Last news in Fakti

1 Октомври, 2023 14:41 1 793 25

Зърнопроизводител: Дали цените ще се увеличат, или ще намалеят, зависи от международните пазари

  • цени на храни-
  • международни пазари

Понякога икономическите закони не могат да бъдат приложими еднакво навсякъде и за всичко, допълни Радослав Христов

Зърнопроизводител: Дали цените ще се увеличат, или ще намалеят, зависи от международните пазари - 1

Всичко може да се очаква. И увеличение, и спад в цените на продуктите, без да конкретизирам кои продукти, защото всичко зависи от пазарите, международните, борсовите, зависими сме от цени на горива, петрол и т.н. Това каза за "Фокус" председателят на Тракийския съюз на зърнопроизводителите Радослав Христов.

По думите му при плодовете и зеленчуците има сезонни цени и е нормално, наближавайки есента и зимата, да започнат лека-полека да поскъпват, имайки предвид, че производството в България след летния сезон намалява драстично и се увеличава вносът.

"Макар, че логиката понякога не кореспондира с действителността, защото при нас в момента е обратно. Вносът е доста по-евтин от българското потребление, докато при плодове и зеленчуци е обратно - вносът е доста по-скъп от българското. Това е, че понякога икономическите закони не могат да бъдат приложими еднакво навсякъде и за всичко", допълни Христов.

Председателят на Тракийския съюз на зърнопроизводителите посочи, че след като подписаха меморандума с правителството, засега не се очакват последващи протести, но те не са изключени.

"По отношение от 2 до 5 точка, които са свързани с национални европейски плащания, говоря за всички останали сектори, без сектор "зърнопроизводство". Там мисля, че няма да има някакъв проблем. Сега, ако има закъснение от 2-3-5 дни, не мисля, че ще бъде фатално за колегите от другите сектори и браншове. По принцип, разковничето като цяло е във вноса на слънчоглед от Украйна, тъй като в момента продължава да стои доста голямо количество български слънчоглед по складовете. Тук отварям една скоба, че независимо от забраната, меморандумът, който има, а и по времето на самата забрана, която беше от май до 15 септември 2023 г., се намираха пак причини да бъде заобиколена забраната за внос на слънчоглед, като слънчогледът се продаваше като румънски, като не знам какъв, и то това е проблемът и с другите стоки също", каза още той.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Директора

    36 2 Отговор
    И след като зърното е борсова стока, защо изнудвахте с протести? И естествено, нещата ви се случиха, защото всички ядете от една чиния.

    Коментиран от #2, #16

  • 2 Как и защо

    31 1 Отговор

    До коментар #1 от "Директора":

    Протестират защото искат обезщетението заради войната в Украйна..преди това за ковид че трактора подсмърчал нещо..такива работи
  • 3 Тома

    27 0 Отговор
    Точно това че цените се определят от борсите никога не важи при нас.Тука ако не те излъжат окрадат набият и нае.......никога не мирясват.Контрола е пълна нула

    Коментиран от #5, #10, #20

  • 4 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    13 2 Отговор
    в България Политиците са Алчни за Власт
  • 5 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Тома":

    господин Тома Точно в Целта
  • 6 цените ли

    22 3 Отговор
    Какво ми говорят глупости алчните зърнари. Цени на чушки в Гърция от днес 1.50, тук ми искат по 3 лева. С еврото ще сме щели да умрем от глад и от студ без руския газ.

    Коментиран от #18, #23

  • 7 Българка

    20 5 Отговор
    А защо бяха протестите срещу внос на зърно от Украйна? Не беше и комбинация от политика за сваляне на редовно правителство и рекет за още пари от зърнари?

    Коментиран от #9

  • 8 Аз...

    19 0 Отговор
    Защо тогава сте против вноса на по евтино зърно?
  • 9 Зърнар

    14 1 Отговор

    До коментар #7 от "Българка":

    Бибитко ни помоли, а и някой лев - 65 млн.дадоха
  • 10 Хихихи

    21 1 Отговор

    До коментар #3 от "Тома":

    У нас цените винаги се определят от пазара - вдигат се по света, вдигат се и у нас. Падат по света, у нас пак се вдигат, щото цените по света са нестабилни. И те така 😂🤣😂
  • 11 Бенчо с бентлито земеделец

    17 0 Отговор
    Бенчо бенчев с бентлито,виден цоциалст ,не съм виждал нива,но се водя земеделец ,имам и Ламборгини ,смуча милиарди от Европа но съм виден русофил
  • 12 Красимир Петров

    13 0 Отговор
    Най-наглите производители са точно зърнарите.
  • 13 Земевладелец

    6 2 Отговор
    Но поне се държахме достойно
    И изгонихме Копейкин като мръсно Кученце .
  • 14 123456

    4 5 Отговор
    Чакам 200лева рента , друго не знам и не ме интересува , аз си чакам наема , ако искат и диаманти да сеят и да жънат
  • 15 Минувач

    2 4 Отговор
    Чета коментарите под всяка статия за зърнарите и земеделците и всеки път недоумявам, колко неадекватни хора пишат коментари. Плюе се по норматив по земеделците, но това е само поради 2 причини - 1. Завист, че вероятно онези били много богати и 2. От масово непознаване на материята и коментиране на парчето оскъдна информация в главите на коментиращите. А всъщност слагането на всички зърнари под един знаменател не е правилно, защото освен много големите, има и съвсем средни и дребни земеделци. Отделно субсидиите, които се получават пряко кореспондират и с даваните ренти, защото тези земеделци дават ренти на собствениците на земята. По тази логика да вземем да обвиняваме и земеделците в Полша, Унгария, Словакия, Румъния.... Просто това е един отрасъл, печеливш или не, но има десетки други отрасли също със субсидии и също с големи цифри и богаташи. Но това е интересно, защо не е проблем? И докато другите държави в ЕС могат да получават по-големи субсидии за земеделие, то те могат да свалят и цените си. А нашите плод-зеленчук става непродаваем. Украинските фермери тъпчат без контрол зърното за макс добиви, бедна страна са, големи добиви и заради прекрасната им плодородна земя и нисък марж в цената и печалбата за тях е повече от добре. Ако искат да продават в ЕС обаче, трябва да бъдат със същите изисквания за качество и контрол.
  • 16 Миризлив пор

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "Директора":

    Точно защото е борсова стока, пазара (местния) може да поеме определено количество, всичко над него се изнася за сметка на производителя до склад на купувача. Тук сме износител т.е. ако се внесе зърно то същото количество зърно ще трябва да се изнесе - разбирай производителя губи транспорта! Пазара не закъсня, купувачите при цена от 570+ лева дават не повече от 300 а ти да си видял падане цената на хляба? Просто търговците печелят много повече от производителя.
  • 17 123456

    8 2 Отговор
    Може и да не познавам материята , но си искам рентата .Не съм ти казвал какво да сееш . Наема се дължи за декар земя , не за добив от някаква си култура
  • 18 Миризлив пор

    3 2 Отговор

    До коментар #6 от "цените ли":

    Цената на едро при производител тук е почти същата като в Гърция. Просто търговците печелят яко.
  • 19 123456

    5 1 Отговор
    Пак говорите за пшеница , царевица и тн , аз пак ви казвам .Вземате декар земя под наем , аз не се интерсувам дали сеете пшеница или бадеми , аз си искам рентата и точка .Ако предложите по малко от 200 лева си търсете други земи
  • 20 тука има - тука нема

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Тома":

    " Контрола е пълна нула "
    Ами още не можете да разберете, че не партията, а народа е държавата. Който представлява държавата той сам си прави организацията и контролира. Ако не го прави си е за негова сметка. Преди партията беше държавата и всичко беше държавно или по точно партийно, всичко вземаше, малко даваше и контролираше всичко за да пази взетото. Сега държавата или по точно народа нищо не взема, всичко му вземат, народа не иска да да контролира и който взема той контролира, а иска някой вечно само да му дава - е как няма да е беден?
  • 21 Скапана

    2 1 Отговор
    Държавица
  • 22 ПРЕЯЛИТЕ ИЗНУДВАЧИ

    3 0 Отговор
    Малееее , този тарикат както ни гледа все едно ни е дал живота и благодарение на него сме живи
  • 23 русофили

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "цените ли":

    Това го разправяйте на Костадинов, който мъти водата за ЕС, Шенген, НАТО, Еврозоната...... гърците са във всичко това и живеят в пъти по добре от нас. Има десетки хиляди българки работещи като слугини в Гърция,но една гъркиня няма да видите в България да върши това .
  • 24 089954

    5 1 Отговор
    Национализация на земята , тези се оляха .........
  • 25 Ххх

    2 0 Отговор
    Защо им се дават субсидии по 2 млрд на година? Щом се водим по борсовите цени, да си сеят, произвеждат и после да си продават на борсови цени. Тези 2 млрд лева да ги раздадат на 5 милиона население =400 лева на година.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове