Last news in Fakti

2 Октомври, 2023 16:05 5 079 52

Николай Василев: Нацията ни върви към математическо изчезване

  • николай василев-
  • демографски срив-
  • раждания

Като мерки срещу демографската криза финансистът предложи семейството на всяко новородено дете да получава по 20 000 лева

Николай Василев: Нацията ни върви към математическо изчезване - 1
Снимка: shutterstock

"Нацията ни върви към математическо изчезване. Без драстични мерки за демографската политика, до средата на века ще бъдем максимум около 5 млн. души. Няма да коментирам изобщо структурния състав на нацията – етнически и други показатели". Това заяви бившият вицепремиер и министър на икономиката Николай Василев в предаването "Твоят ден" по NOVA NEWS.

Като мерки срещу демографската криза финансистът предложи семейството на всяко новородено дете да получава по 20 000 лева. "Всички детски градини в държавата да бъдат построени незабавно, да има информационна кампания за абортите. България има слаба раждаемост и най-много аборти в Европа. Може би има много семейства, които биха имали повече деца, ако бъдат подкрепени", каза бившият вицепремиер.

"Демографска пирамида за България не съм виждал откакто съм се родил", обясни Василев. По думите му в други държави, например в Африка, расте огромно младо поколение. У нас най-младите хора са изключително малко и все по-малко се раждат. Много от тях емигрират. След Втората световна война броят на ражданията е бил почти 200 000 на година, но намаляването им започва още от 80-те години и след началото на прехода вече драстично намалява, разказа той.

"В държавата преобладава хаосът и лошото управление за всички сфери. И енергетици, и други професии имат право да протестират, но не е добре да го правят с блокади, защото другите граждани не са виновни", обясни той по повод протеста на енергетиците.

Бившият вицепремиер запита управляващите: "помните ли какво пише в Плана за възстановяване и устойчивост? Защо сега първо внасяме документа в последния момент и после започваме преговорите." "Ако идеологията е популистка само с упражнение по харчене, резултатът ще бъде този", каза Василев.

Василев подкрепи идеята за премахване на диференцираните ставки за ДДС – да отпадне 9% ставка за ресторантьорите и запита защо не паднаха цените при влагането на намалената ставка, конкретно за ресторантьорите. "Никакви аргументи няма, за мен темата е приключила, загуба на обществено време", обясни той.

Според него липсва коалиционна култура на управляващите, защото се представят едни идеи и след това се оттеглят. Той се обяви против вдигането на 15% на данъците за големите фирми, което не е било обговорено в обществото.

Финансистът се обяви против идеята хората, които сигнализират за укриване на данъци, известна като "донос-бонус". "Тъканта на нашето общество не е подходяща за подобен данък", каза Василев. Според него ще има повече негативи – съсипване на бизнеса на дадена фирма, но не и ползи за хазната. Той предложи друга мярка, която я има в други страни - "фирми и граждани, които са били изрядни за последната година, да не бъдат проверявани след това. Това ще стимулира изсветляването на бизнеса и хората.".

За еврозоната Василев попита: "ако тези хора твърдят, че са за еврозоната, къде им е кампанията". Той даде пример, че през януари говореха, че в Хърватия има бум на инфлацията. Връщам се от Хърватия – бум на икономиката, първокласна европейска държава".

В коментар за предизборната кампания Василев показа своята книга "NEXT.BG – Книга за реформатори, ястреби и щъркели".


Поставете оценка:
Оценка 3 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Небинарен евроатлантик с аутизъм

    50 6 Отговор
    Да благодарим на плеадата български евро-атлантици, ЕС, САЩ, Шорош и всички знайни и незнайни грантояди. Това десетилетие 5 млн., следващото 4 млн.

    Коментиран от #15

  • 2 Ветеринарен психолог

    75 0 Отговор
    20 000 лева помощ но само ако и двамата родители са минимум със средно образование. Иначе ще има 10 годишни майки с по 5 деца и 25 годишни баби на девето внуче.
  • 3 Варна

    44 3 Отговор
    Не ми взеха детето в ясла, няма места. За градина също не се надявам много. Около нас живеят основно възрастни хора и не ми се мисли след няколко години каква ще е картината в Бг ако не се вземат мерки и то спешни.
  • 4 Нормално

    42 2 Отговор
    Медийте и политиците не спряха да сеят страх и паника сред народа. Всеки ден народа се зомбира с нова порция страх, че нещо много лошо ще се случи. В такава среда никой човек не може да вирее. Нормално е да се стопим и да изчезнем.

    Коментиран от #48

  • 5 Споко

    27 4 Отговор
    Поне въглища ще има за децата....
  • 6 БгТопИдиот🇧🇬

    42 0 Отговор
    Николай микимауса е спомогнал за ускорението на този процес !
  • 7 20 000 лева а?

    58 0 Отговор
    То без пари команчите раждат като за световно! С тези 20 бона и бабите им ще почнат да раждат! Тя нацията ни свършва, процеса е необратим, Ами вижте да научите апачите да си плащат данъците, щото накрая ще ви се наложи на вас да работите за тях! Ние другите ще се изнесем!
  • 8 И това не помага

    31 7 Отговор
    Ако се приеме ще има срив и на хазната. Приемете го най-сетне, природата се самопочиства, ръст имат само здрави народи.
  • 9 Някой

    36 4 Отговор
    Истината е, че за да има по-голяма раждаемост, населението трябва да е неграмотно и необразовано. Да не е свикнало със съвременните удобства. Щото сега всяка мома или младеж не щат да имат деца, защото това много би ги ограничило - не толкова финансово, колкото свободно време, разходки, дискотеки, напивания, почивки... Иначе, младите жени трябва само да бършат бебешки дупета, да готвят и да слушат мъжа си - нещо, което е силно характерно за държавите от Магреба, Близкия Изток, голяма част от Африка и т.н.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Нормално

    11 1 Отговор
    След присъствието родината пак ще почернее
  • 12 Отново 45 години стигат!!!

    28 2 Отговор
    30 г. разруха и упадък на БГ. Нали помните лозунга: " 45 г. стигат" в началото на демокрацията.

    Сега вече след 10 години БГ ще изчезне.

    Отново 45 години стигат!!!
  • 13 Тиква

    22 1 Отговор
    Малкия М индил пак се появи да дава акъл! До сега ако бяхме правова държава, трябваше да бъде в затвора от отдавна!
  • 14 един

    30 3 Отговор
    Нереванството е една от големите причини младите да не искат да създават повече от едно дете,защото никоя майка и баща не иска детето му да е бедно и да тъне в недоимък,докато децата на една каста забогатяха неимоверно много и в повечето случаи по-нечестен начин!Гордеехме се плоския 10% данък,но той на практика помага богатите да стават още по-богати като по-този начин правят бедните още по-бедни,или казано по-друг начин за богатите важи принципа,"парите правят пари"!При такова разслоение няма как да се надяваме за по-голяма раждаемост!Повечето млади семейства създават по-едно дете,за да могат да го отгледат,изучат и задомят по-късно!
  • 15 Фена

    24 1 Отговор

    До коментар #1 от "Небинарен евроатлантик с аутизъм":

    Благодари на първо място на нашите управници в последните 30 години. Като започнеш от Ваньо Костов и Соло Паси и стигнеш до сегашните слугинажи ББ, Кирчо, Кокорчо и ... Те въведоха шуробаджанашкия корупционен режим в държавата, те стимулират и циганизацията. Алчни, продажни и страхливи.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Никой

    21 0 Отговор
    20 000 хиляди на мингяните ? Хвала !
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Минувач

    23 3 Отговор
    Какъв бум на икономиката има в Хърватия, който да се е случил тъкмо сега след въвеждането на еврото? Айде по-полека с тая изтъркана измишльотина. По евронюз се изтърваха да включат една журналистка от там, обаче не бяха я проучили явно и тя като им ги наговори едни, хахаха. И за цените и за всичко, като за капак каза дирекстно, че положението не е това, което се представя по медиите и от платените журналисти. Хахах, а на водещата леко и стана неловко и се опита да измести темата към хубавите страни на това, но онази беше много лоша и не се поддаде на отклоняването на темата, хахха.
  • 20 явер

    18 0 Отговор
    И тези, който обясняват за демографията все с едно дете или без нито едно.
  • 21 бягай бе

    22 0 Отговор
    Ники!?2,5млн -ромели....за 10години...
  • 22 Алигатор

    29 0 Отговор
    Циганките всяка година ще са бременни. За 20000 , даже и по два пъти в годината .
  • 23 българските

    6 3 Отговор
    мисирки вадят са запъртъци........
  • 24 Коч Ина

    16 3 Отговор
    Верно ли? Дайте да подарим още нещо на Украйна по случая
  • 25 Факт

    7 5 Отговор
    Боли ме ойа.
  • 26 Имахме шанс

    13 17 Отговор
    България изпусна шансът си да привлече читави, обучени хора , близки по култура до нас..... бежанците от Украйна. Златен шанс беше това, който няма да се повтори.... Трябваше на тези хора да предоставим такива условия, че да се заселят трайно в България.... Мислете сега по колко пари да давате на ромите за всяко неуко чаве....

    Коментиран от #35

  • 27 Мунчо юмручето

    25 0 Отговор
    А така давай по 20 000 на дете и ромите ще ви разкажат работата сега има новини по турски след време и по цигански

    Коментиран от #37

  • 28 Анонимен

    15 0 Отговор
    Това да не е ферма планова бременност, спокойствие и сигурност, това трябва, а не помощи и планиране.
  • 29 Маалата

    8 1 Отговор
    20 0000 лв. - Байрям Байрям !
  • 30 Шегобиец

    18 0 Отговор
    А, стига бе, Ники? И чак сега го разбра? И какво направихте, докато ТИ беше на власт? Закрихте и малкото останали детски градини? Бяхте твърде заети да приватизирате и да усвоявате? Та не се сетихте, че режехте клона, на който седите?
  • 31 Тежко

    18 0 Отговор
    на мен едната еднократна помощ от некви 500 лв ми отказаха ,а щяли по 20 000 да дават !!!!! СМЯХ
    само на манговете се дава
  • 32 Предлагам 25 000

    9 0 Отговор
    За всяко новородено дете на семейство с пълнолетни родители които имат най-малко една година трудов стаж и тези пари те да получават чрез своя работодател
    Който държавата да компенсира след една година със сумата която е изплатил
  • 33 Пловдив

    16 0 Отговор
    Ако няма да бъдат стимулирани умните, образовани, нормални хора да имат повече деца, то няма смисъл да се прави нищо!
  • 34 Ми като ни

    13 0 Отговор
    управляват корумпирани жендъри какво искате
  • 35 да бе

    11 0 Отговор

    До коментар #26 от "Имахме шанс":

    тия от Украйна в по-голямата си част търсеха само далаверата, т.е. някой да им плаща почивка на морето. Имаме си цял етнос от хрантутници, не ни трябва втори.
    Златния шанс беше да върнем бесарабските българи, но как да ни вярват като години наред не им показахме, че са важни за нас и мислим за тях. Същото неглижиране проявихме и към малкото, които имат топки да се определят като българи в Северна Македония. Не правим нищо за българските малцинства, не правим нищо и хората да не бягат от България.
    Не е далеч деня, когато ще си платим за липсата на демографска политика!
  • 36 Киро Факиро

    7 1 Отговор
    Епа я се трудим на парапето, правете кат мене.
  • 37 един

    4 2 Отговор

    До коментар #27 от "Мунчо юмручето":

    На както отиват нещата ще дойде ред и за роми да ревеме!Вероятно не знаеш, че по-селата липсват хора и няма кой да работи земеделска и всякаква друга непривлекателна работа!Ще питаш после защо хранителните продукти поскъпнали!

    Коментиран от #40

  • 38 пояснение

    10 0 Отговор
    Територия в която се събират капачки за кувьози, не може да има бъдеще. Само показва отношението на управляващите към проблема.
  • 39 Гост

    3 0 Отговор
    Да се раздават по 20 бона на чаве, на всяка р0мка, без да се гледало структурният състав на нацията, си е просто едно предизборно офериране. Спрете да купувате гласове! Правото на глас трябва да е по заслуги към обществото.
  • 40 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #37 от "един":

    Прощавай братчед, коя храна ти идва от българското село, че не разбрах?
  • 41 Ерген

    2 1 Отговор
    Не 20000,2000000 да ми дадат семейство и деца няма да създам.Тука няма гаранция.Сменил съм близо 20 работни места, значи нещо не ми е харесало.Може да кажат че съм мързел,а тези дето заминаха за чужбина? Значи тука нещо има.Каквото и да стане вече е късно след 43години.Не ме интересува.
  • 42 Тоя

    0 0 Отговор
    Тия са ненормални, сега стадото годно за гласуване е 6 млн, преди 130 год. са били 1, 5- 2 млн. цялото
  • 43 Демограф

    7 0 Отговор
    Този е пълен айдиът. В момента сме 5.5 млн. на територията, от които 1.5млн ман гали, 2 млн. пенсионери и 600 000 под 18 години. До 40 години България приключва. Което беше и целта. Територията обаче остава. За новите господари, осъществяващи плана за унищожаване на Българското население.
  • 44 Пил

    1 0 Отговор
    Пари пари и пак пари даите хубави заплати ще има деца

    Коментиран от #51

  • 45 Халапеньо

    1 0 Отговор
    Какво е това "математическо изчезване" аз не знам.
    Нови думи и термини измислят, за да се правят на умни и интересни.
  • 46 Ники, души!

    2 0 Отговор
    Има един етнос, който се изхранва само от детски добавки и социални помощи на калпак. Сега ще се развихрят! Ела в Благоевград, да видиш помощи- според образованието. И индусите получават в пъти по-малко, защото не искат и на училище да ходят.Само се репродуцират!
  • 47 Митев

    0 0 Отговор
    А някой на отявлени политици(евроатлантици)ще ми говорят глупости как мислели за бъдещите поколения,дето щели да ни съдят ,за какви поколения говорим,като се топим и изчезваме като нация, всичко е в угода на новите ни господари отвън и да си напълнят търбосите,че нали утре нас и тях няма да ни има!!!......
  • 48 Язов

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Нормално":

    Пише се медиИте.Краткото И се слага на други места!
  • 49 Путин

    1 0 Отговор
    Днес. Цяла. България. Да. Поздрави. Владимир. Путин. За. Рождения. Му. Ден. И. Нека. Господ. .да. .му. наскоро. Годините. Сто. Пъти. По. Толкоз
  • 50 Путин

    1 0 Отговор
    Докато. Не. Се. Закрие. Нато. И. Ебания. Европейски. Съюз. .оправи. няма. Да. Има. Слава. На. Русия. И. На. Президента. Путин. И. Честит. Му. Рожден. Ден
  • 51 Путин

    1 0 Отговор

    До коментар #44 от "Пил":

    По. Царско. Време. Хората. По. Селата. Са. Били. Бедни. Но. Са. Имали. По. Шест. Седем. Деца. А. Сега. Нямат. И. По. Едно. Недей. Да. Говориш. Глупостите. Всичко. Опира. До политиката. На. Правителството при. Баи. Тошо. Селата. Бяха. Пълни
  • 52 Пари

    0 0 Отговор
    За деца нема .
    Пари за ,,Страйкъри,, и ,, самолети,, има .
    Магарев да роди 50 000 деца .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове