Last news in Fakti

20 Септември, 2023 11:34 1 080 8

Богдан Милчев: МВР трябва да се справи с нощните гонки

  • богдан милчев-
  • нощни гонки-
  • мерки-
  • мвр-
  • кат

Трябва да се въздейства по същия начин, както на футболните хулигани, смята бившият шеф на КАТ

Богдан Милчев: МВР трябва да се справи с нощните гонки - 1
Снимка: БГНЕС

Безпомощни ли са институциите, за да се справят с гонките по столичните булеварди късно вечер и нощем?

"Това е хулиганство на пътя. Ако приемем, че това са хулиганите на пътя, които демонстративно не спазват правилата пред всички останали, то трябва да им въздействаме по същия начин, както въздействахме на футболните хулигани. В момента ние не говорим за футболно хулиганство, много рядко са случаите."

Това коментира пред БНР д-р инж. Богдан Милчев от Института за пътна безопасност, бивш директор на КАТ – Пътна полиция.

Според Милчев МВР има капацитета да въздейства, което се вижда по активността на полицаите да посетят земеделците, които се канят да протестират.

"Пътната безопасност е досадно служебно задължение за всички министри. Това е едно малко елементче. За МВР този приоритет е само на думи. По същия начин е и Министерството на транспорта, по същия начин е регионалното министерство. Тези три министерства не действат като система."

"Когато станах шеф на КАТ, същият проблем беше на масата. Започнахме специализирани полицейски операции, променяхме законодателство и постигнахме някакъв успех. Но това е процес, на който трябва да въздействаш постоянно", отбеляза Милчев.

Моделът е сбъркан. Когато 2011 г. започнахме да решаваме този проблем, играехме на котка и мишка, на мускули. Но това не може да бъде решение на въпроса. Тези действия дават краткосрочен ефект и трябва да надградим, подчерта Богдан Милчев в предаването "Хоризонт до обед".

Според него това е работа на Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата", но тя се държи като неправителствена организация и "не искат да се карат с тримата министри".

"Този проблем много бързо може да бъде решен", категоричен е Богдан Милчев. По думите хората, които правят това, не са толкова много и може да бъдат идентифицирани и профилактирани.

"Обаче това, за да се направи, някой трябва да го ръководи, някой трябва да го изиска."


Поставете оценка:
Оценка 5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 българин

    7 1 Отговор
    защо ли нямаше гонки при бай тошо чудна работа
  • 2 затова

    6 11 Отговор
    вземеш ли си спортен модел автомобил си престъпник в очите на мвр...

    Коментиран от #3, #4

  • 3 Почернен

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "затова":

    Ти, си престъпник и си го знаеш! Утре разбира се ще убиеш някого и ако оцелееш ще се се кълнеш че това е злощастен инцидент и никого не си искал да убиваш! Такива като теб си мислят че за тях закона не важи, но има и друг Закон!
  • 4 Един шофьор

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "затова":

    Яки глоби трябва от 3 000 лева и нагоре , при повторно нарушение двойно и така докато има пари после му взимат колата и да ходи пеша бе.
  • 5 Жител на София

    4 2 Отговор
    По цяла нощ бръмчат и свистят и притесняват цяла София.Това не е приемливо и не е законно!
  • 6 Шопо

    7 0 Отговор
    МВР е ОПГ рекета на пътя трябва да спре!
    Шофьори от всички градове обединете се врага е силен и добре организиран само заедно можем да победим.
  • 7 Миризлив пор

    2 0 Отговор
    Този докато беше шеф на КАТ също имаше гонки! И не бяха по малко, сега защо дава акъл? Иначе при толкова камери не е толкова трудно да се намерят кои са и да се накажат.
  • 8 Цонко

    4 0 Отговор
    Не са само гонките. Народа плаща за „Триноги“ 150000 евро броя и лаборатории за наркотици 50000 евро броя, а нарушенията и жертвите се увеличават.Защо ?Махнете от отговорни постове , всички пенсионирани „милиционери“ ,които се чувстват комфортно и безнаказано на поста който заемат и вземат една шапка пари. Същите правят страхотни дивотии в ущърб на Народа.....и никой не им търси отговорност. Изкарайте полицаите от храстите и РПУ-тата. Накарайте ги да предотвратяват ПТП-тата , а не да хващат "нарушителите" , гаврейки се с достойнствата на водачите на МПС. Така нарушенията ще се намаляват, вкл.и нощните гонки !! Накарайте полицаите да покриват физически, психически и образователни нормативи, че като ги гледаме , "полицай" изобщо не звучи гордо. Премахнете мутренската организация в МВР и свързаноста на всички нива в МВР и Прокуратурата с криминалния контингент. Накарайте МВР да се грижи за Народа,така че да се чувстваме в безопасност .Тогава ще заприличаме на нормална Европейска държава
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове