си държат стоката и искат макс цена. за това има и миналогодишна реколта и нямат къде да складират сегашната.
  • 93 оня с коня

    3 1 Отговор

    До коментар #91 от "Това с коня":

    Ама не питай мене а ном.73, дето иска да Фалират земеделците
  • 94 Ако искаме да оцелеем като народ

    8 4 Отговор
    Трябва да се държим и подкрепяме като народ, и когато правителството удари част от народа в случая земеделските производители, да ги подкрепим срещу тези 124 народни продажници и предатели, българския народ и българското производство на първо място

    Коментиран от #96, #98

  • 95 Радо

    4 3 Отговор

    До коментар #90 от "Ами":

    Не само че е по - евтина , ами е безплатна от България , като някой ни обещава че ще я плати някога ! Както БТРите , .... харизахме нашите (хубави или лоши , но основно че са руски ) и сега даваме милиард и половина за да купим американски !
  • 96 Гост

    5 1 Отговор

    До коментар #94 от "Ако искаме да оцелеем като народ":

    съгласен сам но въпроса е как. като обеднява по голямата част от българите за сметка на малка част. и как продукция от други държави идва по ефтина от нашата. а що се отнася за украинското зърно там няма евросубсидии не знам дали има гориво без акциз но за него твърдяха че идва от нас а има логистика и как произвеждат по евтина продукция и то при война.

    Коментиран от #99

  • 97 Обаче

    4 3 Отговор

    До коментар #67 от "Не е нужно да си задаваш":

    Ако не искаш или не можеш да поизреждаш нещо конкурентноспособно от това да го произвеждаш няма никакъв смисъл, а само вреда. А ако държавата се меси и поема удара от тази веда страдат всички от тази държава, защото те плащат за да може това нерентабилно производство да продължава да се случва ползата от това е никаква. Помощи може да се дават, но за подобряване на ефективността и конкурентоспособността на дадено производство, а не да се дават дотации за някое неефективно което да продължава да съществува само за да може на някой да му харесва, че това ще бъде с национален произход. Всеки трева да произвежда само това в което може да е толкова ефективен, че да постигне конкурентноспособни цени в световен глобален план. Друг някъде по света ще произвежда това в квото месното производство не успява да постигне достатъчна ефективност. Концепциите за затворените само осигуряващите се със всичко страни е най-нерационалното и отдавна загърбено нещо и всяко връщане към тях е огромна грешка.
  • 98 Напротив

    4 5 Отговор

    До коментар #94 от "Ако искаме да оцелеем като народ":

    При положение, че тази една част са една шепа спекуланти бивши борчета и поставени лица на такива, които искат да продължават да печелят спекулативно с държавно покровителство за сметка на целия народ. Този народ не трябва да ги подкрепя, а трябва да се дигне на контра протест срещу техния и на него плакатите да са с въпроси към зърно производителите. Такива от типа на каква печалба работят те? Защо украинското зърно идва до България на много по ниска цена от тази на която те са склони да подават?
    Как може тяхното щедро субсидирано производство не успява да се конкурира с не субсидираното украинско? Какъв е автопарка на българските и украинските зърно производители ? И още много други.

    Коментиран от #100

  • 99 ясно е

    4 3 Отговор

    До коментар #96 от "Гост":

    как произвеждат по-евтина продукция от нашата - това се дискутира прекалено много в медиите. В Украйна не се прилагат европейските изисквания, което им позволява ГМО сортове, по-евтини торове, използване на евтини, но забранени в ЕС пестициди и химикали. Като сложиш и по-евтината работна ръка, някак си става ясно как докарват по-ниска или съизмерима с нашата цена. Част от парите, с които ЕС издържа Украйна също отиват за дотиране на това производство, тъй като е единствения начин Украйна да плаща за въоръжение. Е, и голяма част от тази продукция не е на украинците, а на американските фирми и затова се търси пазар на всяка цена.
    Лошото е, че тяхното производство е замърсено от маса екстри, които се изсипаха върху земята им - ама не вярвам, че някой ще има "топки" да съобщава истинските резултати от проверките, поне не и при нас.

    Коментиран от #105

  • 100 абе

    3 2 Отговор

    До коментар #98 от "Напротив":

    разходи се до морето и ще видиш автопарка на украинските производители. Не ги мисли тях, по нищо не отстъпват на нашите - може и да са по-скъпи

    Коментиран от #104

  • 101 ЗЕМЕДЕЛСКИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ

    5 3 Отговор
    , А ЗЕМЯТА Е НАШАТА - ТА ТЕ СА ЕДНИ КРУПНИ КРАДЦИ С МАЙБАСИ ! МУТРИ КОИТО ПЪЛНЯТ С КЮЛЧЕТА ЧЕКМЕДЖЕТО НА ТОЛУПА ! ОЛИОТО ЩО ОЩЕ Е 5-6 ЛЕВА ?
  • 102 НЕ Е ВЯРНО ЧЕ ЯДЕМ БЪЛГАРСКИ ХЛЯБ

    5 2 Отговор
    ЯДЕМ УКРОПШЕНИЦА С ОБЕДНЕН УРАН ОТ АНГЛИЯ И САЩ !
  • 103 ЗАЩО ОЛИОТО Е 5 ЛЕВА А БАНИЧКАТА 3 ЛЕВА

    4 2 Отговор
    КАЖЕТЕ БЕ КРАДЦИ , ВИЕ СТЕ ЗАЕДНО СЪС СГЛОБКАТА - СТАЧКУВАТЕ ЗА ДА НЕ СТАЧКУВАТ РОБИТЕ - МРЪСНИЦИ ДОЛНИ ! БОЙКО ВИ Е БРАТИНЬОТО !
  • 104 Да, бе да

    2 2 Отговор

    До коментар #100 от "абе":

    Ако те са на морето у нас кой се занимава с зърното в Украйна?
    Да не са окаже че в Украйна всеки зърно производител си е даде малак фермер който лично и със семейството си всекидневно е с трактора или комбайна, на полето. За разлика от при нас където зърно производството е превърнато в не съвсем чист инвестиционен бизнес от алчни арендатори,които в момента реват за монополно налаганите и чисто спекулативни от които са трупали огромни печалби дълги години, а вече не могат и трябва да работят със скромна печалба и не им се струва изгодна инвестицията вече.

    Коментиран от #106

  • 105 Така, така

    2 2 Отговор

    До коментар #99 от "ясно е":

    И торовете и сортовете ли са проблема? Или това са удобните оправдания само? Ако проблема е в това защо протеста не е за поемане на разликата в разходите за семена и торове, които са по ЕС стандарт и такива които не са по този стандарт и ли за изключение за допускане и на ГМО сортове, а е за забрана на вноса. Защо тази разликата е незначителна и ако се включи ЕС субсидията която получават нашите зърно производители, ще се окаже че те са в по-изгодна позиция от украинските и въпреки, че няма такива транспортни разходи като за украинската продукция пак искат неконкурентна цена. Как точно става това? Нима е много по изгодно да отглеждаш зърно в страна във война където логистиката е предизвикателство където застраховките са космически защото непрекъснато падат ракети? Хиде сериозно моля ви се. Стремежа към свръх печалби го има навсякъде, но той не трябва да бъде толериран на държавно ниво, а трябва да му се противодейства всякак си. А най доброто противодействие нъплно свободен глобален пазар. Оцелява само адаптивния който умее да се конкурира и е готов да работи в огромни обеми с минимални печалби и в това няма нищо.

    Коментиран от #108

  • 106 абе

    3 3 Отговор

    До коментар #104 от "Да, бе да":

    там земята е на няколко украински олигарха и на американските фирми.
    Работниците по полето са си работници, ама парата отива те при тия.
    Има инфо за това в мрежата. Големи наивници сте.

    Коментиран от #107

  • 107 Да,бе да

    4 3 Отговор

    До коментар #106 от "абе":

    Това , че има и такива това, не значи, че това е цялото зърно производство в Украйна е такова. За сметка на това в България цялото е 100% с олигархична структура която много дълги години си беше със сериозно политическо покровителство Затова е цялата драма сега.
  • 108 ясно е

    4 4 Отговор

    До коментар #105 от "Така, така":

    че не познаваш украинците. Дотацията там е голяма и от една година, освен от държавният им бюджет се субсидира и от помощите. Работниците още миналата година бяха освободени от мобилизация (сещаш се за какви жалки пари работят, но са сигурни, че няма да ги пратят на фронта). Не се плашат, защото руснаците не обстрелват обекти, в които няма войска.
    Виж за екстрите от ракетите в земята (а от там в продукцията) си прав, което прави тази продукция още по-съмнителна

    Коментиран от #110

  • 109 Aлфа Bълкът

    6 0 Отговор
    Всяка година по-ниска рента дават, тая година направо ни върнаха 10г назад.
    50лв в едното село на дка в другото 65лв.
    Мошеници!
  • 110 Така, така

    3 3 Отговор

    До коментар #108 от "ясно е":

    Вие е сте много наивни. Страна във война ще дава дотации за не ефективно производство за да изнася после произведеното и да го подава на под пазарни цени. И каква е логиката в това нима няма да използва парите за дотации директно за военни разходи? Руснаците не обстрелвали обекти в които няма войска това ако не е ирония значи е цинизъм. Те обстрелват основно не военни цели, защото просто нямат ефективно работещо разузнаване в дълбочина и се затрудняват да открият значими военни цели и просто тероризират и избиват обикновеното население. За ракетите в земята това нелепо. Те тези ракети да не са някакви специални, който откъдето прелетят да ръсят “екстри”. В мястото където е паднала ракета няма как да има оцеляла селскостопанска продукция която и да може събрана, че да е замърсена с нещо. Обиквано има огромен кратер и всичко е изгорено. Изобщо хумусния земен слой го няма там след това точно там години нищо няма да поникне повече.
  • 111 Сульо

    1 2 Отговор
    Важното е да пазне правителството на посолството. После ще се разберем.
  • 112 КАТ в действие

    1 0 Отговор
    Има лесно, налагане на максимални глоби и отнемане на превозните средства, в случая тракторите, ако нарушат ЗДП
  • 113 Гост

    2 0 Отговор
    В България протестират хотелиери, ресторантьори, зърнари и всякакви т.... нари. Само работещите данъкоплатци не протестират, а търпят да ги доят.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове