Last news in Fakti

3 Октомври, 2023 05:20 2 321 23

Радан Кънев: Исканията на протестиращите са неизпълними

  • радан кънев-
  • протести-
  • енергетици-
  • искания

Те са взаимоизключващи се, заяви евродепутатът

Радан Кънев: Исканията на протестиращите са неизпълними - 1
Снимка: БГНЕС

В профила си във Фейсбук евродепутатът Радан Кънев коментира протеста на миньори и енергетици.

Ето какво пише Кънев:

"Протестиращите искат като първо условие "Осигуряване на механизъм за капацитет".

1) Нека преведем от брюкселски на български - "Механизъм за капацитет" е субсидия. Подпомагане на ТЕЦ-овете с парите на данъкоплатците. Т.е. най-сетне признание, че ТЕЦ-овете нямат никаква икономическа перспектива без бюджетни пари.

2) Прави ли са да го искат? В голяма степен - да. Енергетиката ни, след близо двайсет години отлагане и мишкуване на управляващите, има нужда поне от трите големи ТЕЦ. Видяхме го миналата година...

3) Реалистично ли е? Не. През юни 2019 г. влезе в сила Регламент 943 за електроенергийния пазар, който забранява механизмите за капацитет за въглища отвъд 2025 г., освен ако има сключени договори до 31.12.2019 г.
Тук интересен момент - Регламент 943 е изцяло договарян по време на мандата на "Борисов-3" (ГЕРБ+ВМРО). Срокът за подписване на договори изтича по време на същия мандат. Договори НЕ са сключени. Защо? Защото за пореден път миньорите и енергетиците бяха лъгани, че няма нужда, че за да се одобрят такива договори е нужно да има план за затваряне (и наистина е нужно). Това е клопката на популизма от 2017-2019 г.

4) Има ли изход? Вероятно да. Възможно (и доста трудно) е да се договори нов модел на "механизми за капацитет" (т.е. субсидии) на ниво ЕС. Той при всяко положение ще изисква план за бързо намаляване на емисиите, бързо намаляващи обеми. Но това противоречи на решенията на Народното събрание от 31.01.2020 и 12.01.2023 г. ... Това пък е клопката на популизма от 2020 и 2023 г.

6-те точки с искания на протестиращите са взаимно изключващи се (първа и втора - напълно несъвместими) и неизпълними. Голяма част са неизпълними именно заради подобни илюзии в миналото. Това не значи, че няма изход - просто той е много различен. Упорството за тези 6 точки може да доведе единствено до неконтролируем срив на въглищната енергетика в рамките на година и половина до две, и всичко, срещу което енергетиците се борят и протестират - енергийна криза и масови съкращния без компенсации".

Източник: novini.bg


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой

    58 11 Отговор
    Ма как да са изпълними? От гледна точка н еврократ (клатик...рец) няма как да са изпълними. Нали уж живеем в капиталистическо общество, дето не трябва да е толкова силно регулирано - пазара сам се регулира. Нали? Щото тъй пише по дебелите ви книги.
    Ама вие се мъчите да наложите н хората в ЕС всякакви дивотии под благовидни на пръв поглед, но в същината си фалшиви мотиви.
    Пък и те разбирам донякъде - ти на тъмно и студено няма да стоиш. В Брюксел той ще има. Да му мислим ние, дето ще се мъчим да живеем в България.

    Коментиран от #7

  • 2 ФИЛИП ГЕОРГИЕВ

    53 13 Отговор
    Я ! БАБА РАДКА НА АМБРАЗУРАТА ! ЗАЩИТАВА ПEДPOATЛAHТИЧЕСKИТЕ ЦЕННОСТИ. ТОВА Е НЕЩО КАТО ГАЛЯ ОТ ПОСОЛСТВОТО В ПАНТАЛОН. ПОГЛЕДНЕТЕ МУ СМАЧKAHATA ФИ3ИOHOMИЯ. NO COMMENT. 🇧🇬
  • 3 Значи

    49 11 Отговор
    Zглобката да си заминава !
  • 4 Гост

    40 8 Отговор
    Раданов е п. Едал.
    . Не му пука за България, защото няма да остави зад себе си нищо.
  • 5 Българин

    32 7 Отговор
    Този е пе.ераст.

    Коментиран от #20

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Само

    9 32 Отговор

    До коментар #1 от "Някой":

    да попитам преди 40- 50 години, като ги имахме тези мощности и АЕЦ, живяхме и на тъмно и на студено, и в къщи и на работа. И то дълги години, и след 1989 също.
  • 8 Фен

    22 5 Отговор
    Е за теб, да. Ама вие вече сте у лево! И кикито ви, и ЕС, даже и Сорос вече ви заряза! Че и САЩ се сетиха, че ги заливат от юг с мигранти, и оставиха ЕС да се оправя с Украйна.
  • 9 Тити

    9 7 Отговор
    И аз искам да не субсидират за да взимам заплата 4 бона месечно. С какво сапонлоши останалите сектори че не взимат субсидия?

    Коментиран от #10

  • 10 Ще ти обясня

    19 4 Отговор

    До коментар #9 от "Тити":

    с какво са по различни от теб - имат завършен първи клас и могат да пишат!
    П.П. От друга страна 360 градусовата Аналена също е неграмотна като теб, но взима 100 000 евро на месец, така че дерзай, може да ти излезе късмета:)
  • 11 Ха ха ха

    5 9 Отговор
    Исканията са си политически и далавераджийски ,едни хора да вземат едни пари от нашите джобове ......
  • 12 Бок Лук

    6 0 Отговор
    Ми иди им го кажи бе шушлек
  • 13 Кът си, Вапцаров

    5 2 Отговор
    - господине, трябва да се самоубиете - не искам! - исканията ви са неизпълними
  • 14 българина

    6 3 Отговор
    раданчо, едните ще бъдат изключени, и няма да са миньорите, за тях въпросът е България или чужбина, за предателите е въпрос на сума
  • 15 Радане за нищо не ставаш тъп

    7 2 Отговор
    Демократ без мозък
  • 16 Фашкия от СДС

    6 2 Отговор
    Тоя пък плужек откъде изпълзя?
  • 17 Гост

    8 1 Отговор
    Какво следва,режим на тока?
  • 18 точно

    3 2 Отговор
    като никога прав!
  • 19 Крайчо краев

    4 2 Отговор
    Кой те пита баламурник.Този няма мозък за 2 стотинки ,сигурно името си не може да напише ама иначе интервю дава.
  • 20 вярно

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    но също така и по-умен от теб
  • 21 тури

    0 1 Отговор
    Тоя потурко що се обажда или вече се е назобил като хлевбарка.Искам да го водя на една миньорска заплата и опасност да си загуби работата и дали тогава ще заключава като ментор.
  • 22 РАДА ДЪЛБОКАТА

    0 1 Отговор
    Тоя дали ще изкара един месец на работа в мините на ТЕЦ-а. Иначе голям разбирач се прави. Със заплата на евродепутат и аз много ще ги разбирам нещата.......Радке...
  • 23 Путин

    1 0 Отговор
    Раждане. Твита. Партия. И. Твоя. Лидер. Съсипаха. България. Предатели. Миризливи. Чудя се. Какво. Ше. Работиш. Като. Не. Та. Изберат. Каро. Евро. Боклук
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове