Last news in Fakti

18 Септември, 2023 18:31 2 093 59

Кирил Вътев: Премиерите на България и Украйна имат сериозна договорка за ограничаване на вноса

  • украинско зърно-
  • европейска комисия

Ако не бяхме отменили забраната, щяха да ни бъдат наложени глоби от Европейската комисия, каза земеделският министър

Кирил Вътев: Премиерите на България и Украйна имат сериозна договорка за ограничаване на вноса - 1

Ако не бяхме отменили забраната, щяха да ни бъдат наложени глоби от Европейската комисия (ЕК). Това каза в предаването „Лице в лице“ по bTV земеделският министър Кирил Вътев.

„Моята изненада беше, че това предложение беше внесено за разглеждане в Народното събрания, без преди това да сме разгледали въпроса в ресорната комисия. Това беше единствената изненада. Иначе, що се отнася до решението на Министерски съвет – знаех за него. Аз отстоявах позицията на България, заедно с петорката европейски държави, но в края на краищата има политически решения на по-високи ниво. Аз съм част от един колективен орган – Министерски съвет“, обясни той.

Кирил Вътев поясни, че през цялото време и до последно е защитавал родните производители. Той посочи, че „Румъния също е излязла от претенциите за продължаване на забраната“, но има обективни причини за това. И допълни ,че между премиерите на България и Украйна има сериозна договорка за ограничаване на вноса.

„Ето, днес например няма нито един камион със зърно, които да е влязъл на наша територия. Има договорка, че докато не се отработят механизмите за лицензионни режими на определени продукти с определени количества, от Украйна да не влиза нищо“, категоричен е той.

Земеделският министър е категоричен, че няма как да влияем на Европейската комисия, а тя вече е взела решение за украинското зърно. „Полша реши да не се съобрази с ЕК и да си плати глобите, България взе друго решение – да се договори с Украйна“, поясни още той.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ами да наложат

    57 1 Отговор
    По добре глоби, от съсипване на земеделие! А и дали ще има глоби, е въпрос на дипломация, ама вие сте мишоци без гащи, продали се на САЩ!

    Коментиран от #14, #39

  • 2 чиба бе

    50 2 Отговор
    Унгария строи руска атомна централа в момента и не плаче

    Коментиран от #35

  • 3 Българин

    46 3 Отговор
    Всичката измет се събрала в ппдбгербдпс!
  • 4 честен ционист

    38 2 Отговор
    АКо не отровят още 50000 Ганчо до Нова година, ЕС ще налага глоби и ще си прибира комисионните с лихвите.
  • 5 Последния Софиянец

    41 2 Отговор
    Украински храни са наводнили България пакетирани като полски.
  • 6 Пръц

    45 2 Отговор
    Много бързо влязахте в оправдателен режим бе.Що не го каза,като приехте закона?
  • 7 Вашето Мнение

    42 2 Отговор
    Стига се излага като кифладжия бе колбасар. За каква договорка ми говориш, след като вноса е разрешен? Това се прави преди да си подадеш дупето. В момента всички сделки със зърно са спрени от търговците в очакване на евтините боклуци от господарите ти.
  • 8 123456

    40 2 Отговор
    Какво само се плашите от тия Евро наказания - спомнете си за Петко Войвода и за Вълчан войвода и им се опълчете един път на тия жаби ! Защитете народа си и децата си !

    Коментиран от #11, #15

  • 9 тая

    29 2 Отговор
    Кой управлява тая държава,май тия дето раздават глобите......олита с олита
  • 10 защо

    19 2 Отговор
    всички знаят - как СИК на входа и изхода на житницете грабеха държавата с години - после придобиха вс и тиквата добре обвързан със СИК маджо пашата и сие и се знае и капата кои е - после взе да им дава по 1 млрд годишно вече са станали 2
    - в житниците мафията открадна 10-ки милр-ди за някое десетилетие - др земеделие уби - имахме 3%-та бг плодове и зеленчуци на вътрешния пазар - сега е и по зле - да не говориме което е бг откъде идва расада - гмо
  • 11 честен ционист

    4 37 Отговор

    До коментар #8 от "123456":

    Петко Войвода и за Вълчан войвода са измислени в Русия, въображаеми герои и ЕС го знае това.
  • 12 Баце

    19 0 Отговор
    Да си шарлатанин е едно, те дори са забавни, но да си лъжец на висок пост е съвсем друго, виж ако са те "навели" е трето, но поне си го кажи, а не се прави, че имаш мнение, а си безгръбначно, продажно мекотело.
  • 13 окийнз

    30 2 Отговор
    Тоя министър е или много прост или е много голям и безсрамен лъжец. И в двата случая трябва да бъде изгонен и да върне всички заплати дето е вземал като некадърник. Бил се разбрал с бандера фашистите в Украйна и те му казали че ще следят какво изнасят??? Няма какво да се чака от тези некадърници на сглобката. Само ни губят времето и животите, а отделно с 15 хиляди на месец като заплата добре си живеят на гърба на българите. Оставка следствие съд и затвор на тези предатели.
  • 14 Бай Онуй

    8 6 Отговор

    До коментар #1 от "Ами да наложат":

    От ЕС много лесно може да ни спрат субсидиите. Да ни спрат и вноса на месо. И да си ядеш ушите. На тоя саламите са от месо внос от ЕС, щото Бг произвежда 30% от месото на пазара.

    Коментиран от #20

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 не искаме никакъв внос!

    22 0 Отговор
    не и по зааобиколния начин, претоварено през Румъния например. Яжте вие всичко това.
  • 17 Павел пенев

    27 2 Отговор
    Стига си лъгал шпеков саламджия. Никой не е налагал глоби на Унгария,Полша, Словакия и Румъния. Просто си подавай оставката и изчезвай.
  • 18 Ала-бала портокала

    20 0 Отговор
    и прах в очите на стадото.
    Гледахте ли го в очичките как лъже а те го издаваха.
  • 19 истина е

    21 0 Отговор
    За 33 год. и един министър няма който да е свършил работа за два лева !!
  • 20 А що да ти спират

    17 0 Отговор

    До коментар #14 от "Бай Онуй":

    Нямаш право да се противопоставиш на решение, което съсипва и е вредно за страната ти? Нещо не ми изглежда демократично това дето говориш и не ми изглежда нормално суверенна страна, да не може да си защити интересите! Нещата не са така, както ви облъчват!

    Коментиран от #26

  • 21 зърнари

    5 9 Отговор
    Разотивайте се, ще внасяме руска пшеница!

    Коментиран от #25

  • 22 фейкнюз

    10 2 Отговор
    Всеки български хляб - бомба; всяка баничка - куршум в сърцето на агресорите от НАТО!
  • 23 Вън сащ от България

    22 0 Отговор
    Румъния също не позволи украинското зърно. А Унгария, Полша и Словакия, в отговор на заплахите на Киев да се оплачат в СТО, прекратяват участието си в координационната платформа с Европейската комисия по проблемите със зърното.

    Познайте България как се управлява от посолствоТО.

    Коментиран от #38

  • 24 хххх

    21 0 Отговор
    Къде е логиката?? Министърът на украйна да иска да ограничи собствения си износ?
  • 25 Ако щеш и марсианска внасяй

    16 0 Отговор

    До коментар #21 от "зърнари":

    Като е без защитни мита, е затриване на земеделието ти! Опорката ти е, да не кажа и за първолак не става! А тъпото е, че се мразиш и мразиш България, обслужвайки лъжите на националните предатели ПП, ДБ, ГЕРБ и ДПС!
  • 26 да ама друг път

    4 5 Отговор

    До коментар #20 от "А що да ти спират":

    Интересите на зърнарите не се припокриват с интересите на тези, които плащат.

    Коментиран от #28

  • 27 Оставка! Не знам каква

    17 0 Отговор
    сглобка имат, но им гледах дебатите за изпращането на борса ток. Ще съсипят битовите потребители, тази година ЕРП-тата са искали 120% увеличение ток, това значи лято да плащате лева при сега средно 60-70 без климатик, а зимата ако се отоплявате с ток 400 лв. Искам да знам как ще компенсират 70% от битовите потрибители със чиста средна заплата на домакинство 2-ма работещи до 3000 лв. доход, месечно зима, няма как ще подхвърлят сто лева зимата на 200 000 и ще си измият ръцете. Тези хора трябва да си ходят ПП, ДБ, СДС, ГЕРБ, ДПС. Вредни. 3-та национална катастрофа.
  • 28 Има интереси на България

    20 0 Отговор

    До коментар #26 от "да ама друг път":

    Зърно производството е стратегическо във всяка страна! Да се бориш да го съсипеш, е национално предателство! Опорките са ви супер детски и е супер тъпо да си против България, освен ако не сте американски агенти, което също не е, драскайки с този детски интелект! И затова оставка на националните предатели на България, крадци и лъжци ПП, ДБ, ГЕРБ и ДПС, главните виновници за опростачване на деца, плащайки им за лъжи!

    Коментиран от #34

  • 29 Азим

    11 1 Отговор
    Жалко и страхливо .човече е този министър, до сега трябваше да си подаде оставката.
  • 30 Макробиолог

    10 0 Отговор
    Cичко е за доброто на хората. ...все пак ги кажете имената на тия хора да се знае за кого работи тая държава...едрите .зърнари че ползват несъразмерно повече субсидии и др екстри е верно,но това е по вина на държавата ,а вноса на почти украинска продукция не е решение а изпълнение на заповед от кораба майкя.
  • 31 Кирил Вътев??? Полша Унгария иСловакия

    18 0 Отговор
    Няма да внасят Украинско зърно, за Румъния още не се знае какво ще реши!! Вътев, държавите са за сега 3 които няма да внасят от Украйна Зърно!! Правиш се на луд, говориш единствено за Полша!!
  • 32 Ненормалник

    8 0 Отговор
    Да те няма простия
  • 33 Шопо

    11 2 Отговор
    Референдум за ЕС и НАТО.
  • 34 Тия винаги

    1 7 Отговор

    До коментар #28 от "Има интереси на България":

    Реват взимат 3,5 милиарда и реват.Га ядете кифтетата не ривете.

    Коментиран от #40

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Бала Мата

    1 0 Отговор
    Али Бали
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 куку

    14 0 Отговор

    До коментар #23 от "Вън сащ от България":

    реколтата от украйна е на бизнесмени от сащ..затова простокирчовци са поставени да ни управляват..още нищо не сме видели..А утре ако кажат от НАТО...пращайте войници в Украйна...Първа ще прати България..Другите държави ще скатават..но не и нашите господа от сглобката..Не вървате...Пак ще коментираме..
  • 39 един

    0 4 Отговор

    До коментар #1 от "Ами да наложат":

    Викаш "дипломация" от руски тип да водим,да крадниме квото може от Европа а правилата други да ги спазват!

    Коментиран от #41

  • 40 Явно не си българин

    7 0 Отговор

    До коментар #34 от "Тия винаги":

    Няма друго обяснение да си против страната си в полза на националните предатели на България ПП, ДБ, ГЕРБ и ДПС, продаващи България на чужди посолства, затриващи енергетика и земедлие и опростачващи деца, плащайки им за лъжи!
  • 41 Ти пък

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "един":

    Аз мислех от марсиански тип!
  • 42 защо

    8 0 Отговор
    Денков при Зеленски, а земеделския в Брюксел. И договориха българското селско стопанство.
  • 43 безпартиен

    10 0 Отговор
    Житото което излиза от Украйна чия собственост е?Дали не е на определени фирми взели земите под аренда за десетки години?Кои са собствениците на тези фирми?Това ако изясните вие министрите,политиците и т.нар. "журналисти" у нас,ще стане ясно КОЙ има полза от това!Напънете се и отговорете на тези елементарни три въпроса,ако не ги изтрия преди това шефа на сайта!
  • 44 ПРЕДАТЕЛСКА. ИЗМЕТ

    9 1 Отговор
    УПРАВЛЯВА. АМЕРИКАНСКАТА. КОЛОНИЯ. БЪЛГАРИЯ
  • 45 МИНА

    9 1 Отговор
    ТУК ВЕЧЕ НЕ СТАВА ВЪПРОС ЗА ПАРИ А ЗА ХРАНАТА НО НИШИТЕ ДЕЦА ЗА БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРИЯ ЗА НАС САМИТЕ ПОМНЯ ЧЕРНОБИЛ КАК ХРУПАХМЕ МАРУЛИ НЕ ДОПУСКАЙТЕ СЕГА И ТОВА !!!!!!!!!!!!!!!!!!! НАЛИ СТЕ БЪЛГАРИ ПО ДЯВОЛИТЕ КАКВО ВИ СТАВА ХОРА ?! КОЙ Е ПО СИЛЕН БЪЛГАРИТЕ ИЛИ ПОСОЛСВОТО ТОВА Е НАШАТА ЗЕМЯ МАЙКА БЪЛГАРИЯ!!!!!!!!!!!!!!!
  • 46 безобразници

    10 0 Отговор
    ЕК се изживява като СССР. Не би трябвало в "свободния свят" да те принуждават да купуваш нещо, което не ти е нужно. Това си е чист рекет!
  • 47 Превземате ми на Х

    0 0 Отговор
    Как е чички?
    Превземате ли ЕС?
  • 48 макдоналдс тръмп

    1 0 Отговор
    бай колю алкайдата - утре да не се изтървеутре в кюлотите си ,да почне с лупедиума още от тази вечер
  • 49 МИУИ ВАНИУИ

    3 1 Отговор
    значи колю терориста е говорил със смъркащия труп
  • 50 А бе не щаст ници

    9 1 Отговор
    а бе вие да не сте украинска област бе,не годни ци!Защо България трябва да се съобразява с Украйна!Подлоги амерски!
  • 51 УСА боклук

    5 1 Отговор
    Залъгалки за бай Ганьо.
  • 52 Редник

    3 0 Отговор
    Поредният страхлив лъжец. Язък. Не останаха мъже в тази държава...
  • 53 да им бяха

    5 0 Отговор
    спуснали по-адекватни опорки, та като лъжат да звучи по-убедително. Ако проблемите са им били такива, то се пита кой и защо не уведоми сектора, кой и защо не покани производителите за обсъждане на лицензии и квоти, кой и защо... Няма как да има инфо в тази посока, защото посокате е друга - да се наведем, та да ни похвалят от Брюксел. По стар български обичай, демонстрираха верноподанничество и слугинаж дори преди ЕК да обяви решението си. Да бяха изчакали и да се оправдават с това решение, но не - няма да има кой да ги потупа по рамото за дорба служба. Може дори да ги заподозрем, че нарочно го направиха предварително, та да подлеят вода на поляци, унгарци и словенци.
    Няма такива подлоги. Дори не знаят как да заметат на..ср..аното
  • 54 КОЗЯК ГЕРБ ДПС СДС ПП ДБ

    3 0 Отговор
    Не се прашете сънародници. Бавно ще гофкарваме
  • 55 интересно

    3 1 Отговор
    кой е крайния получател на украинското зърно?Мелничарите казаха,че няма да мелят украинско зърно и правилно ,защото ще си замърсят мелниците и качеството и стандарта отиват на кино.Защо украинците не си го смелят,пакетират и транзит през нашата територия да го продадът на Албанци,словаци и др. страни .Може би най-добре да го получат винпромите и да го направят на чист спирт и ли водка.
  • 56 Ком

    3 0 Отговор
    Сглобката Зеленски, Тагарев, Денков вече стабилно работи за интересите на бандеровци.
  • 57 пенсионер

    2 0 Отговор
    До кога ще бъдете подлоги на ЕС ? Унищожиха кравите и въобще говедата, защото имало антракс, след това дойдоха указанията да бъдат унищожени кокошките - заради птичия грип, после унищожиха прасетата и овцете , само една възрастна жена им се опря и им доказа, че няма нищо по овцете и козите, но продажните "булгарски" правителства не се спряха и унищожиха всичко, за всеки случай, Същото стана и с разстениевъдсвото и със земеделието като цяло, Къде са комисарите ни в ЕС, къде са правителствата т.н. "слуги на народа" нал и си плащаме вноските в ЕС, защо субсидиите ни за селското стопанство са 3 пъти по малки, отколкото тези, на другите страни в Европа. Или ние сме богати и ще плащаме, и на всичко отгоре, ще ядеме отровите и некачествените продукти от другите страни? Кога в страната ще се намерят хора, които да работят за благото на народа, Стига са ни заблуждавали, Българите не са глупави, те са повече търпеливи от нормалното, но го време.
  • 58 Защо случваме на нефели министри

    1 0 Отговор
    ВЪТЬООО, НАПРАВИ ПОНЕ ВЕДНЪЖ НЕЩО УМНО - ДОКАТО ЕВРОПЕЙЦИТЕ НЕ СА СЕ УСЕТИЛИ, ДОГОВОРИ ГОЛЕМИ КОЛИЧЕСТВА ЕВТИНИ РЪЖ, ОВЕС ХМЕЛ. СТАВАТ И ЗА ДИЕТИЧЕН ХЛЯБ, И ЗА ФУРАЖ, И ЗА КАЧЕСТВЕНА БИРА! ВЪТЬООО!

    Коментиран от #59

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове