Last news in Fakti

16 Септември, 2023 09:33 2 471 30

Родители плащат абсурдна такса за е-купони за храна

  • купони-
  • храна-
  • ученици

Става въпрос за обедното хранене на учениците, което се поема от външни фирми

Родители плащат абсурдна такса за е-купони за храна - 1

На 5 лв. е увеличена таксата за софтуерна обработка на електронните купони за храна на учениците. За това сигнализираха родители пред "Сега".

Става въпрос за обедното хранене на учениците, което се поема от външни фирми. За него родителите купуват купони, като в някои училища от 1-2 години е въведена електронна система за закупуването им.

Тази година още училища са се присъединили към към уеб-портала Smartercard.bg за зареждане на електронни купони за столово хранене на учениците. Родители обаче са изненадани от голямата сума за поддръжка и обработка на профила им в е-платформата - 5 лв. за месец, която на практика ги отказва от услугата. "Цената на един купон е 5 лв. Поддръжката би следвало да е по-малко, още повече че миналата година тя беше по 4.50 лв.", обяснява родител. По думите му неговото дете обядва два пъти на стол на седмица - за 10 лв. и съответно още 5 лв. му се струват неоправдан разход.

Порталът действително е улеснение за родителите - чрез него те могат да поръчват училищния обяд на децата си по интернет, да заплащат онлайн чрез дебитна/кредитна карта, да управляват електронните дневни купони за учениците в случай на отсъствие на детето, вкл. да отказват или пренасочват купона в рамките на деня, дори да проследяват онлайн дали детето е получило обяда си. За да се възползват от тази екстра обаче, родителите трябва да приготвят поне 22.50 лв. за първия срок, колкото е отстъпката, ако абонаментът се направи за първите 5 месеца. Годишният абонамент за софтуерна обработка на родителските профили пък излиза 42.50 лв. (вместо 50 лв., колкото би струвал, ако абонаментът се подновява месец за месец). "Ако системата не Ви позволява да закупите купони, то трябва първо да заплатите абонамента за месеца; Ако имате купони за възстановяване, можете да ги използвате преди да закупите нови такива; Можете да закупите или откажете купони до 22:00 ч. на предишния ден; Неизползвани купони, които не са отказани по надлежния ред, не се възстановяват", предупреждават от Smartercard.bg.

Електронните купони не са задължителни. "При невъзможност от страна на родителите за закупуване на електронни купони, бихте могли да си закупите хартиени купони от мястото определено за тях в училището", посочват от платформата.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Препатил

    18 2 Отговор
    А едно време нямаше е-купони и беше добре !

    Коментиран от #30

  • 2 Абе цялата тази система

    30 6 Отговор
    Е ала бала. Някога преди 1989-та г във всяко училище имаше стол, там се готвеше за децата и храната беше здравословна и евтина. В техникума също имаше стол. Купоните струваха 55 ст. за обяд и 25 ст. за вечеря. Какво получавахме за обяд? Супа или таратор, второ беше кюфтета с гарнитура и салата, риба с гарнитура и салата, печено пила с картофи или подобно. За десерт даваха парче торта, грозде, някакви други плодове, крем .. 3 ястия и то само за 55 стотинки. А за вечеря имаше телешко с грах и десерт, боб с наденица и десерт и подобни. Соца беше върха. Тази система днес е побъркана. Тичат само за пари. Не ги интересува нищо друго.

    Коментиран от #6, #8, #16

  • 3 Слава на Евроатлантическа България

    16 3 Отговор
    Родители плащат абсурдна такса за е-купони за храна в Евроатлантическа България на посолствоТО

    Коментиран от #7

  • 4 Кирил Петков

    15 2 Отговор
    За мен това е Демокрация! Къде ми прахчето сега...
  • 5 Баце ЕООД

    19 3 Отговор
    Не забравяйте че Христо Иванов хапва кюфтета за по 50 стотинки
  • 6 Сега

    21 0 Отговор

    До коментар #2 от "Абе цялата тази система":

    Има такава столова в парламента..
  • 7 Еми да

    16 3 Отговор

    До коментар #3 от "Слава на Евроатлантическа България":

    Целта е от нашите деца да станат дебили, като техните там, сашиянските или западно-европейските джуджури... Нали и ние сме на евро-кораба, Титаник?
    А с украинското жито ще ни отровят
  • 8 Съдията Дред

    9 8 Отговор

    До коментар #2 от "Абе цялата тази система":

    То сега 5 лева са по малко от 55 стотинки от онова време

    Коментиран от #10

  • 9 Хи хи

    5 9 Отговор
    Майко мила, за 50 стотинки такъв рев !Имаш и опция да си ги купиш на място без поддръжка на е- системата .
  • 10 Няма сравнение

    19 2 Отговор

    До коментар #8 от "Съдията Дред":

    С парите и живота тогава. Не е възможно да се сравняват ябълки с круши. Заплатата беше малка, вземах 390-420 лева 1983 г. Ама с 200 лева ходех на море 15 дена и когато се връщах ми оставаха от тях. Надница на строеж като общ работник беше 10 лева 1976 г. Строехме жилищни блокове. Едно ядене в ресторанта струваше 2,5-4 лева. Медицина и образование бяха безплатни. Дори сложни операции в болниците бяха безплатни за всеки. Днес, ако нямаш пари си умрял в двора на болницата. Днес егоизма и парите са цел, не сървиса или какво ти дават. Целта е да ти вземат парите и им е все едно, дали ти нещо си получил...

    Коментиран от #12, #13, #18, #23

  • 11 До долния

    7 20 Отговор
    Да наистина супер здравословна беше ком храна кюфтета в бял сос супер мазни и лигави

    Коментиран от #24

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Факт

    5 9 Отговор

    До коментар #10 от "Няма сравнение":

    А бе удмурт ти повече от на Ахтопол не си стигал сега хората ходят на море в Дубай

    Коментиран от #14, #15, #20

  • 14 Камилче

    6 5 Отговор

    До коментар #13 от "Факт":

    И на луната кацат даже, не само в Дубай. Много си бавен.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 СПОРЕД МЕН

    6 16 Отговор

    До коментар #2 от "Абе цялата тази система":

    Крайно време е, да разберат и най-глупавите, че БЕЗПЛАТЕН обяд няма! Средствата за евтините ученически, студентски и заводски столове идваха от ограбения труд на вашите трудещи се родители, получаващи мизерни заплати. Тодор Живков и партийната му върхушка не даваха пари от джоба си. За тях имаше специален стол в хотел Рила, откъдето шофьорите на черните волги с перденца разнасяха висококачествена храна на големците. А, ние, простосмъртните хващахме гастрит и язва от препърженото олио на столовата храна.

    Коментиран от #17, #22, #25

  • 17 Затова

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "СПОРЕД МЕН":

    карайте на е-купони !
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Абе и аз съм ходил

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "Факт":

    На Маледивите, на Бали и на Майорка .. ама кво от това? Нали народът ти измира, бе??? Ще танцуват още 15-20 г и няма да остане никой от българите... а какво ще живеят тука след нас, не ни грее... та до тука с днешните "ценности"!

    Коментиран от #26, #27

  • 21 Павел пенев

    11 1 Отговор
    Обедното хранене на децата от външни фирми трябва да бъде забранено. Трябва да бъде върнато положението при социализма-хранене с купони,които децата да си купуват директно. Така фирмите измамници няма да мамят и тровят децата с евтини боклуци.
  • 22 Това само от части

    8 3 Отговор

    До коментар #16 от "СПОРЕД МЕН":

    Е така. Истината е, че в онази система всички бачкаха. Колкото и да са били "неефективни", трудът на милиони е повече, отколкото трудът на 20 човека, при който собственикът и акционерите прибират печалбата. Днес акционерите се къпят в шампанаско, а масата престана да ражда деца , понеже изнемогват. Плюс това огромна маса се явяват "излишни"! Не работят никъде, ненужни са и съответно нямат пари за нищо... Соца използваше труда на всички. Колкото и да са краднали комунистите, все пак остана много и за днешните крадци и мошенници. А какво построиха тези? Вили и яхти за себе си. За страната нищо. Даже всичко обишожиха, което беше създадено тогава... та до тука с тази система... боклук е...
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Ама не сме умряли

    6 1 Отговор

    До коментар #11 от "До долния":

    От "нездравословната" храна на соца ..
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Пилотът Гошу

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "Абе и аз съм ходил":

    Не си губи времето, няма да го схване. Хора, които не могат да видят по-далеч от носа си и разсъждават точно като сбирщината боклуци в управлението, демек да докопат туй-онуй, другите ги варай, няма как да те разберат и да погледнат глобално. Не ги и интересува. Иначе естествено ще мрънкат как онея крадяли, но само защото не могат да крадат те, не защото не трябва да се краде ...
  • 27 Мхм

    3 1 Отговор

    До коментар #20 от "Абе и аз съм ходил":

    И кво от туй

    Коментиран от #29

  • 28 Мухаа,хаа!

    2 0 Отговор
    У кошарата,у кошаратааааа! Сами го искате,дори вече сте болни на тема Е- .Куцо,къораво,сакато още не си измили очите- тилифона в ръката.В ГТ- всеки се опулил в екрана.Вероятно продава някъде банички,касиер, нискоквалифициран работник( няма лошо ,само по себе си) ,но ломоти ,трака с палци,все едно е президент на мега компания,и ако не вземе решение на момента,ще фалира.Ами затова тарикатите ви хващат на къса врътка.И хранене,и уроци( електр,дневник,бележник,а вече и електр.раница(!?), са само предверието към Ада.Към който сами бодро и с огромно желание крачим!
  • 29 Еми точно

    2 0 Отговор

    До коментар #27 от "Мхм":

    Това искам да кажа. Животът не е само да обикаляш по света, а като се върнеш да видиш какв@ ко4ин@ е станало тука... така общество не се прави. Загива и след 40-50 г тука няма да живеят българи.
  • 30 Гошо

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Препатил":

    И Храната беше истинска
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове