Last news in Fakti

30 Септември, 2023 16:13 2 679 74

Традиция: Екзарх Стефан, глава на БПЦ през 40-те години на 20 век, е работил за съветското разузнаване

  • бпц-
  • екзарх стефан-
  • руска църква

Амвонът на руската църква бил тайник, а тунел го свързвал със сградата на старото съветско посолство

Традиция: Екзарх Стефан, глава на БПЦ през 40-те години на 20 век,  е работил за съветското разузнаване - 1

Скандалът около изгонването на трима свещеници от черквата “Св. Николай” в София набра скорост през последните дни, но използването на този храм за шпионаж и подривни дейности изобщо не е нещо ново в българската история. Доказват го проучванията на наши изследователи в съветските архиви през последните години, съобщи "24 часа".

Документи от личния фонд на ген. Георгий Карпов, както и сборникът “Очерки истории российской внешней разведки” хвърлят светлина върху тази противодържавна дейност, извършвана в богослужебната сграда в миналото. Според тях самият митрополит Стефан, тогавашният глава на БПЦ, става обект на съветското разузнаване и по-конкретно на външния отдел на НКВД през 1943 г.

Причината е, че на Сталин му хрумва да разгърне много рационална стратегия за привличане на църквата под егидата на властта и тайните служби. Задачата е поставена на Съвета по делата на Руската православна църква, членовете на който в мнозинството си са офицери от НКВД. Целта е да привлече духовниците, за да мобилизира чрез тях по-широки слоеве от съветското общество, както и да бъдат вербувани свещеници на високи позиции и с влияние в Източна Европа.

За първи път на една конференция през 2011 г. в Нов български университет известната изследователка в религиозната тематика и директор на архива на БАН Лизбет Любенова каза, че екзарх Стефан е работил за съветското разузнаване.

Отделно според политолога Антон Тодоров това е описано и в руския многотомник “Очерки истории российской внешней разведки” под редакцията на Евгений Примаков. Случаят с вербуването на митрополит Стефан е описан подробно в четвъртия том на страници 507 - 509. От тях изследователят стига до извода, че “в края на 1943 г. митрополит Стефан започва активно да сътрудничи на резидента на съветското разузнаване в България Д. Федичкин”.

През 2014 г. Антон Тодоров разказа пред “168 часа” за връзката на предстоятеля на БПЦ екзарх Стефан със съветските служби, която се е осъществявала именно на това място.

“Много интересно е, че връзката с митрополита е поддържана в Руската черква, тогавашния Николаевски храм, а сега църквата “Св. Николай Мирликийски Чудотворец” в София.”

Тази църква митрополит Стефан ползвал като “пощенска кутия” на съветските тайни служби, т.е. там “е предавал информацията”, която е събирал в полза на СССР. Антон Тодоров се опира на разсекретени съветски архиви, които разкриват, че Софийският митрополит “е ползвал амвона на черквата за тайник.

Всичко, което е донасял, го е слагал в него и оттам е получавано от съветската резидентура, освен че е разнасял радиостанцията с автомобила си. И дори когато веднъж съветският резидент Федичкин го пита: “Това не е ли светотатство?”,тъй като предложението амвонът да бъде ползван за тайник, е на самия митрополит Стефан”, последният отговорил: “Ако Бог знае, че по този начин служим на святото дело, то той ще ни прости и ще ни благослови”.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    48 39 Отговор
    И кво....?! Сега по малко гнусно ли е , като гледаме как по цял ден , продажни попове и "професори" да се продали на Козяк ?!

    Коментиран от #5

  • 2 Русофил

    43 16 Отговор
    Ами то май няма БГ архиарей, който да не е работил или работи за руснаците.
  • 3 Да ве вярваме напълно

    29 28 Отговор
    Тез пак взеха да си измислят клоуните..много ми е интересно как български патриарх ще сътрудничи със болшевиките които разстрелват свещеници и ползват църквите за плевни
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Българка

    40 20 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":

    В БПЦ все още има служители, агенти на КГБ и ДС. При социализма нито един свещеник не е бил независим от БКП-ДС и СССР-КГБ

    Коментиран от #8, #59

  • 6 Хахаха

    28 35 Отговор
    Достоен човек е, помагал в борбата с фашистите? А вие фашагите ли защитавате и осъждате борбата срещу фашистите ли?
  • 7 бай Иван

    24 26 Отговор
    Продължавайте с пропагандата за попската шпиономания .

    "Това не е ли светотатство" - казал / жабока Атанасов/ извинявайте някой си Федичкин .
    А ето и достойният отговор важащ и сега
    “Ако Бог знае, че по този начин служим на святото дело, то той ще ни прости и ще ни благослови”.
    Пак сме изправени в такъв момент на световното развитие /за борба с нацизма/. Вижте как историята се повтаря за глупаците, който не я разбират и не могат да си вадят поуките от нея . Май ще последва същото продължение.
  • 8 Пич

    25 20 Отговор

    До коментар #5 от "Българка":

    Не оспорвам ! Но е еднакво гнусно да продаваш родината си ! Да работиш за Козяк , не е оправдание , както и да работиш за Русия. Всички са алчни и безродни продажници!

    Коментиран от #22

  • 9 Мдааааааа

    29 23 Отговор
    Даааа, искат да ни убедят, че всички попове са шпиони. И бабите като ходят на църква носят тайна военна шпионска информация на нашите попове. Издават на руснаците колко танкове, самолети и ракети имаме в поделенията. Абе, ей, за какво им е на руснаците тази информация. Нали всичките оръжия които имаме са ни ги дали те. Ако си погледнат в архивите ще видят даже и серийните номера на оръдията които са ни продали. От американците имаме само 3 гумени надуваеми военни лодки.

    Коментиран от #19

  • 10 За Азиатският департамент, т.е.

    32 16 Отговор
    за руското външно министерство, в това число и за царското разузнаване, са работили Хаджи Иванчо Пенчович, Любен Каравелов, Димитър Общи, Драган Цанков, Стоян Заимов, Н.Тюфекчиев/организатора на убийството на Стамболов/ и много други знайни и незнайни български предатели!
    И днес, където и да бутнеш у нас, мирише на руски партенки!

    Коментиран от #16, #60, #72

  • 11 Забавно четиво

    10 18 Отговор
    Някой руски другар е решил да напише такъв доклад че да излезе че много е работил..вие как си представяте патриарха на българската църква да се разхожда с радиостанция в колата и да чука кодове през морза вечер
    Правете сметка че това са образовани хора далеч не е лесно да ги заблудиш с пропаганда като примерно че болшевиките всъщност са православни
  • 12 кой не е работил

    25 19 Отговор
    за някое посолство в България , това е интересното !
    Сегашните лъжци, изменници и национални предатели за кое посолство работят.
    Да питаме, Доганян, Буда, Киро, кой ,кой !
    Значи ще забраним евтиния петрол за да плащат българите скъпи горива,
    ще затворим 2 блока от АЕЦ ,за да се вмъкнат други на терена,
    ще забраним ТЕЦ-овете,за да ни дерат с ново цени на ел-енергията
    това са само малка част от предателствата на днешните работници на чуждото посолство !
    Загиналите войни и пилоти заради чуждите интереси да ги броим ли ?
  • 13 Аз съм веган

    21 12 Отговор
    Бпц винаги е пот държала комунистите. Срам. Срам.
  • 14 Софийски

    17 4 Отговор
    Всички мишоци обръщат резбата като видят накъде отива войната. Днешно време същото е с царя и геЯ шалафофф, смех и руски сАполи. Жалки хора а уж пазители на монархията ;) цирк Буш
  • 15 Българин

    8 30 Отговор
    България и българите принадлежим на Русия. Единствения начин да съществуваме е да служим на Кремъл! Всичко друго е фашизъм, сатанизъм и гибел! Това го знае всеки нормален човек!

    Коментиран от #52, #53

  • 16 бай Иван

    16 13 Отговор

    До коментар #10 от "За Азиатският департамент, т.е.":

    Като чета няма начин и баба Тонка да не е била в кюпа дето си спретнал?

    Коментиран от #33

  • 17 ценов

    25 17 Отговор
    Неколкократното споменаване на името Антон Тодоров ме изпълва с умиление,толкова,че прехвърляйки на ум всички известни ми псувни включително и сръбските,не можах да намеря подходяща за да изразя благодарност на автора! Екзарха е в основата на спасението от смърт на 50 000 човеци бре фашаго!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Дупничанин

    14 13 Отговор

    До коментар #9 от "Мдааааааа":

    Бе аз съм чул и за едни самолети. Натюрморт някъв, ако даже не бе скица само.
  • 20 А за кого да работи бе,

    15 17 Отговор
    к ре.Тен соросоиден,за швабите ли!Ние Българите, сме източноправославни също като братята руси,гърци,украинци още други!Затова не трябваше да се намесваме във войната по никакъв начин,още повече че с Русия имаме отношения между наодите ни,кавито нямат никои други народи!И ова че сеа на власт в България дойдоха наследниците на бившите фашисти е временно явление.Всичко ще си дойде на мястото след войната!Белене отново ще отвори врати за"почиващи"!

    Коментиран от #21, #62

  • 21 Софиянски

    18 15 Отговор

    До коментар #20 от "А за кого да работи бе,":

    Имаш ти отношение - нЕкой пиян ватник е разстресл майка ти и си се пръкнал ти да ни учиш с кой сме бракя, аре бегай обратно в тайгата.

    Коментиран от #25

  • 22 Разликата между Русия и сащ е там,

    18 23 Отговор

    До коментар #8 от "Пич":

    че Русия ни е освободила и ни е направила Държава,докато сащ сега от Държава ни правят Територия!Вечна сава на Русия,нашата Освободителка!Ние,Истинските Българи винаги ще и бъдем благодарни!Всеки българин трябва да се гордее с Русия и връзките ни с нея!

    Коментиран от #43

  • 23 А бе ай стига!

    24 13 Отговор
    С тая Руска Шпиономания...!
    Преди ,,гнилият запад" ни пречеше,сега Руските Шпиони ни пречат...!
    Все някой ни пречи...!
    Да не казвам оная приказка,че ще ме изтрият...!
  • 24 ЕВРОНЮЗ

    7 14 Отговор
    Вероятно дъвката съветски ( руски) шпиони дълго ще ни се предлага от Кралството на Хамбургрера.. Така като е тръгнало ще е образователно за публиката да се запознае чий шпионин беше Фори Светулката.?? Чий шпионин е днешният папа на католиците.?? Как Ватикана помогна на Англичани и Американци да изведат от Европа над 1 600 000 елита на нацистите които се предвижвали през нощта а през деня ги криели в църкви и манастири..??
  • 25 А бе маке,

    3 12 Отговор

    До коментар #21 от "Софиянски":

    не си софиянски,а си пиянски,според пр@сто тиите които дрънкаш!

    Коментиран от #29

  • 26 ъгхтфаз

    10 12 Отговор
    Ами почнете малко да четете преди да правите интриги бре драскачи и интриганти мръсни. Новия Завет е съставен от 4 Евангелия, едно откровение и деянията на Апостолите, така че преди да пишете вземете се просветете. Господ Иисус Христос е праведния съдия, а не измислени драскачи, лъжци и интриганти. Тоя бил такъв оня онакъв, а ти от каква позиция драскаш? Пътя и истината и живота е Господ Иисус Христос, комуто подобава всяка слава,чест и поклонение. Покайте се че небесното царство наближи.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Николай Цаневски

    20 5 Отговор
    Открих и още един текст доказващ работата на екзарх Стефан за НКВД - книгата "Чекистские будни", 1984 е написана от пенсионирания полк. Дмитрий Федичкин, който вербува екзарх Стефан и разкава от първо лице:
    В профила ми в Фейсбук можете да видите албума с страниците от книгата които разкават за Вербуването на екзарх Стефан от НКВД. Модератора не ми дава да сложа линка така че погледнете сами.

    Коментиран от #35

  • 31 Кольо

    5 7 Отговор
    Тоя плужек от къде изпълзя? И какви глупости си смуче от опашката! Може би си мисли, че някой му се връзва на простотията? Да, ама НЕ!
  • 32 Тома

    5 4 Отговор
    А пък папата работил за хитлер.Няма в света виш поп да не работи за някоя служба
  • 33 Личи си, че не четете Тютчев, ама

    5 1 Отговор

    До коментар #16 от "бай Иван":

    чак пък такава простотия не съм очаквал!
  • 34 Браво

    2 7 Отговор
    Ами тя 90% от България обича и работи за братята...
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Моде...раторът е кожоде...раторът на

    3 0 Отговор
    всяка що годе просветена мисъл тук! Царските руски цензори са били много висока материя. но какво да направим това е положението, да завършиш висше по хуманитарните науки у нас е фасулска работа!
  • 37 Роза

    7 2 Отговор
    По време на соца по-висшите духовници до един са били агенти на ДС,а някои от тях-на КГБ.Тогава църквата беше отделена от държавата-това го пише в тогавашната конституция-и какво по-точно е ставало тогава в техните среди,ние не го знаем.Но интригите и доносите са били много.Затова достойните хора в свещеническото съсловие са малко-като белите врани.Единственото положително нещо в православието е това ,че църквата не се меси в държ.власт и не участва в законодателството.
  • 38 Абсурдистан

    8 0 Отговор
    Мнозина безродници и сега продължават!
  • 39 Ний ша Ва упрайм

    4 3 Отговор
    преди съветски сига американски, канадски и украински 3/4 от парламент и правителство. Традиция а ДАНС спи!
  • 40 Значи Екзарх Стефан не е бил фашист

    10 7 Отговор
    Лорд Ким Филби става доброволно,агент на СССР като казва че го е срам от Западът убил туземците и ограбил богатствата в три континента.
    Екзарх Йосиф е този който влиза при цар Борис и му казва , ако изпратите нашите евреи в Треблинка,всеки божи ден всички църкви и манастири на. България ще анатемосват теб и твоето семейство.
    Измислици са твърденията че депутати гласували ЗЗД. 1941 ще спасяват евреи..
    Сегашните фашисти разбира се че ще ровят и лъжат,защото руските попове са изгонени без никакви доказателства.
    Защото ако има, тогава следствие,съд и затвор.С те нямат имунитет.
    Така Киро Тъпото изгони 70 руски шпиони и май големият беше гл.готвач

    Коментиран от #58

  • 41 защо

    4 1 Отговор
    За първи път на една конференция ...... известната изследователка .... каза ....

    Това прилича ли ви на една българска сентенция?
  • 42 Никола Гешев

    10 3 Отговор
    То сигурно ще ти е "интересно" и как поп от с.Хърсово до Горна Джумав, разстрелва Неврокопският Владика Борис по заповед на милиционерите от ДС, но нали другарката по история не ти го е преподавала през 1978 г, та.........

    Коментиран от #44

  • 43 Анонимен

    21 9 Отговор

    До коментар #22 от "Разликата между Русия и сащ е там,":

    Никаква държава не ти е направила Русия! Направила си е губерния задунайска и когато предците ни са решили да си направят истинска държава, матушката се опитала да попречи по всички възможни начини! Това ви е проблемът на всички предатели, че извращавате всички исторически факти!

    Коментиран от #46, #47

  • 44 А на теб известно ли ти е

    8 18 Отговор

    До коментар #42 от "Никола Гешев":

    че дядото на бидона евродепутат Ал.Йордснов е разстрелял от упор 12г деца в Ястребино.Учат ли ви по история след 1990 г.за ЗЗД от 1941 г по силата на който срещу отрязана глава на партизанин държавата ти брои 50000 лв.После ги бучат на колове и разнасят пред населението за назидание.
    Западът ликвидира България в Берлин и Ньой ,а не в Москва

    Коментиран от #73

  • 45 незнайко

    8 17 Отговор
    И какво от това ? Кого е убил ? С какво ни е навредил ? От 1944 година до 1990 година вървяхме що годе напред ! Сега 30 години вървим назад и се продаваме като тези при червените фенери !!!

    Коментиран от #57

  • 46 Валентин Вълев

    10 12 Отговор

    До коментар #43 от "Анонимен":

    Извинете, Екзарх Стефан Български не беше ли признатият от цял свят Спасител на българските евреи от нацизма?
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 дядото

    5 6 Отговор
    ако бе на сащ или англия щяхте да направите на герой,сега го плюете.безродници сте вие,но на вашето има край.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Патриот

    6 6 Отговор

    До коментар #15 от "Българин":

    Щом си собственост на крепостните, заминавай за там. Родина Мать зовет!
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Дедо Пене

    7 3 Отговор
    ПАТРИАРХ МАКСИМ/мир на праха му/ БЕШЕ ПОЛКОВНИК ОТ ДС И УПРАВЛЯВАШЕ БПЦ ПОВЕЧЕ ОТ 20г.
  • 55 Експерт

    5 5 Отговор

    До коментар #47 от "Ха ха ха":

    Кой е казал, че Русия ни плаща Съединението и Освобождението? Име моля, за да го закарам в съда за зловредна пропаганда!!!

    Коментиран от #61

  • 56 мдаа

    4 2 Отговор

    До коментар #4 от "АГАТа Кристи":

    Аз пък подозирам, че е бил от руски произход.
  • 57 Дон Отворко

    9 4 Отговор

    До коментар #45 от "незнайко":

    Изглежда си с основно образование или си мързелив комунист, че плачеш за бай Тошо?
    Наистина можехме да сме ксто чехите, ако не бяха толкова силни комунистите и ДС, които обсебиха всичкото богатство на България!!!
  • 58 Ванга

    3 1 Отговор

    До коментар #40 от "Значи Екзарх Стефан не е бил фашист":

    Кой Съд и Прокуратура в България би се наел да съди свещенници за противодържавна дейност при условие че не става дума за тероризъм?
    НИКОЙ!
  • 59 Сакскобурготски

    3 2 Отговор

    До коментар #5 от "Българка":

    И това не е вярно, защото познавам свещенник в Пловдив, чийто родители са били убити в Белене и го отглеждат роднини, а той завършва Семинарията в София.

    Коментиран от #71

  • 60 Много си прав

    5 6 Отговор

    До коментар #10 от "За Азиатският департамент, т.е.":

    И ЗА СЪЖАЛЕНИЕ СЕ ГОРДЕЯТ, ЧЕ СА ТАКИВА... ПРЕДАТЕЛИ НА НАРОДА СИ, БЛАГОГОВЕЕКИ ПРЕД ЧУЖД ИМПЕРАТОР... ДЖУДЖИ ПУТЯ!!!
  • 61 Неукий козяк

    5 4 Отговор

    До коментар #55 от "Експерт":

    По НТВ професор от БАН показа договорът за 82 млн.златни франка които България трябва да изплати за 45 .Ленин го ликвидира ,Ленин комуниста.
    За Съединението тотално лъжат но фактите са други.Комитетът е бил за освобождение на Румелия,Македония и Одринскго З.Стояное става масон и оставя само Румелия.Гимнастическите дружества са създадени от руски офицери.
    Кой плаща Съединението,,?
    Когато го обявяваме Падишахът казва.Или плащайте Румелията ,или я връщайте,или влизаме
    Руският император опрощава контрибуция която Турция трябва да му плати 126, млн.златни франка.
    Иска Бг да върне обаче 82 млн франка 127 т.злато за 45 г.
    Иначе как неукий нашата армия от Турската граница ще отиде на Сръбската след като Румелия е Турска територия която България, анексира.

    Коментиран от #63

  • 62 Дедо Пене

    2 5 Отговор

    До коментар #20 от "А за кого да работи бе,":

    Кои фашисти са на власт, че не знам, защото плиткоуми като теб не казват,, че Хитлер е НАЦИОНАЛСОЦИАЛИСТ, защото има думата социалист и ватниците ползват фашист от италианския фашизъм на Мусолини. В България до днес са на власт само комунисти и ДС. Луканов, Гоцев, Костов-бивш партиен секретар, Станишев, Кобургота/доведен и вербуван от ДС 1973./Бойко Б. - все още с книжка на БКП, Само Филип Димитроов и няколко от служебните не са от "кадрите".
  • 63 Експерт

    4 8 Отговор

    До коментар #61 от "Неукий козяк":

    Не четеш история, а само опорките на българорусофилите, настанили се като рак на всички нива още ит 1945г.Но и не е лесно да прочетеш истината, след като червените кхмери от Москва освен златото на България отмъкват и целия архув, койти ОТКАЗВАТ ДА ВЪРНАТ до ден днешен!!!ЗАЩО? Защото не желаят България да е държава с минало, а иска още ит 1878г. ДА СМЕ РУСКА ГУБЕРНИЯ!!!
    А Козяк ще казваш на баща си, който боготвири анериканците!!!
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Бооогу

    3 3 Отговор
    Грешка ви . Той е работил за уктаинското разузнаване
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 4 Отговор
    Сегашният патриарх на бпц ,не служи ли на два дявола или само на нашето дс......
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Щом Лизбет е казала това значи, че е

    8 4 Отговор
    Работил за Външното раузнаване въпросния екзарх Стрфан???Докога с тея Глупости!!! Погледнете Държавата и Народа, че сме се опокопали на дъното на Блатото в ЕС!! БОРИСОВ и Пеевски яхнаха Държавата а идиота Тагарев е Подарява с Благословията на двамата престъпници!!!
  • 71 пенсионерът

    0 0 Отговор

    До коментар #59 от "Сакскобурготски":

    Пишеш за свещеник, но пропускаш, че това е син на затворен в белене католически свещеник, и самият той също става католически такъв.
  • 72 ДеДеТе

    0 2 Отговор

    До коментар #10 от "За Азиатският департамент, т.е.":

    По-смръдливи са партийните червени памперси, които се пълнят вече 80 години!
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 ........

    1 0 Отговор
    В статията пише,че е работил за съветското разузнаване.Нека не забравяме,че все пак Украйна беше в СССР,който вече не съществува.
    Сега пък някакви работят за Козяк...
    Не замесвайте религията с политиката!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове