Last news in Fakti

27 Септември, 2023 05:35 2 396 38

Проф. Дилян Николчев: Предстоятелят на Руската църква е висш офицер на КГБ

  • професор делян николчев-
  • руска църква

Това го признават самите руски власти, заяви специалистът по църковно право

Проф. Дилян Николчев: Предстоятелят на Руската църква е висш офицер на КГБ  - 1
Снимка: БНР

Предстоятелят на Руската църква е висш офицер на КГБ и това е признание на руските власти. Работил съм в нашия архив и попаднах на документи, които потвърждават това. Агенти на КГБ е и по-голямата част от техния Свети Синод.

Това каза пред bTV специалистът по църковно право проф. Дилян Николчев по казуса със собствеността на Руската църква в София.

Той подчерта, че най-добрите православни богослови в световен мащаб посочват, че Руската православна църква е изпаднала в ерес. И се съгласи с тяхната позиция, като даже отиде и по-далеч, позовавайки се на конкретни примери: "Освещаване на ракети с името "Сатана" от руски духовници, благословия на войната срещу Украйна, Сирия – руската църква е нещо като църква но не и църква", категоричен бе специалистът.

И добави, че самият руски патриарх Кирил е агент Михайлов. "Казваме „духовник“, без да се сетим, че той е агент на атеистичната КГБ", добави проф. Николчев.

"Тази черква я затвори самата руска страна. Те нямат основание. Каноните на Православната църква, църковните правила забраняват в една автокефална самостойна православна църква да съществуват такива алтернативни структури. Каноните абсолютно забраняват съществуването на паралели на Православната църква. В Българската православна църква (БПЦ), само БПЦ може да се разпорежда, включително с покрито и непокрито имущество. Църквата "Свети Стефан"в Турция е построена преди повече от 1 век с български дарения. Само преди няколко години Бойко Борисов ходи да се среща с Ердоган. Църквата се реновира и въпреки това, че турската държава не е дала един лев за всички тези 100 години, собственик не е БПЦ, нито българската държава, собственик е църковното настоятелство, което е под юрисдикцията на Вселенската патриаршия", коментира още специалистът по църковно право.

Той коментира и заплахите на руския посланик Митрофанова за "реципрочни действия". "Когато говорим за реципрочни действия, трябва да имаме някакъв материализиран паритет. През 1948 г. е открито подворие в Москва в църквата „Света Богородица“. Открива се лично по разпореждане на Сталин, но при откриването на нашето представителство се подписва споразумение, в което се казва, че в тази църква служат само руски свещеници, с изключение на представителя на БПЦ, къде виждаме това в центъра на София", запита проф. Дилян Николчев.

"Ако е църква, как така Руското посолство я затваря, нали е църква? Всякакви заведения от религиозен характер: сиропиталища, църкви, които са под егидата на или имат религиозен характер, всички те се регламентират от Закона за вероизповеданията. За да се откриват и функционират тези заведения, те трябва да имат качество на юридическо лице. Религиозна институция ли е посолството на Русия? Не е. Защо руската държава ще представлява една религиозна институция? Крие ли се тази религиозна институция зад дипломатическия имунитет на Руското посолство?", попита още той.

"Известни са русофилските позиции на Ловчанския митрополит Гавриил. Нека дядо Гавриил да отговори къде изпрати парите на сметка на Руската православна църква по време на правителството на Иван Костов. Къде са тези пари?", зададе той персонален въпрос към ловешкия духовник.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Име

    17 14 Отговор
    В Германия обиждаха и освиркваха Шолц и Бербок заради оръжейни доставки за Украйна

    Германците освиркваха германския канцлер Олаф Шолц и германския външен министър Аналена Бербок по време на предизборна обиколка в страната. Това се споменава в историята на Spiegel .

    Коментиран от #6

  • 2 ПАЗАРНА ПОЛИТИКА

    14 7 Отговор
    Жалко, че в този момент липсва историка Божидар Димитров.
    Помня изказването му за Крим.
    Днес у нас всичко и всеки е на алъш вериш.

    Коментиран от #38

  • 3 Просто човек

    19 22 Отговор
    Нашите защитници на рашистите са П.о з.о.р!
  • 4 Кви архиви бе?

    12 9 Отговор
    Кой ще ти ги осветлява тези архиви да ги четат Сульо и Пульо?
  • 5 ПАЗАРНА ПОЛИТИКА

    6 7 Отговор
    Жалко, че в този момент липсва историка Божидар Димитров.
    Помня изказването му за Крим.
    Днес у нас всичко и всеки е на алъш вериш.
  • 6 Те са свиркали щото

    6 9 Отговор

    До коментар #1 от "Име":

    Са дали малко оръжия а немците искам да се дават повече оръжия на украйна
  • 7 Радан-Костовист

    16 14 Отговор
    Другото име на Сатаната е "Руската Кагебистка Православна църква "!
  • 8 Ушите и очите на КГБ

    14 15 Отговор
    В Московията не можеш да станеш поп ако не си от КГБ или други шпионски служби

    Коментиран от #21

  • 9 Синода

    13 4 Отговор
    Нашите попове са мазни !
  • 10 Ти да видиш

    19 6 Отговор
    Висш офицер а не прост доносник като вас пръдльовци
  • 11 Бай Лисан

    20 11 Отговор
    Държа да уведомя многоуважаемият проф. специалист по църковно право, че КГБ го закриха на 3 декември 1991 г., преди 32 години.
    Та, драги ми професоре, със същия успех може да твърдиш, че предстоятеля на Руската църква е офицер от тайните служби на Чехословакия или Австро-Унгария...

    Коментиран от #26, #29

  • 12 БГ нонсенс

    10 5 Отговор
    А българските свещеници са на държавна работа и заплата !
  • 13 християнин

    8 11 Отговор
    Осемдесет процента от преподавателите в Софийския Богословски са агенти на Римокатолическата ерес и малко по малко прокарват този сатанизъм чрез обучението си, и по този начин развращават всички, които не четат житията на светиите и други църковни книги, а ги правят сектанти и атеисти, което е истинската цел на новите варвари, очакващи антихриста за да му се поклонят.
  • 14 християнин

    13 10 Отговор
    И този бил професор по богословие!
    За пари лъже по най-долния начин хората, защото същия този "професор" преподава за Православието, в което Бог е дала на хората покаянието, и затова никой не бива да бъде съден, защото не знаеш дали ще се покае, или се е покая за миналите си грехове и по този начин е станал свят пред Бога, а ти кой си, че да клеветиш Божия служител!

    Коментиран от #28

  • 15 плюс минус

    8 4 Отговор
    Че то мнозинството от дипломатическите представителства по света и у нас са си разузнавачи,
    включително и българските.
  • 16 Кочо

    14 7 Отговор
    Тва българите много професор, много генерал извадиха!Поредният евроатлантик специалист по верски въпроси! А нашите митрополити какви са бе специалисте? Аман от нагли и безсъвестни атеисти нагаждачи, ппевърнали слугинажа на САЩ в професия!
  • 17 Само не разбрах...

    11 6 Отговор
    В кои архив си ровил...на кгб или на светия синод...те кгб..разграден двор...всеки когато си поиска влиза в архива им... и си чете ли ... чете..
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Петьо

    6 1 Отговор
    "Ако е църква, как така Руското посолство я затваря, нали е църква?
    Вярно е. Браво.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Ха ха ха

    0 2 Отговор

    До коментар #8 от "Ушите и очите на КГБ":

    В Америка попове,сенатори ,конгресмени и шерифи са купени не ахмак
  • 22 Пловдив

    1 1 Отговор
    Естествено,че е висш офицер от КГБ,както нашите брадати козли от Синода ,са бивши шпиони на ДС! Аборигенски държави...!

    Коментиран от #24

  • 23 Демократ

    2 6 Отговор
    Къде е църковната власт в България, къде е Комисията по вероизповедания? Правилно е всичко,което казвате, но резултата от това безобразие доказва само едно- България е подчинена на КГБ, където няма правила и закони и няма кой да ги спре, когато са завзели държавата. Полковник Митрофанова държи ключа от църквата, а агентите на КГБ в расо биват защитавани от българските партии родоотстъпници и безумни българи с руски знамена. Много сме зле, излиза че българската държава не може да се справи с ключодържателя митрофанова. Това е българска църква, ако има държава, изгонва ключодържателя, отваря катинара с клещи и български свещеници влизат в църквата да служат на Бога.

    Коментиран от #25

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 КГБ=ФСБ

    3 1 Отговор

    До коментар #11 от "Бай Лисан":

    Ха ха Колкото БКП не БСП!!! Сменят името щпионите са си същите!
  • 27 умен и образован

    1 2 Отговор
    какъв катинар, какви пет лева???някакво посолство (и то на руската кочина) заключило с катинар!??
    като няма ключ, разбиваш катинара и си влизаш във владение на църквата!
    толкова е просто
  • 28 безбожници сте вие

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "християнин":

    Занимавате се с окултизъм, кланяте се на мумии, съюзниците ви са друговерци, кога ще станете свети пред Бога?
  • 29 Госта.

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "Бай Лисан":

    То във България професори повече от студентите бе.
  • 30 Факт!

    4 2 Отговор
    Руската държава е овладяна от КГБ агенти и доносници. Това са хора, които разбират само от езика на манипулацията и лъжата. Горко на изтрадалия руски народ.
  • 31 Гражданин

    0 0 Отговор
    Ако тати не бил кгб при Др. Тодор Живков, мислите ли, че биха ви дали работа, за което сте учили, същото продължава и днес, но войната на бкп дс картончетата кгб им объркаха плановете. Децата и те бяха им ударвни от тройната и герб и продтлжиха с др румка радев. Алчни селяндури. Излагат се с тия караници отдолу за имоти в Гърция и по места. Никой не е занесъл нищо на тоянсвят. Еродирабите биха ме разбрали, но не и пеостите хора с много пари. Имате бол всипко, жилища, земи и каквото се сетите. Аз липно или съм объркан или побъркан човек с моите мисли у разсъждения.
  • 32 ...

    0 1 Отговор
    Има хора не влизат в църква, не че нямат огромно желание, но там са най големите комунисти дс след 1989. И това го виждам след 1989. Димов бе комунист, икономисти в църквата бе.. А има хора преди 1944 бяха много набожни, и нашият с магазин в центъра на моят град, племенник на баба ми, Тодор се казваше, неъзнаваено набожен човек бе, пеНсионирате ме млад, на бкп, но ме оставете да стм вярващ и живков гопебсионвра млад и билетета от 050 лева продаваше, но времената с църквите е от 1944до днес комунистите кокала не си го давати в църквата. Дори някои по млади простовати от селото истоеици от бкп въло, трябва давярване в бог, от църква с ваня идваме, а си няма на идея ние от града теазни реститутки и сие с имоти и пари от Гюмюрджина как ни обраха 1947 парите и как ни направиха не вярващи в бога хора. На стар бахчеван селото праз ни продава и понякога, бедни сте, но с голямо его, а вие като сте с пари, а главите ви прости, е ето ви войната идвайки отгоре надолу. Ще се избият за имоти и пари отдолу бкп дс кгб, а аз гледам и се чудя на всички ви.
  • 33 ....

    0 1 Отговор
    Архивите ги държеше Божидар Димитров, на нас, тракийците, съболезнования искрени, но се намърдаха в гръцко пак същите, тракийци бкпдс кгб и старобългарите в Гърция и както е тръгнало Бг виж към Туркие, кво знае малък Пеевски, лесно с пари на мама от наше Тото се ръководи България от Плевен или плевенски с чужди пари помен правят, ограбиха им парите при смяната 1947 и сега пеевски щял да остави тяхните старобългари, а да удари някои си, цирк безплатен наблюдаваме, то едно огромно самочувствие, но откъде идва то, от ограбването на народа след1944 тотото. С две жени и две деца чок гюзел се живее в Бги и по света и не удрай там дето няма да ни заболи пеев СКИ, асла си е
  • 34 пенко

    1 0 Отговор
    КАК СЕ СТАВА БЕЗМИСЛЕН И НЕНУЖЕН - "ПРОСТ ФЕСЪР " - В БЪЛГАРИЯ !?!?!?!? ТАКСАТА ЗА ДОКТОРАТ БЕ ОТ 12 000 ДО 16 000 ЛЕВА !!!!!!!!!!!!!!
  • 35 345

    1 0 Отговор
    Как прецени бе драги ви господине
  • 36 РПЦ е

    0 0 Отговор
    Църквата на Антихриста !
  • 37 Хехе

    2 0 Отговор
    Абе мухльо, че КГБ го няма откъм 30 години! Аналогично като с нашата ДС. какви ги плещиш, неуко и надъхано говеда-рче?+?!
  • 38 Хаберий

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "ПАЗАРНА ПОЛИТИКА":

    Какво искаш да чуеш, като от Божо. Да ти го кажа.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове