Last news in Fakti

1 Октомври, 2023 17:11 1 213 46

Пред сградата на ЕК: Арменската общност излезе на протест в подкрепа на арменците от Нагорни Карабах

  • арменска общност-
  • протест

Нещата за арменците в Нагорни Карабах завършиха много нещастно. Най-много искаме да няма повече жертви, да се освободят арестуваните и пленниците, каза Мери Балеан, една от организаторките на протест

Пред сградата на ЕК: Арменската общност излезе на протест в подкрепа на арменците от Нагорни Карабах  - 1

Представители на арменската общност се събраха на протест в подкрепа на арменците от Нагорни Карабах пред сградата на Европей ската комисия в София, съобщи БТА.

Протестът е част от международна инициатива на всички арменски общности и се провежда по едно и също време в различни градове в Европа и по света. Инициативата „Европейци за Арцах“, както арменците наричат Нагорни Карабах, обединява арменските общности в Европа и повече от 500 европейски обществени структури.

Протестиращите носят арменски знамена и лозунги: „Спрете пропагандата на Азербайджан“, „Не на етническата чистка“, „Мълчанието ви ни убива“, „Спрете Алиев“. Те скандират „Съд за агресора“ и „Санкции за Азербайджан“.

"Нещата за арменците в Нагорни Карабах завършиха много нещастно. Най-много искаме да няма повече жертви, да се освободят арестуваните и пленниците, каза Мери Балеан, една от организаторките на протеста.

Протестираме срещу незаконната военна операция на Азербайджан миналата седмица срещу „Арцах“ (Нагорни Карабах), при която бяха етнически прочистени едни изконно арменски земи, каза друга протестираща.

По време на протеста арменската общност отправи към лидерите на ЕС следното послание: „Остро осъждаме политиката на Азербайджан за етническо прочистване в Арцах“. .

Настояваме Европейския съюз да окаже натиск върху Азербайджан, за да изпълни ангажиментите си, поети с тристранната декларация от 9 ноември 2020 г. и незабавно да вдигне блокадата, гарантирайки също така свободното безпрепятствено движение на движение на стоки и хора от Арцах през „пътя на живота", поискаха протестиращите. Настояваме ЕС да приложи целенасочени санкции срещу военното и политическото ръководство на Азербайджан и ефективни мерки за Арцах. Азербайджан трябва незабавно и безусловно да освободи всички арменски затворници, военнопленници, да понесе отговорност за престъпления и нарушения на човешките права, извършени по време на войната през 2020 г. и след нея, поискаха още протестиращите.

Те призоваха ЕС да се въздържи от политическата позиция за интегриране на Нагорни Карабах в рамките на Азербайджан, тъй като „това би означавало смъртна присъда за арменците от републиката. Геноцидът не може да гарантира безопасността и благополучието на своите жертви“. Евросъюзът да признае правото на арцахските арменци на самоопределение като екзистенциален въпрос в условията на продължаващата политика на етническо прочистване от страна на Азербайджан, призоваха още представителите на арменската общност.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гошо

    19 5 Отговор
    А за да са по убедителни , не запалиха ли някое и друго руско знаме ?
  • 2 Селянин

    29 6 Отговор
    Да се оплачат на арменския поп.
    Арменският президент не признава Нагорни Карабах за арменска територия, те тръгнали да протестират.
    Президентът им и той като нашите управници се командва от посолствоТо. Там да ходят и да протестират.

    Коментиран от #12

  • 3 Помощ 112

    15 3 Отговор
    Арменец на смъртно легло събрал синовете си и им казва: Децаааа, пазете евреите защото изчезнат ли те... ще ни подкарат нас
  • 4 Знаещ

    19 3 Отговор
    Докато азерските войски за няколко часа разпердушиниха Нагорни Карабах , арменските военни части правеха учение с Натовските бойци в Армения!:) Руснаците разбира се се въздържаха защото явно НАТО подкрепя Азербейджан докато лъже арменците че са техни хора! Арменците пропускат да си спомнят че министър председателя им каза че Нагорни Карабах е Азарбейджански! Обяви че измисленият анклав вече не съществува!
  • 5 АУУУУУ

    20 2 Отговор
    Армения се опита чрез заселване с Арменци на нагорни Карабах да го направи Собствена територия чрез откъсването му от Азерите.Да,ама тя не е Русия и няма как да ги може тия работи!Всъщност Арменците си го знаеха това,но се УПОВАВАХА на Военният Договор сключен с Русия за взаимодействие и Взаимопомощ при нападение от Трети държави.Отделно от това Армения разчиташе на Закрилата на Русия и заради факта че беше МОСТ за Внос на Стоки и материали с ДВОЙНО ПРИЛОЖЕНИЕ,с което по същество се избягваше Западното Ембарго,като естествено Русия бе доволна,а Армения печелеше Яко защото Внос/Износа й за отрицателно време се УТРОИ.И след всичко това Наглите арменци търсят Европомощ от Натовски държави които са прецаквали с контрабандната си търговия?

    Коментиран от #19

  • 6 Kакви арменци са тези?

    11 12 Отговор
    Ходят ли в Армения. Знаят ли арменски? Защо имат очаквания от Европейския съюз, а не от арменския съюзник Русия?
  • 7 нпо агент

    4 7 Отговор
    Хитлер го каза през 1939г...преди да започне Холокост (Унищожението на евреите)..Някой помни ли арменския геноцид?...Затова са възможни такива зверства и днеска.
  • 8 АУУУУУ

    18 5 Отговор
    Това че арменците са християни го знаем само не разбирам защо трябва това да се споменава. Азерите пък са мюсюлмани. И какво? Понеже арменците са християни може би са един вид по привилегировани според автора? Когато през 1992-ра арменците клаха азербейджанци дали се подчертаваше, че арменците които извършват кланета са християни или тогава това не беше важно. Днес вече са "беззащитни и добри християни" нали така? Лошите азери мюсюлмани не им позволяват да анексират територии от тяхната държава.
  • 9 И така

    14 3 Отговор
    Справедливостта възтържествува.Вече няма да има Нагорни Карабах,а само Азербайджан и Армения ще е длъжна да пропусне движението по коридора Зангезур.
  • 10 Българин

    4 6 Отговор
    Окупация на президенството и всички терористични клетки в България.
  • 11 Търновец

    8 10 Отговор
    Арменците да протестират пред Руското и Турското посолства и пред "Отворено Общество". А един от най богатите в САЩ е Кирк Киркориан, Арменската диаспора там е по богата от Гръцката, могат без проблеми да въоръжат Армения.

    Коментиран от #21

  • 12 селяндур

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "Селянин":

    от каката от посолството
  • 13 Aлфа Bълкът

    14 1 Отговор
    Кардашиян дали протестират?

    Коментиран от #24

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Ганьо

    14 2 Отговор
    Бой по каските и вън в Армения. Преди 30 години голи и боси даже геноцид извършихте...
  • 16 Мамул

    6 2 Отговор
    Пред "Отворено общество" на Сорос да ходят да протестират! Трябва много да се отвориш за либерастката любов.
  • 17 Хамид

    16 3 Отговор
    Само тея ни липсват в България. Вместо да се разхождат със знамена тук да ходят да се бият за Армения в Нагорни Карабах.
    Егати плужеците.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Армен Хаджитурян

    8 4 Отговор

    До коментар #5 от "АУУУУУ":

    Е! Нещата се промениха! Вече сме твърдо за НАТО! А, Нагорни Карабах просто го продадохме, както продадохме и руснаците! Те, затова не се намесиха! Военни части на НАТО бяха у нас на учение!:)
  • 20 Работническо дело

    4 3 Отговор
    Има факти че в Нагорних Карабах има арменци
  • 21 Кирк

    11 1 Отговор

    До коментар #11 от "Търновец":

    Няма да стане братчет!:) Азербейджан е новият съюзник! От там идва толкова газ за EU че просто не можеш да си представиш!

    Коментиран от #28

  • 22 Българин

    2 13 Отговор
    Путин предаде Армения..ще му сипят

    Коментиран от #26, #27

  • 23 Чорбара

    7 4 Отговор
    Това не е ли геноцид?
    Няма ли санкции за аверите?
    Аааа,не откъде иначе газ?

    Коментиран от #37

  • 24 Ким

    4 3 Отговор

    До коментар #13 от "Aлфа Bълкът":

    Ми, протестирам разбира се!:) Толкова съм възбудена от това , което се случи в Нагорни Карабах! Ох!! Не мога повече!
  • 25 милите

    16 0 Отговор
    за съжаление, арменците не могат да имат претенции към територията - Нагорни Карабах е международно признат в границите на Азербайджан. Да, имаше преобладаващо арменско население, дори арменците си спретнаха автономна република, която никй никъде не е признал. Обаче, какво направиха в последните години арменците за решаване на етническия проблем там? Нищо. Сега се сетили да гонят Михайля. Не съм сигурен, че Азербайджан ще приеме да му спретнат историйка ала Косово под носа. Не и сега, когато и руснаците не бързат да защитават арменците.

    Коментиран от #30

  • 26 не, не

    11 4 Отговор

    До коментар #22 от "Българин":

    Армения предаде Нагорни Карабах. Знаеха, че техния интерес там се защитава единствено от руснаците, а какво направи арменския премиер? Реши да предаде Русия, при това знаково - изпраща жена си с подаръци в Киев, спретва обучение с НАТО баш, когато му отнемат Нагорни Карабах. А после, защо руснаците не ни защитиха!
    Арменците предадоха своите, това се случи и те си го знаят.
  • 27 Путин

    11 2 Отговор

    До коментар #22 от "Българин":

    Армения продаде Русия! Тяхна си работа! Да се оправят! Сега от едната им страна е дружелюбно настроената Турция , а от другата страна още по-дружелюбно настроеният Азербейджан!:) Русия е неутрална и с най-голямо удоволствие ще продължи да подържа контактите си и с двамата им комшии! На Арменците да им е честито!:)

    Коментиран от #34

  • 28 Търновец

    2 9 Отговор

    До коментар #21 от "Кирк":

    20 милиарда кубически метри година, а Персия може да снабди много повече, по произход Азерите са вероятно Персийско племе както Кюрдите, но Азерите дадоха място на Американски радари да следят Персия, както Румъния и Турция. А иначе с по малко от милиард долара Армения може да купи танкове и бронирани коли от Германия достатъчни ообеда

    Коментиран от #31

  • 29 Банова

    11 1 Отговор
    Нагорни Карабах е АЗЕРСКИ!!!!!!!!!!! АрмЪнците-да си вдигат парцалите и да си ходят в Армения.......
  • 30 Путин

    6 2 Отговор

    До коментар #25 от "милите":

    Приключихме с подкрепата за Армения! От както си играха на войници с братята от НАТО , Ние вдигнахме ръце от тях! Е! Сигурно целият демократичен Свят ще им помогне!:)

    Коментиран от #33

  • 31 Ясновидец

    9 0 Отговор

    До коментар #28 от "Търновец":

    Съвсем сигурно са турско племе! Ако, не вярваш питай Ердоган!:) Той най-редовно си ходи там на посещения и не пропуска съвсем официално да каже че са един народ в две страни! Колкото до Иран той ще започне да изнася газ и петрол , когато падне ембаргото, а то ще падне когато не само Израел, а и последният евреин престане да съществува!:) Оръжие Армения скоро няма да види!:0

    Коментиран от #38

  • 32 Само питам

    5 4 Отговор
    Армения е член на СНГ и ОДКБ а не на ЕС. Защо не протестират пред посолството на Русия?

    Коментиран от #41

  • 33 Ха-ха-ха 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺 🚾 🇷🇺

    4 7 Отговор

    До коментар #30 от "Путин":

    Арменците по трудният начин разбраха, че със съюзник като Русия врагове не ти трябват!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Васил

    3 5 Отговор
    Нали Арменците искаха да са с рашистите сега обърнаха палачинката,
  • 36 гражданин

    5 7 Отговор
    от руската дружба и приярелство за 100 г. армения загуби 40 хил. км кв.от своята територия население около 1 мил. другите загуби няма да споменавам .целият карабах с територия около 15 хил. кв. км нахичеван около 5 хил.кв.км. подарени от ЦКСС подарени на азербайжан още около 20 хил .кв.км от армения ,подарени на турция в това и светинята на арменците планината арарат от другаря ленин на другаря ататюрк.С такива приятели не ти трябват врагове .Далеч от руссия и никога в сговор с тях .крайно време е да разберат хората това

    Коментиран от #42

  • 37 Не е геноцид.

    7 1 Отговор

    До коментар #23 от "Чорбара":

    Никой никого не избива или изселва насилствено. Арменците сами решават да напуснат Карабах. Вероятно си спомнят какво са извършили през 1994 година и очакват възмездие. Никой не ги застрашава и, честно казано, в Азербайджан ще живеят при много по-ясни правила и с по-висок стандарт. Тяхна си работа.

    Големите "учения" на НАТО в Армения са девет дневно съвместно обучение на 85 натовски и 175 арменски войници в арменски обучителен център в Ереван. Да си знаете.
  • 38 Търновец

    1 1 Отговор

    До коментар #31 от "Ясновидец":

    Наглед моето изказване не е директно по темата - някои Германци наричат основаната във Франкфурт банка Ротшилд - "Банката на Луцифер" и имат право хората - Германия и Австрия най много пострадаха от тази банка, но само до късно снощи не беше ясно дали ще има бюджетен компромис в Конгреса между Републиканци и Демократи - с тъкмо демократите най ако да спонсорирани от "Банката на Луцифер" и другата година на частичните избори за Конгрес ще дойдат повече хора независими от Луцифер и ще има бюджетни съкращения и Американците ще излязат от Ирак, Сирия, може би Турция и Гърция и дори от Украйна.

    Коментиран от #39

  • 39 Франкфурт алгемайне Цайтунг

    3 1 Отговор

    До коментар #38 от "Търновец":

    Ти твърдиш, че банка Rothschild Co, която управлява (не че са нейни) активи за 78 милиарда долара може да промени политиката на държава, която годишно произвежда стоки и услуги за 23 320 милиарда долара?

    Коментиран от #40

  • 40 Търновец

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "Франкфурт алгемайне Цайтунг":

    Според официално публикувани данни в Англоезична преса миналата година благодарение на войната две или три световни нефтени корпорации спечелиха над 100 милиарда долара - рекорд от тяхното създаване, с това е малка част от печалбата на две свръхбогати династии които се сливат. Те да собственици дори на лицензиите свързани с Covid да не правим цирк

    Коментиран от #46

  • 41 явно

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "Само питам":

    руснаците не са им обещавали санкции за Азербайджан.
    ЕС и НАТО сега да си сърбат попарата, че подпалиха още един регион.
  • 42 благодарение

    1 0 Отговор

    До коментар #36 от "гражданин":

    на подаръка от другаря Ленин, в момент има около 8-9 милиона арменци, които си имат родина и могат да я посетят.
    Вярно е е приятно да гледаш Арарат и да не можеш да отидеш там, но затова пък я има Армения и нейния народ. Ако познаваше малко историята, сигурно щеше да знаеш, че с този ход болшевиките преустановяват войната с Турция (иначе са щели да загубят, а арменците окончателно да бъдат заличени).
    Преориентирайки се към САЩ, Армения нищо не може да спечели. Просто Турция е втората военна сила в НАТО, а и е много по-важна стратегически за САЩ от арменците. А това, автоматично означава, че по отношение на конфликта с Азербайджан всички ще се правят на ни лик яли, ни лук мирисали
  • 43 Неразбрал

    0 0 Отговор
    В Нагорни Карабах разбрах, а в Нанадолни ?

    Коментиран от #45

  • 44 Арменска алчност

    3 0 Отговор
    Арменците си научиха урока че живеещи в друга държава арменци не могат да правят анклави и да обявяват независимост на чужда територия . Европа и САЩ не могат да помогнат защото това е опит за грабеж на чужда територия .
  • 45 разбрал

    0 0 Отговор

    До коментар #43 от "Неразбрал":

    Нагорни е на руски и означава планински. Понеже там са само планини непланински Карабах няма.
  • 46 Да не правим цирк

    0 0 Отговор

    До коментар #40 от "Търновец":

    Добре ти се получава.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове