Last news in Fakti

19 Септември, 2023 08:09 7 012 35

Колко е почасовата надница у нас и в Европа

  • почасова надница-
  • заплащане

Най-високо увеличение на почасовото заплащане е регистрирано в Унгария - 17,3 %. Следват Хърватия и Словения (и двете +14,5 %)

Колко е почасовата надница у нас и в Европа - 1

България изостана с темпа на повишение на заплатите в сравнение с други европейски страни. Унгария, Хърватия, Словения и Румъния ни изпревариха, след като няколко тримесечия поред ние отбелязвахме най-висок ръст на заплатите и разходите за труд в ЕС, съобщава в. "Сега".

Данните са на Евростат за второто тримесечие на годината. Според тях почасовите разходи за труд в България са се увеличили с 14.2% на годишна база, но предни тримесечия ръстовете бяха над 15 и дори над 16%. Това обаче не е достатъчно, за да ни отлепи от последното място по заплати.

Най-високо увеличение на почасовото заплащане е регистрирано в Унгария - 17,3 %. Следват Хърватия и Словения (и двете +14,5 %), Румъния (+ 14.4 %) и след тях се нарежда България. С двуцифрено увеличение през второто тримесечие са и заплатите в Полша (+13.3%), Естония (+13.1%), Литва (+12.4%) и Латвия (+12.3%).

Като цяло почасовите надници в Европейския съюз са нараснали с 5% през второто тримесечие на годината в сравнение със същия период на 2022 г. В страните от еврозоната този ръст е 4.5%.

Впечатление прави, че почасовите разходи за труд в Германия, която е най-голямата икономика в ЕС, нарастват през второто тримесечие доста скромно - с 3.8%, т.е. под средното ниво за еврозоната.

НА ОПАШКАТА

Въпреки това средните възнаграждения в страните от Източна Европа продължават сериозно да изостават от тези в Западна Европа. За България разликата е най-драстична и страната ни продължава да е на опашката по доходи в съюза.

Ако в Германия в края на 2022 г. почасовата надница е било 39.5 евро, то у нас тя е едва 8.2 евро, показват данните на Евростат. Съседна Румъния ни изпреварва с 9.5 евро на час, а Унгария - с 10.7 евро. Хърватия влезе в началото на тази година в еврозоната със средно възнаграждение от 12.1 евро средно почасово заплащане. В Балтийските страни то се движи между 12 и 16 евро.

Чехия отбелязва най-високи възнаграждения от бившите соцстрани - в края на 2022 г. средното ниво на заплащане е 16.4 евро на час. Това е повече от средната надница в Гърция от 14.5 евро.

Люксембург и Дания са страните в ЕС с най-високи възнаграждения, съответно с 50.7 евро и 46.8 евро на час. Над 40 евро на час получават в Белгия, Франция, Холандия и Швеция. Средно за ЕС почасовото възнаграждание през миналата година е било 30.5 евро.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    49 3 Отговор
    ИЗМИСЛЕНИ ЦИФРИ НА КОИТО НИКОЙ НЕ ВЯРВА АЗ ВЗЕМАМ 4 ЕВРО НА ЧАС ДАЖЕ И ПО-МАЛКО ТЕ МИ КАЗВАТ ЧЕ ВЗЕМАМ 8 5 НА ЧАС Е КАК ДА ИМ ВЯРВАМ

    Коментиран от #29, #32

  • 2 Зевс

    36 2 Отговор
    Искате да кажете, че средната заплата у нас е към 3600 лева месечно?

    Коментиран от #6, #7, #24

  • 3 Да ви подсетя

    17 23 Отговор
    Слушайте го копейкин още за лева и еврото даже направо да се вържем към рублата аа!?!?

    Коментиран от #8

  • 4 провинциалист

    31 1 Отговор
    У нас почасова надница няма.
  • 5 Не случайно го наричат

    31 2 Отговор
    Стъкмистика. Това са най вероятно заплатите преди данъци. Отделно в България няма реално почасово заплащане, така че винаги може да се скалъпе някаква измислена работна заплата. При нас има една заплата за месеца и неограничено работно време!
  • 6 Млад инженер

    1 6 Отговор

    До коментар #2 от "Зевс":

    Моята да.
  • 7 Луд

    21 1 Отговор

    До коментар #2 от "Зевс":

    Ами да един взима 3500 другия 100 . Нали видя колко получават доктори по 100на хиляди.
  • 8 Ами то и

    28 8 Отговор

    До коментар #3 от "Да ви подсетя":

    Швейцария, Люксенбург, Швеция, Дания не са приели официално еврото и виж къде са със заплатите. Някой от тях даже и не са членове на ЕС.

    Коментиран от #11, #30

  • 9 мухаха

    14 13 Отговор
    Най ниската заплата в ЕС на България зад Унгария! Феновете на Путин най прости в Европа....
  • 10 мхааа

    14 2 Отговор
    До вчера се лупаха в гърдите, че.сме.държавата.с най-бързо растящи подаяния наречени от комуняго бизнеса заплати.
  • 11 Добре

    8 2 Отговор

    До коментар #8 от "Ами то и":

    Хубаво е ,че правиш сравнение с тези държави . Ама хайде да сме по-скромни да настигнем Гърция, Хърватия, Румъния къде са Швейцария и Люксембург тия са в космоса а и на онзи тип пропагандата е да се връщаме на изток не да вървим към проспериращите това имах в предвид

    Коментиран от #14

  • 12 Шойлев

    18 4 Отговор
    Корупцията и схемаджийството разрушиха българското трудолюбие и отговорност към работата. Останаха само мързеливи индивиди с огромни претенции спрямо възможностите им. Всеки които е работил на запад знае колко упорито и отговорно работят хората там. Няма как да получаваш висока заплата или възнаграждение ако не се трудиш качествено. Друг е въпроса че и държавата е душманин към работници работодатели и предприемачи.

    Коментиран от #18

  • 13 Тодор Георгиев

    2 9 Отговор
    Аз съм на 4,50 лв. На час и ми е добре. Дреме ми з аЕС.

    Коментиран от #19

  • 14 Значи по твоята

    4 6 Отговор

    До коментар #11 от "Добре":

    логика дай да приемем еврото, а като станем богати да го махнем, че да станем още по богати?

    Коментиран от #22

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Тодор Младенов

    19 2 Отговор
    В Германия заплатите са около 6000 лв. но според тази статия излиза над 16 000 лв. Някой лъже.

    Коментиран от #20

  • 17 инж. Ганчо Илков

    14 0 Отговор
    В Европейските Страни посочват Минималната почасова Ставка и тя е не по-ниска от 10€. В България, почасовата Минималната Ставка е 4, 43€.
    Информацията, която изнасяте в Темата е на база Средно Статистическа Заплата. Средно Статистическа Заплата, се говори само в България и тя е във Връзка със Заплащането на Политиците Участващи във Властта.
  • 18 По-точно

    20 0 Отговор

    До коментар #12 от "Шойлев":

    Няма как работодател да получава качествена работа, ако дава мизерни заплати!

    Коментиран от #34

  • 19 Гого

    5 4 Отговор

    До коментар #13 от "Тодор Георгиев":

    В Тюмен с тая заплата ще си патрон
  • 20 Алооо

    5 2 Отговор

    До коментар #16 от "Тодор Младенов":

    Тук става въпрос за средна заплата, а не минимална!
  • 21 зьцжб

    16 1 Отговор
    Почасовата разлика не ги вълнува тия горе. На цялата ни беднотия и либерализация на пазара на тока подготвиха. Ама ви замазаха очите с протеста на зърнарите. Енергийните дружества измислиха какви ли не лостове за оскъпяване на тока- то данъци, то такси, то пренос, то какво ли не и накрая харчиш ток за 100 лв., плащаш 200 лв. Във фирмите им назначено на работа куцо, кьораво и сакато, което обикаля цял ден по градските паркове и заведения, нямат 5 часа уплътнен работен ден, шляят се безцелно през работно време и всеки месец получават заплата на пълен щат, осигуровки и какво ли не. Когато отстраняват аварии и бонуси им дават, сякаш аварията не им влиза в трудовите задължения. Всички тези пари са от нашия джоб. Не са от джоба на шефа или държавата.
  • 22 Не вдяваш!

    11 2 Отговор

    До коментар #14 от "Значи по твоята":

    Моята логика е да вървим на там където хората живеят по- добре където през живота си изкарват по няколко нови автомобила и ходят на почивки по целия свят и всичко е подредено и наредено . Където политиците като крадат не бъркат в джоба на обикновения човек където има закони за всички . Където като работиш те усигуряват на парите които изкарваш и където всички дори и богатите руснаци пращат децата си да учат ,където неграмотните са един малък процент и т.н.
  • 23 Има една поговорка

    17 0 Отговор
    Ако плащаш с фъстъци, ще ти работят маймуни.
  • 24 Юридически мисли

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "Зевс":

    Тази заплата я взема един току - що започнал младши прокурор или съдия, в никакъв случай обикновен човек!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Факти

    1 0 Отговор
    Който си е майстор, вече те не правят разлика. Парите им са в кърпа вързани, както на майстори, така и на депутати, държавни служители на батето. Другото са излишни приказки. Който е ербап, ще продава наркотици, ще сее, що да не кара скъпи коли, като зад тях стоят тяхни хора закрилящи ги. С честен труд на село, на нивата, гърбав ставаш, богат едва ли. Който се захвана преди 35 г с животни, овце, крави, свине или прасета спечели много. Живеят в лукс, а простите хора напълниха банковите сметки на преподаватели професори, доценти и днес комунистите коарови защитници на Борисов. Конто успя, краде, сееше и виж им колите, а за работарите го казват на българите, вие не ставате, стават, но кои, номенклатурата на бкп дс доносниците, с пенсии мъж и жена, общо 6800.как е?, а в Баните било голямо богатство. Все за пари и богатство се говори, нищо, че Левски, кой е, и прави са. В магазина искат пари, а не паметниците на вежди облажил го бойчето и гой реве, да дойде, една лопата и ще излекува цирозата на балкана, гората, а не да гледа младите в НС, Народното събрание
  • 28 инж. Ганчо Илков

    10 0 Отговор
    В Коментара си (17) допуснах грешка. Минималната почасова Ставка в България, при 22 работни дни е 2,26€. 22 работни дни х 8 часа работен ден = 176 часа; 780 лева минимална работна заплата : 176 работи часа : 1,95€/лев = 2,26€/час
  • 29 гледай де

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "ДОНЧО ГОРСКИЯ":

    Това е средно, не минимално заплащане.
  • 30 геноч

    2 2 Отговор

    До коментар #8 от "Ами то и":

    в тия стани няма пране не пари както перат някой банки в софия в лева които са без реални клиенти но милярди лева минават през тях... затова еврото е задалжително да влезе у българия поне да секне тази организирана престъпна група с пране на пари
  • 31 Чиновник

    5 1 Отговор
    Според статистиката сме изпреварили и Германия браво на мисирков
  • 32 Пешо

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "ДОНЧО ГОРСКИЯ":

    Пълни измишльотини, моята заплата не е пипана от 4години.
  • 33 Петко Василев

    5 0 Отговор
    Пълни глупости . Човек с висше образование в България получава не повече от 4 евро на час.
    Средната работна заплата за София или за страната е статистическа измишльотина.
  • 34 Романов

    4 1 Отговор

    До коментар #18 от "По-точно":

    За качествена работа са нужни качествен служител, но и качествен работодател
  • 35 Нашийник

    3 0 Отговор
    Лъжа. Реално е малко под половината от написаното.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове