Last news in Fakti

1 Октомври, 2023 16:31 3 089 53

Радослав Рибарски: Протестите на енергетици и миньори изглеждат все по-политически

  • протести-
  • местни избори

Влизаме и в кампания за местни избори. Виждаме и синдикални лидери в листите за общински съветници. Вероятно затова не се търсят отговори и решения за проблемите, смята депутатът

Радослав Рибарски: Протестите на енергетици и миньори изглеждат все по-политически - 1

Депутатът от ПП-ДБ и зам.-председател на парламентарната комисия по енергетика Радослав Рибарски смята, че протестите на енергетици и миньори изглеждат все по-политически. Пред БНР той обясни това с наближаващите местни избори.

"Дълги месеци се търсеше решение, много разговори се проведоха, много обществени обсъждания. Сега виждате, че се отказва и разговор. Така че изглежда все по-политически предвид това, че с оглед предстоящите местни избори", коментира той.

По думите му само в Стара Загора са проведени 3 обществени обсъждания. Според него дългото отлагане на този въпрос стои в основата на нещата.

"Вече в този преломен момент, когато ние сме на път отново да изгубим едни средства, които са жизненоважни за този регион, за да премине през този преход, който се очертава така или иначе. Той е видим и сега. И в момента е намален добивът на мините, ТЕЦ-овете не работят на пълната си мощност. Именно това намалява свежият приход на ресурс, а заплатите на тези хора трябва да се плащат. Този териториален план е именно за справяне с тези последици от увеличаващите се въглеродни емисии и липсата на пазар за тази енергия, която в сегашната ситуация се оказва непродаваема и те трупат загуби".

Рибарски напомни, че другите държави са подали териториалните си планове и вече се възползват от отпуснатите средства, като се вкарват в икономиката по региони:

"Тези опасения на хората там не са толкова големи, както при нас, които чакаме до последния момент, последния срок, с много напрежение да подадем своите планове. Има редица възможности, които предоставя ЕС, за подпомагаме, когато се загуби заетост в такива региони".

За него напрежението е необяснимо. Териториалните планове, заедно със средствата по Плана за възстановяване и устойчивост, са ресурс, от който България трябва да се възползва, категоричен е депутатът.

"Иначе сами трябва да се борим с последствията от ангажиментите, които са поети със "зелената сделка", години преди да се появи ПП. Сега виждаме последствията. Това не е във връзка с това кой е на власт. Това е дългосрочна политика, която някой е отказвал да води в правилната посока".

Управляващите и ЕК мислят за инвестиции в регионите, категоричен бе Рибарски. По думите му планът цели да насочи свеж ресурс в индустрии, които трябва да бъдат развити и да няма сътресения и шок при рязко намаляване на производството.

"Нека диалогът продължи, но с ясни и конкретни искания, съобразени с регламента, който териториалните планове следват. Необосновани искания, като механизма за капацитет, който беше пропилян преди 4-5 години, към момента е съвсем друга битка, която не засяга териториалните планове и ще трябва да се води на друго ниво. Никъде в териториалните планове няма дати за затваряне. Ефектите от декарбонизацията на цяла Европа са видими вече в региона и е крайно време да се изправим пред проблемите, а не да ги отлагаме за пореден път", отбеляза още заместник-председателят на парламентарната енергийна комисия.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана Z

    60 6 Отговор
    Радослав Рибарски стартира кариерата си с работа по мащабни проекти за изграждане на ветропаркове и фотоволтаични централи.

    Некакви други въпроси?

    Коментиран от #35

  • 2 да де

    64 7 Отговор
    Политически ще станат когато миньорите дойдат с лопатите да ви изтупат костюмчетата.
  • 3 Е как няма да са политически

    52 8 Отговор
    Те ли се разписаха на документите дето ги пратихте в Брюксел! Накрая ще стане че България ще е само София, а по останалата част ще плячкосват команчите изоставените села и градове!
  • 4 Рибарски,Прокопиев и Дечо Стоянов

    50 5 Отговор
    са основни спонсори на агнешките главички ПП и ДБ,сега снахи на Ахмед Доган.
    Тези са включени в териториалните планове ,изпратени в Брюксел за стотици милиони.
    Без никакъв търг.
    Който гласува за тези бандити е нено мален
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Шопо

    41 6 Отговор
    Щуротийте дека ги вършите ,че направят така ,че целио български народ политически ,че хване сопите ,и че падне големо дранье за вас.
  • 7 Продажник

    47 6 Отговор
    Оставка бе долни продажници и крадци....нали щяхте да правите съдебна реформа...боклуци..излъгахте народа ..и изборите ще фалшифицирате пак....
  • 8 Мошеник , така ти отърва

    43 6 Отговор
    Искате да излъжете хората и да им прецакате хляба. За да взимате вие пари.
  • 9 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    32 4 Отговор
    Вие Политиците Сте Алчни заВласт
    и Съсипвате и до Съсипахте и доСъсипвате Вече 33 Години Бг
    и Животът на Повечето Хора в Бг
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Тръмпакис

    17 3 Отговор

    До коментар #10 от "Смях в залата":

    Забравил си си червилото в спалнята ми... Тиквите сте така, когато ниско ителигентна тиква не може да каже нищо и да се аргументира... обижда, поздрави на ГЕРБ
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Чичо Дончо каза

    22 4 Отговор
    Този е папкал кинти от тецовете ,а сега се пише ПП.Старозагорски мiндi.л.
  • 15 ИТН

    17 1 Отговор
    Искаме интервюта от Библиотекарския институт и експерти от прехода .
  • 16 Мнение

    28 3 Отговор
    Дали са политически исканията или не, важното е, че излъгахте хората и, че ще останат над 20000 човека без работа и хляб. Излезнахте най-обикновени мошеници, които за пари продадохте държавата. Много бели и щуротии направихте за отрицателно време и всичките ви действия са в услуга на вашите хора.
  • 17 Да кажа

    27 3 Отговор
    Нежния Рибарски защо не отиде при миньорите да им каже как ги излъгаха! Пред очите на цяла България тия продадоха енергетиката ни! Толупа Пеевски и Тиквата вместо да са в затвора правят Ала-бала с мошениците! Къде е реформираната Прокуратура с ония селски пръчки,които цялата страна видя,колко им е умствения капацитет? В момента върви изпиването на последната капка живец,която ни беше останала! Когато ЛГБТ е в правителството и кандидат за кмет нищо добро не чака България! Тия са бесни крадци!
  • 18 българин Варна

    22 2 Отговор
    Да верно е!
    Ама и политикански са и решенията на пудставено правителство!
    Истината е простичка - ТОВА НЕ СА РЕШЕНИЯ ЗА БЪДЕЩЕТО на БЪЛГАРИЯ!
    Пудставени слугинчета , за стотинки продават интересите на България!
  • 19 Енергетикатс

    23 2 Отговор
    е на първо място в политиката .
    Каква зелена сделка?
    Има клип на който в Германия бутат ветрогенератор за да копаят под него въглища.
    Всички мини и открито местонахождения на въглища в Германия се разработват
    Целта на сглопката е да намали заплатите на работниците там защото много бързо крадат в офшорките на Киро и Кокора
  • 20 зелена зелка

    23 2 Отговор
    Каква Зелена сделка, каква декарбонизация в ЕС? Ами снарядите дето 2 години гърмят и палят в Украйна, да не би да генерират кислород и чиста енергия? Сигурно тези, произведени в ЕС са "чисти" снаряди!
  • 21 Факти

    18 2 Отговор
    Костов продаде БГА Балкан и българските интереси за Дружба мир и сътрудничество между братските държави .Кой пусна коридор за натовски самолети да бомбят Сърбия ?
  • 22 без имена

    15 1 Отговор
    ....и ловец съм и рибарски съм. на закона макята е дал съм.....
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Бгг

    17 3 Отговор
    Да, правителство не търси решение на проблема, то изпрати териториалните планове в гейсъюза за да могат да се облажат с пари фирми близки до властта. Правителство работи против народа си унищожава независимата енергетика.
    Оставка и съд ама народен за продажниците.
  • 25 Ива

    14 1 Отговор
    Политическото ви е удобно, но тъпо оправдание!
  • 26 Минувач

    15 0 Отговор
    Тоя гамен, какво се учудва и политически да са, след като политически това ПП се разкри, какво е всъщност. Тоя наясно ли е, че са политически трупове и са до следващите избори, където гербавите и турците ще им бият шута, заради мижавия им процент. Затова и бързат сега, всеки ден с ново предателство спрямо България, да преизпълнят плана на посолството, докато има време, че не им остава много. Вижда се масовото недоволство сред народа и тия бързат, като за последно, че всеки момент може следващия протест да им е последен във властта.
  • 27 Град Симитли

    6 1 Отговор
    ".... Това е дългосрочна политика, която някой е отказвал да води в правилната посока".... "..
    ... И ся седи у Банки и ви се гигили на гърчовете!
  • 28 Гутьо

    4 2 Отговор
    Без миньори няма да има светлина..ебх Тея миньори .
  • 29 оставка

    13 1 Отговор
    Те трябва да станат политически понеже политиците забъркаха тия каши.
  • 30 ИМПЕРИАЛИСТ

    11 0 Отговор
    Някой политик, профан в енергетиката, трябва най-сетне да си плати за "грешката".Това с приемането на 40% снижение на енергопроизводството от ТЕЦ и от там на емисиите е автогол...Трябваше да са меродавни ПДК (пределно допустимите концентрации) на вредните газове и праховите частици....
  • 31 мдаа

    14 1 Отговор
    ПП и ДБ изкараха предния месец цели 6 месеца, този път ще стигнат до 4. Що за клинични и-д-иоти са тези? Рибарски пък колко пъти да му казваме, че протестите са политически. Иска се оставка на правителството, значи са политически. Въпреки че като се замисля, те тези не са политици, а обикновени бандити, значи протестът може да се нарече по-скоро антибандитски.
  • 32 Кеворкян

    10 0 Отговор
    Бойко управлява чрез глупаците от ПП ДБ.
    Задържаха го тези идиоти без един факт
    Паметника ,Руската църква, Трети март са димки за простия народ а в същото врем и фи Мите Като на този,без конкурс да бъдат включени в териториалния плансл д това той им превежда в офшорките.
    Справедливост и демоктация
  • 33 1020

    12 1 Отговор
    Енергетиката Е ПОЛИТИКА! Това е стратегически отрасъл, засяга всички и затова Е политика и винаги ще бъде.
  • 34 Политически ще са, я!

    13 1 Отговор
    Вие, господа политици от Сглобката решихте и приехте плановете на тъмно, пратихте ги в Брюксел на тъмни и никой не знае, какво сте пратили. И, да! Идват местни избори и вашата мошеническа, арогантна коалиция трябва да бъде наказана ,,за цялостно творчество". Не заслужавате и половин кмет в България.

    Коментиран от #51

  • 35 ежко

    11 1 Отговор

    До коментар #1 от "Сатана Z":

    Сигурно е правил кафенца.Тази потен вода не е пил и ръцете си не си е цапал.
  • 36 7%са гласували за вас

    9 1 Отговор
    Aло сглобката, забравяте че само 7% са гласували за вас!
    Време вие да си ходите
  • 37 Иванчко+Марийка

    8 1 Отговор
    С тези приказки далече няма да стигнете. Хващай самолета за БРЮКСЕЛ и им кажи че няма да се съобразим с тях.
  • 38 Нещо не говорим на един език

    6 2 Отговор
    От вас се иска да отложите затварянето за необозримото бъдеще. Не за след 5-10-20 години а до тогава докато маришкият регион може да се конкурира на пазара. А с политиката на самоунищожение на ЕС това ще е мноооооо дълъг процес.По-скоро ще свършат находищата с въглища.
  • 39 Оцеляването на държавата

    7 1 Отговор
    Ако не е политически въпрос, какъв да е ? Революционен ли ?
  • 40 ухтаедс

    8 1 Отговор
    Новоизлюпен глупав лъжец, ами ти на какво искаш да ти прилича протеста? Бил политически, ами да бе искат ви оставките и да се махате, защото излъгахте хората и правите крадлива и лъжлива политика. На хората не им харесва да ви хранят и поят а вие да ги продавате и искат да ви изритат на бок лука. Кое не е ясно?
  • 41 Най- малкото

    8 2 Отговор
    То храната и енергията са най важните за една нация, а нашите политици за жълти стотинки ни продадоха и двете.
    Политиците га надробиха тая беда и нормално да исламе политиците да си платят, това е най малко...оставки.
  • 42 да, а вашите

    9 0 Отговор
    обяснения също не са за подценяване-има едни пари, които трябва да се усвоят от ваши фирми, срещу енергийната сигурност!Честите обяснения говорят и за това!
  • 43 Българин

    11 1 Отговор
    Този е наглец
  • 44 Матилда

    6 1 Отговор
    Разбира се, че са политически. Само по този начин, отстоявайки правото на труд и живот можем да се защитим и спрем служебното закриване от Брюксел. Когато те (Западна Европа) цапаха и тровиха въздух, почви и води, напредваха индустриално всичко беше окей. Сега когато миньорския регион Рур- Вестфалия е изчерпан изведнъж се сетиха, че имало вредни емисии над нормите. А когато валяха киселинни дъждове пак беше тишина!
  • 45 Без име

    2 5 Отговор
    То си личи от самото начало!Запънали са се и каквото и да им се говори те си искат оставка!Айде у лево,аз пък не съм съгласна с тях!
  • 46 Ний ша Ва упрайм

    3 1 Отговор
    тоя от де го изкопаха?
  • 47 Имаше няколко военни шапкари с

    2 1 Отговор
    Тази фамилия Рибарски в БНА!! Някой техен наследник ще дае, ще се провери, дали и той нее получил по "Наследство" някое Къфарче?
  • 48 Тъпанар е този

    4 0 Отговор
    Как нняма да е политически бе, тъпанар!? Такава политика провеждате, че смазахте държавата и чакате протеста да не е политически... Нещастник - всеки протест е политически! т.е. срещу дадена политика, която е в противоречие със здравия разум и срещу хората и в тяхна вреда.
  • 49 макс

    5 0 Отговор
    Рибок прост,никой не ти пречи да лижеш задници,но не се меси в неща,които са по-големи от теб!!!
  • 50 А ми

    4 0 Отговор
    само като го гледам този лъскав, подстриган костюмар, тип уолстрийтски мошеник, с камък вместо сърце и с калкулатор в кратуната ме сърбят ръцете и то яко. Рибарски иска да хване златната рибка и да си оправи животеца завинаги. Как можахте да пуснете глас за тези идиоти бе, хора глупави?
  • 51 Ха ха ха

    5 0 Отговор

    До коментар #34 от "Политически ще са, я!":

    Какви господа ти се привиждат бе? Не виждаш ли че основно това са купчина редки л@йна, увити в целофан за да ви излъжат да им гласувате. И вие разбира се им гласувахте, защото сте предвидими и са ви изчислили правилно. А трябваше да играете нестандартно и да изберете тези, които сега правят неуспешни опити да ви спасят хляба за децата. Сега на изборите пак така действайте!
  • 52 Пено

    3 1 Отговор
    Целият ивъртолен в помията та па се и изказва. Протестите били политически. А какви да са, та нали тези безобразия ги сътвориха те. Срещу кого друг да протестират-срещу футболистите, не става.
  • 53 Жабарски все по прост ми се струваш

    4 0 Отговор
    Жабарски оставка да те няма некадърнико прост!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове